Ukrajina

Odpovědět
Uživatelský avatar
El Diablo
Senior redaktor
Příspěvky: 4170
Registrován: 07 úno 2017, 18:56

Re: Ukrajina

Příspěvek od El Diablo » 25 led 2022, 21:58

Kyjev na ruskou žádost stáhl z parlamentu zákon o Krymu a Donbasu
Včera 23:01
ČTK
Ukrajinská vláda se na pondělním mimořádném zasedání rozhodla stáhnout z parlamentu kontroverzní návrh zákona o základech státní politiky v přechodném období. Návrh obsahoval pravidla reintegrace okupovaných území, tedy Ruskem anektovaného Krymu a té části východoukrajinské oblasti Donbas, kterou od jara 2014 ovládají proruští separatisté.
https://www.novinky.cz/zahranicni/evrop ... d=40384988
Co cítíte, když střílíte teroristy?
Zpětný ráz.
http://www.eldiablo.webz.cz/
Takže se sejdeme v Šestce na Šedesát šestce zejtra ráno v šest. Zapamatuješ si to?
Můžeš mi to ještě šestkrát zvopakovat?
I šestiletý dítě by si to pamatovalo.

Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21818
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: Ukrajina

Příspěvek od puma » 25 led 2022, 22:24

USA a jejich spojenci podniknou kroky proti Bělorusku, pokud bude jejich území využito k „útoku na Ukrajinu“, uvedlo ministerstvo zahraničí.
https://t.me/tass_agency/103322

Ukrajinské úřady neplánují vojenskou operaci na Donbasu, domnívají se, že neexistuje žádná alternativa k politickému urovnání, uvádí zástupce vyslance při OSN.
https://t.me/tass_agency/103320
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21818
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: Ukrajina

Příspěvek od puma » 25 led 2022, 23:17

Zítra se poradci vůdců Normandské čtyřky mohou dohodnout na přímých jednáních mezi Kyjevem a DLR / LLR - zdroj
Poradci vedoucích představitelů normandského formátu se na schůzce v Paříži 26. ledna možná dohodnou na termínu jednání mezi Ukrajinou a Doněckou a Luhanskou lidovou republikou o zvláštním statusu Donbasu.

Informovala o tom agentura DPA s odvoláním na zdroje z administrativy francouzského prezidenta Emmanuela Macrona.


Političtí poradci normandské čtyřky - Německa, Francie, Ukrajiny a Ruska - se mají sejít v Paříži ve středu 26. ledna.

Ukrajinské úřady dosud kategoricky odmítaly jednat přímo s donbaskými "republikami" a označovaly takové kontakty za překročení "červených linií".

"Zda se v tomto ohledu zítra něco změní, nebo jde zatím jen o přání Francie a Německa vůči Ukrajině, které Kyjev bude ignorovat, se dozvíme zítra," komentoval situaci kanál Strany.


Strana již dříve informovala, že francouzský prezident Emmanuel Macron 24. ledna prohlásil, že hodlá v příštích dnech telefonicky jednat s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a nabídnout mu určitý "způsob deeskalace" okolo Ukrajiny.
https://strana.news/news/373429-sovetni ... i-dnr.html

Jak to tam krásně píšou..

Macron v pátek navrhne Putinovi plán deeskalace
Hlava Francie Emmanuel Macron chce v pátek při jednání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem navrhnout cestu deeskalace.

Macron v úterý uvedl, že cílem schůzky je zhodnotit a získat některá vysvětlení ohledně role Ruska v ukrajinském konfliktu.

Zdroje z Elysejského paláce uvedly, že Macron věří, že existuje prostor pro diplomacii při urovnání konfliktu. Zároveň však chtěl dát najevo, že vojenské akce Ruska proti Ukrajině by měly velmi vážné důsledky.

Západní státy se obávají, že by konflikt mohl vojensky eskalovat invazí ruských vojsk na Ukrajinu. Moskva takové plány popírá.

V elysejských kruzích se domnívají, že deeskalace na ruské straně by mohlo být dosaženo prostřednictvím humanitárních opatření, přiměním separatistů loajálních Kremlu k jednání s Kyjevem a snížením vojenského uskupení podél hranic.

Podle odhadů OSN bylo v bojích mezi ukrajinskými vládními jednotkami a separatisty věrnými Kremlu v ukrajinském regionu Donbas zabito více než 14 000 lidí.
https://www.dpa-international.com/topic ... -99-849806

Zelenský: stažení některých diplomatů z Ukrajiny neznamená nevyhnutelnou eskalaci, jde o jemnosti složité diplomatické hry
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenský prohlásil, že stažení některých diplomatů z Ukrajiny některými zeměmi je jemnou součástí složité diplomatické hry a neznamená nevyhnutelnou eskalaci.

