Česká republika

Odpovědět
Uživatelský avatar
petrp
Šéfredaktor
Příspěvky: 16230
Registrován: 31 led 2017, 18:04

Re: Česká republika

Příspěvek od petrp » 08 črc 2019, 19:37

Jakl: Případ Fajt hýbe českou politikou
Noviny jsou denně narvané obřími titulky. „Aféra kolem financování Národní galerie dolehla až na vládu.“ , píše v komentáři pro IVK Ladislav Jakl.
„Ředitel Fajt si nechává hradit svůj plat od Komerční banky.“ „Kauza Fajtova honoráře způsobila konflikt ve vládní koalici.“ „Kauza Fajt: vyšetřování pokračuje.“ „Fajt platil sám sobě: skandál štěpí sociální demokracii.“ „Případ ředitele Fajta: další jednání v Lánech.“ Vývoj kauzy Fajt: premiér se sešel s prezidentem.“ „Kauza Fajt graduje: budou předčasné volby?“ „Padne vláda kvůli Fajtově aféře?“

Není možné otevřít jediné noviny, kouknout na titulní stránku časopisu, zalistovat bulvárem nebo se podívat na zpravodajství nějakého serveru. Všude samý Fajt a důsledky jeho defraudační aféry. Že to není pravda? Že jste žádné takové titulky nikde neviděli? No právě. Přesně takhle by ty titulky totiž zcela jistě vypadaly pouze v případě, pokud by ředitel Fajt nepatřil do oné chráněné kulturně mediální partičky. Ale nevypadají. Média nesypou denní přívaly podrobností o hospodaření s veřejnými prostředky v Národní galerii pod Fajtovým vedením, nehrnou na nás další díly seriálu o jeho finančních kontroverzích v jiných jeho dřívějších funcích, detaily o jeho majetku či soukromí, o politických či lobbistických vazbách. Nic, jedno velké nic.

http://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politi ... politikou/
Propaganda z lidí idioty nedělá, propaganda je na idioty cílená. G. B. Shaw
Smrt neničí, činí jen neviditelným. indické přísloví
Hora ruit, respice finem...

Pepe Razzi
Samostatný redaktor
Příspěvky: 1241
Registrován: 16 úno 2017, 19:08

Re: Česká republika

Příspěvek od Pepe Razzi » 09 črc 2019, 06:12

Vláda 29. dubna 2019 schválila dokumenty k extremismu a předsudečné nenávisti
mj.
• Spuštění aplikace pro elektronické trestní oznámení prostřednictvím Portálu občana. Pilotní odzkoušení v oblasti nenávistných trestných činů.
...
• Zajištění pokračování mediální kampaně HateFree Culture.

Ne všechny extremistické subjekty obsažené ve Zprávě se v roce 2018 dopouštěly nezákonné činnosti. Z dlouhodobého hlediska ale naplňují znaky extremismu, tak jak jsou definovány v předchozích výročních dokumentech.
Zpráva nově vedle pojmu extremismus zavádí označení projevy „předsudečné nenávisti“. Reaguje tím na fakt, že vliv tradičních extremistických subjektů slábne a jejich rétoriku a aktivity postupně přebírají jiné subjekty, které nelze jednoznačně označit za extremistické.
Projevy předsudečné nenávisti označují jednání, které je motivováno nesnášenlivostí a společenskými předsudky vůči určité skupině obyvatel. Zpravidla se jedná o skupiny definované rasou, národností, etnicitou, náboženstvím, sexuální orientací, politickým nebo jiným smýšlením, sociálním původem apod. Nemusí se jednat o skutečnou příslušnost k určité skupině, ale i o příslušnost domnělou (např. je-li osoba mylně považována pro tmavší pleť za
Roma, ale ve skutečností není Rom). Takové projevy nemusí nutně naplňovat skutkovou podstatu některého z trestných činů. Může se jednat o fyzické násilí, slovní útoky, či využívání urážlivé symboliky. Projevy předsudečné nenávisti se liší od extremistických zejména tím, že nemusí být spojeny s některou z totalitních ideologií. Osoby, které se jich dopouštějí, nemusejí být nutně členové či příznivci extremistických hnutí. Rovněž u nich absentuje jasné volání po svržení systému pluralitní demokracie a jeho nahrazení systémem totalitním.

https://www.mvcr.cz/clanek/vlada-schval ... visti.aspx

3.3. Projevy předsudečné nenávisti
V průběhu uprchlické krize vzniklo několik uskupení, která spojovala různorodé
osobnosti, které nastolovaly rozličná, často nesourodá témata (např. problematika exekucí,
konspirační teorie apod.). Jedinými spojovacími prvky byly odpor k imigrantům či muslimům
a kritika údajně upadající západní civilizace. Členové se nejprve socializovali v rámci
sociálních sítí na internetu, posléze své aktivity přenášeli do reálného života. Někteří navázali
přátelské vztahy k tradičním extremistům či podporovali SPD. Do tohoto spektra lze zařadit
např. skupiny Čest, svoboda a respekt, Hej, občané ad.

