Katar - Katarský štát / emirát

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42267
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Katar - Katarský štát / emirát

Příspěvek od Alchymista » 05 čer 2017, 18:33

Or-Hor píše:
05 čer 2017, 07:41
Bahrajn, Saúdská Arábie, Egypt a Spojené arabské emiráty oznámily, že přerušují diplomatické styky s Katarem. Bahrajnská vláda v prohlášení svůj krok zdůvodnila mimo jiné tím, že Katar podporuje teroristické aktivity a financuje skupiny napojené na Írán. Bahrajnské úřady rovněž přerušily letecké a námořní spojení s Katarem a vyzvaly své občany v Kataru, aby ho do 14 dnů opustily. Podobné kroky oznámila i Saúdská Arábie, Egypt a Spojené arabské emiráty. Mezi Katarem a dalšími státy regionu panují dlouhodobě neshody. Minulý týden se katarská vláda snažila svůj údajný pozitivní postoj k některým teroristickým hnutím vyvracet. Učinila tak poté, co se na stránkách katarské oficiální tiskové agentury objevila údajná prohlášení vládnoucího katarského emíra šajcha Tamima bin Hamada, který v nich měl podporovat palestinské radikální hnutí Hamas a libanonské radikální hnutí Hizballáh. Katar tvrdil, že stránky jeho tiskové agentury napadli hackeři.
http://zpravy.idnes.cz/katar-a-diplomat ... anicni_neh
Udalosť je dostatočne závažná na samostatné vlákno - predznamenáva skorý konflikt.
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Or-Hor
Samostatný redaktor
Příspěvky: 1015
Registrován: 08 dub 2017, 07:47

Re: Katar - Katarský štát / emirát

Příspěvek od Or-Hor » 05 čer 2017, 19:01

Turecko chce mírové řešení diplomatické roztržky mezi pěticí arabských států a Katarem. Ve svém projevu na společné tiskové konferenci v Ankaře se svým německým protějškem Sigmarem Gabrielem řekl turecký ministr zahraničí Çavuşoğlu , že Turecko je připraveno pomoci deeskalovat spory na zvládnutelnou úroveň. „Dialog by měl pokračovat za všech okolností, takže stávající problémy mohou být vyřešeny mírovou cestou.“
http://ba.aa.com.tr/en/todays-headlines ... glu/834861
Saúdská Arábie viní Dauhá z krytí teroristických skupin, propagaci v médiích, a podpory Houtijských milici v Jemenu.
Egypt viní katarskou vládu z „nepřátelského postoje,“ ukrývání Muslimského bratrstva na jeho půdě, a financování teroristické skupiny ohrožují národní bezpečnost země.
Bahrajn obvinil Katar z destabilizace bezpečnosti a stability v zemi a zasahování do jeho záležitostí.
Jemen jako SA, jak jinak.
SAE se asi jen přidaly k ostatním.
Irácký viceprezident Iyad Allawi v pondělí vyzval k „opravdovému dialogu“ mezi Katarem a pětící arabských států, které náhle přerušili vztahy s Dauhá.
Íránský ministr zahraničí v pondělí vyzval k diplomacii a dialogu k ukončení vážné diplomatické krize, která vypukla mezi Katarem a několik jinými arabskými státy.
http://ba.aa.com.tr/en/middle-east/5-ar ... tar/834521
Začínají se tvořit bloky.
Obrázek
Tam credere omnia vitium est quam nil credere

Or-Hor
Samostatný redaktor
Příspěvky: 1015
Registrován: 08 dub 2017, 07:47

Re: Katar - Katarský štát / emirát

Příspěvek od Or-Hor » 06 čer 2017, 09:08

Saúdská Arábie v pondělí zavřela kanceláře katarské zpravodajské televize al-Džazíra, a to několik hodin po oznámení, že přerušuje diplomatické vztahy s Katarem. Podle saúdskoarabské tiskové agentury SPA ministerstvo informací odebralo stanici také příslušnou vysílací licenci. Al-Džazíru, která byla založena před více než 20 lety katarskou vládou jako arabská protiváha americké CNN, kritizuje několik zemí v čele se Saúdskou Arábií. Vadí jim, že její zpravodajství hodnotí radikální islám až příliš příznivě. Zároveň ji považují za nástroj katarské diplomacie. Diplomatická krize se projevila i v letecké dopravě. Cesty do katarské metropole Dauhá zrušilo již šest leteckých společností zemí, které přerušily styky s Katarem.
http://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/a ... 33010.html
Tam credere omnia vitium est quam nil credere

