Zajímavosti - Jihozápadní Asie

Odpovědět
QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Zajímavosti - Jihozápadní Asie

Příspěvek od QVAK » 20 úno 2018, 15:17

O Tillersonovi v Ankaře, syrské armádě v Afrínu a spokojeném Erdoganovi

Blízkovýchodní cestě amerického ministra zahraničí Rexe Tillersona nepředcházela žádná velká očekávání, nicméně alespoň jeho zastávka v Turecku přece jen určité napětí slibovala.
Během jednání s tureckým prezidentem Recepem Erdoganem a svým kolegou Mevlutem Cavusogluem v Ankaře se Spojeným státům nejspíš podařilo zastavit další propad vzájemných vztahů, ale zdá se, že nahromaděné problémy byly spíše jen odsunuty na pozdější dobu, než že by se obě strany nějak přiblížily k jejich řešení. Rozhovory sice přinesly přísliby vylepšené spolupráce Turecka s USA v Sýrii, ale podrobnosti ohledně těchto dohod nejsou známy, a vzhledem k diametrálně odlišným cílům obou zemí (přinejmenším) v otázce Kurdů, dalším osudu amerického azylu pro tureckého klerika Fathulláha Gülena nebo amerických občanů v tureckých věznicích, lze předpokládat, že neznámými i zůstanou.

http://literarky.cz/blogy/tereza-spence ... erdoganovi

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Zajímavosti - Jihozápadní Asie

Příspěvek od QVAK » 24 úno 2018, 20:14

Tereza Spencerová: Krysy vylézaly z kanálů a zabíjely s podporou USA

Turci, naši spojenci z NATO, obsazují severozápadní cíp Sýrie a nejspíše se tam „potkají“ se silami Bašára Asada. Ten mezitím dle informací západních médií plení poslední kapsu odporu poblíž Damašku. Jak to je doopravdy?

http://literarky.cz/politika/rozhovory/ ... dporou-usa

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Zajímavosti - Jihozápadní Asie

Příspěvek od QVAK » 01 bře 2018, 23:10

Když Západ kvůli Jemenu viní Írán (a mlčí o své agresi)

Je ironií, že se Západ, který Saúdské Arábii dodává zbraně (nejen) k ilegální agresi proti Jemenu za stovky miliard dolarů, a podílí se aktivně i na agresi samotné, viní Írán…
Spojené státy, Británie, Francie a Německo odsoudily Írán, neboť podle nich porušuje zbrojní embargo vůči Jemenu, a to tím, že prý nezablokoval dodávky raket a dronů jemenským huthijským rebelům. Odsudky přišly poté, co Rusko v Radě bezpečnosti OSN zablokovalo příslušnou západní rezoluci a namísto toho nechalo prohlasovat svou verzi dokumentu, který v podstatě jen prodlužuje technické sankce proti Jemenu. Spojené státy vzápětí pohrozily právem na jednostrannou akci proti Íránu…
Je ironií, že se Západ, který Saúdské Arábii dodává zbraně (nejen) k ilegální agresi proti Jemenu za stovky miliard dolarů, a podílí se aktivně i na agresi samotné, viní Írán. Děje se tak na základě lednové zprávy expertního panelu OSN, který Íránce z porušování embarga „obvinil“, podle Ruska k tomu ale nedodal žádné „nezvratné důkazy“.
Ono totiž způsobů, jak dodat do Jemenu zbraně, není mnoho -- sama Saúdská Arábie udržuje kolem Jemenu námořní blokádu, vzdušný prostor nad Jemenem ovládají Saúdové a Američané, jediná pozemní hranice Jemenu (s Ománem) je v poušti a těch pár silnic, které přes ni vedou, lze snadno kontrolovat, a představa, že by íránské zbraně do Jemenu proudily přes severní hranici rovnou ze Saúdské Arábie, je iluzorní.
http://literarky.cz/blogy/tereza-spence ... sve-agresi

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Zajímavosti - Jihozápadní Asie

