Česká republika

Odpovědět
Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 43538
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Česká republika

Příspěvek od Alchymista » 05 bře 2024, 05:46

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/do ... zdo-346739
Policie znovu odložila reklamní větev kauzy Čapí hnízdo
Policisté podruhé odložili reklamní větev kauzy Čapí hnízdo, ve které zkoumali podezření na daňové úniky. Zabývali se platbami od firem z holdingu Agrofert za reklamu Čapímu hnízdu. O odložení případu řekl České televizi mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Rozhodnutím se podle něj nyní bude zabývat dozorový státní zástupce. Policie kauzu již jednou odložila, pražské vrchní státní zastupitelství ji ale pak opět otevřelo.

„Dne 4. března 2024 bylo Městskému státnímu zastupitelství v Praze předloženo policejním orgánem usnesení o odložení věci v mediálním prostoru mimo jiné označované jako kauza reklamy na farmě Čapí hnízdo. Předložené usnesení bylo zaevidováno a nyní se jím bude zabývat dozorový státní zástupce, který věc z úřední povinnosti prostuduje,“ sdělil Cimbala.

...
Justičná šikana...
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Uživatelský avatar
petrp
Šéfredaktor
Příspěvky: 16529
Registrován: 31 led 2017, 18:04

Re: Česká republika

Příspěvek od petrp » 05 bře 2024, 08:47

Dálniční známky zdražily o polovinu, ministerstvo dopravy však bude mít vlastní medaile
S příchodem března se museli řidiči smířit s podstatným zdražením dálničních známek, cena z původních 1500 korun narostla na 2300 korun. A jak sdělil ministr dopravy Martin Kupka, do budoucna by se měla pravidelně zvyšovat podle inflace. Z informace jsem pochopil, že ceny dálničních známek porostou, ať je inflace jakákoli. Zajímavé.
Přesto nemusí český řidič zoufat, neboť zvýšení a zvyšování cen dálničních známek bude v případě uvědomělého řidiče určitě přebito novým poznatkem. Je totiž takřka jisté, že se ministerstvu dopravy podaří na vládě prosadit pro českou dopravu bezpochyby životně důležitý návrh, který by ministerstvu umožnil udělovat medaile, což bylo doposud rezortu zapovězeno.
Ačkoli ještě není vše dotaženo ke zdárnému konci, ministerstvo ví, že oceněním bude mosazná medaile, doplněná diplomem a stojánkem. Oceňovat by se mělo dvakrát v kalendářním roce. Pořízení 100 kusů medailí vyjde na 130 000 korun, v případě 20 ocenění ročně by tyto náklady pokryly ocenění po dobu 5 let.
https://denik.to/dalnicni-znamky-zdrazi ... i-medaile/
Propaganda z lidí idioty nedělá, propaganda je na idioty cílená. G. B. Shaw
Smrt neničí, činí jen neviditelným. indické přísloví
Hora ruit, respice finem...

homer
Sponzor fóra
Příspěvky: 10052
Registrován: 07 úno 2017, 21:47

Re: Česká republika

Příspěvek od homer » 05 bře 2024, 16:02

Přítomnost vojáků na Ukrajině? Neomezujme se tam, kde nemusíme, řekl Pavel
Neměli bychom si zavírat možnosti podpory Ukrajiny, uvedl v úterý český prezident Petr Pavel po jednání s francouzským protějškem Emmanuelem Macronem. Pavel vyzval k rozšíření forem pomoci včetně možné přítomnosti na Ukrajině. Tu minulý týden nadnesl právě francouzský prezident.

Pavel zdůraznil, že nehovoří o vyslání bojových jednotek, ale o formách asistence a „nebojovém angažmá“.

„Jsem pro to, abychom hledali nové způsoby včetně pokračující diskuse o možné přítomnosti na Ukrajině,“ řekl český prezident, podle něhož musí hrát Evropa větší roli při odstrašení Ruska.

„Neomezujme se tam, kde nemusíme,“ dodal.

