Světová náboženství

Uživatelský avatar
martanus
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 14402
Registrován: 01 úno 2017, 10:16

Světová náboženství

Příspěvek od martanus » 08 úno 2019, 08:39

V pondělí byla na Středním východě podepsána historická smlouva mezi náboženstvími
Papež a velký imám al-Azhar podepsali historické prohlášení o bratrství, volání po míru mezi národy, náboženstvími a rasami, před globálním publikem náboženských vůdců z křesťanství, islámu , judaismu a dalších náboženství.

Papež Francis , vůdce světových katolíků, a šéjk nejslavnějšího sídla sunnitského islámu přišel na slavnostní ceremoniál v Abú Dhabí ruku v ruce jako symbol mezivědného bratrstva a Šejka Ahmeda Al-Tayeb.

Obrázek

Obrázek




https://www.zerohedge.com/news/2019-02- ... c-covenant
https://www.theguardian.com/world/2019/ ... ity-in-uae
Nikdy není pozdě udělat správnou věc.
Albert Einstein: „Logika tě dostane z bodu A do bodu B. Představivost tě dostane všude.“
Konfucius: " Můžete obětovat vojsko, hospodářství či blahobyt, ale nesmíte obětovat zdravý rozum!"

Uživatelský avatar
jura-p
Sponzor fóra
Příspěvky: 3241
Registrován: 07 úno 2017, 19:46

Re: Světová náboženství

Příspěvek od jura-p » 09 úno 2019, 00:18

Slovo mír znamená něco jiného pro křesťany a pro muslimy. Islám dělí svět na dům míru a dům války. Dům míru je všude tam, kde vládne Islám, dům války je tam, kde dosud islám nevládne. Když mluví muslim o míru, má na mysli nadvládu islámu, protože jen tam, kde vládne islám, je mír.

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Světová náboženství

Příspěvek od QVAK » 18 kvě 2019, 19:57

Studenti zatlačili a Weinsteinův obhájce skončil jako děkan na Harvardu

Harvardská univerzita minulý týden rozhodla, že zbaví funkce děkana profesora práva Ronalda Sullivana, který se podílel na obhajobě producenta Harveyho Weinsteina, obviněného ze sexuálních deliktů. Stalo se tak na nátlak studentů, kteří protestovali proti tomu, aby takovou pozici zastával někdo spojovaný s kauzou sexuálního obtěžování a aférou MeToo. Paradoxně k tomu došlo právě ve dnech, kdy Sullivan sám požádal o odchod z týmu, aby jeho právnická činnost nebyl v rozporu s pozicí vyučujícího.
Profesor a jeho manželka Stephanie Robinsonová, která na škole také působí, skončí ve stávajících pozicích ke konci měsíce. Harvard ve věci ustoupil protestujícím studentům. Po Sullivanově konci volaly univerzitní noviny, proti děkanovi se demonstrovalo, kolej, kterou právník řídí, před několika měsíci aktivisté posprejovali protestními hesly.
Hlavní argument jeho odpůrců byl ten, že Sullivan svým rozhodnutím podílet se na obhajobě Weinsteina připravil studenty o pocit bezpečí a že s ním už nebudou moci konzultovat své potíže. Úloha děkana ve Spojených státech je totiž spíše poradenská, Sullivan zastával post autority, jíž je možné se svěřit. „Naše země se dostala do bodu, v němž harvardský právník a profesor nemůže plnit svou povinnost, naplňovat právo, v něž věří, a obhajovat osobu, která může být nepopulární nebo se o ní veřejnost domnívá, že nemá právo na právnické zastoupení,“ dodala Engelmayerová.

https://echo24.cz/a/Sg8R2/studenti-zatl ... a-harvardu

kenavf
Sponzor fóra
Příspěvky: 11148
Registrován: 07 úno 2017, 19:59

Re: Světová náboženství

Příspěvek od kenavf » 18 kvě 2019, 20:41

A to si zoberte že po WWII boli právníci, ktorí obhajovali vojnových zločincov a pokiaľ viem tak z toho nemali problémy. To je ten posun demokracie za tie roky.

Ako potom budú tí budúci právnici obhajovať svojích klientov, keď už teraz majú divný prístup?
Z nejakého dôvodu politika priťahuje sociopatov.
Edmund Burke: "Jediné čo potrebujú nečisté síly k svojmu víťazstvu je to, aby slušní ľudia neurobili nič."

