Zajímavosti ze světa - Zbytek světa

Odpovědět
QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Zajímavosti ze světa - Zbytek světa

Příspěvek od QVAK » 02 dub 2018, 15:02

KDE SE STALA CHYBA? ČERVENÝ KŘÍŽ ZA 500 MILIONŮ DOLARŮ POMOCI OBĚTEM ZEMĚTŘESENÍ NA HAITI POSTAVIL PŘESNĚ 6 DOMŮ

Červený kříž Haiti slíbil, že jim po zemětřesení z roku 2010, které zpustošilo region, pomůže zařídit bydlení. Červený kříž slíbil, že postaví pro lidi, kteří zůstali po zkázonosném zemětřesení bez domova statisíce domovů, neskutečně přitom selhal. Ve skutečnosti až dosud postavili jen šest domů, a to i přes skutečnost, že na to vybral kolem půl miliardy dolarů dobročinných darů.
Slíbeno bylo 130 000 domovů, ale postaveno jich bylo jen 6
Plány Červeného kříže naprosto nevyšly, jelikož slíbili postavit 130 000 domovů pro přeživší po zemětřesení. Lidé z celého světa nabízeli pro tyto oběti dary, avšak díky mnoha chybám plány na postavení těchto domovů úplně uvízly. Co je ještě horší, teď už spousta lidí pochybuje, že se ty domy vůbec někdy postaví.
http://ac24.cz/zpravy-ze-sveta/12544-ce ... seni-haiti

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Zajímavosti ze světa - Zbytek světa

Příspěvek od QVAK » 05 dub 2018, 12:13

ČÍNSKÝ MINISTR OBRANY V MOSKVĚ: „AMERICE MUSÍ DOJÍT, JAK BLÍZKO K SOBĚ MÁ ČÍNSKÁ A RUSKÁ ARMÁDA“

Nic nepřiživí to úpění těch, co by rádi vzestup trhů, ani nemůže znít méně sarkasticky spolu s přiživením další turbulentnosti trhů, jako když světové supervelmoci číslo dva a číslo tři postaví bok po boku své armády a provedou předvádění síly, aby pronesly silné prohlášení vůči Spojeným státům a odrazily „Západní nátlak“.
Ta předpověď turbulentnosti se ukáže ještě jasněji, když uvážíme, že Spojené státy, Rusko a Čína jsou ve vzájemných vztazích všechny v prekérní situaci, která má dopady na všechno, od vzájemného obchodu až po to, jak jednat se Severní Koreou.
Tohle předvádění vojenské síly a signalizace jednoty mezi těmito dvěma zeměmi je přesně tím, o čem zrovna dnes RT referovala. Čína s Ruskem zjevně posilují své vazby, aby vyslaly silné prohlášení vůči Spojeným státům. Peking kvůli tomu poslal delegaci do Ruska, aby Washingtonu předvedl jednotu ruských a čínských ozbrojených sil a „podporu“ Rusku na 7. Moskevské konferenci o mezinárodní bezpečnosti. Čínský ministr obrany Wei Fenghe během rozhovorů se svým ruským protějškem Sergejem Šojgu vyjádřil silnou podporu Rusku. Když zdůrazňoval „jednotný postoj“ v mezinárodní aréně, tak tento ministr řekl, že jedním z hlavních cílů jeho návštěvy bylo vyslat poselství Západním mocnostem.
Toto je první zahraniční cesta generála Weie od té doby, kdy byl jmenován šéfem čínského ministerstva obrany. Výběr této cesty není náhodný, nýbrž podle Šojgu jen podtrhuje „speciální charakter“ dvojstranného partnerství mezi nimi.
http://ac24.cz/zpravy-ze-sveta/12581-ci ... ska-armada
hospodářské grafy jsou v článku zdroje pro zprávu

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Zajímavosti ze světa - Zbytek světa