Příspěvek od QVAK » 03 bře 2018, 12:20

Tereza Spencerová: Víte, co dělá Turecko? My, Češi, čekejme pomstu Erdogana

Mám obavy, že zatčením kurdského aktivisty Sáliha Muslima jsme se nejen zesměšnili před celým světem, ale vzhledem k tomu, že ho teď propouštíme, můžeme čekat odvetu od Erdogana,“ říká Tereza Spencerová a rovněž rozebírá pošramocené vztahy Turecka a USA.
Včetně názorů na dění v našem regionu
http://literarky.cz/politika/rozhovory/ ... u-erdogana

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Zajímavosti - Jihozápadní Asie

Příspěvek od QVAK » 05 bře 2018, 16:21

Jádro: EU mezi Íránem a USA (a Saúdové zpoza duny)

Už jen skutečnost, že se Evropa ocitla v situaci, kdy si vybírá mezi Spojenými státy a Íránem – a podle všeho si podle přísloví o košili a kabátu zvolí Írán – je sama o sobě čímsi, co by ještě před nedávnem bylo nemyslitelným.
Trumpova administrativa se znovu chystá vyhlásit ultimátum pro uchování svého podpisu pod smlouvou o íránském jaderném programu. Tlačí přitom na své evropské spojence, aby do letošního května kývli na změny v dohodě, jinak USA opětovně vyhlásí proti Íránu sankce. Donald Trump „Obamovu“ dohodu s Íránem z léta 2015 odmítá dlouhodobě a prosazuje, aby se nově vztahovala také na íránský raketový program, byť všichni ostatní signatáři svorně tvrdí, že smlouva je konečná a žádná nová jednání potřebná nejsou. Spojené státy by toto téma měly se členy EU probírat v půli března, bez ohledu na to, že Teherán jasně konstatoval, že jakákoli změna dohody bude automaticky znamenat její celkový konec. A už jen evropský souhlas s budoucími, zatím jen vágně formulovanými americkými požadavky na změny v textu smlouvy, by celý projekt jen posunul ke krachu.
Obrázek
Z hlediska Spojených států a jejich „Ameriky především“ by tyto jaderné kontrakty znamenaly velký přínos, ale největší problém spočívá v tom, že Saúdové trvají na svém právu obohacovat uran u sebe doma a být tak – ostatně jako všichni členové Smlouvy o nešíření jaderných zbraní (NPT) -- soběstačnými ve výrobě jaderného paliva.
http://literarky.cz/blogy/tereza-spence ... poza-duny-

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Zajímavosti - Jihozápadní Asie

Příspěvek od QVAK » 07 bře 2018, 16:33

USA kvůli Turkům ztrácejí Kurdy, a tak hrozí útokem proti Sýrii

Dokud Turecko útočí na Kurdy, pomáhá tím budoucí obnově územní celistvosti Sýrie pod vládou Damašku. A Kurdové se ve stále větší míře soustředí na boj proti Turecku, stále méně hájí americké zájmy a USA tak ztrácejí v Sýrii půdu pod nohama.
Ačkoli to podle všeho na amerických plánech, které počítají s prakticky trvalou vojenskou přítomností v Sýrii, zatím nic moc nemění, vyhlásil Pentagon „operativní pauzu“ ve své „válce proti Daeši“, protože „jeho“ Kurdové odjíždějí z východní Sýrie na sever země bojovat proti Turecku. Až dosud přitom americký boj proti Daeši spočíval v náletech a dělostřelecké palbě na konkrétní místo, k jehož konečnému dobytí a obsazení byly posléze vyslány pozemní jednotky kurdských Lidových obranných sil (YPG), které tvoří páteř Amerikou placených a vyzbrojovaných Syrských demokratických sil (SDF).

http://literarky.cz/blogy/tereza-spence ... oti-syrii-

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Zajímavosti - Jihozápadní Asie

