Česká republika

Odpovědět
Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42897
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Česká republika

Příspěvek od Alchymista » 23 říj 2020, 18:28

https://echo24.cz/a/Smx7r/odhaleni-prym ... i-ministra
„Odhalení Prymuly šokovalo celé Česko.“ Světová média odepisují ministra
Kauza kolem ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) neušla pozornosti zahraničních médií, včetně například britského deníku The Guardin, amerického The Washington Post nebo německého Die Welt. Ministr Prymula odmítl výzvu předsedy vlády Andreje Babiše a uvedl, že sám rezignovat nebude. Média v zahraničí ale v některých případech považují Prymulův konec za hotovou věc.
Ministr zdravotnictví Roman Prymula navštívil ve středu večer restaurační zařízení spolu s prvním místopředsedou hnutí ANO Jaroslavem Faltýnkem a šéfem Fakultní nemocnice Ostrava Jiřím Havrlantem. Premiér Babiš vyzval Prymulu, aby rezignoval na pozici šéfa resortu zdravotnictví, zatímco Faltýnek by podle Babiše měl opustit post prvního místopředsedy hnutí. Zatímco Faltýnek už sám rezignoval, Prymula Babišovu výzvu odmítl s tím, že žádná opatření neporušil. Celé kauzy si všímají světová média.

Například německý Die Welt upozorňuje na to, že ministr Prymula porušil svá vlastní koronavirová pravidla. „Česko ztrácí svého ministra zdravotnictví uprostřed koronavirové krize. Premiér Babiš Prymulu vyzval k rezignaci, ministrovo chování označil ze neomluvitelné,“ napsal Die Welt.
Událost pokrývá i agentura Associated Press (AP), jejíž zprávu přebrala další známá média. Ta si mimo jiné všímá masivní reakce, kterou celá kauza v Česku vyvolala. „Odhalení bulvárním deníkem Blesk šokovala celou zemi, která je nyní těžce zasažena pandemií koronaviru. Na Prymulovu žádost vláda zpřísnila opatření v boji proti koronaviru, sám ministr však tato pravidla porušil,“ napsala AP s tím, že Prymula všechna obvinění odmítl. Zprávu přebral například deník The Washington Post nebo server televize ABC.Britský deník The Guardian napsal, že ministr Prymula pravděpodobně ztratí svou pozici šéfa resortu zdravotnictví. „Zdá se, že se jednalo o hrubé porušení vládních opatření proti šíření koronaviru, která Prymula sám zavedl v zoufalém boji proti koronaviru,“ píše list. Prymulu The Guardian označil za „hlavního architekta“ české snahy o zastavení šíření pandemie.

Kauzy si všiml i španělský deník El Mundo, který ovšem situaci poněkud posunul. „Česká republika v pátek podruhé za dobu trvání pandemie přišla o ministra zdravotnictví. Premiér Andrej Babiš okamžitě odvolal ministra zdravotnictví Romana Prymulu,“ píše El Mundo. To ovšem není pravda, předseda vlády pouze vyzval Romana Prymulu k rezignaci, sám ho ovšem (zatím) neodvolal.

Mezi dalšími známými deníky, které si kauzy kolem ministra Prymuly všimly, patří například britský The Telegraph nebo francouzský Le Parisien či španělský El Diario.

Ministr zdravotnictví byl ve středu pozdě večer navzdory zákazu v restauraci na pražském Vyšehradě. Uvedl to deník Blesk, který zveřejnil fotografie. V restauraci byli podle serveru ve stejnou dobu i další lidé, včetně předsedy poslanců ANO Jaroslava Faltýnka. Blesk upozornil také na to, že Prymula neměl při odchodu z podniku a nastupování do vozu nasazenou roušku.

Restaurace v Česku musí být už od minulého týdne zavřené kvůli současné epidemické situaci. Lidé by také měli nosit roušky i venku na území obcí, pokud je člověk blíže než dva metry k jinému. Povinné jsou roušky i v autě, pokud v něm člověk nejede sám nebo se členy domácnosti. Prymula opakovaně na občany apeloval, aby nařízení dodržovali, jinak se epidemii koronaviru nepodaří zvládnout.

Podle Blesku dorazil Prymula do restaurace Rio´s ve středu před 22:00. Z podniku poté vycházeli další lidé, ministr odešel okolo 23:30. List uvedl, že Prymula si roušku nenasadil nejen při nastupování do auta, kdy mu řidič držel dveře, ale ani poté ve voze.