Uživatelský avatar
gandalf
Sponzor fóra
Příspěvky: 3350
Registrován: 07 úno 2017, 18:22

Re: Katar - Katarský štát / emirát

Příspěvek od gandalf » 06 čer 2017, 11:10

Saúdové, Katar a fata morgana „sunnitského NATO“

Saúdům se jejich „sunnitský tábor“ rozkládá a pokud ho může někdo zachránit, budou to muset být – kvůli svým tradičním vazbám na region -- Spojené státy. Negativa tohoto kroku ale mohou významně převažovat nad pozitivy.

Neuplynuly ani dva týdny od chvíle, kdy Donald Trump v saúdském Rijádu slavnostně „předsedal“ světovému summitu sunnitů a pokládal základní kameny „sunnitského NATO“, a už je vše jinak. Už od počátku nebylo sice jasné, proč mají například Indonésie, Malajsie či Brunej držet se Saúdy „basu“ zrovna proti Íránu, ale veškeré to zaryté saúdské protiíránské snažení dostalo ránu ze zcela jiného směru.
Celý ten podivný příběh započal už 23. května, tedy dva dny po summitu v Rijádu, kdy katarská agentura QNA zveřejnila slova „svého“ emíra šajcha Tamíma bin Hamáda al Sáního, podle něhož (mimo jiné) „Írán představuje regionální a islámskou mocnost, kterou nelze ignorovat, a není moudré stavět se proti ní nepřátelsky“. A vzápětí se na Twitteru katarského ministra zahraničí objevila informace, podle níž mají velvyslanci Bahrajnu, Egypta, Kuvajtu, Spojených arabských emirátů a Saúdské Arábie opustit Katar.
Taková nehoráznost! Saúdové prý věnovali Trumpovi osobní dary v celkové hodnotě 1,2 miliardy dolarů, aby ho přiměli na adresu Teheránu pronést několik hanlivých poznámek, a nyní takhle zradí zrovna sousední Katar? Šajch Tamím se sice už během několika hodin snažil omlouvat, že to vše je nedorozumění a že web agentury QNA napadli hackeři, ale to už Saúdové nebo Egypt začali blokovat vysílání Al Džazíry a dalších médií napojených na Katar, přičemž ovšem v případě Káhiry byla „do vaničky k vylití“ přidána média spjatá se zakázaným Muslimským bratrstvem, ale třeba i vynikající a vůči režimu často kritický zpravodajský portál Mada Masr. Výmluva s „neznámými“ hackery u rozzlobených Saúdů nezabrala ryze účelově a Egypt situace jen využil, aby se Rijádu zalíbil a vrátil se tak k „tradičním“ dodávkám saúdské ropy zdarma, při současném vyřešení situace kolem „nepohodlných médií“.
Katarský emír poté 27. května ještě přilil olej do ohně, když si zatelefonoval s opětovně zvoleným íránským prezidentem Hasanem Roháním, přičemž se vyslovili pro zlepšení vztahů mezi Íránem a Perským zálivem. To už saúdská média běsnila, požadovala vyloučení Kataru z Rady pro spolupráci zemí Perského zálivu (GCC), zpochybňovala legitimitu katarské panovnické dynastie a vinila Katar z velezrady za ochotu zlepšovat vztahy s Íránem…
Více na: http://www.literarky.cz/blogy/tereza-sp ... skeho-nato

Or-Hor
Samostatný redaktor
Příspěvky: 1015
Registrován: 08 dub 2017, 07:47

Re: Katar - Katarský štát / emirát

Příspěvek od Or-Hor » 06 čer 2017, 11:27

Při telefoním rozhovoru kuvajtský emír šejk Sabah al-Ahmad al-Jaber al-Sabah požádal katarské Emir Sheikh Tamim bin Hamad al-Thani aby prokázal sebeovládání a zdržet se kroků, které by eskalovali situaci. Mezitím katarský emír přijal ománské ministr zahraničí Yusufa Bin Alawi v Dauhá uspořádal jednání o posílení bilaterálních vztahů.
http://ba.aa.com.tr/en/middle-east/kuwa ... row/835240
Tam credere omnia vitium est quam nil credere

