Zajímavosti z oblasti - Jižní Evropa

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Zajímavosti z oblasti - Jižní Evropa

Příspěvek od QVAK » 04 kvě 2017, 14:47

Makedonie: Dnes se „kalí ocel“ na jihu Evropy

Pro svět bývalé Jugoslávie se stalo nebývalé: Albánec Talat Džaferi se stal šéfem makedonského Sobranja – parlamentu. Stalo se tak po krvavých bitkách v prostorách chodeb a mezi lavicemi poslanců.
Americké sbližování s Řeckem hraje svoji významnou roli v sousedním státě Makedonii, která má historicky napjaté vztahy s Athénami a Američanům velmi záleží na jejich urovnání. Svoji úlohu hraje i EU, která má pro změnu zájem na tom, aby hranice byla co nejpevnější vzhledem k této evropské bráně pro utečence jak z Asie, tak i Afriky. Aby toho nebylo málo, má tato malá země určitou roli i pro Rusko respektive Gazprom s budováním přípojky na sever od plynovodu Jižní tok nebo varianty TAP – Trans Adriatic Pipeline

http://literarky.cz/politika/svet/24132 ... ihu-evropy

Or-Hor
Samostatný redaktor
Příspěvky: 1015
Registrován: 08 dub 2017, 07:47

Re: Zajímavosti z oblasti

Příspěvek od Or-Hor » 20 kvě 2017, 14:16

Tisíce mužů a chlapců bylo během války v Bosně znásilněno. Sexuální násilí, kterým si prošli mnozí chlapci a muži během války v Bosně a Hercegovině, je po více než 20 letech od konce války tabuizováno. Podle zprávy Williamsova institutu Kalifornské univerzity v Los Angeles (UCLA) bylo přitom během války v letech 1992 až 1995 znásilněno asi tři tisíce chlapců a mužů, informoval zpravodajský web Balkan Insight.
http://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/e ... 30554.html
Tam credere omnia vitium est quam nil credere

Or-Hor
Samostatný redaktor
Příspěvky: 1015
Registrován: 08 dub 2017, 07:47

Re: Zajímavosti z oblasti - Jižní Evropa

Příspěvek od Or-Hor » 11 čer 2017, 08:22

Samozvaný Islámský stát (IS) ve svém online časopisu varoval, že se pomstí Srbům a Chorvatům za válku v bývalé Jugoslávii a že bude na Balkáně páchat násilí na odpadlících od islámu. S odkazem na článek publikovaný v bosenském vydání džihádistického časopisu o tom informoval zpravodajský server Balkan Insight. Článek výslovně varuje Chorvaty a Srby, že se stanou terčem útoků kvůli masakrům balkánských muslimů za války v 90. letech. Občanská válka v Bosně a Hercegovině (1992-1995) byla nejkrvavější kapitolou rozpadu Jugoslávie. Teroristé rovněž varují odpadlíky od islámu. Tvrdí, že všichni odpadlíci od víry, ať už jsou z Bosny, Albánie, Kosova, Makedonie, Srbska nebo Černé Hory, budou "zlikvidováni" pomocí "šavlí a dýk", pokud se nevrátí k islámu. "Brzy budou vojáci chalífátu pochodovat ulicemi Bělehradu, Záhřebu, Sarajeva, Tirany, Prištiny, Skopje a dalších měst. Budou utrhávat hlavy a prolévat krev bezvěrců," stálo v článku. Podle oficiálních údajů patří Bosna mezi balkánské země s nejvyšším počtem lidí, kteří odjeli bojovat za IS.
http://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/e ... 33657.html
Tam credere omnia vitium est quam nil credere

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Zajímavosti z oblasti - Jižní Evropa