Faltýnek z podniku vyšel ještě asi o hodinu později, uvedl Blesk. Odjel autem, ale za nějaký čas se znovu vrátil a byl před restaurací s jejím majitelem Raimundem Špundou. Oba muži se bavili, ani jeden z nich neměl nasazenou roušku. Restaurace Rio´s na svém webu uvádí, že je kvůli nařízení vlády momentálně zavřená.

Na sociálních sítích se ozvala velká vlna hlasů za Prymulovo odvolání. Mezi nimi byl i šéf vládní ČSSD Jan Hamáček nebo ministr školství za ANO Robert Plaga
.
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42897
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Česká republika

Příspěvek od Alchymista » 23 říj 2020, 18:29

https://echo24.cz/a/SCXSc/advokat-podal ... tneho-cinu
Advokát podal na Babiše trestní oznámení. Masivním šířením viru se měl dopustit trestného činu
Advokát Petr Němec podal Nejvyššímu státnímu zastupitelství trestní oznámení na premiéra Andreje Babiše (ANO) či bývalého ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) kvůli jejich chování v souvislosti s druhou vlnou epidemie koronaviru. Informoval o tom ve čtvrtek na twitteru. Politici se podle něj mohli dopustit maření úkolu úřední osoby z nedbalosti, šíření nakažlivé lidské nemoci z nedbalosti či vydírání.

Němec v oznámení píše, že vyhlášení nouzového stavu a masivní šíření koronaviru nasvědčují vážným pochybením úřadů a konkrétních osob. „Z pohledu krizového řízení je důvodné se domnívat, že současný epidemický stav v ČR není dán specifickými přírodními, klimatickými, kulturními, zdravotnickými, demografickými či jinými podmínkami, ale je výsledkem krizového řízení odpovědných orgánů a osob,“ stojí v dokumentu, který má ČTK k dispozici.

Advokát připomíná mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví z 19. srpna, podle kterého se měly začít od září nosit roušky v obchodech, veřejné dopravě či ve školách. „Opatření se však setkala s nesouhlasem velké části společnosti. Tato vlna nesouhlasu vedla k otočení názoru premiéra Babiše, který (...) přiměl tehdejšího ministra Vojtěcha, aby povinnost nošení roušek na některých místech nenařizoval,“ uvádí Němec.
Trestní oznámení bylo podáno. Domnívám se, že mohlo dojít k maření úkolu úřední osoby z nedbalosti, šíření nakažlivé lidské nemoci z nedbalosti či vydírání. Možnými pachateli je Adam Vojtěch (případně je oběť), Andrej Babiš, ostatní členové vlády a další neznámi pachatelé.
— Petr Němec (@SemSuchar) October 22, 2020
Opatření se tak 24. srpna změnilo a v obchodech či školách roušky nepožadovalo, dodává Němec. Upozorňuje, že druhé rozhodnutí obsahuje stejné zdůvodnění jako první. „Je zcela nesporné, (...) že ministerstvo zdravotnictví se rozhodlo v rozporu s podklady a daty, které mělo k dispozici a s jejichž závěry bylo seznámeno,“ stojí v trestním oznámení.

Vojtěch podle advokáta podstatně ztížil podmínky pro ochranu zdraví a životů. „Je nesporné, že kdyby ministr postupoval tak, jak bylo schváleno na Radě vlády pro zdravotní rizika a jak původně i rozhodl ve svém opatření a v souladu s jeho odůvodněním, tak by nedošlo k takovému prudkému šíření nákazy koronavirem,“ píše Němec. Vojtěch se tak podle něj dopustil maření úkolu úřední osoby z nedbalosti.

Stejný čin mohl spáchat rovněž Babiš, protože o změně ministerského opatření fakticky rozhodl on, dovozuje Němec. „Kvůli prudkému růstu počtu nakažených byla nakonec 10. září přijata přísnější opatření, která byla prakticky totožná s těmi původními. (...) Proti šíření nákazy mohlo být zasáhnuto o deset dní dříve, nebýt premiérova rozhodnutí,“ shrnuje.

Z pohledu vnějšího pozorovatele navíc usuzuje, že Babiš mohl hrozit ministrovi odvoláním nebo jinou újmou, aby ho přiměl bez jakékoliv změny okolností mimořádné opatření upravit. „Pokud argumenty (pro úpravu opatření) chybí, tedy nejsou, lze se domnívat, že Adam Vojtěch došel ke změně opatření nikoliv na základě argumentů a důkazů, ale pod nátlakem,“ konstatuje. Babiš se tak podle něj mohl dopustit vydírání.