"Velvyslanectví zemí EU a mnoha dalších zemí ponechávají na Ukrajině všichny zaměstnance. Skutečnost, že některé země stahují některé své diplomaty, vůbec neznamená nevyhnutelnou eskalaci a je to jemnost složité diplomatické hry. Spolu s našimi partnery pracujeme společně a jednáme jako jeden tým," uvedl Zelenský ve videoposelství, které bylo v úterý večer zveřejněno na Facebooku.
https://ru.interfax.com.ua/news/general/793958.html
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21818
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: Ukrajina

Příspěvek od puma » 26 led 2022, 09:00

Jermak popřel, že by se na schůzce normandských poradců chystal jednat o přímých rozhovorech s Doněckou a Luhanskou lidovou republikou
Vedoucí prezidentské kanceláře Andrij Jermak popřel informaci agentury DPA, že se dnes na schůzce poradců lídrů normandského formátu v Paříži chystá jednat o stanovení termínu jednání mezi Ukrajinou a Doněckou lidovou republikou o statusu Donbasu.

Uvedl to v komentáři pro RBC-Ukrajina.

"Pozice Ukrajiny, která byla mnohokrát vyjádřena na různých úrovních, se nemění, odpovídá ukrajinským zájmům. Žádná přímá jednání se separatisty neprobíhala a probíhat nebudou. A takové výmysly se objevují díky manipulátorům, kteří se mnohokrát snažili udělat "zradu" na úrovni," řekl Andrij Jermak.

Podle něj neexistuje žádný konkrétní program schůze normandských poradců.

Jermak uvedl, že Ukrajina by dnes ráda jednala o režimu příměří, humanitárních otázkách, otevření hraničních přechodů a pokračování práce v normandském formátu.

Připomínáme, že dnes, 26. ledna, se v Paříži uskuteční setkání vedoucích představitelů normandského formátu.
https://strana.news/news/373458-hlava-o ... -lndr.html

Po včerejším protestu FOP u Nejvyšší rady - se ztratili dva lidé uvádí Dorotič
Vůdce hnutí SaveForPeople Sergej Dorotič řekl Straně, že po včerejším protestu před Nejvyšší radou se ztratili dva lidé. Jeden z nich nejevil známky života, když ležel u Nejvyšší rady poté, co ho zbila policie.

"Pohřešují se dva lidé. Zbitého, který nejevil známky života, odvezla policie. Jeho přítelkyně, která šla za ním a křičela, že byl zabit, je také nezvěstná. Celkem bylo zadrženo 74 osob. Pro některé z nich byly vypracovány protokoly. Advokátům byly kladeny překážky, nebylo jim umožněno setkat se se zadrženými. Počet hlášení se zatím upřesňuje," uvedl Dorotič.

Podle něj byli lidé policií surově zbiti.

"Dvě ženy měly zlomené ruce," řekl Sergej Dorotič.

Připomeňme, že první letošní zasedání Nejvyšší rady bylo poznamenáno masovým shromážděním FOP před jejími zdmi. Podnikatelé se snažili prorazit si cestu skrz hradbu bezpečnostních složek, aby přednesli své požadavky. "Strana podrobně popsala, co se stalo 25. ledna pod zdmi parlamentu.
https://strana.news/news/373465-dva-che ... otich.html

Odeslání protitankových střel FGM-148 Javelin pro ozbrojené síly Ukrajiny z USA.
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21818
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: Ukrajina

Příspěvek od puma » 26 led 2022, 09:17

Úřady na územích kontrolovaných Kyjevem dostaly příkaz připravit plán evakuace obyvatel z linie kontaktu na Donbasu, řekl Basurin, zástupce Lidových milicí DLR.

DLR vyzývá země a mezinárodní organizace, aby blokovaly ukrajinské pokusy získat útočné zbraně a munici, uvádí zpráva.

V ukrajinských vojenských nemocnicích na Donbasu prováděli školení o práci přijímacích středisek pro raněné, řekl Basurin. Řekl také, že jednotky ozbrojených sil Ukrajiny na Donbasu dostaly rozkaz připravit polní sklady 15-20 km od linie kontaktu.

V Charkově, Bílé Cerkvě a Chersonu se nabírají ukrajinští občané se zkušenostmi z bojových operací na Donbasu, dodal zástupce Lidových milicí DLR.
https://t.me/tass_agency/103388

DLR uvedla, že ukrajinské nacionalistické organizace rekrutují dobrovolníky, kteří budou vysláni na Donbas
https://t.me/rian_ru/141812
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21818
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: Ukrajina

Příspěvek od puma » 26 led 2022, 10:32

Ukrajinské ministerstvo zahraničí uvedlo, že Kyjev nemá žádné námitky proti bezpečnostním návrhům, které USA plánují poslat Rusku
https://t.me/rian_ru/141837

Nad Ukrajinou a okolo to žije
Nad Ukrajinou
-USAF RC-135W Rivet Joint JAKE11
-USAF RQ-4 Global Hawk FORTE12
-RAF C-17 Globemaster III RRR6704 - přistává ve Lvově

Nad Černým mořem
-USAF RC-135W Rivet Joint HOMER31
-US Army CL600 ARTEMIS BRIO68
-US Navy EP-3E ARIES II 160764
https://twitter.com/GDarkconrad/status/ ... 1153343492
Obrázek

USAF RQ-4 Global Hawk FORTE12 poprvé provádí i SAR průzkum Podněstří
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21818
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: Ukrajina