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Česká republika

Příspěvek od QVAK » 12 črc 2019, 10:43

Prezident Zeman jmenoval navzdory vládě po 16 letech kandidáta na profesora

Prezident Miloš Zeman se rozhodl vyhovět 16 let starému návrhu na jmenování profesorem. Kandidáta na profesora v oboru analytická chemie Ladislava Novotného, jemuž profesuru v roce 2003 vetovala informace od tehdejšího ministra financí Bohuslava Sobotky ohledně jeho prověřování daňovou správou, jmenoval už letos v dubnu. Vláda nyní projedná kontrasignaci tohoto aktu. Česká justice má vládní materiál k dispozici.
Na jednání vlády v dubnu 2003 se však proti Novotného jmenování postavil tehdejší ministr financí Bohuslav Sobotka. Jak vyplývá z materiálu, který je předložen vládě k rozhodnutí dnes, Sobotka měl v roce 2003 na vládě sdělit, že daňová správa „vede na Novotného spis“. V dokumentu je také zmínka o komunikaci mezi Ministerstvem školství ČR (MŠMT) a Kanceláří prezidenta republiky (KPR). Z té vyplývá, že ministryně Buzková požádala o osobní předání informací prezidentovi republiky. A KPR mělo být nadto sděleno, že na vládě zazněly informace dokonce o policejním vyšetřování docenta Novotného.
Faktem je, že Novotný byl od prosince 2007 trestně stíhán pro několik daňových trestných činů. Trestní řízení skončilo až v roce 2017 rozhodnutím Městského soudu v Praze, který Novotného obžaloby zprostil, protože se neprokázalo, že byl spáchán skutek, pro který byl stíhán. Následující rok se Novotnému omluvilo za nezákonné stíhání i Ministerstvo spravedlnosti ČR.
Novotný se obrátil v roce 2017 na MŠMT, přičemž doložil zprošťující rozsudek. Náměstek ministra školství jej ovšem odkázal na Úřad vlády ČR a ten pak posléze opět na MŠMT.

https://www.ceska-justice.cz/2019/07/pr ... profesora/

Ekonomický deník: Babiš tvrdě pokáral náměstka ministra vnitra kvůli drahému řešení systému krizového spojení

Z dopisu premiéra ministrovi vnitra vyplývá, že se resort snažil pro systém spojení složek Integrovaného záchranného systému – hasičů, zdravotnických záchranářů a policistů – protežovat dva poskytovatele krizové komunikace. Stávající systém krizové komunikace je na hranici životnosti a kvůli nepříliš akčnímu přístupu zainteresovaných institucí hrozí jeho zhroucení. „Pan náměstek Strouhal svojí nepřipraveností na jednání v mnoha oblastech poskytoval nepřesné informace a v řadě informací si protiřečil,“ tvrdí Andrej Babiš.
„Například opakovaně tvrdil, že výměna, respektive náhrada stávajících terminálů, je součástí kontraktu s firmou Pramacom. Následně tvrdil, že bude probíhat s firmou, která bude dodávat vyhrazenou síť 400 – 500 MHz, a až následně se ukázalo, že není vůbec obsažená ve variantách. Nebyl schopný odpovědět, zda-li bude ministerstvo vnitra soutěžit samo. V této souvislosti pana náměstka Strouhala nepovažuji za důvěryhodného partnera k řešení předmětné oblasti,“ pokračuje Babiš v dopise Hamáčkovi.
Andrej Babiš ale nešetřil ani samotného ministra vnitra. Tvrdí, že ministerstvo navrhlo vybudování dokonce dvou sítí, které by fungovaly současně: „V diskusi jste opakovaně tvrdil, že upgrade a vybudování sítě 400 MHz musí být změnou prováděnou současně, ale toto řešení nevyplývá z žádných dostupných materiálů, dokonce tato varianta nebyla v předešlých letech vůbec uvažována. Ještě z minulých ročních předběžných konzultací vyplynulo, že síť není vhodná pro zajištění krizové komunikace. Dnes naopak uvádíte, že je nutné všechno udělat současně,“ opírá se Babiš přímo do Hamáčka.