Příspěvek od QVAK » 29 čer 2017, 10:15

Balkánská „stabilokracie“

Ve Washingtonu panují obavy z ruského humanitárního centra v jihosrbském městě Niši (fotografie vlevo), které se zde nachází již pět let a je určeno pro humanitární účely na Balkánu, jako jsou například přírodní katastrofy. Je to velmi blízko, vzdušnou čarou méně než 200 km, po silnici 250 km, k jedné z největší amerických vojenských základen v Evropě Camp Bondsteel umístěné v Kosovu. Z toho důvodu se nedávno konalo jednání amerického Senátu o Balkánu, kde se probíral i celkový ruský vliv v tomto regionu.
Na jednání Senátu okamžitě reagovala ruská strana a prostřednictvím mluvčí ministerstva zahraničí Marie Zacharovové uvedla, že se jedná o absurdní a nesmyslná obvinění ruské strany z možné špionáže americké základny. Atmosféru boje o země západního Balkánu se snaží analyzovat nová studie známého londýnského Mezinárodního institutu strategických IISS a nazvala ji „Balkan rumblings“ (Hřmění z Balkánu).

http://literarky.cz/politika/svet/24456 ... bilokracie

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Zajímavosti z oblasti - Jižní Evropa

Příspěvek od QVAK » 29 čer 2017, 22:27

Slovinsko vyhrálo arbitráž, získá přístup k moři. Chorvati však trucují

Mezinárodní arbitrážní soud v Haagu rozhodl, že Slovinsko získá značnou část Piranského zálivu a koridor, kterým bude mít přístup na otevřené moře. Zatímco Lublaň verdikt uvítala, Záhřeb ho podle očekávání odmítl, přičemž chorvatský premiér pohrozil, že Chorvatsko má „způsoby, jak ochránit své území a zájmy“.
O tuto vodní plochu v Jaderském moři vedou země spor už od získání nezávislosti na bývalé Jugoslávii v roce 1991. V roce 2008 kvůli sporu Slovinsko několik měsíců blokovalo rozhovory o členství Chorvatska v EU.

http://zpravy.idnes.cz/arbitraz-o-slovi ... anicni_neh

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Zajímavosti z oblasti - Jižní Evropa

Příspěvek od QVAK » 27 črc 2017, 15:59

Zápisky ze Západního Balkánu (dříve Jugoslávie)

http://literarky.cz/politika/svet/24569 ... jugoslavie

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Zajímavosti z oblasti - Jižní Evropa

Příspěvek od QVAK » 12 zář 2017, 22:19

V Bosně vlajky IS nevlají, prohlašuje bosenský premiér. Chorvati i Zeman tvrdí opak

Vlajky teroristické organizace Islámský stát (IS) nevlají v Bosně, ujistil dnes po jednání bezpečnostních složek státu bosenský premiér Denis Zvizdić. Popřel zároveň tvrzení některých evropských představitelů, že radikální muslimové mezi Bosňáky (dříve Muslimové) představují pro Evropu teroristickou hrozbu. O vlajkách IS vlajících nad některými bosenskými městy hovořil český prezident Miloš Zeman, připomněla agentura Reuters.
Chorvatská prezidentka Kolinda Grabarová Kitarovičová zase varovala před „tisícovkami bojovníků, kteří se vraceli do Bosny ze Sýrie a Iráku“. Chorvatský časopis Globus minulý týden odhadl počet zradikalizovaných bosenských muslimů na pět až deset tisícovek.
Podle premiéra Zvizdiče jsou tato tvrzení neopodstatněná, politicky motivovaná a mohla by poškodit Bosnu v očích investorů a turistů.