Příspěvek od QVAK » 09 bře 2018, 12:09

SAÚDSKÝ PRINC POPISUJE TURECKO, ÍRÁN A EXTREMISTICKÉ NÁBOŽENSKÉ SKUPINY JAKO „TROJÚHELNÍK ZLA“

Saúdskoarabský korunní princi Mohammed bin Salman řekl, že Turecko, Írán a „extrémistické náboženské skupiny“ jsou „současným trojúhelníkem zla“, oznámily 7. března egyptské noviny Al-Shorouk. Korunní princ však zašel ještě dále a obvinil Turecko z pokusů o reinstalaci islamistického Kalifátu, který byl zrušen při kolapsu Otomanského impéria. Salman pronesl tyto komentáře novinám během své návštěvy egyptské metropole Káhira.
Dodal ještě, že spor s Katarem bude dlouhodobý a srovnal ho s americkým přetahováním s Kubou.

http://ac24.cz/zpravy-ze-sveta/12336-sa ... helnik-zla

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Zajímavosti - Jihozápadní Asie

Příspěvek od QVAK » 13 bře 2018, 12:07

Velká „hra“ o malý Afrín: Mění Turecko Sýrii za Irák?

Spojené státy se v Sýrii už před časem vmanévrovaly do situace, kdy si musejí vybírat mezi dvěma svými spojenci, Tureckem a kurdskými Lidovými obrannými oddíly (YPG), a naléhavost této „Sofiiny volby“ se jen dále prohlubuje. A zdá se, že Turecko v ní vítězí...
Nicméně, Erdogan ve svém tlaku na Trumpovu administrativu zašel ještě dál, když prohlásil: „Dnes jsme v Afrínu, zítra budeme v Manbídži, pozítří budeme východně od Eufratu, abychom zlikvidovali všechny teroristy až k hranicím Iráku. Poženeme teroristické organizace (kurdské milice) a ty, kdo je podporují (americká komanda), k zodpovědnosti… Jsme si plně vědomi jejich proradných triků… Turecko má sílu, energii a strategii se s takovými triky vypořádat.“
http://literarky.cz/blogy/tereza-spence ... ii-za-irak

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Zajímavosti - Jihozápadní Asie

Příspěvek od QVAK » 19 bře 2018, 12:46

15 let: Toxické dědictví americké invaze do Iráku

Vzápětí po 50. výročí masakru ve vietnamském My Lai přichází další významné výročí – 15 let od Bushovy agrese proti Iráku.
Podle některých odhadů stála americká invaze život až 1,2 milionu lidí, položila základ následné destrukci Blízkého východu, svou „úspěšností“ otevřela dveře ke zničení Libye a následné migrační vlně do Evropy nebo stále trvající válce v Sýrii, nově zavedla beztrestnou lež coby nástroj zahraniční politiky, a v neposlední řadě po sobě zanechala dědictví, které je v současnosti „trendy“ – zakázané zbraně a látky.
Britský The Independent například už v roce 2010 konstatoval, že „Toxický odkaz amerického útoku na Fallúdžu je horší než Hirošima“. Vycházel přitom ze studie britského experta Chrise Busbyho a jeho iráckých kolegyň Malak Hamdánové a Entisár Arjábíové o zvýšeném výskytu rakoviny, vrozených defektů a jiných forem utrpení v irácké Fallúdži, která se stala terčem obzvlášť těžkých amerických náletů. Doktorka Arjábíová o situaci ve Fallúdži natočila i dvě videa (ZDE a ZDE).

http://literarky.cz/blogy/tereza-spence ... e-do-iraku

Proč WHO zmanipulovala studii o jaderné hrůze ve Fallúdži?
2013
Dnes monotématicky o čerstvě publikované studii Světové zdravotnické organizace, která oproti faktům i očekáváním tvrdí, že americké a britské zbraně s ochuzeným uranem v irácké Fallúdži zase až nic tak hrozného nezpůsobily.
Britský deník The Guardian nicméně podotýká, že je něco špatně. Výsledky závěrečné zprávy WHO se totiž dramaticky liší od předchozích stanovisek iráckého ministerstva zdravotnictví. Třeba BBC letos citovala experty ministerstva, podle nichž studie WHO zveřejní „usvědčující důkazy“ o vysokém výskytu vrozených vad v oblastech, v nichž v roce 2003 probíhaly boje. Totéž tehdy „potvrdila“ i WHO. Proč tedy finální zpráva Světové zdravotnické organizace najednou říká něco jiného?