https://www.ceska-justice.cz/2019/07/ek ... o-spojeni/

Uživatelský avatar
petrp
Šéfredaktor
Příspěvky: 16230
Registrován: 31 led 2017, 18:04

Re: Česká republika

Příspěvek od petrp » 12 črc 2019, 21:16

Klaus ml. hlásí unikátní posilu a svlékl „dezinformátory“ ze Seznamu
Poslanec Václav Klaus ml. dementoval spekulace serveru Seznam Zprávy ohledně možných vyjednávání o rekonstrukci vlády premiéra Andreje Babiše (ANO). Podle jeho slov hnutí Trikolóra žádná taková jednání nevede. „Nemáme na to mandát voličů ani dostatečný počet poslanců,“ uvedl Klaus ml. ke spekulacím, že by hnutí Trikolóra mohlo nahradit ve vládě Andreje Babiše sociální demokracii. Podle jeho slov „jde jen o fabulace a politické aktivity dezinformačního webu Seznam.cz“.

Co je však jistá informace, je registrace někdejšího předsedy Strany svobodných občanů Petra Macha jako příznivce hnutí. „Zaregistroval jsem se na webových stránkách jako příznivec Trikolóry. Fandím Václav Klaus ml. a rád mu pomůžu v jeho úsilí vnést zdravý rozum do české politiky. Své názory neměním. Chci Českou republiku jako svobodnou a normální zemi,“ podotkl Mach. Jeho angažmá pak potvrdil i samotný Václav Klaus mladší. „Odborný tým Trikolóry pro jednotlivé resorty představíme v září. Nicméně účast Petra Macha v ‚ekonomické sekci‘ s Markétou Šichtařovou mi dělá radost a už je to stejně venku,“ poznamenal.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/m ... amu-588819
Propaganda z lidí idioty nedělá, propaganda je na idioty cílená. G. B. Shaw
Smrt neničí, činí jen neviditelným. indické přísloví
Hora ruit, respice finem...

Uživatelský avatar
martanus
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 14393
Registrován: 01 úno 2017, 10:16

Re: Česká republika

Příspěvek od martanus » 12 črc 2019, 21:26

Transparency vs. Babiš: Neziskovka žaluje premiéra kvůli 17 nařčením z korupce :blbec:
Spor o to, zda se má premiér Andrej Babiš omluvit organizaci Transparency International za svá nařčení, půjde před soud. Neziskovku kontrolující veřejnou správu předseda vlády opakovaně spojil s korupcí. Organizace za to na něj podala v pátek žalobu, v níž žádá o omluvu. Tomuto kroku předcházela předžalobní výzva, kterou premiér nerespektoval. Je to poprvé, co se Transparency International rozhodla bránit své dobré jméno proti vrcholnému politikovi České republiky.
https://zpravy.aktualne.cz/domaci/babis ... f6b220ee8/

Na wiky je...
Obvinění ze zpronevěry a výměna ředitele
V dubnu 2007 byla Transparency International podezřelá ze zpronevěry státní dotace v souvislosti s pořádáním Mezinárodní protikorupční konference ve dnech 8. až 11. října 2001. Policie vyšetřovala, jak organizace naložila s třicetimilionovou dotací, resp., půjčkou, kterou jí poskytlo ministerstvo financí. Šlo o bezúročnou půjčku. Organizace vrátila ministerstvu jen 14 a půl milionu Kč. Tehdejší ředitelka Transparency International Adriana Krnáčová tehdy uvedla, že "Okolnosti případu, především pak jeho načasování, nás proto vedou k důvodným obavám, že cílem trestního oznámení je diskreditovat vytrvalou snahu o důsledné odhalovaní případů korupce, zejména korupce politické" [2] Následně k 1. lednu 2008 odešla Adriana Krnáčová z vedení organizace a nahradil ji David Ondráčka, který do té doby v organizaci pracoval jako projektový manažer. [3]

Dne 31.8.2005 občanské sdružení TIC - Transparency International zaniklo a bylo nahrazeno Transparency International - Česká republika, o.p.s.[4]
https://cs.wikipedia.org/wiki/Transpare ... ernational
Nikdy není pozdě udělat správnou věc.
Albert Einstein: „Logika tě dostane z bodu A do bodu B. Představivost tě dostane všude.“
Konfucius: " Můžete obětovat vojsko, hospodářství či blahobyt, ale nesmíte obětovat zdravý rozum!"