Příspěvek od puma » 26 led 2022, 10:53

Lavrov vyzývá USA, Francii a Německo, aby přiměly Ukrajinu k provádění Minsku-2
Rusko vyzývá USA, Francii a Německo, aby přiměly Kyjev k plnění minských dohod, uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov
.
"Neustále vyzýváme USA, Francii, Německo a další západní kolegy, kteří mají vliv na kyjevský režim, aby ho přinutili důsledně plnit minské dohody," řekl Lavrov na "vládní hodině" ve Státní dumě.
https://ria.ru/20220126/soglasheniya-1769580505.html
Evropská unie se v případě eskalace situace na Ukrajině obává uvalit na Rusko sankce v oblasti plynu, protože v této oblasti existuje oboustranná závislost. Podle rakouského ministra zahraničí Alexandra Schallenberga by se takové sankce mohly "vrátit jako bumerang" a zasáhnout evropské obyvatelstvo.
https://t.me/tass_agency/103454
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21818
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: Ukrajina

Příspěvek od puma » 26 led 2022, 11:15

Ruský zástupce u ESLP řekl, že společná stížnost Ukrajiny a Nizozemska na Rusko kvůli letu MH17 by měla být zamítnuta k posouzení ve věci samé

Nizozemsko naléhá na ESLP, aby zrušil námitky Ruska ohledně přípustnosti stížností MH17, říká nizozemský zástupce u soudu
https://t.me/rian_ru/141863

Počet ruských vojáků nestačí na totální ofenzivu na Ukrajinu podél celé hranice – Kuleba
Počet ruských vojáků v tuto chvíli nestačí na totální útok na Ukrajinu podél celé hranice, řekl ukrajinský ministr zahraničí Dmitrij Kuleba.

"Počet ruských vojáků nashromážděných podél ukrajinské hranice a na okupovaných územích Ukrajiny je velký, představují pro Ukrajinu přímou hrozbu. V tuto chvíli však tento počet nestačí na totální ofenzivu proti Ukrajině podél celá ukrajinská hranice. Navíc jim stále chybí některé důležité vojenské ukazatele a systémy k provedení tak velké, totální ofenzívy, " řekl Kuleba na středečním online brífinku.

Ministr zdůraznil, že to neznamená, že Ruská federace nebude schopna tyto jednotky v určitém období shromáždit na dostatečné úrovni.

"Ale pak znovu. Můžeme 100krát denně říkat, že invaze je nevyhnutelná, ale to nic nemění na situaci na zemi," vysvětlil.

Kuleba upozornil na skutečnost, že nyní Rusko realizuje scénář destabilizace Ukrajiny.

"To, co v tuto chvíli vidíme, je scénář destabilizace Ukrajiny, a tento scénář je nevyhnutelný, děje se to již prostřednictvím šíření paniky, tlaku na ukrajinský finanční systém, provádění kybernetických útoků proti Ukrajině. To je také součást ruského plánu agrese. A ve skutečnosti jsem si jistý, že prezident Putin by byl rád, kdyby tento plán uspěl, takže by se ani nemusel uchýlit k vojenské síle, aby dostal Ukrajinu do obzvláště zranitelné pozice,“ zdůraznil ministr.
https://ru.interfax.com.ua/news/general/794058.html

V Rusku a „DLR / LLR“ opět obvinily ozbrojené síly Ukrajiny z přípravy ofenzivy na Donbasu
Rusko a ukrajinská nevládní území v Donbasu nadále obviňují ukrajinské ozbrojené síly z přípravy útočných operací. Předsedkyně ruské Rady federace Valentina Matvijenková prohlásila, že Kyjev spřádá plány na silové řešení problému na Donbasu.

Informovala o tom agentura Interfax.

Podle Matvijenkové se západní země snaží destabilizovat situaci v sousedních státech Ruska.

"Za mlhou lží a podvodů se skrývá aktivní vojenský rozvoj Ukrajiny, dodávky útočných zbraní namísto plnění minských dohod," řekla.


Podobná obvinění zazněla i z území, která nejsou pod kontrolou vlády.

"Oficiální mluvčí Lidových milicí DLR Eduard Basurin citoval údaje rozvědky, podle nichž na železniční stanice Krasnoarmijsk, Družkovka Zachatovka dorazily ešelony pohonných hmot a munice určené k zásobování několika brigád VSU na frontě.

Podle něj dostali velitelé brigád Vostok rozkaz připravit polní sklady ve vzdálenosti 15-20 km od frontové linie pro příjem munice.

Kromě toho Basurin uvedl, že vojenské polní nemocnice jsou vyklízeny od nedostatečně ošetřených a samotné nemocnice připravují skladovací prostory pro dárce krve a realizují požadavky na obvazový materiál.

Luhanská lidová milice zase uvedla, že Ukrajina umisťuje obrněná vozidla v obytných oblastech.