http://literarky.cz/blogy/tereza-spence ... e-falludi-

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Zajímavosti - Jihozápadní Asie

Příspěvek od QVAK » 24 bře 2018, 17:54

Tereza Spencerová: Putin po večerech nad čoudícími kádinkami vyvíjí nové zbraně

„Putinovi ke znovuzvolení blahopřál i Donald Trump a prý si pohovořili vřele a konstruktivně, dokonce ti dva mají v plánu, že se už někdy brzy sejdou. Prý že mít s Ruskem dobré vztahy je lepší než mít vztahy špatné, tvrdí ten ‚ruský agent‘ Trump,“ uvažuje Tereza Spencerová, jak je to vlastně ze zhoršujícími vztahy s Ruskem.

http://literarky.cz/politika/rozhovory/ ... nove-zbran

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Zajímavosti - Jihozápadní Asie

Příspěvek od QVAK » 03 dub 2018, 17:51

Trump „odchází“ ze Sýrie? A pokud ano, tak proč?

Stažení amerických jednotek ze Sýrie by zcela jistě zmírnilo napětí mezi USA a Tureckem a ve výsledku do značné míry „zlepšilo náladu“ v celé Severoatlantické alianci.
Krátce poté, co turecká armáda ovládla kurdský Afrín na severozápadě Sýrie, vydalo americké ministerstvo zahraničí poměrně rázně formulované prohlášení. Vyjádřilo v něm znepokojení z humanitární situace ve městě i z rabování, kterého se dopouštějí okupační síly. Především ale zdůraznilo, že turecká operace Olivová ratolest ve svém důsledku ochromila „boj proti Daeši“ a umožnila teroristům, aby se v některých oblastech mohli přeskupit. Stanovisko ministerstva lze vnímat jako vyjádření sympatií vůči ultralevicové kurdské Straně demokratického svazu (PYD) a jejím milicím (YPG), které v Afrínu utrpěly zdrcující porážku, a současně i jako pokus oživit mezi Kurdy americkou reputaci. I když, jako pokus hodně chabý, neboť prohlášení současně zdůrazňuje i „oddanost našemu spojenci v NATO, Turecku, a pochopení jeho legitimních bezpečnostních obav“.
http://literarky.cz/blogy/tereza-spence ... no-tak-pro

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Zajímavosti - Jihozápadní Asie

Příspěvek od QVAK » 04 dub 2018, 16:29

17 mrtvých v Gaze: Prohrál Izrael, USA i Saúdové

Izraelská palba do protestujících Palestinců kromě neozbrojených lidí současně „zabila“ také mnohé z tradičních koalic a vazalských vztahů na Blízkém východě, čímž znovu o trochu překreslila politické mapy regionu. Pro kritiku izraelských zločinů Výboru OSN pro lidská práva „chybí důvěryhodnost“, konstatovala před dvěma týdny velvyslankyně USA při OSN Nikki Haleyová a opětovně pohrozila, že by USA mohly z tohoto orgánu vystoupit, pokud se nebude držet „lajny“. USA vzápětí v Radě bezpečnosti OSN zablokovaly kuvajtský návrh rezoluce, která Izrael fakticky ani neodsuzovala, „jen“ vyzývala ke zdrženlivosti a požadovala důsledné vyšetření událostí, při nichž bylo první den protestů zraněno přes 1 400 lidí.

http://literarky.cz/blogy/tereza-spence ... -i-saudove

Uživatelský avatar
WuVirr
Šéfredaktor
Příspěvky: 5647
Registrován: 01 úno 2017, 15:31

Re: Zajímavosti - Jihozápadní Asie

Příspěvek od WuVirr » 05 dub 2018, 10:42

Rusko, Írán a Turecko vyzvaly svět, aby poskytl Sýrii humanitární pomoc

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Zajímavosti - Jihozápadní Asie