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Světová náboženství

Příspěvek od QVAK » 18 kvě 2019, 23:36

Toto je již inkvizice(kádím soud) proto jsem příspěvek umístil zde. Její příslušníci budou budoucími soudci a žalobci(prokurátoři) na nejvyšších postech. Nová generace představitelů Práva. Přitom jsou přesvědčeni shodně jako inkvizitor, kádí(i úředník Gestapa), že onálepkovaní jsou bezprávní sprostí delikventi a jim poskytnutá právní pomoc z jejich vykonavatele dělá spoluviníky. Korunním důkazem je nálepka. Systémová shoda.

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Světová náboženství

Příspěvek od QVAK » 07 črc 2019, 09:53

Jaroslav Bašta: Utajovaná genocida

Dokonce i v zemi s největším procentuálním podílem ateistů na světě jsou hned dva státní svátky věnovány naší křesťanské historii v devátém a patnáctém století. Napadlo mě, že to poskytuje vhodnou příležitost připomenout jeden z nejhorších zamlčovaných problémů současného světa, kterým je pronásledování křesťanů, jež v některých státech naplňuje definici OSN pro zločin genocidia.
První, kdo se tím začal v loňském roce zabývat, byl ministr zahraničních věcí Velké Británie Jeremy Hunt. Ten v prosinci 2018 ustavil expertní komisi, jíž vedl biskup Anglikánské církve Philip Mounstephen a s předběžnými výsledky jejího šetření seznámil veřejnost na tiskové konferenci 30. ledna letošního roku. Členové komise se zabývali situací křesťanských komunit na Blízkém Východě, Severní Africe, Asii a Latinské Americe. Jejich závěr byl šokující: v současné době ve světě neexistuje jiná náboženská skupina, která by byla více pronásledovaná a persekvovaná. Svým rozsahem toto pronásledování překonává vše, co křesťanské církve zažily za poslední téměř dva tisíce let jejich existence. V některých zemích útisk křesťanů svým rozsahem odpovídá trestnému činu genocidy.
Tato silná prohlášení jsou podložena velmi působivými statistikami. Ve všech zaznamenaných případech diskriminace z náboženských důvodů 80% obětí tvoří křesťané. Pronásledování – tedy diskriminace provázená hrozbami, či reálným použitím násilí – ve sledovaném období zasáhlo přibližně 245 milionů křesťanů v 50 zemích. Nejhorší je to samozřejmě v nejchudších regionech, kde situaci zhoršují válečné konflikty. Výsledkem je prudce klesající počet křesťanů (v roce 2011 jich například žilo v Sýrii 1,7 milionu, dnes 450 000, v Iráku z 1,5 milionu jich zbylo 120 000).

http://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politi ... -genocida/

Uživatelský avatar
bacil
Redakční rada
Příspěvky: 2817
Registrován: 08 úno 2017, 04:04

Re: Světová náboženství

Příspěvek od bacil » 09 črc 2019, 00:31

A ten Isil vraždil muslimy kvůli tomu že to byli muslimové? Nebo proto že nechtěli platit nebo bojovat?

Uživatelský avatar
Polite
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 6448
Registrován: 07 úno 2017, 21:48

Re: Světová náboženství

Příspěvek od Polite » 09 črc 2019, 02:55

Alavitov, kvôli tomu že sú Assadov kmeň, videl som zopár videí popráv Siitov, len kvôli tomu že boli Sitti a dokonca jedného Siita zviazaného na kríži použil ISIS mazák ako učebnú pomôcku pre ISIS regruta ako a kam bodať nožom aby obeť išla rychlo k Alahovi. Mladý bol chápavý ..
Takže prečo ISIL vraždil moslimov? Lebo niektorí boli buzny, Šiiti, Alawiti, mali funkcie v st.aparate, alebo mali zbytočne veľa peňazí...a títo 13 tínedžeri boli zastrelení za sledovanie futbalu...čo je pri ISIS zakázaný sport. Myslím, že mali dosť širokú škálu dôvodov...
[img]file:///storage/emulated/0/Download/1421720770_isis-firing-squad-executed-13-teenage-football-fans-for-watching-the-asian-cup-match-inset-leftbelow-a-magical-goal-from-midfielder-yaser-kasim-gave-iraq-a-crucial-1-0-win-over-a-10-man-jordan-in-the-asian-cup-on-monday.jpg[/img]
Chcel by som byť Stalinom. Nie preto aby som bol ako on. Ale preto, aby som vedel, či mohol konať inak...