Je podle něj identické, budou-li například ukrajinští vojáci absolvovat výcvik se západními instruktory v jejich domovských zemích, nebo přímo na Ukrajině.

„Ukrajina, přestože napadená, je stále suverénní zemí,“ připomněl, že případná výcviková mise není porušením žádných mezinárodních pravidel.

„Je to jenom na nás, jakou formu asistence zvolíme,“ dodal.
https://www.novinky.cz/clanek/domaci-pr ... l-40463069

nevadiii
Samostatný redaktor
Příspěvky: 1152
Registrován: 01 dub 2017, 19:20

Re: Česká republika

Příspěvek od nevadiii » 05 bře 2024, 16:05

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/macr ... domaci_kop
Mluvme o účasti vojáků k výcviku na Ukrajině, řekl Pavel po schůzce s Macronem
Prezident Petr Pavel řekl, že na Ukrajině by mohly být přítomné jednotky západních států, které by Ukrajince cvičily a připravovaly k boji. „Je obava, abychom nemluvili o vysílání bojových jednotek, protože tím by mohla být překročena červená linie, my se tady bavíme o formách asistence,“ řekl Pavel po jednání s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem.
:roll:

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 43538
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Česká republika

Příspěvek od Alchymista » 05 bře 2024, 23:47

https://www.ceska-justice.cz/2024/03/sy ... al-lekare/
Syřanka dluží přes šest set tisíc nemocnici v Motole, ústav o peníze žaloval lékaře
Přes šest set tisíc korun žádala žalobou pražské Fakultní nemocnice v Motole po lékaři Talalu Sallomovi z Jihlavy coby „zvoucí osobě“. Částku nemocnici nezaplatila léčená Syřanka jako osoba zvaná, přičemž smlouvu o zdravotní péči za ní podepsal žalovaný lékař. Právo je promlčeno a v Motole postupovali v rozporu s vnitřními předpisy, vlastní zkušeností i zdravým rozumem, vyplývá z rozsudku Nejvyššího soudu.

Žalobu na lékaře o celkovou částku 616 674 za nezaplacené léčení v nemocnici v Motole zamítly Okresní soud v Jihlavě a poté i odvolací Krajský soud v Brně s tím, že „žalobou uplatněné právo se promlčelo“.

Fakultní nemocnice v Motole proti tomu podala dovolání k Nejvyššímu soudu. Soud dovolání odmítl.
Nejvyšší soud ve svém rozhodnutí potvrdil závěry obecných soudu, které dále rozvedl. „Odvolací soud vycházel při aplikaci § 619 odst. 2 o. z. ze zjištění, že žalobkyně je významnou fakultní nemocnicí, prestižním pracovištěm se samostatným oddělením péče o samoplátce, k tomu školeným zaměstnaneckým aparátem s dlouholetými zkušenostmi, o čemž svědčí i zpracovaná vnitřní směrnice, formuláře a další standardizované postupy a že podle její vnitřní směrnice je žalobkyni smlouvou o poskytování zdravotní péče (ve znění formuláře v příloze) udělován souhlas, aby si při dohledání dlužníků zjišťovala osobní údaje vedené o samoplátcích cizineckou policií,“ uvádí soud v odůvodnění.

Rozsudek, který byl zveřejněn 31. ledna 2024, je zde.

Smlouvu o léčení nepodepsal pacient, ale lékař
„Z těchto poznatků pak odvolací soud dovodil, že při svých znalostech a zkušenostech měla žalobkyně v souladu se souhlasem, který pacienti udělovali ve smlouvě, zjišťovat údaje potřebné k uplatnění pohledávky přímo u cizinecké policie a mohla je tak zjistit kdykoli poté, co se jí nepodařilo kontaktovat pacientku na známých adresách, bez potřeby jakékoliv součinnosti ze strany žalovaného (lékaře). Stačilo, aby postupovala v souladu s vlastní vnitřní směrnicí,“ shrnuje argumenty odvolacího soudu Nejvyšší soud.