Or-Hor
Samostatný redaktor
Příspěvky: 1015
Registrován: 08 dub 2017, 07:47

Re: Katar - Katarský štát / emirát

Příspěvek od Or-Hor » 06 čer 2017, 12:41

Turecko a Kuvajt se v úterý pustily do úsilí o urovnání otevřené diplomatické krize, která vypukla v pondělí mezi Katarem a jeho arabskými sousedy. Katar v úterý slíbil, že nepoužije odvetná opatření proti krokům, které přijaly Saúdská Arábie, Egypt, Bahrajn a Spojené arabské emiráty. Zároveň ale prostřednictvím ministra zahraničí dal najevo, že "si nenechá vnucovat jejich vůli a nenechá je vměšovat se do jeho vnitřních záležitostí". Do sporu se již vložil Kuvajt, jehož emír pro začátek vyzval katarského kolegu šajcha Tamima bin Hamada bin Chalífu Sáního, aby odložil chystaný projev ke krizi v televizi, který by mohl vzbudit nové kontroverze. Také Turecko informovalo, že jeho prezident Recep Tayyip Erdogan zahájil diplomatické kroky s cílem vyřešit spory "mezi přáteli a bratry v duchu posvátného měsíce ramadánu".
http://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/a ... 33085.html
Tam credere omnia vitium est quam nil credere

Or-Hor
Samostatný redaktor
Příspěvky: 1015
Registrován: 08 dub 2017, 07:47

Re: Katar - Katarský štát / emirát

Příspěvek od Or-Hor » 06 čer 2017, 23:49

Filipíny zastaví vysílání pracovníků do Kataru, protože se obávají, že by mohl nastat nedostatek potravin což by mohly mít vliv na desítky tisíc Filipínců. Zahraniční pracovníci tvoří kolem 1,6 milionu z 2,5 milionu obyvatel Kataru. Filipínců je asi 200000. Katar nařídil občanům Saúdské Arábie, SAE a Bahrajnu opustit zemi, ale ještě nepřijal podobné opatření proti Egypťanům, těch je kolem 350000, mnoho jich je znepokojeno rozhodnutím Káhiry.
http://www.aljazeera.com/news/2017/06/p ... 50713.html
Tam credere omnia vitium est quam nil credere

Or-Hor
Samostatný redaktor
Příspěvky: 1015
Registrován: 08 dub 2017, 07:47

Re: Katar - Katarský štát / emirát

Příspěvek od Or-Hor » 07 čer 2017, 08:58

Izolace Kataru se prohlubuje. "Partu" rozšířilo i Jordánsko. Ammán omezí své diplomatické vztahy s Katarem a zavře jordánskou kancelář katarské televize Al-Džazíry. Jordánsko se tak přidalo k Saúdské Arábii a dalším arabským zemím, které od pondělí Katar izolují. Ammán kroky činí v zájmu regionální stability, koordinace politik arabských států a "ukončení krize v oblasti," sdělil mluvčí vlády v Ammánu. Nicméně Jordánsko získává významnou finanční pomoc od Rijádu. Blízkovýchodní monarchie obviňující Katar z podpory terorismu samy v minulosti čelily stejným podezřením. Vyplývá to i z jednoho z e-mailů bývalé ministryně zahraničí USA Hillary Clintonové, který v roce 2014 zveřejnil server WikiLeaks.
http://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/a ... 33198.html
Německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel ostře kritizoval poslední vývoj na Blízkém východě poté, co některé státy v regionu přerušily diplomatické styky s Katarem. Šéf německé diplomacie v rozhovoru s německým ekonomickým deníkem Handelsblatt varoval před "trumpizací" regionu a kritizoval americkou politiku, která údajně zesiluje riziko roztočení spirály zbrojení na Blízkém východě. Německo podpořilo ve sporu s arabskými sousedy Katar. "Katar má být zjevně více či méně úplně izolován a existenciálně zasažen," řekl Gabriel.
http://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/e ... 33190.html
Americký prezident Donald Trump rozhodnutí Saúdské Arábie a dalších arabských zemí vypovědět diplomatické vztahy s Katarem kvůli údajné podpoře terorismu považuje za plod své nedávné cesty do Rijádu, kde na summitu arabských a muslimských zemí vyzval k tvrdšímu postupu proti financování terorismu. Americké ministerstvo obrany vzápětí po Trumpově komentáři na Twitteru poděkovalo Kataru za jeho závazky vůči regionální bezpečnosti a za podporu americké základně v zemi. Ministerstvo zahraničí USA uvedlo, že Katar sice učinil velký pokrok v potírání financování teroristických skupin, ale že má před sebou ještě hodně práce. "Je skvělé vidět, že návštěva Saúdské Arábie a (summitu) 50 (muslimských) zemí začíná přinášet ovoce. Jejich představitelé řekli, že zaujmou tvrdší přístup k financování extremismu, vše ukazuje na Katar. Možná je to začátek konce hororu jménem terorismus," napsal Trump. Mluvčí Pentagonu Jeff Davis na otázku novinářů, zda Katar podporuje teroristy, jak tvrdí skupina arabských států v čele se Saúdskou Arábií a Egyptem, odmítl odpovědět. "Nejsem ta správná osoba, které byste se měli ptát. Považuji je (Katařany) za hostitele naší velmi důležité základny Al-Udajd," dodal.
http://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/a ... 33176.html
Tam credere omnia vitium est quam nil credere