Babiš a Vojtěch navíc mohli spáchat i trestný čin šíření nakažlivé lidské nemoci z nedbalosti, když upravené mimořádné opatření „šlo zcela proti zjištěním a doporučením“. Stejný trestný čin podle Němce údajně spáchali i další ministři, když rozhodli o vyhlášení nouzového stavu nikoliv s odloženou účinností a způsobili tak bezdůvodné prodlení. „Pokud vláda již dne 30. září konstatovala, že tu jsou takové podmínky (...), že je nutné vyhlásit nouzový stav, je zcela neodůvodnitelné, že se pět dní nic nedělo,“ vysvětluje. Nouzový stav platí v Česku od pondělí 5. října.
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Uživatelský avatar
petrp
Šéfredaktor
Příspěvky: 16386
Registrován: 31 led 2017, 18:04

Re: Česká republika

Příspěvek od petrp » 24 říj 2020, 10:30

Na záznam mluvit nebudu. Můj šéf je Babiš. Prymulův „dozor“ se dostal pod ruku novináři
„Babišův dozor u Prymuly“ Marek Hanč, který nesl nelibě, že byl natáčen před týdnem na ministerstvu zdravotnictví, poskytl Seznam Zprávám rozhovor o své roli. Jde o marketingového experta, který dostal na starost zlepšení komunikace. Během rozhovoru s redaktorem Jiřím Kubíkem se několikrát ptal, zda to je mimo záznam. Jeho šéfem je prý Andrej Babiš. „Nemám být vidět,“ prohlásil.

Na ministerstvu dle svých slov působí 32 dní, tedy od nástupu ministra Prymuly. „Vždyť jste tam působil i za ministra Vojtěcha,“ zareagoval autor článku Jiří Kubík. „Ne, ne, ne. No tak my máme ten systém takový, že jako pomáháme ministrům průběžně. Já jsem dostal na starost zlepšení komunikace,“ odpověděl Hanč. Dále se tázal, zda je to off the record, tedy mimo záznam, na což Kubík reagoval slovy, že rozhovor je on the record, tedy na záznam. To však Hanč nechtěl, prý mají v týmu pravidlo, že o této práci nemluví. „Neznáme se, já vás vnímám, že vás čtu, ale chci říct jednu věc. Za těch pár dnů se podařilo dost věcí. Měli jsme naplánováno řešit dezinformace, tiskovku na toto téma, oslovení Jakubů Jandů (šéf centra Evropské hodnoty, pozn. red.), kteří nám dost pomáhali, Jakubů Kalenských (analytik dezinformačních kampaní, pozn. red.). Měli jsme připravenou velkou kampaň. Myslím, že se ta komunikace výrazně zlepšila,“ myslí si marketingový expert.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/m ... ari-641554
Propaganda z lidí idioty nedělá, propaganda je na idioty cílená. G. B. Shaw
Smrt neničí, činí jen neviditelným. indické přísloví
Hora ruit, respice finem...

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42897
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Česká republika

Příspěvek od Alchymista » 24 říj 2020, 12:36

https://ekonomickydenik.cz/vnitro-udeli ... se-statem/
Vnitro udělilo první „BankID“. Klienti ČSOB budou moct jako první přes údaje banky komunikovat se státem
Projekt bankovní identity má první viditelné výsledky. Ministerstvo vnitra v souvislosti s tímto projektem udělilo první akreditaci pro správu kvalifikovaného systému elektronické identifikace (BankID). Akreditaci získala Československá obchodní banka. Její klienti tak budou mít příští rok možnost přihlásit se přes údaje do internetového bankovnictví ke službám veřejné správy. Skokově tak vzroste počet lidí s přístupem k elektronické komunikaci se státem. Odhadem jsou miliony nových přístupů.

...
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Uživatelský avatar
petrp
Šéfredaktor
Příspěvky: 16386
Registrován: 31 led 2017, 18:04

Re: Česká republika

Příspěvek od petrp » 24 říj 2020, 13:41

Schneider: Nechá premiér odvolat i Hamáčka?
Jana Volfová podala prostřednictvím advokáta Norberta Naxery trestní oznámení na ministra vnitra Jana Hamáčka kvůli podezření ze spáchání trestného činu šíření nakažlivé lidské nemoci z nedbalosti podle § 153 odst. 2 a, b trestního zákoníku.