Uživatelský avatar
Polite
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 6448
Registrován: 07 úno 2017, 21:48

Re: Světová náboženství

Příspěvek od Polite » 09 črc 2019, 05:03

Mal tam byť tento obr...
Přílohy
1421720770_isis-firing-squad-executed-13-teenage-football-fans-for-watching-the-asian-cup-match-inset-leftbelow-a-magical-goal-from-midfielder-yaser-kasim-gave-iraq-a-crucial-1-0-win-over-a-10-man-jordan-in-the-asian-cup-on-monday.jpg
1421720770_isis-firing-squad-executed-13-teenage-football-fans-for-watching-the-asian-cup-match-inset-leftbelow-a-magical-goal-from-midfielder-yaser-kasim-gave-iraq-a-crucial-1-0-win-over-a-10-man-jordan-in-the-asian-cup-on-monday.jpg (70.34 KiB) Zobrazeno 8078 x
Chcel by som byť Stalinom. Nie preto aby som bol ako on. Ale preto, aby som vedel, či mohol konať inak...

Juraj
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 6274
Registrován: 16 úno 2017, 21:19

Re: Světová náboženství

Příspěvek od Juraj » 09 črc 2019, 07:26

Muhammad al-Hakim píše:
08 črc 2019, 18:43
.. je to o určité části populace (v každé zemi jsou, někde jich je více, někde méně), která má různě velké tendence si své životní těžkosti a vlastní náboženské představy vybíjet na lidech, na kterých si to dle svého mínění mohou dovolit.
...Když "Daeš" obsadil velké části Iráku a Sýrie, tak podle toho, co prosáklo ze zahraničního internetu, bylo nejvíce obětí právě mezi muslimským obyvatelstvem.
K prvemu, ale aj ciastocne druhemu bodu - podla striktneho vykladu sarie je prakticky kazdy, kto dosledne nedodrzuje pravidla islamu (ak o nich vie), odpadlik. A ridda sa podla prava saria tresta smrtou. Takze salafisti, ktori ziadaju navrat ku korenom a trvaju na doslovnom vyklade Koranu a hadisov, budu vystupovat nepriatelsky voci kazdemu, kto nechce zit podla prikazov proroka a jeho nasledovnikov. Ich motivacia je pritom daleko vyssia ako ostatnej populacie a je to bezny jav vsade vo svete. Vacsina sa VZDY prisposobi hlucnej, agilnej a nasilnej mensine. Ak je totiz najvyssim prikazom Allaha podriadit cely svet vlade islamu, ortodoxni moslimovia sa budu musiet snazit o moc. Staci relativne male mnozstvo salafistov (5-10%), ktori zacnu terorizovat zvysok miestnych moslimov a stanu sa "autoritami" komunity. Nikto proti nim nevystupi hlavne kvoli tomu, ze moslimovia o pravidlach vedia a vacsina z nich akceptuje nadradenost sarie nad svetskym pravom. Opat to ma suvis s ortodoxiou, kedze saria bola zoslana Allahom cez inspiraciu Mohameda a popieranie sarie, ci jej nadradenosti nad svetskym pravom je popieranie Allaha - hriech, ktory sa tresta smrtou. Malo sa o tom hovori, ale podla tvrdych statistickych prieskumov uz aj europski moslimovia by v nadpolovicnom mnozstve akceptovali, ak by sa zilo podla nabozenskeho prava. Takze spominana cast populacie, ktory je voci ostatnym nasilna, je naopak typicky jav pre islam.

K druhemu bodu sa uz v diskusii spomenulo - pre ISIS ako sunitske salafisticke hnutie su smrtelnym nepriatelom vsetky islamske a z islamu odvodene sekty. Cize siiti, alaviti, druzi apod. Kedze ide o odpadlikov, tam je mozny jediny trest - smrt. Aj ked krestania boli tiez tercom, v klasickom islamskom state by mali mat ako "narod knihy" pravo na ochranu podla Omarovej zmluvy. Rovnako aj Zidia, alebo zoroastrijci. Jezidi su sporni, kedze su casto povazovani za islamsku sektu. A podla prveho bodu su v salafistickom rezime prisne trestane aj vsetky odchylky od "pravej cesty" viery. Zavadzaju sa drakonicke tresty podla sarie, ako je sekanie koncatin, bicovanie, ci poprava za neveru, alebo homosexualny styk. Cize vzhladom na heterogenne nabozenske zlozenie Blizkeho vychodu a velky pocet inych islamskych siekt a smerov je prirodzene, ze pocet obeti moslimov bude najvyssi. Po pripocitani aj trestov smrti medzi "pravovernymi" sunitmi napr. za praktikovanie ciernej magie (ta je podla Koranu zakazana vid sura113:1–5, resp. 2:102) sa toto cislo este navysi