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Česká republika

Příspěvek od QVAK » 13 črc 2019, 18:09

Bankovní umělá inteligence hodnotí lidi i podle toho, jaký mají mobil

Odložených plateb a nákupů na splátky po internetu přibývá a spolu s tím rostou nároky na ověřování klientů v reálném čase. Ve stále větší míře s tím pomáhá umělá inteligence. V platební aplikaci Twisto to má v popisu práce Nikita. Klienty hodnotí podle jejich úvěruschopnosti a spolu s Twistem ji využívá dalších šest nebankovních firem.
Nikita, která v první verzi vznikla před šesti lety, stojí na několika vrstvách, všechno proběhne za několik sekund. Algoritmu stačí čtyři základní údaje, aby na jejich základě rozhodl, zda lze klientovi půjčit nebo otevřít úvěrový rámec pro placení kreditní kartou. „Stačí, aby nám klient sdělil čtyři údaje: jméno, e-mail, adresu a své telefonní číslo,“ říká Kročil. Další informace už si algoritmus sbírá sám a vše postupně vyhodnocuje. „Kombinujeme spoustu malých a drobných informací, je jich zhruba čtyři až pět stovek. Jsou to jen malé střípky, každý z nich posune žadatele na škále hodnocení nahoru nebo dolů,“ dodává Kročil.
Nikita také analyzuje informace z nákupního košíku či veřejně dostupná data. Třeba to, jak v bydlišti klienta skončily volby (vyšší zisk SPD nebo KSČM může indikovat případný problém), jaká je tam úroveň nezaměstnanosti nebo jaké hodnocení na webu mají restaurace v okolí. Je to tedy trochu černá skříňka.

https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/n ... nomika_are

Uživatelský avatar
petrp
Šéfredaktor
Příspěvky: 16230
Registrován: 31 led 2017, 18:04

Re: Česká republika

Příspěvek od petrp » 16 črc 2019, 08:21

„Je na čase vzít si naši zemi zpět!“ říká signatář Charty 77 Otto Černý
který v roce 1977 emigroval do Švédska, kam se stále vrací. Podle něj jsme se po roce 1989 vymanili z jedné bratrské dusicí náruče, abychom se živelně vrhli do druhé, s ještě větším sevřením. V rozhovoru popsal, proč nelze dost dobře mluvit o samostatnosti, když nám zákony implementuje někdo jiný. Čtvrtmilionový dav na pražské Letné považuje za záměrně vyprovokovaný politický střet. Černému vzdáleně připomínal sraz poblouzněných neužitečných hippies ze sedmdesátých let proklamující mír a lásku, který praktikovali jen pro sebe. V Čechách jsme ten mír prý povýšili na pravdu.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/r ... yva-589143
Propaganda z lidí idioty nedělá, propaganda je na idioty cílená. G. B. Shaw
Smrt neničí, činí jen neviditelným. indické přísloví
Hora ruit, respice finem...

Uživatelský avatar
petrp
Šéfredaktor
Příspěvky: 16230
Registrován: 31 led 2017, 18:04

Re: Česká republika

Příspěvek od petrp » 16 črc 2019, 08:58

GottwaldoBabiš.jpeg
GottwaldoBabiš.jpeg (35.64 KiB) Zobrazeno 5742 x
Propaganda z lidí idioty nedělá, propaganda je na idioty cílená. G. B. Shaw
Smrt neničí, činí jen neviditelným. indické přísloví
Hora ruit, respice finem...