http://echo24.cz/a/izk8y/v-bosne-vlajky ... tvrdi-opak

Or-Hor
Samostatný redaktor
Příspěvky: 1015
Registrován: 08 dub 2017, 07:47

Re: Zajímavosti z oblasti - Jižní Evropa

Příspěvek od Or-Hor » 09 říj 2017, 15:43

Soud v Sarajevu dnes zprostil obžaloby z válečných zločinů bývalého velitele bosenské - převážně muslimské - armády ve Srebrenici Nasera Oriče. Dnes padesátiletý Orić byl v tomto soudním řízení konkrétně obžalován z účasti na zabití tří srbských zajatců v roce 1992. Proces byl sledován s velkou pozorností zejména mezi Bosňáky (dříve muslimové) a Srby. Pro Bosňáky je Orić hrdinným obráncem srebrenické enklávy na východě Bosny během války v letech 1992 až 1995. Srbového ho ale viní z odpovědnosti i účasti na zabíjení Srbů ve vesnicích v okolí Srebrenice. Orić ze Srebrenice uprchl díky vrtulníku, který byl pro něj poslán, nedlouho před tím, než se města v červenci 1995 zmocnila bosenskosrbská armáda. Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) už Oriče soudil a v roce 2006 ho potrestal dvěma roky vězení za nepřímý podíl na zavraždění a mučení zajatých Srbů v letech 1992 a 1993. O dva roky později ho ale v odvolacím řízení k nelibosti Srbska všech obvinění zprostil, přičemž zmínil zločiny v období od září 1992 do března 1993. Švýcarsko na základě srbského zatykače Oriče zadrželo v polovině roku 2015. Žádost o jeho vydání k trestnímu stíhání ale kromě Srbska podala i Bosna, která nakonec právní bitvu o extradici vyhrála.
https://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/ ... 49515.html
Tam credere omnia vitium est quam nil credere

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Zajímavosti z oblasti - Jižní Evropa

Příspěvek od QVAK » 31 říj 2017, 11:12

Západobalkánské zápisky: Zanikne Bosna a Hercegovina? Vznikne stát Kosovo?

Rozpad Sovětského svazu a Jugoslávie vytvořil téměř 20 nových států, z nichž většina nemá žádnou tradici státnosti nebo praxi v samosprávě. Během let sledujeme, jak se jejich vlády potýkají s nedostatkem zkušeností a jak fungují slabé občanské instituce. Sužuje je omezená ekonomika, zejména etnické konflikty a nevyjasněné hranice země. Hlavní je, že toto vše ohrožuje stabilitu.
V roce 2010 známý americký server Foreign Policy, z něj citujeme, píše o zemích jako jsou Bosna, Kambodža, Libérie a Somálsko, kde vládní struktury jsou ohrožené. Německý think tank SWP (German institute for international and security research) ve své studii přidává k těmto státům také Kongo a Kosovo.

http://literarky.cz/politika/svet/25126 ... tat-kosovo

Uživatelský avatar
skflanker_
Sponzor fóra
Příspěvky: 10224
Registrován: 07 úno 2017, 20:22

Re: Zajímavosti z oblasti - Jižní Evropa

Příspěvek od skflanker_ » 07 lis 2017, 20:37

Parlament bosnianskych Srbov zrušil referendum mieriace k nezávislosti
Parlament bosnianskej Republiky srbskej (RS) pozastavil platnosť skoršieho rozhodnutia usporiadať referendum o súdoch a prokuratúre Bosny a Hercegoviny (BaH).
Toto hlasovanie považovali za možný prvý krok k odtrhnutiu RS od Bosny, ktoré je zjavným cieľom snaženia bosnianskosrbského prezidenta Milorada Dodika...
Zdroj https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/44 ... avislosti/ z 07.11.2017
Srbi v Bosne nenapodobnia Kataláncov. Únia ich presvedčila
Dlhoročné hrozby bosnianskych Srbov, že podniknú kroky smerom k odtrhnutiu od zvyšku Bosny a Hercegoviny, sa nateraz nenaplnia.
Dlhoročné hrozby bosnianskych Srbov, že podniknú kroky smerom k odtrhnutiu od zvyšku Bosny a Hercegoviny, sa aspoň zatiaľ nenaplnia. Parlament bosnianskej Republiky srbskej rozhodol v utorok 07.11.2017 o pozastavení plánu vypísať súvisiace referendum.
V plánovanom hlasovaní mali voliči rozhodnúť o zbavení najvyššieho súdu Bosny a Hercegoviny právomocí rozhodovať o bosnianskych Srboch, čo by predstavovalo prvý krok k nezávislosti Republiky srbskej, teda časti Bosny obývanej väčšinou Srbmi. Napokon však pod tlakom ustúpili...
Zdroj https://svet.sme.sk/c/20690762/srbi-v-b ... dcila.html z 07.11.2017