Trestní oznámení poskytl advokát Naxera médiím a doprovodil ho svým komentářem, že v neděli 18. října podle jeho názoru Hamáček „věděl, že ministr zemědělství Toman, se kterým jednal o tři dny dříve, má koronavirus, a že by tedy mohl být sám nakažený, nešel okamžitě na testy ani nebyl doma v karanténě, ale šel na policejní stanici do Kongresové ulice v Praze řídit zásah proti demonstrantům na staroměstském náměstí. Lidové noviny napsaly o tom že Toman je nakažený ve 13.42, další média krátce poté, demonstrace začala ve 14.00 a policejní zásah po 15 hodině. Přestože Jan Hamáček už jistě měl informace o nemoci svého vládního i stranického kolegy Tomana, neodešel z velícího operačního střediska policie, ale dál řídil zásah proti demonstrantům.“

https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/polit ... i-hamacka/
Propaganda z lidí idioty nedělá, propaganda je na idioty cílená. G. B. Shaw
Smrt neničí, činí jen neviditelným. indické přísloví
Hora ruit, respice finem...

corsarko
Nováček
Příspěvky: 26
Registrován: 18 úno 2017, 10:35

Re: Česká republika

Příspěvek od corsarko » 24 říj 2020, 16:43

https://www.psp.cz/sqw/text/tiskt.sqw?O=8&CT=1063&CT1=0

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY
POSLANECKÁ SNĚMOVNA
VIII. volební období

1063/0

Vládní návrh na vyslovení souhlasu s pobytem vojenských zdravotníků
členských států Organizace Severoatlantické smlouvy a/nebo Evropské
unie za účelem zvládání pandemie onemocnění COVID-19

Uživatelský avatar
Tomas BB SK
Senior redaktor
Příspěvky: 3602
Registrován: 17 úno 2017, 18:33

Re: Česká republika

Příspěvek od Tomas BB SK » 24 říj 2020, 17:29

neviem ci sem... Nejake zabery provokaterov z demonstracie doplnim nazor protestujuceho
Poznej, co máš před svou tváří, a co je ti skryto, se ti odhalí. Neboť nic
není skrytého, co nebude odhaleno. Poznej sám sebe ...

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42897
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Česká republika

Příspěvek od Alchymista » 24 říj 2020, 23:01

https://echo24.cz/a/SH5e5/alstom-zahaju ... sportation
Alstom zahajuje exkluzivní jednání o prodeji továrny v Reichshoffenu se Škodou Transportation
Francouzská skupina Alstom se rozhodla zahájit od pondělí exkluzivní jednání s českou Škodou Transportation o prodeji svého závodu na výrobu vlaků v alsaském Reichshoffenu. Alstom musí fabriku prodat kvůli svému spojení se železniční divizí společnosti Bombardier Transport. Informoval o tom v sobotu francouzský ekonomický deník Les Echos.

O fabriku v Reichshoffenu má vedle Škody Transportation, která je vlastnictví skupiny PPF Petra Kellnera, i španělský koncern CAF, který patří k největším evropským výrobcům vlaků. Ten by ale podle Les Echos mohl představovat mnohem ambicióznějšího rivala pro Alstom na francozuzském i evropském trhu než plzeňská Škoda. Alstom v této fázi „nechce věc komentovat“.

Ve fabrice v Reichshoffenu se ročně vyrábí na 50 souprav Coradia. Tyto meziměstské a regionální vlaky ve variantě Coradia Polyvalent dosahují rychlosti až 160 km. Soupravy se vyrábí jak v konfiguraci s naftovými, tak s elektrickými motory.

Závod zaměstnává na 850 pracovníků a tamní odbory se již vyjádřily, že preferují španělský koncern.
Je to jeden so supov partnerov, spolu so Siemensom, ktorý sa pokúšali zlikvidovať výrobu koľajových vozidiel v ČKD
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Uživatelský avatar
petrp
Šéfredaktor
Příspěvky: 16386
Registrován: 31 led 2017, 18:04

Re: Česká republika

Příspěvek od petrp » 25 říj 2020, 10:24

Novotný: Ti co si pamatují a jsou někomu nebezpeční, musí zmizet!
Začátkem 90. let se lidé kolem Jana Rumla snažili zlikvidovat veškeré materiály o minulosti Václava Havla a jeho rodiny, komentuje Stanislav Novotný. Musela zmizet fakta o kolaboraci Havlovy rodiny za 2. sv. války. Strýc Miloš Havel nejenom pasivně kolaboroval, ale dokonce žádal své nacistické přátele, aby použili násilí proti jemu nepohodlným lidem. Po válce Miloš Havel podepsal spolupráci se Státní bezpečností. V roce 1952 ho nechala StB “utéct” resp. řízeně odejít přes hranice do německého Mnichova. Václav Havel v roce 1949 vstoupil do ČSM (Československý svaz mládeže ) a hrdě chodil po ulicích v modré svazácké košili. V průběhu politických procesů byl vášnivým zastáncem socialismu. Taktně se o tom mlčí.