Rádi bychom upozornili, že během uplynulých 24 hodin rozvědka Luhanské lidové republiky zaznamenala obrněný transportér Inovátor u Kyjevem kontrolované obce Trechizbenka a dva obrněné transportéry u Ščastie.
https://strana.news/news/373490-v-moskv ... basse.html

Kreml ve středu uvedl, že uvalení osobních sankcí na prezidenta Vladimira Putina by nemělo žádný účinek a bylo by kontraproduktivní ve snaze snížit napětí ohledně Ukrajiny.
https://twitter.com/AFP/status/1486279658014392327

Ruské velvyslanectví v USA: Spolu s politickou a materiální podporou Washingtonu dostávají neonacisté v podstatě "carte blanche" k provokacím a vojenským operacím na Donbasu.
https://twitter.com/RusEmbUSA/status/14 ... 9012842498
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21818
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: Ukrajina

Příspěvek od puma » 26 led 2022, 11:37

Lavrov: Rusko není připraveno vést rozhovory s Evropskou unií o Ukrajině
https://twitter.com/SkyNewsArabia_B/sta ... 7956035591
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21818
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: Ukrajina

Příspěvek od puma » 26 led 2022, 12:33

Spojené státy posílily rádiový průzkum nad Černým mořem a nad územím Ukrajiny. Současně létají čtyři letadla
Spojené státy americké dnes, 26. ledna, nad vodami Černého moře a nad územím pevninské Ukrajiny posílily rádiový průzkum. Nyní nad pevninskou Ukrajinou a podél krymského pobřeží hlídkují čtyři americké průzkumné letouny současně, i když jejich počet je obvykle maximálně dva.
https://strana.news/news/373507-nad-che ... chika.html
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21818
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: Ukrajina

Příspěvek od puma » 26 led 2022, 12:51

Tajemník Generální rady Jednotného Ruska Turčak: Rusko by mělo pomoci LLR a DLR dodávkami zbraní, aby odradilo vojenskou agresi, kterou zcela jasně připravuje Kyjev
https://t.me/rian_ru/141880

Lavrov: Západ se nechce uklidnit a velmi si přeje skutečnou provokaci kolem Ukrajiny
https://t.me/rian_ru/141882

Senátor Džabarov se pro RIA Novosti vyjádřil k myšlence vojenské pomoci Donbasu: může jít o dodávky obranných zbraní
https://t.me/rian_ru/141885

Lavrov o možných dodávkách určitých typů zbraní do DLR a LLR: vycházíme z toho, že Západ musí zajistit provedení Minsku-2 ukrajinskou stranou
https://t.me/rian_ru/141889
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21818
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: Ukrajina

Příspěvek od puma » 26 led 2022, 13:58

Řada velkých japonských společností oznámila plány na evakuaci zaměstnanců z Ukrajiny, včetně Itochu a Sumitomo
https://t.me/rian_ru/141899

Německo poskytne Ukrajině 5000 vojenských přileb, uvedla německá ministryně obrany Christine Lambrechtová, uvádí DPA.
https://t.me/tass_agency/103504
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21818
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: Ukrajina

Příspěvek od puma » 26 led 2022, 15:02

"Jednotné Rusko" se obrátilo na vedení Ruské federace s žádostí o poskytnutí pomoci Luhanské a Doněcké lidové republice a dodání vojenského vybavení na jeji území, nezbytného k odvrácení agrese a ochraně jejich občanů, uvedl vůdce frakce Jednotné Rusko v Státní dumě Vladimir Vasiliev.
https://t.me/tass_agency/103520
Před chvílí nová bezpečnostní výstraha z americké ambasády na Ukrajině fakticky nabádá Američany, aby odešli, dokud je ještě čas. "Americké velvyslanectví vyzývá americké občany na Ukrajině, aby zvážili odlet nyní s využitím komerčních nebo jiných soukromě dostupných dopravních prostředků."
https://twitter.com/nolanwpeterson/stat ... 6675719168
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21818
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: Ukrajina

Příspěvek od puma » 26 led 2022, 15:38

RAF C-17 Globemaster III RRR6704 z VB právě přistává v Kyjevě
https://twitter.com/GDarkconrad/status/ ... 8836063233
Obrázek

Náměstek amerického ministra zahraničí uvedl, že Washington "vidí všechny náznaky", že Rusko použije sílu proti Ukrajině do poloviny února.
https://t.me/tass_agency/103545

Šéf frakce Jednotné Rusko ve Státní dumě Vladimir Vasiliev uvedl, že strana iniciovala výzvu k vedení státu s žádostí o zahájení dodávek vojenského vybavení do samozvaných republik jihovýchodní Ukrajiny.

Schvelení dodatečných zákonů pro dodávky vojenského vybavení do DLR a LLR není zapotřebí, řekl RIA Novosti člen obranného výboru Státní dumy Gurulev.
https://t.me/rian_ru/141930
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21818
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: Ukrajina

Příspěvek od puma » 26 led 2022, 16:00

"Jednotné Rusko“ požádalo ruské úřady, aby vyzbrojily „republiky“ Donbasu
V Rusku se aktivuje téma dodávek zbraní do „DLR a LLR“. Po prohlášení zástupce šéfa Rady federace Andreje Turčaka o potřebě vojenské pomoci "DLR a LLR" .

Podobně se vyjádřila i provládní frakce Jednotného Ruska v Dumě. Požádala ruské úřady, aby Doněcké a Luhanské lidové republice pomohly s vojenskými dodávkami a přijaly "veškerá opatření k zajištění bezpečnosti vlastních občanů". Řekl to šéf frakce Vladimir Vasiljev.