K tomu soud dále poznamenal: „Nadto bylo zjištěno, že smlouva o poskytování zdravotní péče byla uzavřena v rozporu s vnitřní směrnicí nikoli s osobou, které má být péče poskytnuta, nýbrž byla podepsána žalovaným bez zjištěného jednatelského oprávnění, resp. alespoň jednoznačného ověření, že právě on za náklady zdravotní péče spoluodpovídá,“ uvádí Nejvyšší soud k faktu, že nemocnice uzavřela smlouvu o léčení s lékařem, nikoli s pacientkou ze Sýrie.

Podle odvolacího soudu nemocnice hrubě podcenila svoji vlastní zkušenost: „Při svých zkušenostech (se zahraničními samoplátci, pro které si zavedla vnitřní předpis) měli pracovníci žalobkyně již při uzavírání smlouvy zjistit, jakým způsobem, resp. jakou osobou bude péče o pacientku v případě potřeby (při nedostatečnosti složené zálohy) uhrazena,“ stojí v rozhodnutí.
Motol tvrdí jiná zjištění a závěry

Nemocnice, která se dovolávala zrušení rozsudků obecných soudů, však tvrdila odlišná zjištění i závěry. „Tak zejména vychází z toho, že standardem a zcela dostačující v její dlouholeté praxi jsou dotazy na Ministerstvo vnitra a dotaz na cizineckou policii se zvažoval teprve v případě sdělení, že osoba pobyt měla. Na jiném místě uvádí, že dotaz na cizineckou policii bylo obvyklé činit až před upuštěním od vymáhání,“ shrnuje Nejvyšší soud.

Podle odůvodnění se nemocnice v Motole „důvodně spoléhala na sdělení Ministerstva vnitra, z něhož podle ní vyplývá, že pacientka neprošla cizineckým informačním systémem“. „Pak nelze přehlédnout nejen význam informace, že paní S. D. není (nikoliv že nebyla) v cizineckém informačním systému hlášena k pobytu, ale zejména též skutečnost, že sdělení obsahuje údaj o domovské adrese jmenované v Sýrii, což by mělo přinejmenším vyvolat pochybnosti, zda cizineckým informačním systémem neprošla,“ uvádí k tomu Nejvyšší soud.

Nemocnice měla a mohla právo uplatnit včas
Jak ovšem vyplývá z rozhodnutí Nejvyššího soudu, sama nemocnice si nebyla zcela jistá, za kým vlastně jde pohledávka za léčení, zda za Syřankou nebo lékařem, který ji k léčení pozval. Podle Nejvyššího soudu nemocnice v Motole pomíjí závěry odvolacího soudu, podle nichž si „podle svých vnitřních pravidel měla potřebné informace začít opatřovat cestou dotazu na cizineckou policii již mnohem dříve, a přehlíží argument odvolacího soudu, že pochybnosti o existenci pohledávky vůči žalovanému z obsahu sdělení ze dne 6. 11. 2019 zjevně neměla, jestliže jej již na základě těchto informací k úhradě pohledávky vyzvala“.

Odvolací soud však při rozhodování postupoval v souladu s rozhodovací praxí a judikaturou Nejvyššího soudu. Tak došel k závěru, že nemocnice svoje právo promrhala, když se o něj začala brát pozdě, až došlo k promlčení.

Při uplatnění péče, kterou lze po osobě v postavení žalobkyně coby významné fakultní nemocnice se samostatným oddělením péče o samoplátce, se školeným a zkušeným zaměstnaneckým aparátem a se standardizovanými postupy, požadovat, žalobkyně měla a mohla údaje potřebné k uplatnění práva zjistit již poté, co se jí nepodařilo kontaktovat pacientku na známých adresách, potvrdil závěry obecných soudu Nejvyšší soud.
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 43538
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Česká republika

Příspěvek od Alchymista » 05 bře 2024, 23:52

https://ekonomickydenik.cz/uhelne-elekt ... ni-pomoci/
Uhelné elektrárny mohou skončit během pár let a bez náhrady. Energetické firmy volají po státní pomoci
Nevychází to, uhelné elektrárny během příštích let zavřeme, hlásí jejich majitelé. Skupina Sev.en miliardáře Pavla Tykače dokonce hovoří o ukončení těžby uhlí a provozu uhelných bloků již v příštím roce. Česká energetika se řítí do velkého problému, a to nejen kvůli hrozícímu odstavení elektráren s podílem až 40 procent na celkové výrobě. Za současných tržních podmínek se totiž nevyplatí stavět nové elektrárny.