Or-Hor
Samostatný redaktor
Příspěvky: 1015
Registrován: 08 dub 2017, 07:47

Re: Katar - Katarský štát / emirát

Příspěvek od Or-Hor » 07 čer 2017, 09:37

Už sedm převážně arabských zemí přerušilo diplomatické styky s Katarem. Podle deníku Financial Times může být za roztržkou i miliardové výkupné, které bohatý emirát údajně zaplatil syrské teroristické skupině Haját Tahrír aš-Šám a Íránu za propuštění členů královské rodiny unesených během loveckého výletu v jižním Iráku. Skupinu 26 lovců, z nichž část tvořili členové katarské královské rodiny, unesli v prosinci 2015 v odlehlé pouštní oblasti v jihoirácké provincii Musanna u hranice se Saúdskou Arábií. Měli sice iráckou ochranku, ta ale nezasáhla, protože únosci byli v přesile. Lovci byli po 16 měsících propuštěni letos v dubnu. Jejich propuštění předcházela vyjednávání mezi Íránem, Katarem a libanonským šíitským hnutím Hizballáh. Podle původních informací bylo na výkupném zaplaceno několik milionů dolarů sunnitským i šíitským frakcím. Deník Financial Times však nyní přišel se zjištěním, že Katar za propuštění rukojmí zaplatil mnohem víc - miliardu dolarů - a to navíc dvěma příjemcům, kteří jsou v regionu na černé listině. „Írán s Katarem dlouho hledaly zástěrku pro to, jak financovat tuto dohodu o rukojmí, a konečně ji našly,“ uvedl jeden z diplomatů. Katar tak údajně zaplatil teroristické koalici asi 300 milionů dolarů, dalších 700 milionů obdržel Írán a irácká šíitská milice. Teprve poté ozbrojenci propustili katarské lovce.
http://zpravy.idnes.cz/katar-vykupne-ir ... anicni_san
Tam credere omnia vitium est quam nil credere

Uživatelský avatar
WuVirr
Šéfredaktor
Příspěvky: 5647
Registrován: 01 úno 2017, 15:31

Re: Katar - Katarský štát / emirát

Příspěvek od WuVirr » 07 čer 2017, 16:29

Peskov o „ruské stopě“ v Kataru: informace CNN nemá nic společného s realitou

„Proudy informací televizního kanálu CNN nemají absolutně nic společného s realitou“, řekl tiskový mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov, komentujíc informaci o údajné „ruské stopě“ v nabourání se do zpravodajské agentury v Kataru.