https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/polit ... si-zmizet/
Propaganda z lidí idioty nedělá, propaganda je na idioty cílená. G. B. Shaw
Smrt neničí, činí jen neviditelným. indické přísloví
Hora ruit, respice finem...

Uživatelský avatar
petrp
Šéfredaktor
Příspěvky: 16386
Registrován: 31 led 2017, 18:04

Re: Česká republika

Příspěvek od petrp » 25 říj 2020, 10:42

Prymula nevyloučil, že v pondělí sám rezignuje na funkci ministra
Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) nevyloučil, že v pondělí sám rezignuje na ministerskou funkci. Řekl to v rozhovoru, který v neděli zveřejnil server iDNES.cz. Myslí si, že žádné nařízení ale neporušil.

https://www.lidovky.cz/domov/prymula-ne ... omov_libsm
Propaganda z lidí idioty nedělá, propaganda je na idioty cílená. G. B. Shaw
Smrt neničí, činí jen neviditelným. indické přísloví
Hora ruit, respice finem...

Uživatelský avatar
petrp
Šéfredaktor
Příspěvky: 16386
Registrován: 31 led 2017, 18:04

Re: Česká republika

Příspěvek od petrp » 25 říj 2020, 10:48

Propaganda z lidí idioty nedělá, propaganda je na idioty cílená. G. B. Shaw
Smrt neničí, činí jen neviditelným. indické přísloví
Hora ruit, respice finem...

Uživatelský avatar
petrp
Šéfredaktor
Příspěvky: 16386
Registrován: 31 led 2017, 18:04

Re: Česká republika

Příspěvek od petrp » 25 říj 2020, 11:37

Neřeknu, neřeknu, to taky ne. Chtěli jsme znát detaily ze zásahu proti fanouškům v Praze. Policie tají záznamy i jméno velitele
Policejní těžkooděnci za pomocí psů, koní, dělobuchů, a dokonce i vodního stříkače se minulou neděli v Praze střetli s tvrdým jádrem hokejových a fotbalových fans. V záloze byly i obrněné transportéry. Ačkoliv část veřejnosti policejní manévry kvituje a samo vedení policie se buší v prsa, při podrobné analýze zákroku nelze přehlédnout několik incidentů, které indikují porušení zákona ze strany policistů. A které by zřejmě neměly uniknout pozornosti GIBS a státního zástupce.

https://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/ ... ele-641694
Propaganda z lidí idioty nedělá, propaganda je na idioty cílená. G. B. Shaw
Smrt neničí, činí jen neviditelným. indické přísloví
Hora ruit, respice finem...

Uživatelský avatar
petrp
Šéfredaktor
Příspěvky: 16386
Registrován: 31 led 2017, 18:04

Re: Česká republika

Příspěvek od petrp » 25 říj 2020, 15:18

Propaganda z lidí idioty nedělá, propaganda je na idioty cílená. G. B. Shaw
Smrt neničí, činí jen neviditelným. indické přísloví
Hora ruit, respice finem...

Uživatelský avatar
petrp
Šéfredaktor
Příspěvky: 16386
Registrován: 31 led 2017, 18:04

Re: Česká republika

Příspěvek od petrp » 25 říj 2020, 20:11

Senátorka z Kladna Šípová na plakátu vítá migranty.Též poděkovala Romům
V romštině a v češtině poděkovala krátce po zvolení do Senátu svým příznivcům, kteří umí číst, Adéla Šípová za podporu ve volbách. Šípová na sebe upozornila plakátem, ve kterém se přihlásila k vítačům migrantů v Evropě a u nás. „Nepřijmout uprchlíky je nelidské, těším se na ně," napsala.

https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/polit ... ala-romum/
Propaganda z lidí idioty nedělá, propaganda je na idioty cílená. G. B. Shaw
Smrt neničí, činí jen neviditelným. indické přísloví
Hora ruit, respice finem...

