Beda píše: ↑17 zář 2019, 20:09
To by jen podporilo snahu o dodavky ""Miroveho plynu " z USA Rusove vam nedaji plyn, my ho dovezeme. Polaci uz nejaky plyn koupili a staveji terminal.
Poliaci uz terminal maju davno (
Swinoujscie), len o ziskovosti su vazne pochybnosti. Prve dodavky boli typu take-or-pay z Kataru. Kedze sa oneskorili s otvorenim a platit museli, zacinali s dost velkou sekerou. Naviac tie ceny boli podla vsetkeho brutalne, hovori sa dokonca o viac ako 600USD/1000 kubikov po splynovani. Dnes sice tvrdia, ze v Amerike nakupuju lacnejsie ako je rusky plyn, ale ceny su typu FOB, takze oni to kupuju v Henry hube v Mexickom zalive. Doprava, poistenie, spatne splynovanie a vobec vsetky rizika znasaju oni. Dovolim si pochybovat, ze vo vysledku je to skutocne lacnejsie. Rusi na spotovych trhoch kopiruju konkurenciu a s cenou su schopni prakticky vzdy podliezt. Takze ak Americania zlacnia o par percent pod Rusov, Rusi znizia o desat. Kedze Americania uz teraz idu na hrane ziskovosti, predsa len je skvapalnovanie drahsie a to uz nehovorim o podnebi na juhu USA, vyrazne podliezanie ceny je z ich strany dumping. Rusi len koriguju vysku zisku
lasib píše: ↑17 zář 2019, 21:09
... Ak sa preruší tok cez Ukrajinu, Poľsko nedokáže zasobiť ani seba
Polska spotreba v roku 2018 bola 19,7mld kubikov
https://www.statista.com/statistics/703 ... on-poland/
Primarne maju dva zdroje - vlastny terminal na LNG ma kapacitu 5 mld kubikov a plynovod Jamal, ktory neprechadza cez Ukrajinu, ale Bielorusko, ma 33 mld kubikov. Naviac nejaku tazbu maju tiez, v roku 2018 vytazili 5,6mld kubikov
https://www.ceicdata.com/en/indicator/p ... production
Takze o ich spotrebu by som sa nebal. Faktom ale je, ze sa zatial neobidu bez skaredeho ruskeho plynu a aj ked pracuju na rozsireni terminalu, bude to dodatocna kapacita len 2,5mld kubikov rocne. Naviac, po zatvoreni uholnych elektrarni, ktore pozaduju europski greteni a pri neexistencii atomiek, im ostava jedine plyn. Ich plynovod z Norska (prevadzka od roku 2022) je len mizernych desat miliard, s biedou to pokryje dnesnu spotrebu, ale nie buducu. Ruskeho plynu sa skratka nezbavia