Debatu o temných vyhlídkách české energetiky opět rozproudilo vyjádření Tykačovy skupiny Sev.en pro web Seznam zprávy z konce minulého týdne. Druhý největší výrobce elektřiny v Česku uvažuje o odstavení uhelných elektráren Počerady a Chvaletice a dvou uhelných lomů na Mostecku již během příštího roku. Kombinace poměrně nízkých cen elektřiny na burze a drahých emisních povolenek totiž brzy udělá z provozování uhelných elektráren nerentabilní byznys.

„Nastavení evropského trhu s elektřinou nutí společnost Sev.en Česká energie uzavřít své elektrárny pravděpodobně na jaře 2025. Předpokládaná cena elektřiny od roku 2025 kvůli dovozu zahraničního plynu a ceně emisní povolenky nepokryje fixní a variabilní náklady našich elektráren. Také výhled do dalších let ukazuje, že při stávajících tržních parametrech náklady nepokryjeme,“ řekla mluvčí skupiny Sev.en Česká energie Gabriela Sáričková Benešová.

Zdroje z trhu upozorňují, že se ze strany Pavla Tykače může jednat o mediální a lobbistický tlak na získání finanční pomoci od státu. To však nic nemění na faktu, že Česko směřuje k rychlému a živelnému odchod od uhlí v energetice s následnou závislostí na dovozu elektřiny.

...
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 43538
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Česká republika

Příspěvek od Alchymista » 06 bře 2024, 00:09

https://roklen24.cz/?quick_news=csu-pru ... ealne-o-12
ČSÚ: Průměrná mzda klesla reálně o 1,2 %
Ve 4. čtvrtletí 2023 vzrostla průměrná hrubá měsíční nominální mzda na přepočtené počty zaměstnanců v národním hospodářství proti stejnému období předchozího roku o 6,3 %, reálně klesla o 1,2 %. Medián mezd činil 39 685 Kč.

„I přes více než 6% růst nominální mzdy na přepočtené počty zaměstnanců klesla po započtení vlivu inflace reálná mzda ve 4. čtvrtletí 2023 o 1,2 %. Šlo přitom již o devátý pokles za sebou. Reálně se za celý rok 2023 mzda snížila o 2,9 %, neboť inflace dosáhla 10,7 % a nominální růst mezd byl 7,5 %.,“ komentuje Jitka Erhartová, vedoucí oddělení statistiky práce ČSÚ.

Ve 4. čtvrtletí 2023 činila průměrná hrubá měsíční nominální mzda*) (dále jen „průměrná mzda“) na přepočtené počty zaměstnanců v národním hospodářství celkem 46 013 Kč, což je o 2 734 Kč (6,3 %) více než ve stejném období roku 2022. Spotřebitelské ceny se zvýšily za uvedené období o 7,6 %, reálně tak mzda klesla o 1,2 %. Objem mezd se zvýšil o 6,5 %, počet zaměstnanců vzrostl o 0,1 %.

Proti předchozímu čtvrtletí činil růst průměrné mzdy ve 4. čtvrtletí 2023 po očištění od sezónních vlivů 1,5 %.

V odvětvovém členění podle sekcí CZ-NACE byl nejvyšší růst průměrné mzdy proti stejnému období roku 2022 zaznamenán v odvětví těžba a dobývání (10,3 %), ubytování, stravování a pohostinství (10,1 %) a v zásobování vodou; činnosti související s odpadními vodami, odpady a sanacemi (9,8 %). K nejnižšímu růstu o 0,3 % došlo v ostatních činnostech.