Příspěvek od QVAK » 09 dub 2018, 15:34

Bašár zůstává, připouštějí v USA, u Saúdů i v Turecku, ale…

Po osmi letech války jako by už i nepřátelé Sýrie začínali projevovat známky únavy, a tak přiznávají realitu. Pomalu a nikoli bez problémů. Budoucí saúdský vladař Muhammad bin Salmán, toho času těsně po dvoutýdenní návštěvě USA a nově ve Francii, v rozhovoru pro Time konstatoval, že syrský Bašár Asad „zůstane u moci. Mám ale za to, že je v Bašárově zájmu, aby nenechal Íránce dělat si (v Sýrii) co chtějí,“ dodal. Saúdská Arábie až dosud trvala na „změně režimu“ v Sýrii, ale nyní MbS dokonce přiznává, že v tamní válce „některé skupiny ze Saúdské Arábie ilegálně financovaly i teroristické skupiny“, byť taková přiznání přicházejí více méně z donucení, neboť v době, kdy už i americké analýzy odhalují jasné spojení mezi Saúdy a Daešem.
Přesto, že je MbS velký fanda autokracie a jako takový by si rád získal mocnou americkou ochranu (především před svými vlastními poddanými), v saúdské zahraniční politice se přece jen cosi pragmaticky mění. I ze Spojených států MbS oznámil zájem o dlouhodobou energetickou alianci s Ruskem, zatímco v Číně se zrovna v těch dnech namísto petrodolarů začalo za ropu platit v jüanech. Jinými slovy, politiku MbS nutně předurčuje saúdská realita – vysokých a stabilních cen ropy dosáhne spíš spoluprací s Ruskem a Východem obecně než se Spojenými státy, byť petrodolar je stále ještě páteří americké ekonomiky i světového finančního systému.
Bez významu není nejspíš skutečnost, že své názory MbS ventiloval už po oficiálních rozhovorech s Donaldem Trumpem a šéfem Pentagonu Jamesem Mattisem, a Asadovo „uznání“ zmínil krátce, co Trump na shromáždění v Ohiu oznámil „brzký odchod ze Sýrie“, protože prý chce konečně „začít s obnovou“ Ameriky.
A právě toto Trumpovo prohlášení jako by měnilo „pravidla hry“ víc, než se na první pohled může zdát.
http://literarky.cz/blogy/tereza-spence ... urecku-ale

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Zajímavosti - Jihozápadní Asie

Příspěvek od QVAK » 17 dub 2018, 15:37

Bašár Asad přijede do Ruska, aby dojednal nákup systémů S-300, zatímco Stropnický varuje před dezinformacemi

Moskva už oznámila, že Sýrii poskytne moderní systém S-300, zřejmě po návštěvě Bašára Asada v sibiřském Chantimansijsku, kam byl pozván Vladimirem Putinem na návštěvu. Právě v Chantimansijsku je zkušební polygon pro raketové systémy S-300 a S-400, takže je jasné, proč Vladimir Putin pozval Bašára Asada právě tam. Zřejmě dojde k podpisu smlouvy o dodávkách komplexů S-300 pro syrskou armádu.
To je informace která kdyby se vyplnila změní strategické rozložení sil v regionu. Přidají-li se k tomu ještě navíc dodávky Iránu tak velmi významně. Navíc bude systémů díky přezbrojování PVO RF až nadbytek
Výbor z:
https://aeronet.cz/news/americane-lzou- ... yrska-pvo/

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Zajímavosti - Jihozápadní Asie

Příspěvek od QVAK » 30 dub 2018, 15:42

Saúd a Západ: Viděl někdy MbS Allenův film „Seber prachy a zmiz“?

