Každý den neustále dokola řeším porušování pravidel. Takže pro všechny:
Necitujte bezprostředně předchozí příspěvek! Není žádný důvod na něj rovnou neodpovědět!
Zkracujte na max. možnou míru vkládané příspěvky - každý si to přečte celé po přechodu na originál z odkazu.
Tohle platí dlouhá léta a mnozí to ignorujete, takže bude asi třeba přitvrdit, aby jste to zase akceptovali?
Necitujte bezprostředně předchozí příspěvek! Není žádný důvod na něj rovnou neodpovědět!
Zkracujte na max. možnou míru vkládané příspěvky - každý si to přečte celé po přechodu na originál z odkazu.
Tohle platí dlouhá léta a mnozí to ignorujete, takže bude asi třeba přitvrdit, aby jste to zase akceptovali?
Mil Mi - 28
- WuVirr
- Šéfredaktor
Re: Mil Mi - 28
Co když se radar nevyklápí dopředu a permanentně směřuje dolů, co by z toho vyplívalo?
- gandalf
- Sponzor fóra
Třeba je to blbost - nedávaly by "stereo" radary další rozměr pro zaměření cíle?
- bacil
- Redakční rada
Dávaly. Co tu pořád opakuji o fázování, synchronní demodulaci, sdr a dsp? Čím víc antén, tím víc Adidas.
- puma
- Redaktor - závislák :-)
Těžko říct, málo fotek, ale v tom levém křídle na konci by mohl být tento radar Chrizantema-VM, teoreticky by se tam vlezl.
viewtopic.php?f=29&t=69&start=15#p62310
Pak by ty dva vyklápěcí "radary" nebyly radary, ale spíše radiopovelové antény pro PTŘS Hermes-A, pro Hermes-A s laserovým naváděním a radiolokačním stačí hlavní radar a současná elektrooptika. A takový radar Chrizantema-VM v jednom křídle by se mohl využít jako další sekundární radarový kanál pro situační povědomí o pozemních cílech před vrtulníkem a nejen pro navádění PTŘS Chrizantem, ale také i Hermesů-A s aktivní radiolokační a radiopovelovou hlavicí a podstatně by to zvedalo maximální počet současně sledovaných cílů a naváděných PTŘS na ně. K tomu hlavní radar by mohl jet dál v přehledovém režimu a jen předával cíle pro radar Chrizantema-VM, co by je sledoval a naváděl na ně PTŘS. S těmi dvěma radiopovelovými anténami pro navádění Hermesu-A by to smysl mělo, protože je to nejlacinější verze PTŘS a bude jako první zaváděná, na další verze navádění není třeba instalovat další zařízení, maximálně stačí jejich upgrade.
Ta fotka je ale z r.2003, takže tu řeším asi nesmysl
http://www.helicopter-database.de/open. ... photo=8794
viewtopic.php?f=29&t=69&start=15#p62310
Pak by ty dva vyklápěcí "radary" nebyly radary, ale spíše radiopovelové antény pro PTŘS Hermes-A, pro Hermes-A s laserovým naváděním a radiolokačním stačí hlavní radar a současná elektrooptika. A takový radar Chrizantema-VM v jednom křídle by se mohl využít jako další sekundární radarový kanál pro situační povědomí o pozemních cílech před vrtulníkem a nejen pro navádění PTŘS Chrizantem, ale také i Hermesů-A s aktivní radiolokační a radiopovelovou hlavicí a podstatně by to zvedalo maximální počet současně sledovaných cílů a naváděných PTŘS na ně. K tomu hlavní radar by mohl jet dál v přehledovém režimu a jen předával cíle pro radar Chrizantema-VM, co by je sledoval a naváděl na ně PTŘS. S těmi dvěma radiopovelovými anténami pro navádění Hermesu-A by to smysl mělo, protože je to nejlacinější verze PTŘS a bude jako první zaváděná, na další verze navádění není třeba instalovat další zařízení, maximálně stačí jejich upgrade.
Ta fotka je ale z r.2003, takže tu řeším asi nesmysl

http://www.helicopter-database.de/open. ... photo=8794
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.