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Česká republika

Příspěvek od QVAK » 16 črc 2019, 13:50

Lithium míří do českých rukou

Ministerstvo průmyslu a obchodu a Severočeské doly ze Skupiny ČEZ se rozhodly společně prozkoumat potenciál ložiska lithia na Cínovci. Lithium je jednou ze základních surovin pro výrobu baterií v elektromobilech a Česká republika by měla získat jistotu, zda je potenciální těžba v tomto ložisku perspektivní.
Lithium je měkký a lehký stříbrně bílý kov s nejnižší atomovou hmotností ze všech kovů, který se nachází především v Austrálii, Chile a Argentině. V lokalitě Cínovec může být jedno z nejvýznamnějších evropských ložisek lithia, což by měl průzkum potvrdit, nebo vyvrátit.
ČEZ bude prostřednictvím své dceřiné společnosti Severočeské doly spolupracovat se společností European Metals Holdings (EMH). EMH je vlastníkem společnosti Geomet, která již získala některá povolení.

https://ekonomicky-denik.cz/lithium-miri-ceskych-rukou/

Uživatelský avatar
petrp
Šéfredaktor
Příspěvky: 16230
Registrován: 31 led 2017, 18:04

Re: Česká republika

Příspěvek od petrp » 16 črc 2019, 17:31

Realisté Petra Robejška po třech letech existence hlasují o ukončení činnosti
Členská základna politického uskupení Realisté v pondělí zahájila hlasování o ukončení činnosti. Strana o tom dnes informovala na svém facebooku. Sbor zakladatelů v červnu přijal usnesení, kterým doporučil stranu dobrovolným rozpuštěním zrušit, napsala ČTK.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/m ... sti-589207
Propaganda z lidí idioty nedělá, propaganda je na idioty cílená. G. B. Shaw
Smrt neničí, činí jen neviditelným. indické přísloví
Hora ruit, respice finem...

Uživatelský avatar
petrp
Šéfredaktor
Příspěvky: 16230
Registrován: 31 led 2017, 18:04

Re: Česká republika

Příspěvek od petrp » 16 črc 2019, 19:00

Eugenu Czerninovi se žádný majetek vracet nebude. Ústavní soud udělal tečku
Czerninové po válce přišli na základě Benešových dekretů o rozsáhlý majetek – polnosti a nemovitosti v Čechách včetně zámku v Jindřichově Hradci. Pro případnou restituci bylo podstatné to, jestli Eugen Czernin, který zemřel v roce 1955 v Rakousku, měl po válce nárok na uchování československého občanství.
Ministr vnitra v roce 2005 žádost o zachování občanství zamítl. Šlechticův vnuk pak neuspěl ani v soudním sporu. NSS tehdy uznal, že Czernin v době okupace mnoha lidem pomohl. Nejsou podle něj ani pochybnosti o jeho protinacistickém smýšlení, nicméně chyběly důkazy pro aktivní účast na zápasu s okupanty, což je podmínka zachování občanství. S časovým odstupem vnuk požádal o obnovu řízení. Nově předloženými důkazy a svědectvími se snažil prokázat, že Eugen Czernin podmínku splňoval. Uvedl, že dal popud k uschování zbraní na zámku v Jindřichově Hradci, na zahradě byla ukrytá vysílačka. V roce 1945 Czernin podle něj umožnil čtyřem francouzským zajatcům útěk k západním vojskům, poskytl jim auto a zbraně. Vnitro řízení neobnovilo s odůvodněním, že Czernin mohl důkazy uplatnit už v původním řízení o zachování občanství. Podmínky pro obnovu tak nebyly naplněny, což potvrdil Městský soud v Praze i NSS.
Ústavní soud pak souhlasil s názorem, že jako nový důkaz nelze předkládat ty důkazy, které v předchozím řízení mohl a měl předložit některý z právních předchůdců.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/m ... cku-589239
Propaganda z lidí idioty nedělá, propaganda je na idioty cílená. G. B. Shaw
Smrt neničí, činí jen neviditelným. indické přísloví
Hora ruit, respice finem...

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Česká republika

Příspěvek od QVAK » 17 črc 2019, 12:22

Předsedkyně Nejvyššího soudu Spojeného království Lady Hale navštívila Nejvyšší soud

Nejvyšší soud v Brně v úterý navštívila předsedkyně Nejvyššího soudu Spojeného království Velké Británie a Severního Irska Lady Hale v doprovodu místopředsedy Nejvyššího soudu Spojeného království Lorda Reeda a také soudce Nejvyššího soudu Spojeného Království Lorda Kitchina.
Hosté ze Spojeného království jednali s vedením Nejvyššího soudu a také s některými dalšími soudci o budoucí spolupráci a konkrétní výměně zkušeností. Společně se shodli, že obě země mají k sobě historicky velmi blízko. Jak po zhruba dvouhodinové pracovní schůzce uvedl předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal: „Dnešní návštěva předsedkyně Nejvyššího soudu Spojeného království je důkazem velmi dobrých a čilých vztahů Nejvyššího soudu s britskou justicí od doby vzniku České republiky v roce 1993, kterých si velmi vážím.
Součástí dnešního odpoledního programu Lady Hale, Lorda Reeda a Lorda Kitchina v Brně byla také návštěva Ústavního soudu a Nejvyššího správního soudu. Navečer se hosté přesouvají do Prahy, odkud se vrací do Londýna ve středu dopoledne 17. července.
V článku foto jak byla schůzka velmi "pracovní":
https://www.ceska-justice.cz/2019/07/pr ... yssi-soud/

false_flag
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 9075
Registrován: 27 čer 2017, 23:20