Uživatelský avatar
riho
Samostatný redaktor
Příspěvky: 2708
Registrován: 08 úno 2017, 09:58

Re: Světová náboženství

Příspěvek od riho » 09 črc 2019, 08:26

A čo sikhovia? Tiež sú monoteisti a ich viera má základy aj v islame.

Uživatelský avatar
palo satko
Sponzor fóra
Příspěvky: 7611
Registrován: 16 úno 2017, 07:51

Re: Světová náboženství

Příspěvek od palo satko » 09 črc 2019, 19:39

S jedincom (ak nie je psychopat) nie je problem. Problem je vždy so skupinou. Naboženskou, zločineckou, narodnostnou, politickou. Stači 5% aktívnych v nejakej skupine alebo spoločenstve a zvyšok sa podriadi a pacha zlo. Naboženstvo je už z podstaty kolektivna zaležitost.
"Ego sum rex Romanus et super grammaticam" Žigmund - liška ryšava v Kostnici. Nie som cisar, ale gramatiku tiež nezvladam. :)

Juraj
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 6274
Registrován: 16 úno 2017, 21:19

Re: Světová náboženství

Příspěvek od Juraj » 09 črc 2019, 20:40

Asi tak, preto treba sledovat a studovat skupinove trendy. Jedinec moze byt v islame mierumilovny sufista, ale ako statisticka skupina pod vplyvom salafistov bude mnozstvo podobnych ludi jednat ako Islamsky stat :D

Uživatelský avatar
bacil
Redakční rada
Příspěvky: 2817
Registrován: 08 úno 2017, 04:04

Re: Světová náboženství

Příspěvek od bacil » 09 črc 2019, 21:24

Navíc Islám není až tolik náboženství, jako ideologie k ovládání mas - vždyť taky proto si ho Mohamed nechal napsaat od rabínů, tedy ten původní, který pak ztratil a tak napsal příběhy ze života.

Tady na starém AK se islám trochu probíral:

archiv_ak_eu/viewtopic.php_id=572&p=3.html#p36997

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Světová náboženství

Příspěvek od QVAK » 10 črc 2019, 00:13

Náboženství je skutečně způsob jak ovládat i mnohovrstvé sociální uskupení lidí a "napovídat" jim (jedině správný)způsob života. Z víry vychází morálka a z ní Právo(v počátcích vždy církevní, náboženské). Až když praskalo ve švech a životu sociálních skupin nepostačovalo a v určitých jeho částech nebylo schopno řešit vznikající problémy se započalo se vyvíjet Právo civilní. A již v tomto základu je rozpor se kterým se žádné náboženství není schopno vyrovnat. Víra a to co z ní prakticky vyplývá je vždy statické poplatné době svého vzniku ale lidstvo, jeho (sociální)společenství se vyvíjí dynamicky a v průběhu věků se tento rozpor zvětšuje. Náboženství se na něj pokouší reagovat změkčením výkladem a štěpí se na různé směry svého výkladu. Právo bylo v počátcích vždy církevní, náboženské. Až když praskalo ve švech a životu sociálních skupin nepostačovalo a v určitých jeho částech nebylo schopno řešit vznikající problémy se započalo vyvíjet Právo civilní. Každá akce vyprovokuje reakci tak toto oslabování vlivu církevních elit vyvolává jejich pokus k návratu ke kořenům kde byla jejich moc absolutní(věroučná, morální i právní). Tak vznikají další sice "modernější" ale stále dogmata jež řešení tohoto rozporu jsou schopna za cenu velkého množství krve při boji s tradiconalisty(ortodoxními) pouze odložit. Sociologický vývoj společnosti v čase přináší postupně stále nové a nové nerovnováhy, střety. Prozatím bylo nejefektivnějším řešením tohoto rozporu mezi statikou učení(dogmatizmem) a dynamikou života je sekurizace církví kdy se přísně oddělil duchovní a sociální život společenství při čemž vznikly dvě Práva, církevní a světské a poprvé v dějinách bylo světské právo nadřazeno církevnímu a církevní platilo pouze ve vnitřním životu náboženského společenství. Do života společnosti se promítalo pouze v morálce. Nejkvalitněji sekurizaci v dějinách dokázali a dokáží provádět a provádí Rusové kteří bez výrazného odporu dokáží naráz sekurizovat až desítku církví v jedné velké sociální skupině(státu) bez velkého napětí ve společnosti. Car, bolševik i dnes demokrat.
Problémy jež vznikají při zrodu nových církví jsme viděli nedávno a vidíme i dnes. Tehdejší sociální společnost plošně odmítla i přes velký až obrovský tlak elit včetně teroru víru v Diktaturu proletariátu s vývozem socialistické revoluce jež měla nahradit veškerá předešlá náboženství. Dnes se společnost opět plošně rozhoduje a pod velikým tlakem i s hrozbou i prvky totality zda bude akceptovat, přijme opět jedinou správnou víru v genderový multikulturizmus takže jak se etabluje náboženství ve společnosti vidíme v denní praxi.