Příspěvek od QVAK » 10 dub 2018, 21:14

Trump se mýlí. Obchodní války nelze vyhrát

Americký prezident Donald Trump vyhrál spoustu bitev, to se mu musí nechat. Vyhrál řadu malých potyček v byznysu, velké bitvy v médiích a válku o post amerického prezidenta. A byly to hodně tvrdé střety. Nyní si ale troufl na soupeře, kterého porazit nemůže. Rozhodl se porazit ekonomii. Dle jeho vlastního tweetu jsou obchodní války „dobré“ a „je snadné je vyhrát“. Žádná válka ale není dobrá a není snadné ji vyhrát. A pokud je definicí vítězství, že se po válce má obyvatelstvo lépe, potom války nelze vyhrát. Války lze jen ustát s menšími ztrátami. Obchodní válka, starý dobrý protekcionismus, je jen bídačením vlastního obyvatelstva. Umělé zvyšování nákladů na nákup zboží ze zahraničí. Stojí na mylném a staletí vyvráceném předpokladu, že mezinárodní obchod je hrou s nulovým součtem. Že pokud si nekoupíme ocel z Číny, potom si ji koupíme z Ameriky. Čína ztratila a Amerika získala.

https://roklen24.cz/a/SmgNh/trump-se-my ... lze-vyhrat

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Zajímavosti ze světa - Zbytek světa

Příspěvek od QVAK » 11 dub 2018, 17:22

Glosa: Současná moc v šoku. Maďarsko a my

Normální lidí jsou mnohem více normální (nezmanipulovatelní), než si (v logice současné moci degenerující) elity dokážou představit.
Maďarsko další výprask
Jedno, jestli Maďaři, Slováci, Češi, Němci... Třeba i Britové. Ti už toho mají také dost. Dost manipulace a lhaní.
Díky těm normálním lidem lidská civilizace oproti zdegenerovaným šílencům přežije.. . .

http://literarky.cz/komentare/ostatni/2 ... arsko-a-my

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Zajímavosti ze světa - Zbytek světa

Příspěvek od QVAK » 12 dub 2018, 20:31

P.C. Roberts: Idiocie přináší světu zánik

Kdybyste byli francouzským prezidentem nebo britskou premiérkou nechali byste se kriminálně choromyslným Washingtonem vléct do konfliktu s Ruskem? Myslím si, že ne. Takže co je to s Macronem a Mayovou. A co je to s francouzskou a britskou vládou? A co je to s francouzskými a britskými médií? Nedávno jsem četl, že hodnota někdejšího britského premiéra Blaira činí 100 milionů dolarů, což je výše amerického všimného, které dostal za lež, jíž podpořil invazi Bushe ml. do Iráku.
Bylo totéž slíbeno Macronovi a Mayové?
Učinit ze sebe cíl vojenské moci, proti níž neexistuje možnost obrany, nedává žádný smysl. A je též beze smyslu, když lidé i média sedí a mlčí, zatímco jeden francouzský prezident a jedna britská premiérka ohrožují nejen Francii a Britanii, ale celou Evropu. A co je to s Evropskou unií? Je mlčení to pravé, co provází Evropu a Svět na jejich cestě k okraji zkázy?

https://www.paulcraigroberts.org/2018/0 ... end-world/
Překlad:Lubomír Man
http://www.czechfreepress.cz/valky/p-c- ... zanik.html

Uživatelský avatar
martanus
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 14393
Registrován: 01 úno 2017, 10:16

Re: Zajímavosti ze světa - Zbytek světa

Příspěvek od martanus » 13 dub 2018, 13:47

Vědci z University College London zjistili, že Golfský proud slábne a dosáhl minima za posledních 1600 let. Podle názoru vědců to může vést ke vzniku surových zim v západní Evropě, zrychlenému zvyšování hladin moře a zeslábnutí tropických dešťů. Informuje o tom The Guardian.


https://cz.sputniknews.com/svet/2018041 ... atastrofa/


/// Jsem žvědav kde GB bude brát plyn
Nikdy není pozdě udělat správnou věc.
Albert Einstein: „Logika tě dostane z bodu A do bodu B. Představivost tě dostane všude.“
Konfucius: " Můžete obětovat vojsko, hospodářství či blahobyt, ale nesmíte obětovat zdravý rozum!"