"Dlouho jsme čekali, že ve Washingtonu padne rozumné rozhodnutí, ale nestalo se tak. Jde nám o ochranu životů ruských občanů a krajanů žijících v LLR a DLR. Ve frakci, ve straně, jsme se o této otázce radili a dospěli jsme k rozhodnutí, že nemůžeme lidi nechat napospas zvůli kyjevského režimu. Obracíme se na vedení země, aby poskytlo Luhanské a Doněcké republice pomoc v podobě dodávek vojenských produktů nezbytných k odvrácení agrese a také aby přijalo opatření k zajištění bezpečnosti našich občanů," řekl Vasiljev.
https://strana.news/news/373550-fraktsi ... -ldnr.html
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21818
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: Ukrajina

Příspěvek od puma » 26 led 2022, 16:25

Vůdce LLR řekl, že Luhansk by měl být připraven na jakýkoli scénář vývoje na Donbasu, je možné, že bude možná potřeba podpora Ruska.

Vůdce DLR řekl, že Doněck by uvítal jakékoli rozhodnutí pomoci čelit Kyjevu.
https://t.me/rian_ru/141939

Velvyslanectví USA v Kyjevě vyzývá své občany, aby zvážili odchod z Ukrajiny „okamžitě“,protože situace v zemi zůstává nepředvídatelná.
https://t.me/rian_ru/141941

Delegace Evropského parlamentu navštíví Ukrajinu od 30. ledna do 2. února, aby zhodnotila současnou situaci
https://t.me/rian_ru/141943
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21818
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: Ukrajina

Příspěvek od puma » 26 led 2022, 16:49

DLR uvítá pomoc Ruska v boji proti ukrajinské agresi – Pušilin
Doněcká lidová republika uvítá jakékoli rozhodnutí Ruska poskytnout pomoc donbaským republikám. Dnes to řekl Denis Pushylin, vůdce Doněcké lidové republiky.

"Uvítáme každé rozhodnutí o poskytnutí pomoci republikám, aby mohly čelit nadcházející agresi z Ukrajiny, a návrh prvního místopředsedy Rady federace, tajemníka Generální rady strany Jednotné Rusko Andreje Turčaka v tomto směru je pro nás velmi významný," řekl.

Správa hlavy DLR sdělila Doněcké tiskové agentuře, že Turčakova iniciativa ohledně poskytnutí vojenské pomoci DLR a LLR se zvažuje. Jak ruský politik poznamenal, je to nezbytné "pro posílení jejich (republik - pozn. DAN) obranyschopnosti a odstrašení Kyjeva od jasně připravené vojenské agrese". Předseda frakce strany Jednotné Rusko v Dumě Vladimir Vasiljev zase uvedl, že strana iniciovala výzvu ruskému vedení ohledně dodávek vojenské techniky na Donbas.

Pušilin dodal, že pokud by takové rozhodnutí bylo přijato, výrazně by to posílilo obranyschopnost Doněcka a vzhledem k nutnosti odolávat nejnovějším typům zbraní by to umožnilo účinněji chránit životy a zdraví civilního obyvatelstva Doněcké a Luhanské lidové republiky.

Pomoc Ruska je navíc logickým krokem vzhledem k "rostoucímu ohrožení bezpečnosti občanů Ruské federace žijících na Donbasu a zjevné destabilizaci situace v blízkosti jeho hranic".
https://dan-news.info/russia/dnr-budet- ... -ukraine-/

Republiky Donbasu budou Rusku vděčné, pokud jim pro případ agrese Kyjeva pomůže dodávkami určitých druhů zbraní. Uvedl to vůdce LLR Leonid Pasečnik.
První místopředseda ruské Rady federace, tajemník Generální rady Jednotného Ruska Andrej Turčak dnes prohlásil, že Ruská federace by měla poskytnout lidovým republikám pomoc v podobě dodávek určitých druhů zbraní.

"V případě, že se ve vedení Ukrajiny neprobudí zdravý rozum, budeme samozřejmě potřebovat podporu. Pokud nám ji Rusko dá, budeme bratrské zemi vděční!" - řekl Pasečnik.

Poznamenal, že v neklidné době pro Donbas - "je to jak zostření situace na frontové linii, tak únosy našich obyvatel, tak neustálé stahování ukrajinské armády a techniky na frontová území a stále častější vysílání západních instruktorů do zóny takzvané Operace spojených sil" - Rusko opět nenechává obyvatele Donbasu samotné s nepřítelem.

"Za téměř osm let války v Donbasu se vojáci LLR a DLR po zdokonalení úrovně bojové přípravy určitě naučili bezchybně odrážet agresi nepřítele a obratně reagovat na jeho provokace," uvedl šéf republiky. - Neměli bychom však zapomínat, že milovaní "zahraniční partneři" Kyjeva dodávají "nezávislé republice" obrovské množství vojenské pomoci, přičemž lví podíl techniky používané armádami Luhanska a Doněcka tvoří trofejní vybavení získané v bojích s ukrajinskou armádou o naše města a vesnice v letech 2014-2015.