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Zajímavosti z oblasti - Jižní Evropa

Příspěvek od QVAK » 04 pro 2017, 23:09

Maltská policie zadržela podezřelé z výbuchu, který zabil investigativní novinářku

Maltská police v pondělí zadržela osm osob podezřelých z účasti na vraždě investigativní novinářky Daphne Caruanové Galiziové, spáchané před téměř dvěma měsíci. Podle agentury Reuters to oznámil maltský premiér Joseph Muscat.

https://echo24.cz/a/SbXDH/maltska-polic ... -novinarku

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Zajímavosti z oblasti - Jižní Evropa

Příspěvek od QVAK » 05 pro 2017, 12:59

Západobalkánské zápisky: Účet z Haagu

Mezinárodní tribunál v Haagu ICTY (International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia - Mezinárodní soudní tribunál pro bývalou Jugoslávii) vznesl celkem obvinění 161 osobě – z tohoto počtu bylo 94 Srbů, 29 Chorvatů, po devíti Bosňanech a stejný počet kosovských Albánců, dva byli Makedonci a dva Černohorci. Z tohoto počtu bylo nakonec odsouzeno 90 osob, z nichž 17 zemřelo před soudním procesem nebo v jeho průběhu a 9 během výkonu trestu – tři z toho sebevraždou. (vlevo fotografie demonstrace v Sarajevu - transparent "Svoboda znamená můj národ")

http://literarky.cz/politika/svet/25329 ... et-z-haagu

Or-Hor
Samostatný redaktor
Příspěvky: 1015
Registrován: 08 dub 2017, 07:47

Re: Zajímavosti z oblasti - Jižní Evropa

Příspěvek od Or-Hor » 05 pro 2017, 16:21

Bosenské úřady a policie zadržely třináct Bosňáků kvůli podezření, že se během občanské války dopustili válečných zločinů na Srbech žijících v okolí města Konjić na jihu země. "Jde o někdejší velitele bosenské armády, domobrany a ministerstva vnitra. Jsou podezřelí z válečných zločinů na několika desítkách Srbů," uvedly úřady v komuniké. Podezřelí byli zatčeni v Konjiči i Sarajevu, dodala policie. Zločiny byly podle prokuratury spáchány na jaře a v létě 1992, kdy "prakticky všichni srbští obyvatelé byli donuceni odejít" z regionu. Třináctka obviněných je podezřelá z "vražd, mučení, znásilňování, pronásledování a vyhánění". V půli listopadu byl odsouzen na devět let do vězení Edhem Žilič, bývalý velitel tábora, ve kterém byli v Konjiči věznění Srbové.
https://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/ ... 57504.html
Tam credere omnia vitium est quam nil credere

Or-Hor
Samostatný redaktor
Příspěvky: 1015
Registrován: 08 dub 2017, 07:47

Re: Zajímavosti z oblasti - Jižní Evropa

Příspěvek od Or-Hor » 05 pro 2017, 18:41

Soud v Sarajevu uvalil měsíční vazbu na již trestaného džihádistu, který byl zadržen minulý týden v bosenské metropoli kvůli držení nebezpečných zbraní. Podle médií policisté 25letého Emina Hodžiče zadrželi ve středu na autobusovém nádraží nedaleko amerického velvyslanectví. V jeho autě našli ruční raketomet, dvě automatické pušky, větší množství munice, protipěchotní minu, čtyři granáty a dvě neprůstřelné vesty. Hodžić v roce 2013 působil tři měsíce v řadách teroristické organizace Islámský stát. Za to byl po návratu do Bosny odsouzen za terorismus k ročnímu vězení.
https://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/ ... 57444.html
Tam credere omnia vitium est quam nil credere