Před tím televize CNN s odvoláním na zdroje, obeznámené s průběhem vyšetřování, oznámila, že USA podezírají „ruské hackery" z nabourání se do informační agentury v Kataru, což vyprovokovalo diplomatický skandál v regionu.
„Je to další lež, která je uveřejněna. Přitom bohužel naši kolegové ze CNN každou chvíli uveřejňují odkazy na anonymní zdroje v anonymních útvarech nějaké rozvědky a tak dále a tak dále, to znamená absolutně nereálné, nestojící na zemi proudy informací. Co je to, padělek je prostě padělek", řekl Peskov novinářům.
Více zde: https://cz.sputniknews.com/svet/2017060 ... N-realita/

Uživatelský avatar
Polite
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 6447
Registrován: 07 úno 2017, 21:48

Re: Katar - Katarský štát / emirát

Příspěvek od Polite » 07 čer 2017, 20:47

Jemen opustilo 10 lietadiel a asi 1000 katarskych vojakov po tom ako boli vyluceni z ,,koalicie,, vojsk v Jemene.https://vk.com/war_news?w=wall-23956241_1452752
Chcel by som byť Stalinom. Nie preto aby som bol ako on. Ale preto, aby som vedel, či mohol konať inak...

Or-Hor
Samostatný redaktor
Příspěvky: 1015
Registrován: 08 dub 2017, 07:47

Re: Katar - Katarský štát / emirát

Příspěvek od Or-Hor » 08 čer 2017, 08:46

Turecko ve středu ratifikovalo dvě dohody o nasazení vojáků v Kataru a školení policie. Dohoda o nasazení vojáků v Kataru s cílem zlepšit armádu země a posílit vojenskou spolupráci byla podepsána v dubnu 2016, navíc turecké četnictvo bude trénovat katarskou policii na základě dohody mezi ministerstvy vnitra obou zemí podepsanou v prosinci 2015.
http://aa.com.tr/en/middle-east/turkish ... als/836771
Tam credere omnia vitium est quam nil credere

Uživatelský avatar
petrp
Šéfredaktor
Příspěvky: 16227
Registrován: 31 led 2017, 18:04

Re: Katar - Katarský štát / emirát

Příspěvek od petrp » 09 čer 2017, 06:46

Čím naštval Katar Saúdy? Dohodl se na těžbě obřích zásob plynu s Íránem, tvrdí expert
Dvě události nedávno otřásly už tak neklidným Blízkým východem. V pondělí několik arabských zemí v čele se Saúdskou Arábií nečekaně přerušilo diplomatické vztahy s Katarem – údajně kvůli podpoře terorismu. A ve středu zažil Írán největší teroristický útok za posledních 30 let.

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/nazory ... rdi-expert
Propaganda z lidí idioty nedělá, propaganda je na idioty cílená. G. B. Shaw
Smrt neničí, činí jen neviditelným. indické přísloví
Hora ruit, respice finem...

Or-Hor
Samostatný redaktor
Příspěvky: 1015
Registrován: 08 dub 2017, 07:47

Re: Katar - Katarský štát / emirát

Příspěvek od Or-Hor » 09 čer 2017, 08:29

Egypt požádal Radu bezpečnosti OSN, aby zahájila vyšetřování Kataru kvůli podezření, že zaplatil výkupné až miliardu dolarů "teroristické skupině aktivní v Iráku". Mezi více než dvacítkou rukojmích, z nichž většina byla propuštěna po 16 měsících letos v dubnu, byli převážně Katařané, včetně členů katarské vládnoucí rodiny, kteří byli na lovu na jihu Iráku. "Pokud se toto porušení rezolucí Rady bezpečnosti prokáže, bude to mít negativní dopad na úsilí v boji proti terorismu," zdůvodnil žádost egyptský diplomat při OSN Mustafá Avad Mustafá.
http://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/a ... 33496.html
Tam credere omnia vitium est quam nil credere

Uživatelský avatar
gandalf
Sponzor fóra
Příspěvky: 3350
Registrován: 07 úno 2017, 18:22

Re: Katar - Katarský štát / emirát

Příspěvek od gandalf » 09 čer 2017, 14:20

Za krizí v Kataru stojí americký Deep State, snaha o záchranu petrodolaru, CNN vyrábějící „weaponized fake news“ a zpravodajská služba CIA. Comeyho svědectví v Kongresu má pomoci neoconům dosáhnout Trumpovy poslušnosti!