Pasečnik zdůraznil, že obyvatelé republiky "musí být připraveni na jakýkoli scénář událostí".

"Zároveň jsme ale neztratili naději, že Kyjev konečně pochopí, že klíčem ke všem problémům je plnění minských dohod. Válku na Donbasu nikdo nechce: ani obyvatelé LLR a DLR, ani samotní Ukrajinci, jejichž životní úroveň se s každým dalším rokem ozbrojeného konfliktu na jihovýchodě země rapidně snižuje," řekl vůdce LLR.
https://lug-info.com/news/donbass-budet ... -pasechnik
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21818
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: Ukrajina

Příspěvek od puma » 26 led 2022, 17:12

LLR tvrdí, že Ukrajina není připravena na plnohodnotnou ofenzivu
Vedoucí oddělení Lidových milicí LLR Jan Leščenko vyzval ukrajinské ozbrojené síly, aby upustily od svých zcela nerealizovatelných agresivních záměrů.

Ozbrojené síly Ukrajiny (VSU) nejsou připraveny na plnohodnotnou ofenzívu podél celé linie kontaktu na Donbasu, tedy v případě, že Kyjev obnoví vojenské operace, je pravděpodobné, že dojde k bodovým útokům. Uvádí velitel Luhanské lidové milice Jan Leščenko.

"Na základě dostupných zpravodajských údajů a analytických závěrů našich expertů můžeme konstatovat, že v současné době není VSU připravena na plnohodnotnou ofenzívu podél celé linie kontaktu," řekl Leščenko.

"Pravděpodobně, vzhledem k poměrně impozantní délce linie kontaktu, budou útoky vedeny tak, aby od sebe odřízly hlavní soustředění sil Lidových milicí, zablokovaly nás ve městech a fakticky zahájily jejich obléhání," řekl velitel Lidových milicí LLR. Podle něj "je pravděpodobné napadení velkých frontových měst, které jsou vzhledem ke zvláštnostem linie kontaktu strategicky nebezpečnější než jiné, jako například Pervomajsk, Zolote, Doněck, Kirovsk, Frunze a Slovjanoserbsk.

V případě obnovení plnohodnotného konfliktu na Donbasu se VSU určitě pokusí obklíčit i Luhansk, domnívá se Leščenko. "Nepochybně, stejně jako v roce 2014, bude klíčovým úkolem Ukrajiny zcela obklíčit Luhansk a odříznout komunikační trasy do týlových oblastí republiky, stejně jako komunikační trasy mezi DLR a LLR v oblasti Debalceva," upřesnil šéf resortu. Zároveň ujistil, že donbaské republiky mají dostatek sil, aby plány ukrajinských sil zmařily.

LLR vyzvala ukrajinské ozbrojené síly, aby upustily od svých zcela nerealizovatelných agresivních záměrů. LLR počítá s protiopatřeními pro případ ukrajinské ofenzívy.

"Lidová milice připravuje protiopatření, proto znovu vyjadřuji připravenost našich jednotek odrazit nepřátelskou agresi a vyzývám ukrajinské ozbrojené síly, aby upustily od zcela nerealizovatelných agresivních záměrů, jejichž oběťmi budou nejen vojáci obou stran, ale i civilní obyvatelé Donbasu," řekl.
https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/13532005
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 43538
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Ukrajina

Příspěvek od Alchymista » 26 led 2022, 17:19

https://cz.sputniknews.com/20220126/min ... 49871.html
Ministr zahraničí RF Lavrov: USA tlačí Kyjev k přímým provokacím proti Rusku
Spojené státy americké tlačí Kyjev k přímým provokacím proti Rusku, řekl dnes v ruské Státní dumě ministr zahraničí Sergej Lavrov.
Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes ve Státní dumě uvedl, že USA a jejich evropští spojenci zapomněli na kulturu diplomacie. Navíc zvyšují úsilí v zadržování Ruska.
„V poslední době Spojené státy a jejich evropští spojenci, kteří zcela zapomněli na kulturu diplomacie, zdvojnásobují své úsilí v zadržování naší země,“ řekl Lavrov.
Lavrov to navíc odůvodnil tím, že se stačí podívat na vojenské manévry NATO u ruských hranic. USA navíc tlačí Kyjev do přímých provokací proti Rusku.
„Stačí se podívat na provádění stále více provokativních vojenských manévrů u našich hranic, na vtažení kyjevského režimu na oběžnou dráhu NATO, zásobení smrtícími zbraněmi a dotlačení k přímým provokacím proti Ruské federaci," dodal ruský ministr.
Ministr Lavrov také prohlásil, že Západ rozdmýchává hysterii kolem Ukrajiny, když anoncuje evakuaci diplomatů z Kyjeva.
„Západ samozřejmě rozdmýchává hysterii – evakuace paralelně se zásobováním zbraněmi, souběžně s neustálým vyzdvihováním ukrajinské elity, i když samotná ukrajinská elita je podle mého názoru už trochu vyděšená tím, že Západ začal příliš zastrašovat. Západ si velmi přeje, aby na Ukrajině došlo ke skutečné provokaci,“ řekl.