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Zajímavosti ze světa - Zbytek světa

Příspěvek od QVAK » 13 dub 2018, 14:19

/// Jsem žvědav kde GB bude brát plyn
Muslimové je naučí sušit a spalovat lejna tak zruší kanalizaci a exkrementy budou využívat na 1 000%. Jak zelené a multikulturní řešení.

PAUL CRAIG ROBERTS: DESET DNÍ PŘED KONCEM SVĚTA

Kriminálně chromyslné vlády USA, Britanie a Francie vysílají flotilu lodí s raketami, ponorek s raketami a jednu mateřskou letadlovou loď k břehům Sýrie s cílem tuto zemi napadnout - a to vzdor ruskému varování.
Jaké jsou pravděpodobné důsledky této skandální agrese, která je znepokojivější a nebezpečnější, než cokoliv spáchané nacistickým režimem v Německu?
Z evropských vlád se ale žádný protest neozývá. Na ulicích evropských a amerických měst se žádní protestující nesrocují. Americký Kongres Trumpovi nepřipomenul, že mu k útoku na suverénní zemi, který může vznítit 3. světovou válku, žádné pověření neposkytl. Každý je, jak se zdá, s vyhlídkou na konec světa spokojen.. A imbecilní americké presstitutky tuto amorfní náladu přiživují.
Zde jsou možné důsledky nastálé situace:
PAUL CRAIG ROBERTS byl poradcem prezidenta G. Busche st.
http://ac24.cz/zpravy-ze-sveta/12676-ro ... onec-sveta

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Zajímavosti ze světa - Zbytek světa

Příspěvek od QVAK » 15 dub 2018, 13:08

Vyčkávací chování Vladimíra Putina

Dámy a pánové! „Třetí světová válka“ začala. Sledujte pečlivě skóre utkání...
Skutečně morální záminka pro „casus belli“ (důvod k válce) neexistuje. Protivník není ni zvíře, ani padouch. Představuje jen „jinou zájmovou skupinu“, což se v evoluci netoleruje. Vyhrává silnější, slabší má padáka. Neexistují odbory, kde by bylo dovolání…
Je to jako s chorobami. Buď do neduhu člověk upadne z plného zdraví, nebo se churavění postupně rozvine. Není jednoduché ustanovit, kdy se přesně nová válka spustila. Lze však konstatovat, že jsme svědky jejího zřetelného rozvoje, neboť gong prvního kola zápasu zazněl. Filozof by se zeptal, zda je nutné podstupovat zápas. Praktik na to odpovídá, že budeme-li mít štěstí, budeme jen přihlížet v roli diváků. Nebudeme-li mít štěstí, není jasné, jaká bude naše vlastní úloha.

http://literarky.cz/politika/svet/26095 ... ira-putina

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Zajímavosti ze světa - Zbytek světa

Příspěvek od QVAK » 30 dub 2018, 09:59

USA daly Evropě ultimátum

USA postavily Evropu a Kanadu před ultimátum v „obchodní válce“: buď budou země souhlasit s kvótami ze strany americké vlády nebo budou na zboží z těchto zemí uvalena tvrdá cla. Uvádí to agentura Bloomberg. Spojené státy trvají na tom, aby spojenci souhlasili s přijetím právě kvót, které mají udeřit po zemím Evropy a Kanady méně než celní poplatky.
„Prosíme všechny, aby přijali kvóty, když ne tarify," řekl ministr obchodu USA Wilbur Ross. Vybrat si ze dvou zel je nutné do 1. května — právě tento den začnou platit omezení. Evropská unie se zatím definitivně nerozhodla.