Medián mezd (39 685 Kč) vzrostl proti stejnému období předchozího roku o 6,0 %, u mužů dosáhl 42 340 Kč, u žen byl 36 842 Kč. Osmdesát procent zaměstnanců pobíralo mzdu mezi 20 073 Kč a 74 654 Kč.

V roce 2023 dosáhla průměrná mzda 43 341 Kč, v meziročním srovnání činil přírůstek 3 024 Kč (7,5 %). Spotřebitelské ceny se zvýšily za uvedené období o 10,7 %, reálně se tak mzda snížila o 2,9 %.
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Uživatelský avatar
petrp
Šéfredaktor
Příspěvky: 16529
Registrován: 31 led 2017, 18:04

Re: Česká republika

Příspěvek od petrp » 06 bře 2024, 07:51

Turková okomentovala rozhodnutí z Haagu, že Rusko není agresor
Ekonomická expertka strany PRO Ivana Turková se ve svém článku rozepsala o pár dní starém rozhodnutí Mezinárodního soudu v Haagu, které odmítlo označit Rusko na žádost Ukrajiny za agresora. A řekla pár ostrých slov o dvojím metru a lžích Fialovy vlády.
https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/polit ... i-agresor/
Propaganda z lidí idioty nedělá, propaganda je na idioty cílená. G. B. Shaw
Smrt neničí, činí jen neviditelným. indické přísloví
Hora ruit, respice finem...

Uživatelský avatar
petrp
Šéfredaktor
Příspěvky: 16529
Registrován: 31 led 2017, 18:04

Re: Česká republika

Příspěvek od petrp » 06 bře 2024, 17:10

Ministr Výborný zopakoval, že nebude ustupovat ultimátům zemědělských organizací
Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) nehodlá ustupovat ultimátům. Novinářům před čtvrtečním protestem zemědělců v Praze řekl, že plánoval pro jistotu sepsat memorandum o domluvených dvou miliardách korun navíc na podporu zemědělství pro příští rok a hovořil o tom s premiérem Petrem Fialou (ODS). Zatím tak ale neučiní. Zemědělci podle Výborného nemohou počítat s úlevami z daně z nemovitosti, předmětem jednání nebude ani danění dotací a sleva na sociálním pojištění. Při příchodu na dnešní jednání kabinetu Výborný novinářům řekl, že zemědělci zvolili pro něj zcela nepochopitelný postup, zopakoval, že nemá žádná esa v rukávu a hraje otevřeně. Ve čtvrtek je demonstrantům připraven zopakovat, co dohodl ze zástupci zemědělských organizací minulý pátek.
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/minis ... i/2489033?
Propaganda z lidí idioty nedělá, propaganda je na idioty cílená. G. B. Shaw
Smrt neničí, činí jen neviditelným. indické přísloví
Hora ruit, respice finem...

Uživatelský avatar
petrp
Šéfredaktor
Příspěvky: 16529
Registrován: 31 led 2017, 18:04

Re: Česká republika

Příspěvek od petrp » 06 bře 2024, 18:57

Česko-slovenské mezivládní konzultace se neuskuteční, rozhodl český kabinet
Česko-slovenské mezivládní konzultace se v příštích týdnech či měsících neuskuteční, český kabinet to nepovažuje za vhodné. Na dnešní tiskové konferenci po jednání vlády to oznámil premiér Petr Fiala (ODS). Česko a Slovensko podle něj mají řadu společných témat, které je namístě rozvíjet. Existují ale výrazné rozdíly v názorech na klíčová zahraničněpolitická témata, řekl.
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/cesko ... t/2489152?

Zaprodaný a hloupý signalista obdržel noty od Makaróna a rozhodl se zničit i naše vztahy se Slovenskem... :nahlavu:
Propaganda z lidí idioty nedělá, propaganda je na idioty cílená. G. B. Shaw
Smrt neničí, činí jen neviditelným. indické přísloví
Hora ruit, respice finem...