Bez výrazného zájmu médií v v Evropě a v České republice velmi dramaticky eskaluje bezpečnostní situace v Kataru a potažmo na celém Arabském poloostrově. Celá kauza má přitom charakter zpravodajské hry a mnoho lidí vlastně vůbec v Evropě netuší, o co se v celé kauze jedná. Tento článek má za úkol vysvětlit jednotlivé aktéry a jejich úlohy. Celá dnešní současná krize v Kataru začala de facto už před 2 týdny před návštěvou Donalda Trumpa v Saúdské Arábii. Dne 23. května uveřejnila katarská tisková agentura QNA prohlášení vládce a panovníka Kataru Sheikha Tamima bin Hamad al-Thaního, ve kterém nebývale ostře zaútočil na americkou zahraniční politiku, na Donalda Trumpa, o kterém vyjádřil pochyby, jestli vydrží do konce mandátu ve svém úřadu a v komuniké se vyjádřil velmi přátelsky na adresu Íránu. Jenže Katar vzápětí oznámil, že tisková agentura QNA byla hacknuta [1] neznámým pachatelem a zmíněné prohlášení katarský vůdce nikdy nepronesl. Jenže ostatní arabské agentury zprávu dál šířily.
Katar je blízkým spojencem USA a i když vztahy nejsou tak rodinné jako mají Američané s rodinou Saudů v Saúdské Arábii, tak bez ohledu na to je Katar důležitý spojenec USA v regionu. Jenže, co se nestalo. Vzápětí po této události uveřejnil americký list Financial Times výbušnou informaci, kterou list získal z blíže neurčených zdrojů z FBI z okolí bývalého šéfa FBI Jamese Comeyho. Ten právě včera vypovídal v americkém Kongresu o tom, jak Donald Trump ho měl nutit k tomu, aby upustil od vyšetřování bývalého Trumpova poradce Mikea Flynna a jeho napojení na Rusko. Financial Times uvedl, že podle informací FBI, které pochází z amerických bank a amerického bankovního dozoru, poskytla vláda Kataru přes komplikované bankovní cesty syrské odnoži Al Kajdy a také Íránu výkupné ve výši 1 miliardy USD za katarská rukojmí [2]. Informace se dostala do rukou Trumpovi a ten při návštěvě v Saúdské Arábii prohlásil, že s podporováním terorismu je konec, bez ohledu na to, kdo je spojenec. Tady zatím odbočíme.

Více na: http://aeronet.cz/news/za-krizi-v-katar ... -neoconum/

Uživatelský avatar
Svarboj
Senior redaktor
Příspěvky: 3860
Registrován: 24 úno 2017, 17:09

Re: Katar - Katarský štát / emirát

Příspěvek od Svarboj » 10 čer 2017, 15:00

USA chtěly urovnat spor ohledně Kataru, Trump snahu vlastní vlády potopil

Americký prezident Donald Trump obvinil Katar z financování terorismu na té nejvyšší úrovni. Zemi vyzval, aby zastavila financování a propagaci své extremistické ideologie, uvedla agentura AP. Udělal to jen hodinu poté, co se americký ministr Rex Tillerson snažil urovnat spor kolem Kataru, s nímž několik arabských zemí přerušilo styky, protože tato krize brzdí americké úsilí porazit Islámský stát.

https://www.novinky.cz/zahranicni/blizk ... topil.html
Quae volumus, credimus libenter. – „Co si přejeme, tomu ochotně věříme.“

Uživatelský avatar
martanus
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 14391
Registrován: 01 úno 2017, 10:16

Re: Katar - Katarský štát / emirát

Příspěvek od martanus » 10 čer 2017, 23:56

Lavrov s katarským ministrem zahraničí projednal situaci okolo arabských zem
Moskva nezasahuje do věcí jiných států nebo do jejich dvoustranných vztahů s třetími zeměmi, ale je znepokojena zhoršením vztahů mezi svými partnery, oznámil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov na jednání s katarským ministrem zahraničí Muhammadem bin Abdarrahmán Sáním.
https://cz.sputniknews.com/svet/2017061 ... uace-zeme/

http://www.lidovky.cz/lavrov-vyzval-k-d ... ranici_ELE
Nikdy není pozdě udělat správnou věc.
Albert Einstein: „Logika tě dostane z bodu A do bodu B. Představivost tě dostane všude.“
Konfucius: " Můžete obětovat vojsko, hospodářství či blahobyt, ale nesmíte obětovat zdravý rozum!"