Uživatelský avatar
petrp
Šéfredaktor
Příspěvky: 16386
Registrován: 31 led 2017, 18:04

Re: Česká republika

Příspěvek od petrp » 26 říj 2020, 13:01

Prymulovu úřadu přišel dopis s neznámou látkou. Nebyla nebezpečná, zjistili hasiči
https://www.lidovky.cz/domov/prymulovu- ... _domov_tmr

Hasiči se v polní nemocnici zaměří hlavně na dekontaminaci prostor
https://www.tyden.cz/rubriky/domaci/has ... 48280.html

Hasiči v noci na dnešek přivezli z Maďarska do Česka 150 plicních ventilátorů
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/do-cr ... a/1950506?

Hasiči dnes do ČR přivezou 150 plicních ventilátorů z Maďarska
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/hasic ... a/1950239?

Praha spouští kampaň proti covidu. Jejími tvářemi jsou policisté i hasiči
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/prah ... ici-125851
Propaganda z lidí idioty nedělá, propaganda je na idioty cílená. G. B. Shaw
Smrt neničí, činí jen neviditelným. indické přísloví
Hora ruit, respice finem...

Uživatelský avatar
petrp
Šéfredaktor
Příspěvky: 16386
Registrován: 31 led 2017, 18:04

Re: Česká republika

Příspěvek od petrp » 26 říj 2020, 14:19

Propaganda z lidí idioty nedělá, propaganda je na idioty cílená. G. B. Shaw
Smrt neničí, činí jen neviditelným. indické přísloví
Hora ruit, respice finem...

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42897
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Česká republika

Příspěvek od Alchymista » 26 říj 2020, 19:28

https://echo24.cz/a/SLe7g/babis-zabil-d ... rovo-video
„Babiš zabil důvěru lidí v systém,“ reaguje opozice na premiérovo video
Za šíření koronaviru mohou lidé, kteří nedodržují vládní opatření. Alespoň si to myslí premiér Andrej Babiš (ANO), který ve svém pravidelném nedělním příspěvku na sociálních sítích mluvil o katastrofální situaci kolem pandemie koronaviru v Česku. Podle opozice by si premér měl nejprve zamést před vlastním prahem.

"Pandemie covid- 19 roste a čísla jsou katastrofální. Opatření, které jsme přijali na vládě nefungují a musel by se stát asi zázrak, aby zafungovaly. Proč tomu tak je? Když se podívám na mobilitu našich občanů, tak v porovnání s dubnem jsme na tom o třetinu až půlku hůř," sdělil v nedělním příspěvku premiér. Psali jsme o tom zde.

Podle předsedy opoziční ODS Petra Fialy by si měl premiér nejprve zamést před vlastním prahem. "První, kdo opatření porušují, jsou jeho lidé, kteří jsou za ně zodpovědní. Obviňovat za této situace občany je divné. Ale vyzývat lidi k odpovědnému jednání musíme. Chci znovu požádat, abychom všichni byli zodpovědní a minimalizovali své kontakty s okolím. Nemá smysl ukazovat prstem, kdo za co může, tuto situaci můžeme překonat jen společně," sdělil Fiala deníku Echo24.

K dodržování opatření vyzývá i předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. "Včerejší šermování Náplavkou a obviňování veřejnosti, že si za přísnější restrikce může sama je opět odvádění pozornosti od vládních selhání, která se vrší už měsíce jedno za druhým rychlostí, za niž by byl nejeden sprinter ve své disciplíně vděčen. Špatná komunikace, naprostá nedůvěryhodnost vládních představitelů, dvojí metr a absence scénářů vývoje epidemie jsou hlavními viníky nedůvěry části společnosti, která se projevuje i liknavějším přístupem některých k dodržování opatření," napsala v reakci na premiérovo vyjádření,

Kritikou nešetří ani předseda hnutí STAN Vít Rakušan. "Aniž bych se zastával organizátorů trhů, tak se jedná o nehoráznost premiéra. On je ten, který zabil důvěru lidí v systém, v opatření, ve vlastní stát. Letní bohorovnost a absence krizového managementu nás dovedla do dnešní situace. Zoufalá komunikace bohužel pokračuje, snahu o zlepšení nahrazuje alibismus," napsal deníku Echo24.