Rusko přijme odvetná opatření
Moskva nedovolí, aby byly v diskusích „srolovány“ návrhy bezpečnostních záruk a přijme odvetná opatření, pokud bude Západ ignorovat ruské požadavky, řekl dnes ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.
„Nedovolíme, aby naše návrhy byly ukončeny nekonečnými diskusemi, taková linie je jasně viditelná, nedovolíme, aby byla naše iniciativa zrušena," řekl Lavrov.
Lavrov také upozornil na to, že pokud Západ bude pokračovat a nic nezmění, přijdou ruská odvetná opatření.
„Pokud nedojde ke konstruktivní reakci a Západ bude pokračovat ve svém agresivním kurzu, pak Moskva, jak opakovaně prohlásil prezident, přijme nezbytná odvetná opatření," řekl ministr ve Státní dumě.
Lavrov také řekl, že Moskva tvrdě zasáhne proti pokusům vykreslovat ji jako stranu konfliktu na Ukrajině. Podle jeho názoru Spojené státy tlačí Kyjev k přímým provokacím proti Rusku, místo aby nutily ukrajinské vedení k plnění minských dohod. To vše se děje proto, aby si Západ mohl zajistit jednostranné výhody, uzavřel šéf ruské diplomacie.
Lavrov v rámci komentáře ke slovům generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga o možnosti rozšiřování vojenské přítomnosti na východním křídle uvedl, že o jeho prohlášeních již dávno nepřemýšlí. „Víte, o jeho výrocích již dávno neuvažuji. Podle mě už ztratil kontakt s realitou,“ řekl novinářům.
Na konci roku 2021 Rusko zveřejnilo návrhy dohody se Spojenými státy a dohody s NATO o bezpečnostních zárukách. Zejména Moskva od svých západních partnerů požaduje právní záruky odmítnutí dalšího rozšiřování NATO na východ, připojení Ukrajiny k bloku a zřízení vojenských základen v postsovětských zemích. Návrhy také obsahují klauzuli o nerozmístění útočných zbraní NATO v blízkosti hranic Ruska a stažení aliančních sil ve východní Evropě na pozice z roku 1997.
První setkání mezi Ruskou federací a Spojenými státy, které bylo věnované dialogu o ruských iniciativách, se uskutečnilo 10. ledna na úrovni zástupců ministrů zahraničí. Následovalo jednání Rady Rusko-NATO v Bruselu a konzultace ve vídeňském sídle Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. V návaznosti na jednání se 21. ledna v Ženevě konaly rozhovory mezi Lavrovem a Blinkenem. Lavrov po jednání s ministrem zahraničí USA řekl, že Washington slíbil, že během tohoto týdne zašle Rusku odpověď na návrhy bezpečnostních záruk. Lavrov poznamenal, že by bylo správné zveřejnit reakci Washingtonu na bezpečnostní záruky, zeptal by se na to Blinkena.
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 43538
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Ukrajina