Re: Česká republika

Příspěvek od false_flag » 17 črc 2019, 14:30

Slavná vězenkyně Věra Sosnarová v gulagu nikdy nebyla, doložil historik

https://www.idnes.cz/brno/zpravy/vera-s ... pravy_krut
Pokud mým příspěvkům nerozumíte, jsou pro Vás urážlivé, či kolidují s Vaším viděním světa. Nerozčilujte se.
Není třeba reagovat. Klid. Vše je v pořádku. Ignorujte je. Nejsou určeny Vám.

Rado Info
Senior redaktor
Příspěvky: 4682
Registrován: 08 úno 2017, 15:48

Re: Česká republika

Příspěvek od Rado Info » 17 črc 2019, 16:06

Zátah na ruské špiony měl dokázat, že BIS nejsou čučkaři. Zvýšil ale napětí mezi tajnými službami
Loni v lednu Bezpečnostní informační služba zasáhla proti několika ruským podnikatelům a zásah prezentovala jako „rozbití ruské zpravodajské služby na našem území“. Dodnes ale nebyl nikdo obviněn a zásah navíc přiživil dlouholeté napětí mezi dvěma tajnými službami.
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zata ... &source=hp

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Česká republika

Příspěvek od QVAK » 18 črc 2019, 20:06

Kampaně právu nesvědčí

Když nastupuje zneužívání moci, vytváří se trestněprávní kampaně. Držitelé moci se snaží ospravedlnit zneužívání moci honem na čarodějnice. Může jít o čisté bezpráví (protižidovské pogromy) nebo trestní procesy, které se odívají to právního hávu. Jsou spojeny s lidskou závistí a touhou po odvetě za domnělé křivdy. Do právního hávu byly haleny akce nastupující totality proti kulakům a keťasům po roce 1948. Cílem byla likvidace lidí, které režim měl za třídní nepřátele...... Pro označení provozovatelů solárních elektráren jako těch zlých, kteří mohou za výdaje na podporu výroby z obnovitelných zdrojů, byly splněny základní předpoklady.
Trestněprávní kampaně byly v minulosti prováděny zvlášť ustavenými represivními orgány – zvláštní policejní útvary, prokuratury a soudy. Proti kulakům byla 22. 10. 1951 přijata směrnice ministrů národní bezpečnosti, vnitra a spravedlnosti.

V roce 2013 došlo k ustavení týmu Záření, na kterém se podílely zvláštní útvary policie, státní zastupitelství a Energetický regulační úřad. V praxi si působnost veřejné žaloby přivlastnilo Vrchní státní zastupitelství v Olomouci, které stíhá údajné trestné činy při uvádění solárních elektráren do provozu, ať jsou postaveny na Moravě či v Čechách. Soudem, který je výlučně soudí, je Krajský soud v Brně a odvolací Vrchní soud v Olomouci.
Chilialistické předpovědi brzkého konce světa provází lidstvo od nepaměti. Bylo tomu v roce 1000, bylo tomu za husitů, bylo tomu při přechodu počítačů na rok 2000 a je tomu nyní při strašení globálním oteplováním. Lidská hloupost je nedozírná.

Čemu můžeme bránit je, aby různí aktivisté a lidé, kteří své vidění světa chtějí vnutit všem, nemohli zneužít státní moc. Prostě to, co chce švédská Greta nebo bruselský aktivistický byrokrat, nesmí skrze naši státní moc ničit život lidí a už vůbec ne v trestněprávních kampaních.

https://www.ceska-justice.cz/blog/kampa ... -nesvedci/

Uživatelský avatar
petrp
Šéfredaktor
Příspěvky: 16230
Registrován: 31 led 2017, 18:04

Re: Česká republika

Příspěvek od petrp » 23 črc 2019, 07:10

Realisté po třech letech končí. Členové strany odhlasovali její rozpuštění
Většina členů politického uskupení Realisté v pondělí rozhodla o ukončení činnosti strany. Informoval o tom Jiří Hynek, který byl kandidátem Realistů v loňských prezidentských volbách. Strana končí po třech letech od založení. Členská základna hlasovala od minulého pondělí.

https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/28 ... rozpusteni
Propaganda z lidí idioty nedělá, propaganda je na idioty cílená. G. B. Shaw
Smrt neničí, činí jen neviditelným. indické přísloví
Hora ruit, respice finem...