Or-Hor
Samostatný redaktor
Příspěvky: 1015
Registrován: 08 dub 2017, 07:47

Re: Katar - Katarský štát / emirát

Příspěvek od Or-Hor » 12 čer 2017, 07:34

Írán poslal do Kataru pět letadel s potravinami, další letadlo s jídlem tam odletí v neděli, informují s odvoláním na íránské činitele zahraniční tiskové agentury. Také tři lodě s 350 tunami jídla se chystají odplout z íránského přístavu Bandar Dajr do Kataru, s nímž tento týden několik zemí regionu přerušilo diplomatické styky a uzavřelo s ním hranice i letecké a námořní spojení. Katar blokádu už dříve označil za porušení mezinárodního práva. Katarský ministr zahraničí šajch Muhammad bin Abdar Rahmán Sání uvedl, že Hamas je "legitimní hnutí odporu", a ne "teroristická organizace, jak ji vidí USA". Nicméně řekl, že jeho vláda "nepodporuje Hamas, ale palestinský lid".
http://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/a ... 33814.html
Tam credere omnia vitium est quam nil credere

Or-Hor
Samostatný redaktor
Příspěvky: 1015
Registrován: 08 dub 2017, 07:47

Re: Katar - Katarský štát / emirát

Příspěvek od Or-Hor » 13 čer 2017, 07:54

Katarský ministr zahraničí šajch Muhammad bin Abdar Rahmán Sání opět zdůraznil, že si jeho země nenechá zasahovat do své zahraniční politiky. Reagoval tak na pokračující blokádu Kataru ze strany Saúdské Arábie a dalších arabských spojenců, kteří jej obviňují z podpory terorismu. Sání během návštěvy Paříže řekl, že "nikdo nemá právo" vyvíjet nátlak na Katar, aby umlčel svou televizní stanici Al-Džazíra, která vysílá v několika jazycích a má pobočky v desítkách zemí světa. Podle něj nemůže být katarská zahraniční politika vůbec předmětem nějaké diskuze. Sání vyzdvihl iniciativu Kuvajtu, který je v nynějším diplomatickém konfliktu neutrální a který se snaží obě strany usmířit. Současné sankce arabských sousedů, kteří přerušili obchodní styky a dopravu s Katarem, označil za nelegální. Katarské aerolinie si už postěžovaly u Mezinárodní organizace pro civilní letectví (ICAO) a vyzvaly ji, aby zákaz letů Qatar Airways do dotyčných zemí označila za "nezákonný akt".
http://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/a ... 33960.html
Tam credere omnia vitium est quam nil credere

Or-Hor
Samostatný redaktor
Příspěvky: 1015
Registrován: 08 dub 2017, 07:47

Re: Katar - Katarský štát / emirát

Příspěvek od Or-Hor » 14 čer 2017, 08:47

Navzdory současnému diplomatickému sporu je Saúdská Arábie připravena pomoci Kataru a dodat mu potraviny a zdravotnické potřeby bude-li třeba. Řekl to v úterý saúdskoarabský ministr zahraničí Ádil Džubajr. Katar dovážel až 80 procent potravin, avšak nyní uzavřená hranice se Saúdskou Arábií dovoz komplikuje. S potravinami už Kataru pomohlo Turecko, připraveno pomoci je také Maroko, Írán a nyní i Saúdská Arábie. Šíitský Írán, který je tradičním regionálním soupeřem převážně sunnitské Saúdské Arábie, v úterý obvinil Rijád z podpory radikálů na východě Íránu. Šéf íránské diplomacie Mohammad Džavád Zaríf v úterý v norské metropoli Oslu řekl, že Írán získal od tajných služeb informace, že Saúdská Arábie "aktivně podporuje teroristické skupiny na východě Íránu, v Balúčistánu". V této části Íránu žije komunita menšinových sunnitů a Írán ji obviňuje z terorismu. Saúdská Arábie v minulosti obvinila Írán, že podporuje šíitské menšiny v Jemenu a Sýrii a že rozdmýchává nespokojenost šíitů také v Bahrajnu. Zaríf v úterý v Oslu vyzval k ustavení regionálního fóra, na němž se budou spory řešit.
http://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/a ... 34132.html
Tam credere omnia vitium est quam nil credere

Odpovědět