Podle předsedy SPD Tomio Okamury má vláda v opatřeních zmatky. "Pokud vláda farmářské trhy povolila, tak nelze nadávat lidem, že dělají to, co je legální, takže pan premiér ať se zlobí sám na sebe. A pokud nechce, aby lidé chodili nakupovat na čerstvém vzduchu, tak to měl pan premiér zakázat jako jiné aktivity, a ne to teď vyčítat lidem. Politici by měli dát lidem pocit bezpečí, jistoty a stability a nepanikařit," napsal Okamura

Andrej Babiš v nedělním videu ukázal na kameru fotku, kde byla zachycena sobotní pražská Náplavka, kam přišli lidé navštívit farmářské trhy. Na fotografii to vypadá, že se na malém prostoru shlukuje velký počet lidí. "My jsme jasně řekli, že je potřeba omezit kontakty. Když nemáte kontakt, tak se žádný vir nemůže přenést," rozčílil se premiér.

Jak ovšem farmářské tržiště Náplavka na svém Facebooku podotýká, fotky pořízené z jiného úhlu vypadají docela jinak. "Internetem možná zase proletí známý záběr náplavky, zabraný šikmo po horizontu, z výjezdu. Je to ten úhel pohledu, kde se celá dlouhá náplavka opticky smrskne do krátkého proužku, a snímek z tohoto úhlu pak působí vždy jako dav a hlava na hlavě. Stačí ale sejít dolů na náplavku, a tam to v normální lidské perspektivě vypadá jinak, optický klam přestane působit, a vy vidíte rozestupy, normální prostor, žádné mačkání."
A zase ten úhel... Internetem možná zase proletí známý záběr náplavky, zabraný šikmo po horizontu, z výjezdu. Je to ten...
Zveřejnil(a) Farmářské tržiště Náplavka dne Sobota 24. října 2020
Na Babišova slova o Náplavce reagovala v otevřeném dopise europoslankyně za ODS Veronika Vrecionová. "Chtěla bych Vás požádat, abyste při své snaze hledat viníky vlastního selhání přestal ukazovat na naše zemědělce a lokální výrobce potravin, kteří své výrobky prodávají na farmářských trzích. Zatímco všichni chceme, aby epidemie co nejrychleji zmizela, vypadá to, že Vaším zájmem je pouze vyjít z problémů s čistým štítem, a to i přesto, že jste na sebe jako premiér vzal „plnou politickou odpovědnost,“ stojí v dopise, který zaslala novinářům.
Europoslankyni se nelíbí, že Babiš používá "zmanipulované fotografie" a žádá premiéra, aby předložil data, která odůvodní zpřísnění stávajících opatření. "Z jakých dat vycházíte, když za důvod dalšího šíření koronaviru označujete venkovní prostory a navrhujete jejich uzavření? Jsou snad venkovní tržiště rizikovější než uzavřené prostory supermarketů? Možná máte data, která to dokazují. Mohli bychom je tedy vidět?" píše Vrecinová.
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42897
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Česká republika

Příspěvek od Alchymista » 26 říj 2020, 19:30

https://ekonomickydenik.cz/namestek-vzp ... a-rodinou/
Náměstek VZP Šmehlík: Vyšehradské schůzky jsem se nezúčastnil, byl jsem doma s rodinou
„Jednoznačně odmítám spekulace o mé údajné účasti na této schůzce. Schůzky jsem se nezúčastnil, v době jejího konání jsem byl doma se svojí rodinou,“ uvádí ve svém oficiálním prohlášení pro Zdravotnický deník náměstek VZP David Šmehlík. Má na mysli středeční noční schůzku v restauraci Rio na Vyšehradě, kterou organizoval šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek a která stála post ministra zdravotnictví Romana Prymulu. Fámu o účasti Davida Šmehlíka rozšířil ve veřejném prostoru moderátor Václav Moravec prostřednictvím svého pořadu Otázky VM a následně jí převzala prakticky všechna velká média v zemi. „Informace, které se objevily v médiích, jsou zcela nepravdivé a jsou podle mého názoru šířeny ve snaze zpolitizovat blížící se volbu ředitele VZP,“ domnívá se David Šmehlík.

...
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42897
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Česká republika

Příspěvek od Alchymista » 26 říj 2020, 19:33

https://echo24.cz/a/SBFjt/pokud-chce-ba ... i-oznameni
„Pokud chce Babiš pokračovat v politice, musí prodat Agrofert.“ Piráti doplňují trestní oznámení
Evropská komise poslala do Prahy svou reakci na české stanovisko k auditní zprávě komise o údajném střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Serveru Neovlivní.cz to potvrdilo zastoupení Evropské komise v ČR. Podle auditu má Babiš přímý i nepřímý vliv na svěřenské fondy, do kterých v roce 2017 vložil kvůli zákonu o střetu zájmů akcie svých firem Agrofert a SynBiol. Česku kvůli tomu hrozí, že přijde o unijní dotace. Babiš jakýkoli střet zájmů popírá. Opoziční Piráti nyní doplňují trestní oznámení, které podali v roce 2019.