Je kuriózní sledovat, jak si jeden despota z Arabské pouště dokáže koupit přízeň západních politiků a jejich „slepotu“ vůči svým činům a zločinům, ale současně není s to „zabodovat“ doma a ani ve svém domovském regionu. Budoucí saúdský vladař, korunní princ Muhammad bin Salmán, absolvoval „popularizační“ cestu po USA, Francii a Británii, přičemž všude našel vládní i podnikatelské pochopení pro svou brtání domácí politiku, nenávist vůči Íránu i bezedné zásoby zbraní pro svou agresi proti Jemenu, která pokračuje už třetím rokem a z níž západní zbrojovky a jejich politici miliardově tyjí, bez ohledu na počty jemenských obětí. Největší poprask ale MbS vyvolal rozhovorem pro americký The Atlantic, v němž na počátku dubna v zásadě -- a přelomově otevřeně – uznal právo Izraele na území. Není to sice ještě úplné uznání Izraele, ale…
To vše je možné, neboť MbS obráží Západ s image „nové tváře na mezinárodní scéně“, ale především s velkoryse otevřenou peněženkou, z níž ve všech navštívených zemích nabídl miliardy petrodolarů zbrojovkám, ale i firmám ze sféry infrastruktury nebo vyspělých technologií. Prezidenti a premiéři západních států, včetně Donalda Trumpa, který už loni uzavřel s Rijádem dohody o dodávkách zbraní za 400 (!) miliard dolarů, jsou při pohledu na další desítky a stovky miliard (pro korporace a tím ve finále i pro sebe) u vytržení, a tak vyzdvihují takové „přelomové reformy“ jako první „pohlavně smíšený“ koncert v saúdských dějinách nebo první kino, zatímco ale kapitál od Saúdů mizí už šestým rokem…
http://literarky.cz/blogy/tereza-spence ... chy-a-zmiz

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Zajímavosti - Jihozápadní Asie

Příspěvek od QVAK » 02 kvě 2018, 18:07

Nové časy Blízkého východu

„Rusko, Írán a Turecko musí pomoci Sýrii zbavit se teroristů navzdory Západu.“ (Lavrov). Je patrné, že „Pax Americana“ čili globální „vedoucí úloha“ Spojených států amerických patří minulosti. Trvala desítky let, minimálně od konce studené války a přinesla USA hodně hmotného i nehmotného prospěchu. Jenže všechno (snad kromě vesmíru) má svůj konec, a to v dynamickém prostředí soudobých mezinárodních vztahů platí dvojnásob. V takovém kosmu moc prostoru pro vakuum není, a když už se objeví, okamžitě se o něj všelijak, ale každopádně tvrdě zápolí.
Prezident USA onehdy utrousil, že ze Syrské arabské republiky americké jednotky zanedlouho odejdou, pročež zvládnutí komplikované konfrontace „nechají jiným“. Těžko říct, co to v jeho podání znamená, byť se k myšlence posléze vrátil. Zároveň je nabíledni, že různé domácí lobbistické skupiny nebo zahraniční spojenci se realizaci jeho neučesaných nápadů brání, seč mohou. Ale ať Washington vyklidí další blízkovýchodní pozice, anebo ne, v tomhle punktu má Donald Trump pravdu – nebezpečnou ruletu v oblasti stále častěji roztáčejí jiní hráči… Mám na mysli jakýsi „pragmatický trojúhelník“, osu Moskva – Teherán – Ankara. V jejich vypočítavé konjunkci se nejspíš uskuteční to rozhodující v dalším syrském (post)konfliktním vývoji. Včetně tvorby zájmových sfér. To ostatně naznačuje též středeční maloasijský summit hlav zmíněného „trojspolku“.
http://literarky.cz/komentare/ostatni/2 ... ho-vychodu

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Zajímavosti - Jihozápadní Asie

Příspěvek od QVAK » 04 kvě 2018, 10:57

Komu věřit, Izraeli či Íránu?