EU export finální ocele do US v r. 2017 v metrických tunách
Obrázek

https://ac24.cz/-/usa-daly-evrope-ultim ... direct=%2F
https://www.bloomberg.com/news/articles ... o-its-head

Skeptik
Sponzor fóra
Příspěvky: 8169
Registrován: 07 úno 2017, 19:59

Re: Zajímavosti ze světa - Zbytek světa

Příspěvek od Skeptik » 30 dub 2018, 14:43

Tohle se mi fakt líbí:
We are asking of everyone: quotas if not tariffs,” Commerce Secretary Wilbur Ross said on Friday.
"Zeptáme se každého: Kvóty nebo Clo"
Dost mi to připomíná to přátelské: "Peníze nebo Život." :dobre: ... není nad to Mít Přítele :blbec:
"Když bludem trpí jeden člověk, říká se tomu šílenství. Když bludem trpí hodně lidí, říká se tomu náboženství."
-----------------------------------------
„Chovej v úctě ty, kdo hledají pravdu, ale pozor na ty, co ji našli." Voltaire

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Zajímavosti ze světa - Zbytek světa

Příspěvek od QVAK » 05 kvě 2018, 16:49

Barevné revoluce

Nebudeme kolem toho dlouze chodit. USA jsou (stále ještě) velmoc prvního řádu. Mají po světě hromadu vojenských základen, mají velvyslanectví prakticky v každé zemi a mají fůru (natisknutých) dolarů. Chovají se jako jakákoliv jiná velmoc... budují si vliv. V posledních letech to vidíme i u nás, ale nemyslete si, chodilo to tady takhle už do sametovky, ba ještě před ní. USA prostě mají vytipované lidi, kteří mají rádi ameriku a cpou jim peníze. Disidenti, spisovatelé, blogeři, novináři ... pokud adorují tu správnou stranu, jsou pravidelně zváni na ambasádní večírky, dostávají svoje ceny za přínos demokracii a svobodě, dostávají přísun dolárků na různé projekty a za nějaký čas už milý novinář napíše přesně to, co mu jeho kamarád Joe z velvyslanectví zatelefonuje. Dělá to zcela sám, není k tomu nijak nucen, prostě koná ve jménu svobody a demokracie v US střihu. Stejně tak si nebudeme nalhávat, že by to ostatní velmoci nedělaly. Jen Číňané si podobně zvou spíše podnikatele, kapitány průmyslu, skupují patenty i technologie a mají prsty prakticky v každém byznysu u nás. I obyčejné vodovodní kohoutky se u nás jen skládají dohromady. Rusové zase nemají moc peněz a tak holt musejí své prodloužené ručičky a huby lépe vybírat. Nemohou prostě plošně uplatit všechny.
Cena chaosu
Budu pokračovat ve včerejším článku o barevných revolucích. V diskusi jsme celkem vzápětí došli k názoru, že Američanům nejde ani tak o spřátelené režimy jako o vytváření chaosu, který jim (nebo přinejmenším určitým kruhům v USA) vyhovuje. Já osobně jsem ochoten připustit, že nějaký vrcholný manažer od Rockwellu nebo Boeingu se tetelí blahem, jak jdou na odbyt jeho letadýlka, raketky a další munice. Jsem ochoten připustit, že zbrojařská loby dělá všechno pro to, aby současný penězovod nevyschnul a rozhodně nemá zájem o seškrtání vojenských výdajů. Ale nevěřím, že je to všeobecný americký postoj v kongresu nebo u prezidenta.
Proč? Jestliže USA záměrně vytváření chaos, pak nechápu, proč ho dělají tak draze. Zkusím to vysvětlit. Americká přítomnost v Afghanistánu stála prozatím zhruba 750 miliard dolarů. Americká přítomnost v Iráku se odhaduje na 3 tisíce miliard dolarů. Američané na svůj chaos vynaložili něco okolo čtyř bilionů dolarů. Vlastní vojenské výdaje z toho ovšem tvoří jen tu menší část. Nejméně polovinu peněz stály všechny ty základny, silnice, obnovování potřebné infrastruktury, budování místních sil, budování úřadů, obnova země, či jak se to jmenuje. Afghánská armáda je placena Američany, Irácká armáda je placena Američany, vůbec celé ty spřátelené vlády se svými mraky úředníků, to všechno platí Amíci.
Ty miliony betonových bloků, kterými jsou obehnány vládní čtvrti, ty obrovské základny o hraně čtverce padesát kilometrů, ta letiště, ropovody, přístavy, checkpointy... podobný výčet by mohl mít tisíce položek. V Iráku jsou tisíce kilometrů betonových bloků čtyři metry vysokých proti sebevražedným útočníkům... Jen ty bloky stály miliardy dolarů a dolárk natekly do místních betonárek, akcionáři Boeingu z toho neviděli ani floka dividend.
Dva biliony dolarů nespotřeboval vojenskoprůmyslový komplex, ale spotřebovali ho zkorumpovaní domorodci, místní betonárky a platy vojáků v turbanech, kteří přes den berou od Amíků prachy a v noci se mění v Tálibán nebo IS. Troufnu si tvrdit, že tyto výdaje budou ještě vyšší. Ptám se, proč? To by nebylo lepší udělat to, co udělala Evropa v Libyi? Prostě shora naházet bomby, dodat lehké zbraně a nechat je, ať si ten chaos udělají sami? Libye je levná, tedy mohla být, ale nepředbíhejme. Nebo tak jak to dělají Saúdové v Jemenu... bombardují, ostřelují a všechno ostatní se děje samo. Bordel nad bordely za pár dolarů.
Proč by ten vojenskoprůmyslový komplex měl dopustit, aby takové obrovské prachy odtekly někam pryč? Za to by mohlo být bomb a drahých hraček...
A teď se v tom plácají. Žádný předpoklad se nesplnil. Irák není bezpečnější a lepší země. Není ani přátelský. Nedá se z něj odejít bez ztráty kytičky, protože doma v USA jsou tisíce ambiciózních mladých mužů, kteří chtějí být senátory, poslanci a diplomati. Ti se jen třesou na podobnou příležitost, usvědčit tu starou gardu ze lží a sebrat jim hlasy. A tak tam staří jestřábi zůstávají a platí miliardu dolarů denně, aby se tam udrželi. Půlku ročního rozpočtu své armády dají každý rok do pouštní zemičky. Kdyby odešli, tak udržet ten chaos zvládnou politikou B-52. Ale nemohou. Byla by to prohra, kterou si velmoc nemůže dovolit.
http://www.czechfreepress.cz/tema-tydne ... oluce.html