Uživatelský avatar
Kolja
Senior redaktor
Příspěvky: 3014
Registrován: 07 úno 2017, 17:43

Re: Česká republika

Příspěvek od Kolja » 24 črc 2019, 19:10

Britskou továrnou na instruktory prošly tisíce vojáků. Učí v ní i Češi

...Britská stálá vojenská přítomnost v Česku je pro Londýn velmi důležitá, protože paradoxně právě ze střední Evropy může prostřednictvím vojenské spolupráce hájit své zájmy i v zemích jako je třeba Kazachstán, Arménie či v některých afrických koutech. :eek:

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/nato/bmatt- ... r_nato_inc

classix
Senior redaktor
Příspěvky: 3359
Registrován: 17 úno 2017, 14:09

Re: Česká republika

Příspěvek od classix » 25 črc 2019, 09:09

Vojenská policie šetří údajné umučení afghánského vojáka

„V úterý 23. července 2019 provedla Vojenská policie na generálním štábu a v Prostějově některé úkony trestního řízení v souvislosti s prověřováním úmrtí příslušníka afghánských ozbrojených sil v Afghánistánu v říjnu loňského roku,“ řekla Právu mluvčí Vojenské policie Nikola Nováková.

Podle informací Práva měl být některý z vojáků speciálních sil v Prostějově zadržen. Nováková na dotaz, zda to může potvrdit, napsala: „Probíhající úkony trestního řízení v současné fázi nebudeme komentovat.“ O vyšetřování českých a amerických vojáků kvůli údajnému mučení afghánského vojáka na konci listopadu informoval americký deník The New York Times (NYT). Podle listu byl afghánský voják zbit ve vazbě NATO.

Podle toho, co víme, voják zemřel na následky mučeníVakíl Ahmad Karuchí, člen rady provincie Herát
Český generální štáb i ministerstvo obrany jakékoli podezření tehdy odmítly s tím, že okolnosti jsou standardním způsobem vyšetřovány.

Znovu se o tragických událostech z loňského roku začalo mluvit před čtrnácti dny, kdy server iRozhlas.cz informoval, že afghánská vláda zaslala českému ministerstvu zahraničí diplomatickou nótu týkající se „událostí souvisejících se smrtí českého vojáka v Afghánistánu“.

Rychlá schůzka kvůli nótě

Kvůli nótě se minulý týden narychlo sešli šéfové branného výboru Jana Černochová (ODS), zahraničního výboru Lubomír Zaorálek (ČSSD) se zástupci ministerstev obrany, zahraničí a generálního štábu. „Ubezpečili nás, že nemají žádné nové informace než ty, které po incidentu řekl náčelník generálního štábu,“ sdělila Právu Černochová. Šéf armády Aleš Opata loni uvedl, že Češi se na smrti Afghánce nepodíleli.
Podle českých politiků je ale nutné, aby se podezření vyšetřilo. „Pokud došlo k pochybení ze strany našich vojáků, k nějaké mstě nebo mučení, tak je to odsouzeníhodné a neakceptovatelné. Nemělo by platit oko za oko, zub za zub,“ řekl Právu člen branného výboru Jan Řehounek (ANO). Černochová nevěří, že by čeští vojáci byli toho schopni. „Pokud ano, tak by ale měly následovat výrazné postihy,“ podotkla.
Afghánský voják Chán byl obviněn ze střelby na projíždějící české vozidlo na základně Šindánd v provincii Herát z 22. října. Při útoku zemřel Procházka a další dva čeští vojáci byli zraněni. Během několika hodin byl podle NYT Chán zatčen afghánskými jednotkami a vzat do vazby západních sil. V době, kdy byl vrácen afghánským jednotkám, byl zbitý a v bezvědomí, tvrdí afghánští úředníci. Krátce poté zemřel.