Příspěvek od Alchymista » 26 led 2022, 17:21

https://cz.sputniknews.com/20220126/ukr ... 49689.html
Ukrajina kontrolovala místo odpalu rakety, která sestřelila MH17
Rusko ví, že místo údajného odpálení rakety, která v roce 2014 sestřelila malajsijský Boeing MH17, se nachází na území kontrolovaném ozbrojenými silami Ukrajiny, uvedl zástupce Ruské federace u Evropského soudu pro lidská práva (ESLP) Michail Vinogradov.
ESLP ve Štrasburku začal ve středu projednávat stížnosti Nizozemska a Ukrajiny na Rusko v kauze sestřelení letu MH17 na Donbasu v roce 2014.
„Pozorně sledujeme průběh soudního líčení u Okresního soudu v Haagu a víme, že v souladu s vysvětlením soudního znalce Michajila Malyševského se místo údajného odpálení rakety nachází na území kontrolovaném Ozbrojenými silami Ukrajiny a bojová hlavice, která podle společného vyšetřovacího týmu sestřelila letadlo, patří Ozbrojeným silám Ukrajiny,“ prohlásil Vinogradov.
Dodal, že z materiálů případu vyplývá, že „dělostřelecké ostřelování a letecké útoky prováděla Ukrajina neustále již před pádem letadla“.
„Tak došlo 22. dubna 2014 k sestřelení státního leteckého letounu An-30B v ukrajinském vzdušném prostoru. Dne 14. července, tři dny před havárií MH17, byl v Luhanské oblasti sestřelen dopravní letoun ukrajinského letectva An-26. Dva členové posádky zemřeli. Za uvedené období Ukrajina během aktivních bojů ztratila dalších 15 vojenských letadel a vrtulníků,“ vysvětlil Vinogradov.
Podle Vinogradova Ruská federace vyhověla 28 z 29 žádostí Nizozemska o právní pomoc v kauze MH17 a na další se pracuje.
„Bohužel nizozemské úřady jasně klamou Evropský soud, že žádosti o právní pomoc byly zcela nebo částečně ponechány bez odpovědi ruskými úřady,“ poznamenal Vinogradov s tím, že ani jedna žádost Nizozemska o právní pomoc nezůstala bez odpovědi.
Zástupce Ruska u ESLP dále uvedl, že Moskva lituje, že Štrasburk odmítl spojit její stížnost proti Kyjevu se stížnostmi Nizozemska a Ukrajiny o MH17, podle jeho názoru by konsolidace stížností k ESLP posloužila řádné spravedlnosti.
„Litujeme, že Evropský soudní dvůr přijal rozhodnutí o odmítnutí splnění požadavků orgánů Ruské federace o sjednocení těchto stížností a stížnosti č. 36958/21 Ruské Federace proti Ukrajině,“ řekl zástupce Vinogradov při slyšení u soudu ve středu.
Zároveň poznamenal, že Velký senát Evropského soudu bude muset projednat extrémně složitý případ ohledně mezistátních stížností Ukrajiny a Nizozemska proti Ruské federaci. Poukázal na to, že „případ se týká velkého počtu mnohostranných, plně či neprozkoumaných událostí, které se staly na jihovýchodě Ukrajiny“.
V polovině listopadu loňského roku ESLP oznámil, že odložil na 26. listopadu 2022 projednávání nizozemského nároku vůči Rusku v souvislosti s havárií MH17 v roce 2014. Slyšení bylo dříve naplánováno na 24. listopadu 2021. Soud ale vysvětlil, že k takovému rozhodnutí došlo kvůli stažení jednoho ze soudců z procesu na začátku listopadu. V červenci 2020 podalo Nizozemsko stížnost k ESLP na Rusko kvůli havárii MH17.
Nizozemsko v kauze MH17 nepoužilo ruské materiály, řekl Vinogradov
Ruská federace předala Nizozemsku objemy materiálů o havárii Boeingu (let MH17) na Ukrajině v roce 2014 na papíře a digitálních médiích, Nizozemci je nepoužili, takže to nelze označit za vinu Moskvy, řekl Michail Vinogradov.
„Nizozemské úřady ve své stížnosti vyjadřují nespokojenost s obsahem poskytnutých odpovědí (na žádosti o pomoc pozn.). V této souvislosti sděluji, že Ruská federace předala svazky materiálů týkajících se havárie letadla Malaysian Airlines na papírových i digitálních nosičích,“ řekl Vinogradov během svého projevu.
Tyto materiály podle něj nebyly použity a některé, jako například zpráva společnosti Almaz-Antej, byly utajovány a nebyly předány společnému vyšetřovacímu týmu, ale byly zveřejněny až v roce 2021, kdy případ projednával již Okresní soud v Haagu.
„Pravděpodobně tyto důkazy nezapadaly do vyšetřovací verze, která dříve určila Ruskou federaci vinnou ze sestřelení letu MH17. To už jsou ale otázky pro samotné příslušné orgány Nizozemska,“ uvedl ruský zástupce.
Let MH17
Boeing, jenž letěl z Amsterdamu do Kuala Lumpuru na letu MH17,se zřítil 17. července roku 2014 u Doněcku. Na palubě bylo 298 lidí, všichni zahynuli.
Kyjev neprodleně z havárie obvinil domobrance, kteří ze své strany oponovali, že přece nemají prostředky k sestřelení letounu v takové výšce. Ukrajina odmítla poskytnutí údajů a dat ze svých radarů a Spojené státy také nepředaly žádné snímky ze svých satelitů, kde jepodle jejich slov zaznamenáno puštění rakety.
Náměstek generálního prokurátora Ruska Nikolaj Vinničenko oznámil Sputniku, že Státní zastupitelství Ruska předalo do Nizozemska nejen data z ruských radarů, ale navíc i dokumentaci prokazující, že raketový systém protivzdušné obrany Buk, jímž byl sestřelen Boeing, patřil Ukrajině a dokonce raketa byla puštěna z území kontrolovaného Kyjevem, vyšetřovatelé ovšem tyto informace ignorovali. Obžaloba přitom hned první den soudního jednání doručení dokumentů potvrdila a prohlásila, že se s dokumenty obeznamuje.
Vyšetřování prováděla Společná vyšetřovací skupina (JIT) vedená nizozemským státním zastupitelstvím za nepřítomnosti Ruska. Vyšetřovatelé tvrdí, že Boeing byl sestřelen z území kontrolovaného domobranci, prostřednictvím protiletadlového raketového systému Buk 53, jenž údajně patří protiletadlové raketové brigádě ozbrojených sil z Kursku.
JIT zároveň odmítl svědectví dvou svědků, kteří viděli puštění rakety u obce Amvrosjevka u Doněcka, kde byly umístěny ozbrojené síly Ukrajiny.
Názor státního zastupitelství se přitom zakládá na výpovědích výhradně anonymních svědků. Obhajoba obžalovaného ve věci občana Ruska Pulatova se domnívá, že to komplikuje posouzení spolehlivosti argumentů, ovšem nizozemská generální prokuratura trvá na tom, že anonymita je v bezpečnostních záležitostech nezbytná.
Ministerstvo zahraničí Ruska prohlásilo, že obvinění z účasti Ruska na havárii malajského Boeingu nejsou podložená fakty a vyšetření je zaujaté a jednostranné.
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Odpovědět