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Zajímavosti ze světa - Zbytek světa

Příspěvek od QVAK » 06 kvě 2018, 12:45

V USA otevřeli první robotizovanou restauraci na světě

V americkém Bostonu (stát Massachusetts) otevřeli první restauraci rychlého občerstvení na světě, ve které pracují roboti. Oznámil to The Business Insider. V „dosud nevídané robotizované kuchyni" restaurace Spyce vaří sedm otáčejících se číšnic, které míchají a smaží ingredience. Na každou objednávku potřebují maximálně tři minuty.


https://ac24.cz/-/v-usa-otevreli-prvni- ... bm_cur%3D1

kenavf
Sponzor fóra
Příspěvky: 11146
Registrován: 07 úno 2017, 19:59

Re: Zajímavosti ze světa - Zbytek světa

Příspěvek od kenavf » 06 kvě 2018, 14:39

Čo robí ten chlap za pultom v robotizovanej reštaurácii?
Pod robotizovanou reštauráciou si predstavujem niečo iné,toto sú tak nanajvýš manipulátory a automaty.
Z nejakého dôvodu politika priťahuje sociopatov.
Edmund Burke: "Jediné čo potrebujú nečisté síly k svojmu víťazstvu je to, aby slušní ľudia neurobili nič."

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Zajímavosti ze světa - Zbytek světa

Příspěvek od QVAK » 06 kvě 2018, 19:58

kenavf píše:
06 kvě 2018, 14:39
Čo robí ten chlap za pultom v robotizovanej reštaurácii?
Pod robotizovanou reštauráciou si predstavujem niečo iné,toto sú tak nanajvýš manipulátory a automaty.
Automatizovaná pouze část výroby (pouze vlastní vaření) a příprava i návazné služby prozatím neumí nijak robotizovat. Někdo musí zajistit pružnost systému.