Uživatelský avatar
petrp
Šéfredaktor
Příspěvky: 16529
Registrován: 31 led 2017, 18:04

Re: Česká republika

Příspěvek od petrp » 06 bře 2024, 19:07

Zakázané zdraví – Proč brojí farmaceutické firmy a úředníci proti levným a funkčním prostředkům, jako je například Oxid chloričitý?
České zdravotnictví je v problémech. Na nedostatek zdravotní péče si stěžuje mnoho nemocných, kteří čekají mnohdy i měsíce na důležitá vyšetření. Ministerstvo zdravotnictví přiznává výpadky dodávek důležitých léků, které končí místo u nás na Ukrajině. Bude čím se léčit? Proč SÚKL neprověřuje případné alternativy? Rozhovor s Otou Nepilým vám možná pomůže pochopit, proč je dodnes například Oxid Chloričitý neschváleným léčivem a to přesto, že byl lidmi z NASA nazván univerzálním lékem.
https://paralelne.cz/2024/03/03/zakazan ... hloricity/
Propaganda z lidí idioty nedělá, propaganda je na idioty cílená. G. B. Shaw
Smrt neničí, činí jen neviditelným. indické přísloví
Hora ruit, respice finem...

Uživatelský avatar
petrp
Šéfredaktor
Příspěvky: 16529
Registrován: 31 led 2017, 18:04

Re: Česká republika

Příspěvek od petrp » 07 bře 2024, 08:00

Fialův kabinet se projevil jako spolek ubožáků, hřímá Hašek
„Rozhodnutí Fialovy vlády o zrušení společného jednání české a slovenské vlády považuji za skandální a jako občan České republiky s ním nesouhlasím! Má jít o “trest” za to, že Slovensko má po nástupu nové vlády jiný pohled zejména na zahraničněpolitická témata - na válku na Ukrajině či na politiku Bruselu. Fialův kabinet se projevil jako spolek ubožáků, nerespektující hluboké lidské, kulturní, hospodářské, ale i politické vazby České a Slovenské republiky. Pětikoalice potrestala jenom sama sebe, dělá z naší země jen hlásnou troubu některých západních velmocí a Bruselu.

Věřím, že většina našich občanů nic takového nechce, nepodporuje a že už brzy budou vztahy obou našich národů i států opět srdečné, jak se mezi bratry sluší a patří, jen co se nynější panská Pětikoalice odporoučí ze Strakovky na smetiště politických dějin. Těším se na hrdé, sebevědomé, suverénní partnerství České a Slovenské republiky," napsal závěrem svého vyjádření k věci na svém facebooku advokát a bývalý hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (PRO).
https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/polit ... ima-hasek/
Propaganda z lidí idioty nedělá, propaganda je na idioty cílená. G. B. Shaw
Smrt neničí, činí jen neviditelným. indické přísloví
Hora ruit, respice finem...

Uživatelský avatar
petrp
Šéfredaktor
Příspěvky: 16529
Registrován: 31 led 2017, 18:04

Re: Česká republika

Příspěvek od petrp » 07 bře 2024, 08:46

Nevídaný krok, reakce na sbližování SR a Ruska, píše tisk o kroku české vlády
Rozhodnutí české vlády přerušit společná jednání s kabinetem slovenského premiéra Roberta Fica je v novodobých vztazích obou zemí krokem nevídaným, ale s ohledem na okolnosti pochopitelným a lze očekávat, že ho po Česku budou následovat další. Napsal to dnes slovenský list Denník N po středečním oznámení českého premiéra Petra Fialy, že se v příštích týdnech či měsících neuskuteční česko-slovenské mezivládní konzultace.
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/nevid ... y/2489377?

Presstituti hýkají blahem... :bliju
Propaganda z lidí idioty nedělá, propaganda je na idioty cílená. G. B. Shaw
Smrt neničí, činí jen neviditelným. indické přísloví
Hora ruit, respice finem...