P.S. Jsem ateista ale Desatero pro mne vlastně Osmero je základ i mé morálky.

PeterM
Sponzor fóra
Příspěvky: 1354
Registrován: 18 úno 2017, 11:17

Re: Světová náboženství

Příspěvek od PeterM » 10 črc 2019, 08:09

V ľudskej spoločnosti je pár základných pravidiel fungovania, ktoré niekto označuje ako tzv. prirodzený zákon. Tieto či už písané alebo nepísané sú v každej spoločnosti a pokiaľ ich členovia dodržiavajú tak tá spoločnosť funguje. Ak ich začnú porušovať tak sa skôr či neskôr rozpadne a zvrhne. Základné sú nezavraždíš, neukradneš. I v desatore sú zahrnuté, ostatné sú iba odvodeninou od týchto dvoch. Náboženstvá si tieto pravidlá prisvojili a aby im dodali na vážnosti tak ich "vyfutrovali" vyššou autoritou, ktorá má nútiť členov spoločnosti ich dodržiavať. Je samozrejme lepšie ak to má človek jednoducho "vrodené" a sám dobrovoľne žije podľa tých pravidiel. Žiaľ nebýva to pravidlom a to ani u tých čo si idú zlomiť chrbticu ako usilovne sa klaňajú tej vyššej autorite.

Na to aby som sa správal podľa tohoto zákona v podstate potrebujem iba jediné a to položiť si otázku a dať si na ňu správnu odpoveď. Prečo je dobré byť dobrý? Lebo je dobré byť dobrý. A kto si nevystačí s týmto, tak mu nepomôže žiadna viera alebo filozofia.

Poznámka na okraj, inak židia boli tuším prvý, kto zaviedol šesťdňový pracovný týždeň. To, že z toho nakoniec urobili vezenie je práca fanatikov.
Co je tvrzeno bez důkazu, může být odmítnuto bez důkazu.

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42285
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Světová náboženství

Příspěvek od Alchymista » 10 črc 2019, 09:49

Poznámka na okraj, inak židia boli tuším prvý, kto zaviedol šesťdňový pracovný týždeň.
"židia" asi nie
ale prvé "kalendáre" s presne stanoveným cyklom dní museli vzniknúť v oblasti blízkeho východu - tam, kde vznikalo poľnohospodárstvo a kde "riadiacim parametrom" poľnohospodárstva boli "pravidelné" sezónne dažde. Alebo aj, ako v Egypte, pravidelné záplavy veľkých riek.
V oboch prípadoch je potrebné "dostatočne presné" určenie správnych dátumov pre vykonanie poľnohospodárskych prác, alebo inch dôležitých činností, v opačnom prípade hrozí katastrofálna neúroda.
Určenie dĺžky roka vôbec nie je triviálna záležitosť a vyžaduje celkom presné astronomické vedomosti, a prax v pozorovaní hviezd. Napríklad mesiac je ako kalendárový ukazateľ pre poľnohospodársku civilizáciu nepoužiteľný - mesačný rok mál len 354 dní - rozdiel je 11,2425 dňa do roka, skoro dva mesiace za päť rokov.
Sedemdňový cyklus je ale celkom dobré počítadlo dní - 13 x 4 cykly x 7dní dá 364 dní, čo postačuje na "krátkodobú synchronizáciu". A tiež - na jeho použitie netreba vedieť počítať do "veľmi veľa", vystačí sa s prstami, čož je pre "samostatne hospodáriaceho sedliaka" výhoda.
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Uživatelský avatar
martanus
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 14402
Registrován: 01 úno 2017, 10:16