Financial Times: Proč je Karel Marx významnější než kdy dřív

200 let Karla Marxe: Jak pojaly britské noviny Financial Times připomínku na dílo německého filosofa Karla Marxe? Pro některé možná i překvapivě…

http://casopisargument.cz/2018/05/06/fi ... -kdy-driv/

modrak
Senior redaktor
Příspěvky: 3301
Registrován: 22 úno 2017, 16:50

Re: Zajímavosti ze světa - Zbytek světa

Příspěvek od modrak » 06 kvě 2018, 21:09

QVAK píše:
06 kvě 2018, 19:58

Automatizovaná pouze část výroby (pouze vlastní vaření) a příprava i návazné služby prozatím neumí nijak robotizovat. Někdo musí zajistit pružnost systému.
Nezmysel. Podobnú "automatizáciu a robotizáciu" som videl možno pred 40 rokmi vo vojenskej kuchyni. :D Doslova. Nie je ani pravda, že náväzne služby nejde robotizovať. V Japonsku už asi cez 10 rokov minimálne robotizovaná reštaurácia aj s obsluhou. Človek nepríde do kontaktu s jedlom,teda pri príprave a donáške, iba v prípade poruchy. Takže nič nové. Zase jedna Hollywoodska kachna, či klamlivá reklama.

Uživatelský avatar
Polite
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 6448
Registrován: 07 úno 2017, 21:48

Re: Zajímavosti ze světa - Zbytek světa

Příspěvek od Polite » 07 kvě 2018, 08:54

Chcel by som byť Stalinom. Nie preto aby som bol ako on. Ale preto, aby som vedel, či mohol konať inak...

Uživatelský avatar
riho
Samostatný redaktor
Příspěvky: 2708
Registrován: 08 úno 2017, 09:58

Re: Zajímavosti ze světa - Zbytek světa

Příspěvek od riho » 09 kvě 2018, 14:51

Nehovoriac o tom, že začiatkom roka bola aj tu informácia o robotizovanej obsluhe v teheránskej reštaurácii, kde si zákazník na stole s dotykovým displejom objedná jedlo a to mu je doručené až pred neho dopravným pásom.

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Zajímavosti ze světa - Zbytek světa

Příspěvek od QVAK » 22 kvě 2018, 14:07

Kdo jsou "uprchlíci"? Židé z Maroka nebo Palestinci z Izraele

Arabský exodus z Izraele v roce 1948 byl přímým důsledkem genocidní války, kterou vyhlásili všichni arabští sousedé, včetně izraelských Arabů, nově založenému židovskému státu. Přibližně 700 000 místních Arabů bylo vysídleno.
Přibližně stejný počet Židů byl během tohoto období vysídlen z jejich arabských domovů. Téměř všichni mohli vypátrat své předky v dané oblasti tisíce let do minulosti, mnohem dříve, než se muslimové a Arabové na tomto území stali dominantní populací.
Nejvýznamnější rozdíl spočívá v tom, jak se Izrael zachoval k vysídleným Židům a jak se Arabové a muslimové zachovali k Palestincům, kteří byli vyhnaní v důsledku války, kterou sami začali. Izrael své bratry a sestry z arabského a muslimského světa integroval. Arabský svět své palestinské bratry a sestry umístil do uprchlických táborů a udělal z nich politické pěšáky - vředy hněvu - v trvalé válce proti židovskému státu.
Již nastal čas, aby svět přestal zacházet s těmito Palestinci jako s uprchlíky. Tento stav skončil již před desítkami let. Židé, kteří přišli do Izraele z Maroka před mnoha lety, už nejsou uprchlíky. Ani příbuzní Palestinců, kteří žili mimo Izrael téměř tři čtvrtiny století, jimi už nejsou.
http://www.czechfreepress.cz/svet-kolem ... raele.html
https://cs.gatestoneinstitute.org/12343 ... -uprchlici

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Zajímavosti ze světa - Zbytek světa

Příspěvek od QVAK » 31 kvě 2018, 20:41

Co nám starověká Čína říká o dnešní technologii?