- skflanker_
- Sponzor fóra
Spoločnosť Rostech (Ростех) dokončila vývoj motora VK-2500P pre Mi-28NM
Firma ODK-Klimov (ОДК-Климов) dokončila vývoj motora VK-2500P (ВК-2500П) ktorý je plánovaný pre bojové vrtuľníky Mi-28NM (Ми-28НМ).
Hlavná zmena oproti motoru VK-2500 je nové digitálne automatické riadenie (zvýšená bezpečnosť a znížená údržba)
Výkon motora sa v núdzovom režime zvýšil z 2700 na 2800 konských síl (на чрезвычайном режиме увеличена с 2700 до 2800 лошадиных сил)
Výkon motora sa pri vzlete zvýšil z 2400 na 2500 konských síl (на взлетном — с 2400 до 2500)
Resurz do prvej generálky sa zvýšil z 2000 na 3000 hodín / cyklov (Ресурс до первого капитального ремонта вырос с 2000 до 3000 час/циклов)
Zdroj https://ria.ru/defense_safety/20181127/1533600376.html z 27.11.2018
Firma ODK-Klimov (ОДК-Климов) dokončila vývoj motora VK-2500P (ВК-2500П) ktorý je plánovaný pre bojové vrtuľníky Mi-28NM (Ми-28НМ).
Hlavná zmena oproti motoru VK-2500 je nové digitálne automatické riadenie (zvýšená bezpečnosť a znížená údržba)
Výkon motora sa v núdzovom režime zvýšil z 2700 na 2800 konských síl (на чрезвычайном режиме увеличена с 2700 до 2800 лошадиных сил)
Výkon motora sa pri vzlete zvýšil z 2400 na 2500 konských síl (на взлетном — с 2400 до 2500)
Resurz do prvej generálky sa zvýšil z 2000 na 3000 hodín / cyklov (Ресурс до первого капитального ремонта вырос с 2000 до 3000 час/циклов)
Zdroj https://ria.ru/defense_safety/20181127/1533600376.html z 27.11.2018
-
- Sponzor fóra
Neviem čo je zaužívaný termínus-technikus, ale pojem "núdzový" by som bral ako nejaký havarijný stav,pojem "чрезвычайном режиме"-by som skôr bral ako "maximálne krátkodobé zaťaženie".skflanker_ píše: ↑27 lis 2018, 21:26..
Výkon motora sa v núdzovom režime zvýšil z 2700 na 2800 konských síl (на чрезвычайном режиме увеличена с 2700 до 2800 лошадиных сил)..
"Mravní bída je příčina, hospodářský úpadek je následek".-T.Baťa.
"Jediné čo potrebujú nečisté síly k svojmu víťazstvu je to, aby slušní ľudia neurobili nič." -Edmund Burke.
"Jediné čo potrebujú nečisté síly k svojmu víťazstvu je to, aby slušní ľudia neurobili nič." -Edmund Burke.
-
- Redakční rada
nie, "čerezvyčajnyj" je skutočne "núdzový" - krátkodobé maximum je vzletový režim.
Z motorov je obvykle možné dostať viac ako len nominálny výkon, ale motor pri tom veľmi trpí - získaš síce ešte 10-15% alebo i 25% výkonu ale životnosť motora sa skracuje kľudne 100 krát i viac.
Načo je to dobré? Aby sa mašina dovliekla domov. Lepšie odpísať jeden motor ako celú mašinu s posádkou...
Z motorov je obvykle možné dostať viac ako len nominálny výkon, ale motor pri tom veľmi trpí - získaš síce ešte 10-15% alebo i 25% výkonu ale životnosť motora sa skracuje kľudne 100 krát i viac.
Načo je to dobré? Aby sa mašina dovliekla domov. Lepšie odpísať jeden motor ako celú mašinu s posádkou...
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.
- puma
Nový palubní systém s umělou inteligencí schopný zničit cíle vybrané piloty bez jejich účasti je testován na ruských vrtulnících Mi-28N, řekl ve čtvrtek zdroj v leteckém průmyslu.
http://tass.com/defense/1045746Jde o nový palubní průzkumný systém s takzvaným elektronickým operátorem zbraní. Systém analyzuje cíle v terénu sám, zjišťuje, zda patří k nepříteli, vybírá vhodnou zbraň z vybavení vrtulníku a spustí palbu sám, "uvedl zdroj.