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Zajímavosti z oblasti - Jižní Evropa

Příspěvek od QVAK » 15 pro 2017, 10:40

HAAGSKÝ TRIBUNÁL ZNOVU OČISTIL MILOŠEVIČE. PODÍVEJTE SE, JAK O NĚM DEZINFORMOVALY MAINSTREAMOVÁ MÉDIA

Více než jedenáct let po jeho smrti už druhý soudní proces u tribunálu OSN pro válečné zločiny v Haagu dospěl k závěru, že bývalý srbský prezident Slobodan Milošević nebyl zodpovědný za válečné zločiny spáchané v Bosně, kde se odehrála v souvislosti s rozpadem Jugoslávie ta nejhorší zvěrstva.

http://ac24.cz/zpravy-ze-sveta/11688-ha ... ream-medii

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Zajímavosti z oblasti - Jižní Evropa

Příspěvek od QVAK » 29 pro 2017, 21:13

Napětí v Piranském zálivu. Arbitráž ho přiřkla Slovinsku, Chorvaté to ignorují

Chorvatsko stále neuznává výsledek letošní arbitráže ohledně hraničního sporu se Slovinskem. Mezinárodní arbitrážní soud koncem června přiznal Slovinsku značnou část Piranského zálivu a koridor, který Slovincům poskytuje přístup na otevřené moře. V pátek měly obě země začít realizovat rozhodnutí arbitráže v Haagu, Chorvaté ale do Piranského zálivu poslali rybáře a policisty s loděmi.

https://echo24.cz/a/SG5Cx/napeti-v-pira ... o-ignoruji

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Zajímavosti z oblasti - Jižní Evropa

Příspěvek od QVAK » 09 led 2018, 17:34

Západobalkánské zápisky: Prodané Kosovo za EU nebo pod ruskou kontrolou

K oslavě pravoslavných Vánoc, které se slaví podle juliánského kalendáře na den našich Tří králů, patří v Srbsku tradice pálení dubových větví – „badnjak“. Ovšem stalo se, že v Kosovu někdo srbské rodině na Vánoce zapálil celou stodolu… (vlevo metropolita Amfilohij Radović) Pochopitelně, že všem je jasné, kdo zdejším menšinovým Srbům uspořádal takovou vánoční „oslavu“ a také proč tak učinil. Kosovská policie bude incident vyšetřovat, ale Srbové jí nevěří. Raději vyslechnou při vánoční liturgii hlas svých popů, kteří vzkazují, že Kosovo patří Srbsku a ať si říká, kdejaký politik, co chce, vždyť politici nejsou věční jako světci. Na vysvětlenou je třeba uvést, že se v Srbsku šíří hlasy, že současný srbský prezident chce výměnou za uznání nezávislosti Kosova získat pro Srbsko vstup do EU v roce 2025. Údajně je to již hotová věc, domluvená s unijními politiky.

http://literarky.cz/politika/svet/25519 ... -kontrolou

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Zajímavosti z oblasti - Jižní Evropa

Příspěvek od QVAK » 27 dub 2018, 19:24

Zločiny na Srbech: v Bosně zatkli velitele muslimských sil z války v Jugoslávii

Bosenská policie v pátek zadržela bývalého velitele muslimských sil za války v 90. letech Atifa Dudakoviče, který je podezřelý ze spáchání válečných zločinů na srbském obyvatelstvu v roce 1995. S odvoláním na sdělení úřadu pro vyšetřování SIPA o tom informovala regionální televize N1.
Spolu s Dudakovičem, který velel pátému sboru převážně muslimské armády Bosny a Hercegoviny, policie na příkaz bosenské prokuratury zatkla na různých místech země dalších 12 lidí. Jde o osoby obviněné ze zločinů spáchaných na Srbech během války v letech 1992 až 1995.