Uživatelský avatar
petrp
Šéfredaktor
Příspěvky: 16529
Registrován: 31 led 2017, 18:04

Re: Česká republika

Příspěvek od petrp » 07 bře 2024, 09:02

Zemědělci protestují v centru Prahy, policie řeší hnůj vysypaný před Strakovou akademií
Zemědělci vyrazili na okružní jízdu kolem Letenských sadů a částečně zablokovali dopravu na nábřeží Edvarda Beneše. Chtějí upozornit na to, že vláda podle nich neřeší jejich problémy. V poledne se pak shromáždí na demonstraci před Úřadem vlády, kde se s nimi setká ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Protest způsobil dopravní kolaps na nábřeží v Holešovicích a na magistrále, řidiči musejí počítat s velkým zdržením. Praha proto vyzvala lidi, aby do města nejezdili auty a pracovali z domova, a pokud do zaměstnání musí, měli by využít vlaky, metro či tramvaje a vyhnout se cestám v okolí Úřadu vlády a Letné.
https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/do ... tne-346842
Propaganda z lidí idioty nedělá, propaganda je na idioty cílená. G. B. Shaw
Smrt neničí, činí jen neviditelným. indické přísloví
Hora ruit, respice finem...

Uživatelský avatar
petrp
Šéfredaktor
Příspěvky: 16529
Registrován: 31 led 2017, 18:04

Re: Česká republika

Příspěvek od petrp » 07 bře 2024, 10:28

Nemáte těch peněz dost? Režisér Svoboda ČT nepotěší. Kvůli poplatkům bude Český lev bez něho
Jiří Svoboda natočil v loňském roce televizní film Cesta do tmy, který se dostal do nejužší nominace na Českého lva. Režisér sám ale na ceremoniál v Rudolfinu nedorazí. Chce tak upozornit na sociální dopady zvýšení koncesionářských poplatků, o kterém se hovoří. Více než sedm miliard korun, se kterými ČT hospodaří, je podle něj dostatečnou částkou k plnění veřejnoprávních úkolů. „Necítil bych žádné vnitřní uspokojení z toho, že svou přítomností legitimizuji poměry v instituci, jejíž vedení nenalezlo odvahu ani chuť sdílet ekonomické problémy spoluobčanů,“ vysvětluje ve vyjádření, které dal ParlamentnímListům.cz k dispozici.
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/m ... eho-751833
Propaganda z lidí idioty nedělá, propaganda je na idioty cílená. G. B. Shaw
Smrt neničí, činí jen neviditelným. indické přísloví
Hora ruit, respice finem...

Uživatelský avatar
petrp
Šéfredaktor
Příspěvky: 16529
Registrován: 31 led 2017, 18:04

Re: Česká republika

Příspěvek od petrp » 07 bře 2024, 12:07

„Velká chyba.“ Fiala dostal vynadáno, že se nechce bavit s Ficem
Tohle není dětské pískoviště, kde se můžete urazit a odejít. Tohle je diplomacie. Jednejte, nabádá Fialovu vládu bývalý premiér Babiš v souvislosti s krizí česko-slovenských vztahů. Nemáte mandát rušit česko-slovenské konzultace, napomíná Fialu bývalý ministr zahraničí. Slováci nám nic neudělali, jen mají jiný názor, zaznělo také. Slovenský premiér a jeho vláda přitom plní vůli voličů, kteří mu dali svůj hlas a o jeho postojích k Ukrajině věděli.
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/m ... cem-751840
Propaganda z lidí idioty nedělá, propaganda je na idioty cílená. G. B. Shaw
Smrt neničí, činí jen neviditelným. indické přísloví
Hora ruit, respice finem...

homer
Sponzor fóra
Příspěvky: 10052
Registrován: 07 úno 2017, 21:47

Re: Česká republika

Příspěvek od homer » 07 bře 2024, 13:36

Česku se už podařilo zajistit téměř veškeré finanční prostředky potřebné na nákup osmi set tisíc dělostřeleckých nábojů pro Ukrajinu ze zemí mimo Evropskou unii. S iniciativou přišel prezident Petr Pavel. Podle několika obeznámených zdrojů agentury Bloomberg by tak munice mohla být dodána na Ukrajinu v řádu týdnů.
https://www.novinky.cz/clanek/zahranicn ... e-40463305