Zdroj dodal, že pilot vrtulníku musí vybrat pouze cíl z těch navržených systémem stisknutím tlačítka na LCD displeji, a systém udělat vše ostatní. Současně může pilot kdykoli zrušit úlohu, aby "rozhodnutí o použití zbraní bylo ponecháno na člověku", uvedl zdroj.
Zdroj uvedl, že nový systém pomáhá eliminovat fyziologické omezení člověka, pokud jde o reakci a pozornost. "Útočné vrtulníky se používají při nízkých výškách letu a velké rychlosti, takže piloti nemohou věnovat pozornost celému informačnímu poli. Systém dovoluje snížit vyvíjený tlak na posádku, pokud jde o použití zbraní na již vybraném cíli, aby se piloti mohli soustředit na jiné úkoly." - vysvětlil zdroj.
-
- Sponzor fóra
Jednání o nákupu Mi-28NM nejspíš skončilo neúspěšně ... zatím.
"I přes opakované pokusy vojáků o snížení ceny sériových strojů odmítl ruský holding "Vrtulníky Ruska" přijmout podmínky ministerstva obrany," uvádí Interfax slova jednoho ze zdrojů.
To je ta výhoda, když máte nehradí ... šance pro Kamova a jeho Ka-52.
Nicméně nedelejme si iluze, že Mi-28NM končí. Je to jen "obchodní boj". "Vrtulníky Ruska" věří, území mají konkurenceschopný stroj, za nabízenou cenu, a MO RF se je snaží přesvědčit o opaku
Ale nakonec se nejspíš dohodnou.
Kéž by MO ČR mělo stejné schopnosti :???:
Ruské ministerstvo obrany se rozhodlo neuskutečnit nákup nových útočných vrtulníků Mi-28NM "Noční Lovec" kvůli příliš vysoké ceně, říká několik vojenských zdrojů.Минобороны России приняло решение отказаться от серийной закупки новых ударных вертолетов Ми-28НМ «Ночной охотник» из-за слишком высокой цены, сообщили несколько военных источников.
«Несмотря на многократные попытки военных снизить цену серийной машины, холдинг «Вертолеты России» отказался принимать условия Минобороны», – передает «Интерфакс» слова одного из источников.
"I přes opakované pokusy vojáků o snížení ceny sériových strojů odmítl ruský holding "Vrtulníky Ruska" přijmout podmínky ministerstva obrany," uvádí Interfax slova jednoho ze zdrojů.
To je ta výhoda, když máte nehradí ... šance pro Kamova a jeho Ka-52.
Nicméně nedelejme si iluze, že Mi-28NM končí. Je to jen "obchodní boj". "Vrtulníky Ruska" věří, území mají konkurenceschopný stroj, za nabízenou cenu, a MO RF se je snaží přesvědčit o opaku

"Když bludem trpí jeden člověk, říká se tomu šílenství. Když bludem trpí hodně lidí, říká se tomu náboženství."
-----------------------------------------
„Chovej v úctě ty, kdo hledají pravdu, ale pozor na ty, co ji našli." Voltaire
- puma
Tak ono se dá daleko jednodušeji modernizovat stávající Mi-28N na NM a v té době už bude k dispozici pro výrobu verze NM1, priorita je teď Ka-52, protože Hermes-A a Vichr-1.
-
- Sponzor fóra
Ale pokial viem, tak Ka-52 má cca dvojnásobnú cenu proti Mi-28.
"Mravní bída je příčina, hospodářský úpadek je následek".-T.Baťa.
- puma
To sice má, ale záleží jak se to počítá.. když vezmeme kombinovaný roj 3xMi-28N a 1xKa-52, tak Ka-52 s radarem slouží jako "velící vrtulník", co je schopný řídit bojovou činnost celého roje díky radaru na větší ploše a je to vyzkoušené bojově v Sýrii. Ten Mi-28NM s radarem by sloužil defakto k tomu samému v roji se staršími Mi-28N, Mi-28NM má ale výhodu proti Ka-52, že má modernější MAWS s laserovým "přepalovačem" IR hlavic PLŘS, schopným současně rušit navádění až čtyř PLŘS, Ka-52 má starší MAWS a dva IR pulsní rušiče pracující na jiném principu.