Re: Světová náboženství

Příspěvek od martanus » 10 črc 2019, 10:56

Židia nebyli prvý, kto zaviedol šesťdňový pracovný týždeň. - tím byli Egyptané a vydržel jim kalendář bez změn 5000 let


Nedávno mi docvaklo když jsem pomáhal dětem s prezentací do matematiky, jak je to s měřením času a počty . Podle mě v minulosti nepoužívali lidé 10 soustavu ale 12. Májové dokonce 20. Je to zajímavé a až budu mít čas to více proberu. :wink:

Proto má hodina, sekunda 60 minut, a den 24 hodin. Kdysi dny a roky neměřili v desítkové soustavě ale dvanáctkové :!:

A když to spočítáte tak máte 6*60 = 360 => (12*30 = 360). Tech zbývajících 5 dní mohli být svátky.
V Sumeru a Babylonu počítali lidé do 12. A to tak, že nepoužívali prsty, ale bříška prstů na které ukazovali palcem. Pomocí druhé ruky tak mohli počítat až do 60.
rukapocty.png
rukapocty.png (17.21 KiB) Zobrazeno 8500 x
Naposledy upravil(a) martanus dne 10 črc 2019, 12:55, celkem upraveno 3 x.
Nikdy není pozdě udělat správnou věc.
Albert Einstein: „Logika tě dostane z bodu A do bodu B. Představivost tě dostane všude.“
Konfucius: " Můžete obětovat vojsko, hospodářství či blahobyt, ale nesmíte obětovat zdravý rozum!"

Skeptik
Sponzor fóra
Příspěvky: 8171
Registrován: 07 úno 2017, 19:59

Re: Světová náboženství

Příspěvek od Skeptik » 10 črc 2019, 11:12

bacil píše:
09 črc 2019, 21:24
Navíc Islám není až tolik náboženství, jako ideologie k ovládání mas - vždyť taky proto si ho Mohamed nechal napsaat od rabínů, tedy ten původní, který pak ztratil a tak napsal příběhy ze života.
Každé náboženství je ze své podstaty IDEOLOGIE, navíc v případě monoteistických náboženství ideologie dogmatická. Tedy potencionální diktatura. Není mezi nimi rozdíl.
QVAK píše:Jsem ateista ale Desatero pro mne vlastně Osmero je základ i mé morálky.
Zajímalo by mne, kterých OSM ?

1. V jednoho Boha věřiti budeš. Nebudeš mít jiné bohy mimo mne. … Co je mi do toho?
2. Nevezmeš jména Božího nadarmo. … Co je mi do toho?
3. Pomni, abys den sváteční světil. … Co budu dělat ve státní svátek je jen a jen moje věc.
4. Cti otce svého i matku svou, abys dlouho živ byl a dobře ti bylo na zemi. :nahoru:
5. Nezabiješ.V sebeobraně? Proč ne.
6. Nesesmilníš. :wink:
7. Nepokradeš.
8. Nepromluvíš křivého svědectví proti bližnímu svému.Proti nikomu, ani nebližnímu. Lhát se nesmí. Nikdy.
9. Nepožádáš manželky bližního svého. … viz bod 6.
10. Nepožádáš statku bližního svého. … Bude-li mým dlužníkem, tak proč ne?

Ať počítám jak počítám, víc jak 4 nedopočítám (2 jistě, 1 s výjimkou a 1 více než požaduje Desatero).
"Když bludem trpí jeden člověk, říká se tomu šílenství. Když bludem trpí hodně lidí, říká se tomu náboženství."
-----------------------------------------
„Chovej v úctě ty, kdo hledají pravdu, ale pozor na ty, co ji našli." Voltaire

Uživatelský avatar
Aaron Goldstein
Už nám nenapíše...
Příspěvky: 10205
Registrován: 10 úno 2017, 22:29

Re: Světová náboženství

Příspěvek od Aaron Goldstein » 10 črc 2019, 11:22

A to (jak praví známý vtip) to bylo původně dvacatero, ale Mojžíš to ukecal na desatero... Nepokradeš a nezesmilníš tam bohužel zůstalo... :lol:
Že jsem paranoidní ještě neznamená, že po mě nejdou...

Odpovědět