Uživatelský avatar
Grif
Sponzor fóra
Příspěvky: 4142
Registrován: 07 úno 2017, 13:04

Re: Česká republika

Příspěvek od Grif » 07 bře 2024, 14:19

Deset tun plastické trhaviny, k tomu deset tisíc rozbušek a deset kilometrů šňůry na propojování náloží, které se říká bleskovice. To je obsah zásilky, kterou si na Ukrajině převzala policejní jednotka Kord. Část si odebraly i speciální vojenské jednotky.
Celková částka, která se v rámci kampaně nazvané Operace Robert ďábel v minulém roce vybrala, přesáhla 14 milionů korun.
Plastická trhavina Black Dough na bázi PETN (pentrit) pochází od předního českého výrobce munice STV GROUP. Podle informací na stránkách iniciativy na nákup i dopravu dohlíželo ministerstvo obrany.
Plastická trhavina Black Dough je jednoduše tvarovatelná a ideální pro práci ženijních jednotek a speciálních sil, které potřebují speciální trhaviny různých tvarů pro přesné demoliční práce při ničení nevybuchlé munice nebo pro plnění dalších úkolů.
Operace DRÖNBUMM
Iniciativa Dárek pro Putina již spustila i další kampaň na dodání plastické trhaviny ukrajinské armádě s názvem DRÖNBUMM. Opět by se mělo jednat o 10 tun, na které je potřeba vybrat 15 milionů korun. „Takovéto množství by bohatě stačilo třeba na vyzbrojení 10 000 FPV dronů a ještě by zbylo dost na další zajímavé využití,“ říká k operaci iniciativa.
Dodávky by mělo koordinovat velvyslanectví Ukrajiny v ČR, přebírat si je bude po vybrání celé částky přímo ukrajinská armáda.
Sbírka Dárek pro Putina už v minulosti mimo jiné získala peníze na tank Tomáš nebo kulometná dvojčata Viktor pro protivzdušnou obranu.
Za projektem stojí podnikatel Dalibor Dědek, který vystupuje v roli garanta kampaně. „Děkuji každému, kdo je ochotný v době, kdy sám bojuje s vlastním rozpočtem, zamyslet se na tím a poslat peníze. Něco jiného jsou řeči v hospodě, ať kluci bojují. Daleko jiný level je sáhnout do peněženky, opsat číslo karty a peníze skutečně poslat,“ říká s tím, že někteří dárci přispívají opakovaně.
Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/dare ... domaci_dyn
Všechno se dá vysvětlit.Bohužel ne všem.

homer
Sponzor fóra
Příspěvky: 10052
Registrován: 07 úno 2017, 21:47

Re: Česká republika

Příspěvek od homer » 07 bře 2024, 16:33

Jak male decko ... :zed:
Naštvaný Fiala po protestech: Chtěli jsme přidat zemědělcům dvě miliardy, ale asi bude lepší dát je jinam
https://www.novinky.cz/clanek/domaci-na ... m-40463426

Uživatelský avatar
petrp
Šéfredaktor
Příspěvky: 16529
Registrován: 31 led 2017, 18:04

Re: Česká republika

Příspěvek od petrp » 07 bře 2024, 16:34

„Vzkažte Vondrovi, že je idiot.“ Zeman u Xavera přiostřil
Protesty zemědělců, ale i finance premiéra Petra Fialy (ODS) rozebíral exprezident Miloš Zeman s moderátorem Lubošem Xaverem Veselým na XTV.cz. „Green Deal je hlavním faktorem energetické krize kvůli emisním povolenkám. A to nás ještě čeká zákaz spalovacích motorů v autech. Takže je to ideologie, je to náboženství,“ řekl také Zeman.
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/m ... ril-751859
Propaganda z lidí idioty nedělá, propaganda je na idioty cílená. G. B. Shaw
Smrt neničí, činí jen neviditelným. indické přísloví
Hora ruit, respice finem...

Odpovědět