-
- Sponzor fóra
No, dvojnásobnou ne, ale ano Ka-52 byl dražší.
Ale to platilo pro původní Mi-28N versus Ka-52.
Platí to ale i pro Mi-28NM ???
Mi-28NM je vůči Mi-28N výrazně modernizován a dle informací disponuje mnohem vyššími možnostmi ... má tedy všechny předpoklady pro to, aby si «Вертолеты России» řekly o vyšší cenu. Třeba až na úrovni Ka-52, případně i nad ní.
Je to jen kšeft.
"Když bludem trpí jeden člověk, říká se tomu šílenství. Když bludem trpí hodně lidí, říká se tomu náboženství."
-
- Senior redaktor
Modernizovať sa má aj Ka-52 po skúsenostiach zo Sýrie.
http://tass.com/defense/1044078
http://tass.com/defense/1044078
- Svarboj
- Senior redaktor
Nerozumím tomu, proč potřebují provozovat 2 typy těžkých bitevních vrtulníků...vlastně tři.
Quae volumus, credimus libenter. – „Co si přejeme, tomu ochotně věříme.“
-
Možno preto že Kamov musí tiež vyrábať + Ka-50 je pre budúce ruské výsadkové lode?
героизм - это следствие проёба, кого-то выше
“Anyone who can make you believe absurdities, can make you commit atrocities.” Voltaire
“Anyone who can make you believe absurdities, can make you commit atrocities.” Voltaire
- Tomas BB SK
- Senior redaktor
lebo by skoncili ako lockheed-martin. Predrazene, nekonkurencieschopne... Potrebuju rozvoj kapacit vyrobnych aj ludskych, nie ryzovat
Poznej, co máš před svou tváří, a co je ti skryto, se ti odhalí. Neboť nic
není skrytého, co nebude odhaleno. Poznej sám sebe ...
není skrytého, co nebude odhaleno. Poznej sám sebe ...
-
- Sponzor fóra
Protože se díky předraženým západním vrtulníkům (vlastně vrtulníku, protože nic než Apache v této třídě nemáme) uživí dva výrobci ... a ještě to Rusku umožňuje těžit z jejich konkurence.
Pokud by byl jen jediný, cena by nebyla nižší. Byla by vyšší ... je to kšeft, a každý výrobce chce rejžovat.
Pokud by byl jen jediný, cena by nebyla nižší. Byla by vyšší ... je to kšeft, a každý výrobce chce rejžovat.
- skflanker_
- Sponzor fóra
Ministerstvo obrany RF sa dohodlo na cene Mil Mi-28NM
Ministerstvo obrany RF a holding "Вертолеты России" sa dohodli na cene za vrtuľník Mil Mi-28NM - predpokladá sa podpísanie zmluvy na 6 alebo 18 ks. Zmluva je pripravená ako pre nákup vrtuľníkov Kamov Ka-52 tak aj Mil Mi-28NM.
Zástupca holdingu zároveň uviedol, že pre MO RF už bolo dodaných 2ks Mil Mi-35M + 2ks Mil Mi-28UB + 3ks Mil Mi-28N.
Zdroj https://ria.ru/20190307/1551629504.html z 07.03.2019
Ministerstvo obrany RF a holding "Вертолеты России" sa dohodli na cene za vrtuľník Mil Mi-28NM - predpokladá sa podpísanie zmluvy na 6 alebo 18 ks. Zmluva je pripravená ako pre nákup vrtuľníkov Kamov Ka-52 tak aj Mil Mi-28NM.
Zástupca holdingu zároveň uviedol, že pre MO RF už bolo dodaných 2ks Mil Mi-35M + 2ks Mil Mi-28UB + 3ks Mil Mi-28N.
Zdroj https://ria.ru/20190307/1551629504.html z 07.03.2019
-
- Sponzor fóra
No vida, ani to tak dlouho netrvalo ... 14 dní

Skeptik 22.2.2019 píše:To je ta výhoda, když máte náhradu ... šance pro Kamova a jeho Ka-52.
Nicméně nedelejme si iluze, že Mi-28NM končí. Je to jen "obchodní boj". "Vrtulníky Ruska" věří, že mají konkurenceschopný stroj, za nabízenou cenu, a MO RF se je snaží přesvědčit o opakuAle nakonec se nejspíš dohodnou.