„Pravděpodobné škody se tímto nezodpovědným jednáním podstatně zvyšují. Pokud Andrej Babiš hodlá pokračovat v politice, tak musí prodat Agrofert. Zakázky a dotace získává Agrofert na úkor poctivých podnikatelů, kteří zákony dodržují. Pirátský analytický tým proto dnes odešle doplnění k trestnímu oznámení,“ komentuje situaci předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Piráti v tiskové zprávě upozorňují na nedávnou kauzu, kdy se v září stal vítězem pětimiliardového tendru státního podniku Lesy ČR na lesnické práce stala společnost Uniles z koncernu Agrofert nebo na podporu projektu společnosti Lovochemie z koncernu Agrofert s rozpočtem přesahujícím 6 miliard korun. Běžní podnikatelé na dotace podle Pirátů nedosáhnou.

„Evropská komise potvrdila, že Andrej Babiš je ve střetu zájmů ve svém předběžném i finálním auditu a ke stejnému závěru dospěli i právníci Evropské komise ve své analýze. Evropským úřadům postupně dochází trpělivost a České republice reálně hrozí značné škody, kdy si Andrej Babiš bere jako rukojmí občany České republiky a brání se tvrzením, že evropské úřady nemohou vykládat české zákony. Skutečnost je přitom přesně opačná. Evropská komise je povinna ověřovat, zda-li dotace jsou přidělené v souladu s národními i evropskými předpisy,“ vysvětluje vedoucí analytiků Pirátů Petr Fojtík.
Evropská komise v dopise opět potvrdila střet zájmu premiéra Babiše. Pokud @AndrejBabis hodlá pokračovat v politice, musí prodat Agrofert. Zakázky a dotace získává Agrofert na úkor poctivých podnikatelů, kteří zákony dodržují. Náš analytický tým proto doplní trestní oznámení.
— Ivan Bartoš (@PiratIvanBartos) October 26, 2020
Porušováním předpisů ze strany premiéra Andreje Babiše se zabývá Národní centrála proti organizovanému zločinu. Piráti totiž v listopadu 2019 podali trestní oznámení, které se nyní rozhodli doplnit o další důkazy.

„Rozhodli jsme se podat doplnění k trestnímu oznámení obsahující popis dalších důkazů dokládajících porušování českých a evropských předpisů ke střetu zájmů. Obsahuje také přehled všech nenárokových dotací, které během posledních 3 let přidělil Státní zemědělský a intervenční fond společnostem z koncernu Agrofert. Toto doplnění k trestnímu oznámení popisuje rovněž miliardové tendry a dotace, které byly v poslední době Agrofertu přidělené, popřípadě jsou teprve projednávané. Povinnosti Pirátů je této svévoli nepřihlížet a v zájmu občanů i našich firem situaci řešit,“ dodává k trestnímu oznámení analytik Pirátů Janusz Konieczny.
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42897
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Česká republika

Příspěvek od Alchymista » 26 říj 2020, 19:39

https://echo24.cz/a/SQvFT/byvaly-predse ... lek-pro-cr
Bývalý předseda Milionu chvilek Minář založil nový spolek Pro ČR
Bývalý předseda spolku Milion chvilek Mikuláš Minář vytvořil spolek Pro ČR. Spolek si klade za cíl vytvořit svobodnou, spravedlivou a bezpečnou zemi a chce vytvořit sílu, která změní Česko k lepšímu, uvádí dokumenty zveřejněné ve veřejném rejstříku. Minář počátkem října uvedl, že půjde příští rok do sněmovních voleb s novým politickým projektem, chce je vyhrát společně se současnou opozicí.

"Účelem Spolku je spojovat a podporovat lidi a iniciativy odhodlané dělat PRO ČR to nejlepší, co bude v jejich silách, především: zajímat se o lidi a svět okolo sebe, přemýšlet o problémech naší země a o jejich příčinách, diskutovat veřejně i v soukromí o možných řešeních, vytvářet vize žádoucí změny, angažovat se v jejich prosazování, rozvíjet vzdělávací a osvětovou činnost a jinak všestranně podporovat a kultivovat chuť žít," uvádí se ve veřejném rejstříku.

...
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Odpovědět