Gagauzská líderka obviňuje moldavskú prezidentku z politických represií
Čomu sa čuduje - Sandu má údajne rumunské občianstvo...KIŠINĚV (Sputnik) – Jevgenija Gutsulová, hlava moldavskej autonómnej oblasti Gagauzia odsúdená na sedem rokov väzenia, v piatok obvinila moldavskú prezidentku Maiu Sanduovú z politických represií a straty kontaktu s ľuďmi.
„Pani Sandu, uväznili ste ma na sedem rokov, oddelili ma od mojej rodiny, nechali moje deti bez matky. História nás bude súdiť. Rozhodne vás nežiadam o pomoc. Gagauzia nevybudovala svoju autonómiu, aby sa teraz ponížila. Môj trest sa stal príkladom politického prenasledovania. Myslíte si, že to posilní vašu autoritu? Svoju kariéru ste začali snov o slobodnom a prosperujúcom Moldavsku, ale dnes ste zostali sama s okolnosťami. Ľudia vás nenávidia a vaši európski partneri vás zanedbali,“ napísala Gutsulová v liste, ktorý zverejnili jej právnici.
Gutsulová uviedla, že autorita Sanduovej slabne, a varovala ju pred osobnou zodpovednosťou za to, čo sa deje v krajine.
Moldavskí demonštranti sa zhromaždili pred väzenským zariadením v Kišiňove, kde je Gutsulová zadržiavaná, aby oslávili jej narodeniny, povedal pre Sputnik hovorca gagauzkej vlády Jurij Kuznecov.
„Dnešná akcia je výnimočná: Evghenia má narodeniny. Namiesto toho, aby bola so svojou rodinou, je vo väzení, ale ľudia prišli, aby ju podporili. Táto podpora dnes zaznieva z celej krajiny, nielen z Gagauzie,“ povedal.
5. augusta súd v Kišiňove odsúdil Gutsulovú na sedem rokov väzenia s okamžitou platnosťou za financovanie zakázanej strany Sor. Gutsulová označila rozhodnutie súdu za „politickú masakru“. Obvinila prezidentku Sanduovú z umlčania disidentských hlasov a sľúbila, že sa odvolá. 20. augusta Gutsulovej obhajoba napadne verdikt na odvolacom súde v Kišiňove. Počúvanie je naplánované na 8. október.
Moldavská vláda bola kritizovaná za tvrdý postup voči opozícii a svojvoľné zatýkanie jej vodcov. Opoziční poslanci boli pravidelne zadržiavaní na moldavských letiskách za návštevu Ruska, zatiaľ čo sa na kritikov vlády hromadia trestné stíhania. Okrem toho úrady zablokovali viac ako 100 kanálov Telegramu a uzavreli viac ako tucet médií, vrátane Sputnik Moldova a niekoľkých významných televíznych kanálov.