Podle NYT člen rady provincie Herát Vakíl Ahmad Karuchí uvedl, že neví, zda američtí nebo čeští vojáci Chána mlátili. „Podle toho, co víme, voják zemřel na následky mučení,“ prohlásil Karuchí. „Než byl předán afghánským silám, byl zmlácen,“ dodal.

Fotografii Chána po jeho smrti dala listu NYT jeho rodina. Na snímku jsou vidět zranění na obličeji a hlavě, řekl lékařský vyšetřovatel státu Connecticut James Gill, kterému NYT fotografii ukázal. Otec vojáka dodal, že mladík neměl žádná střelná zranění, ale po celém těle byly pohmožděniny.

Nejmenovaný americký činitel podle NYT řekl, že tým armádní sedmé skupiny zvláštních sil, která pomohla převézt Chána do vazby českých vojáků, byl stažen z Afghánistánu.

Čeští vojáci ze speciálních sil v Herátu cvičí afghánské speciální síly. Chán měl být členem těchto sil 13 měsíců. NYT uvedl, že podle vysokého afghánského bezpečnostního úředníka v Kábulu se vláda domnívá, že Chán byl radikál z islamistického hnutí Tálibán, který pronikl do armády. Hnutí se k útoku také následně přihlásilo. Rodina však popírá, že by byl Chán spojen s Tálibánem.

Nikdo nebude beztrestně zabíjet naše vojáky v AfghánistánuNáčelník Generálního štábu Armády ČR Aleš Opata
Podle dřívějších informací měl Chán na české vojáky střílet, protože se předtím pohádali. To ale odmítla česká armáda s tím, že Procházka ani nikdo jiný z české jednotky se s Chánem neznal a nikdy s ním nemluvil.

Pro české vojáky byl loňský rok tragický. V srpnu zemřeli tři čeští vojáci poté, co se v jejich blízkosti odpálil sebevražedný atentátník. Poté Opata prohlásil: „Nikdo nebude beztrestně zabíjet naše vojáky v Afghánistánu.“ To vyvolalo řadu spekulací o tom, že české speciální síly české vojáky pomstily.
V říjnu pak na spojeneckou hlídku zaútočili atentátníci automobilem naloženým výbušninami, zraněno bylo pět českých vojáků. Následoval útok, při kterém zemřel Procházka a dva čeští vojáci byli zraněni.

ČR má v Afghánistánu aktuálně 345 vojáků. V bojích v této zemi dosud zahynulo 14 českých vojáků.
Nikdo nebude beztrestně zabíjet naše vojáky v Afghánistánu
Náčelník Generálního štábu Armády ČR Aleš Opata

https://www.novinky.cz/domaci/511393-vo ... ojaka.html
Vy nejstě špión, voják, uvažujetě pokrokovo. Vy stě marxista!

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Česká republika

Příspěvek od QVAK » 26 črc 2019, 13:48

Papež František prodloužil kardinálovi Dukovi službu v kongregaci o pět let

Český primas kardinál Dominik Duka dostal od papeže Františka na další pětileté období pověření do Kongregace pro společnosti zasvěceného života. Katolická církev o tom informovala na svém webu. Akt může mít podle zástupce pražského arcibiskupství význam i pro možné úvahy o pozici pražského arcibiskupa. Z pověření ale nelze vyvozovat, že papež Duku dále v této funkci ponechá.

https://echo24.cz/a/SZJRN/papez-frantis ... -o-pet-let

Uživatelský avatar
kozlus
Samostatný redaktor
Příspěvky: 1823
Registrován: 07 úno 2017, 17:55

Re: Česká republika

Příspěvek od kozlus » 28 črc 2019, 18:43

https://www.novinky.cz/domaci/511689-gr ... tydny.html
Graffiti z Karlova mostu přes noc zmizelo, restaurátoři ho přitom chtěli odstraňovat tři týdny
Restaurátor Jan Mjartan, který má čištění Karlova mostu na starost, v pátek podepsal s TSK na zakázku smlouvu. Hned v sobotu začal s kolegyní na odstranění nápisu pomocí chemických čističů a kartáčku pracovat.
„Restaurátoři v sobotu pracovali na místě asi do pěti hodin odpoledne, když ráno v 10:00 přišli, tak to bylo odstraněno,” řekla mluvčí TSK Barbora Lišková.

Zástupci společnosti spolu s památkáři se chtějí na místě v pondělí dopoledne sejít, aby zjistili, jestli při odstraňování nebyl poškozen kámen, dodala.

Odpovědět