https://echo24.cz/a/S6kLG/zlociny-na-sr ... jugoslavii

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Zajímavosti z oblasti - Jižní Evropa

Příspěvek od QVAK » 16 kvě 2018, 20:05

Západobalkánské zápisky: Uprchlíci míří k Chorvatsku a španělská karta pro Kosovo

V současnosti je to zpráva, že směrem přes Bosnu se žene do EU nová uprchlická vlna. V Bosně nastala panika z uprchlíků a Milorad Dodik prezident bosenské Republiky Srbské prohlásil, že „se vynasnaží, aby silové složky ochránily dosavadní styl života. Vůbec si nepřejeme, aby došlo ke změně struktury obyvatelstva a přijmeme taková opatření, abychom zabezpečili majetek a bezpečnost naši ch lidí.“ Navíc vyzval bosenskou vládu, aby po příkladu Maďarska uzavřela své hranice. Zřejmě je ale pozdě, neboť chorvatská média píší o tom, že se již nyní v Bosně nachází kolem pěti až šesti tisíc uprchlíků. Chorvatsko se s novou uprchlickou vlnou ocitlo v kleštích, neboť podle nového nařízení rakouské vlády, budou utečenci, kteří se dostali do Rakouska vracení zpět do Chorvatska podle nařízení Dublin III. Totéž může podniknout i Slovinsko.
Zítra začne summit o Západním Balkánu. Myslíte, že další problém západního Balkánu je pro Evropu již menším zlem? Rozhodně si to nemyslí španělský premiér Mariano Rajoy. Jedná se o Kosovo a v tomto ohledu Španělsko vzhledem ke své vnitropolitické situaci, problémům s Katalánskem, zastává jasný názor – Kosovo nesmí být samostatné. Jestliže existuje takzvaný blok pro samostatné Kosovo, chce se španělský premiér zasloužit o vznik bloku proti kosovské samostatnosti.
http://literarky.cz/politika/svet/26285 ... pro-kosovo

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Zajímavosti z oblasti - Jižní Evropa

Příspěvek od QVAK » 05 čer 2018, 20:12

Západobalkánské zápisky: US „klub 100“ pro vstup Srbska do NATO

Americké velvyslanectví v Bělehradě a zastoupení NATO usilují stále intenzivněji o přiblížení Srbska západní vojenské alianci NATO a definitivně odtrhnout Bělehrad od Moskvy. Definitivu má učinit americký plán nazvaný „klub 100“, který by zahrnoval univerzitní profesory a veřejně známé osobnosti, které by propagovaly opuštění současného zahraničně politického kurzu neutrality a přimknutí se k Západu. Informaci měl potvrdit pracovník amerického velvyslanectví v Bělehradě John Bowmaster , který pro nejčtenější srbský list Večernje novosti uvedl, že prostředkem září by se měla sejít skupina profesorů k přípravě a diskuzi ke kampani popularizace NATO. Základem je mimo propagandy zintenzívnit práci v terénu.
Kroky k Velké Albánii Jestliže USA a NATO v rámci uvedené „soft taktiky“ již tolik netlačí na Srbsko¨, aby uznalo samostatnost Kosova, tak ve skutečnosti se dějí jiné věci. Kosovský parlament koncem května odsouhlasil zrušení hraniční kontroly s Albánií a zároveň zrušení roamingu mezi Kosovem a Albánií. Ostatně k tomu představitelé Albánie a Kosova pomalými kroky směřují. Již v únoru tohoto roku Edi Rama mluvil o společné zahraniční politice: „Albánie a Kosovo budou mít společnou zahraniční politiku, a to nejen společné velvyslanectví a diplomatické mise.
http://literarky.cz/politika/svet/26410 ... ka-do-nato

Odpovědět