S tím, jak algoritmy strojového učení čím dál více ovlivňují rozhodování v byznysu, politice a společnosti, tlak na poskytování více osobních dat bude narůstat, zatímco ochrana soukromí bude pomalu, ale jistě narušována. Pokud těmto technologiím nedáme patřičné mantinely, dovedou nás k takovému politickému systému, jaký jsme si rozhodně nevybrali, píše ve svém příspěvku pro Světové ekonomické forum Mark MacCarthy z Georgetown University. Přibližně v roce 1200 před naším letopočtem vytvořila v Číně dynastie Shang tovární systém na odlévání obrovských bronzových soch určených pro každodenní životní rituály. V této rané době masové produkce vyžadoval proces odlévání bronzu složité plánování a koordinaci velkého množství dělníků, z nichž každý měl na starosti konkrétní činnost v přesně stanoveném pořadí. Sochy byly vytvořeny za použití systému montážní linky, který dal později vzniknout systému masové produkce a obchodu.
Někteří vědci se domnívají, že tyto prvotní formy příkazového systému hrály roli ve formování čínské společnosti. Mimo jiné tím, že přiměly lidi akceptovat byrokratické struktury, sociální filozofii stavící na hierarchii a přesvědčení, že existuje jen jeden správný způsob, jak se věci mají dělat. Když potom v devatenáctém století začaly v Evropě vznikat továrny, i nejzatvrzelejší kritici kapitalizmu jako Friedrich Engels uznávali, že masová produkce vyžaduje centralizovanou autoritu, ať už byl daný ekonomický systém kapitalistický nebo socialistický. Hlavním rysem těchto strojově učících algoritmů je, že se jejich výkon zlepšuje s větším množstvím dat. Což vede k tomu, že informace o lidech se posuzují jako zaznamenatelná a dosažitelná data. Stejně jako v systému masové produkce jsou tato data ve své podstatě politická, protože jejich klíčová funkce vyžaduje určité sociální praktiky a odrazuje od jiných. Strojově učící algoritmy jsou tak v přímém rozporu s požadavkem jednotlivce na ochranu soukromí.
https://roklen24.cz/a/SKtbJ/co-nam-star ... echnologii

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Zajímavosti ze světa - Zbytek světa

Příspěvek od QVAK » 05 čer 2018, 13:09

Editorské války: jak se na Wikipedii manipuluje s pravdou

Lidé stále méně a méně věří médiím, což nemůže být překvapující. Z jakých však zdrojů mají zvědaví uživatelé získávat podrobné informace o tom, co je zajímá? Ve většině případů Google jako první odkaz nabízí právě Wikipedii. Na Wikipedii je ze strany autorů portálu celkem běžným jevem zbarvení veřejného člověka do jedné či jiné barvy, říká novinář a jeden z autorů blogu na portálu YouTube Wikipedia — Geschichten aus Wikihausen (Wikipedia — Wikihausenové příběhy) Dirk Polmann. „ A to je velmi účinný nástroj."
Autoři blogu dospěli k závěru, že na Wikipedii zuří skutečná válka redaktorů, kdy články na webu hromadně prochází všemožnými úpravami, aby odpovídaly určité koncepci.
„Existuje určitý vnitřní kruh manipulátorů. Říkáme jim členové Transatlantefu. To znamená, že to není tzv. antifa, ale lidé, kteří popisují teze amerických neokonzervativců, tedy pravicových radikálů." Podle autorů video blogu články, které jsou napsány začátečníky nebo lidmi z vnějšku, mohou být naprosto smazány z webu. Příliš tvrdohlaví autoři mohou být označeni jako vandalové a mohou být zablokováni, což se stává pořád. Pouze za leden 2018 bylo na webu zablokováno skoro 500 autorů.
https://ac24.cz/-/editorske-valky-jak-s ... direct=%2F

Odpovědět