O co komu v tomto sporu jde? Izrael oficielně obvinil Irán z porušování dohody o omezení íránského výzkumu jádra (vývoje atomových zbraní), kterou Teherán podepsal s USA, Velkou Británií, Ruskem, Francií, Čínou, Německem a Evropskou unií v roce 2015. Irán veškerá obvinění popírá a tvrdí, že údajné důkazy jsou falsa, vytvořená samotným Mossadem s cílem znevěrohodnit a očernit Irán v očích mezinárodního společenství. Netanjahu dále potvrdil, že Irán disponuje i moderními raketami, které jsou schopné zasáhnout Tel Aviv, Rijád či Moskvu. Jinými slovy, disponuje i potřebnými nosiči atomových bomb.
Upravme si otázku z nadpisu článku na: „komu a co věřit“. Stoprocentně můžeme věřit tomu, že Irán chce mít své vojenské základny na syrském území. Stoprocentně můžeme počítat s tím, že to Izrael nikdy nedovolí. Co se týče íránské jaderné hrozby, považuji to ze strany Izraele hlavně jako argument pro Donalda Trumpa, aby „jadernou smlouvu“ s Iránem „hodil do koše“. Sám Trump říká, že JCPOA je „katastrofálně chybná“ a musí být „opravena“. Sportovní terminologií lze vystoupení Nenatjahua vůči Donaldu Trumpovi označit jako „nahrávku na smeč“.
http://literarky.cz/komentare/ostatni/2 ... li-i-iranu

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Zajímavosti - Jihozápadní Asie

Příspěvek od QVAK » 05 kvě 2018, 18:38

Tereza Spencerová: USA. EU chystá cenzuru. Bojím se o práci, do kotelny mě nevezmou

Izraelský premiér Netanjahu v působivé prezentaci odhalil světu, že dle mínění jeho tajných služeb Írán i nadále rozvíjí svůj jaderný program, ačkoliv v dohodě, kterou Teherán uzavřel se Západem, se takové možnosti vzdává. Dohoda by nyní mohla být zejména ze strany USA odvolána. V jakém světě bychom se pak ocitli?
Potíž je ovšem v tom, že podle expertů, kteří celý proces uzavírání jaderné dohody s Íránem sledovali opravdu zblízka, izraelský premiér nepředložil žádné „nové důkazy“, ale ve skutečnosti jen informace, které vesměs zazněly v prosinci 2015 na uzavřeném zasedání sboru ředitelů Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), na němž zástupci Íránu předávali mezinárodnímu společenství své dokumenty a odpovídali na jejich otázky. A co víc, MAAE většinu z nich už sama před časem zveřejnila. Oficiální stanovisko MAAE koneckonců v reakci na Netanjahuova „odhalení“ uvádí, že nic nového nezaznělo, Írán svou část dohody plní a dál o tom netřeba diskutovat. Dokonce i šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová má za to, že ji Netanjahu o tom, že by Írán porušoval své závazky, nijak nepřesvědčil, a to je už co říct, protože EU je jinak přece vždy připravena se podvolit…
http://literarky.cz/politika/rozhovory/ ... m-nevezmou

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Zajímavosti - Jihozápadní Asie

Příspěvek od QVAK » 08 kvě 2018, 01:31

Válka Izraele s Íránem? Bibi jede radši (znovu) do Moskvy

Izraelskému premiérovi se v Moskvě podle všeho ani v nejmenším nepodaří „nalomit“ rusko-íránskou alianci, tím spíš, že tento svazek v mnoha ohledech aktuálně v celém regionu Blízkého východu hraje prim.
Podle údajů OSN izraelské letectvo jen za čtyři měsíce před loňským říjnem narušilo syrský vzdušný prostor více než 750krát, přičemž jeho letouny a bezpilotníky strávily nad Sýrií celkem 3200 hodin. V popisované době do syrského vzdušného prostoru pronikalo v průměru šest izraelských letadel každý den. A k tomu se odhaduje, že od počátku syrské války izraelské letectvo podniklo v Sýrii stovky bojových útoků mířících především na cíle spojované s Íránem či libanonským Hizballáhem nebo syrské armády převážně v případech, kdy zaútočila na Izraelem hájené džihádisty -- dodávky izraelských zbraní syrskému džihádu přes Izraelem anektované syrské Golanské výšiny nebo Jordánsko proudí do Sýrie dál, nemluvě o intenzivní přímé podpoře teroristům z Al Kajdy.

http://literarky.cz/blogy/tereza-spence ... -do-moskvy

Odpovědět