Zajímavosti - Jihozápadní Asie

Odpovědět
QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Zajímavosti - Jihozápadní Asie

Příspěvek od QVAK » 09 úno 2019, 09:49

Bojovníci Islámského státu ze Saúdské Arábie nebyli ztroskotanci, vyvrženci ani nevzdělanci

Saúdští Arabové, kteří odešli bojovat do řad teroristické organizace Islámský stát (IS), nebyli sociální vyvrženci ani osamělí nebo nevzdělaní lidé. Tvrdí to studie provedená v saúdskoarabském centru krále Fajsala a londýnském centru pro studium radikalizace. Motivací Saúdských Arabů, kteří šli bojovat do Sýrie, podle studie mohlo být sektářství, které se začalo projevovat, když se do bojů vložil jako spojenec Damašku šíitský Hizballáh.
Téměř 340 ze sledovaných případů ze Saúdské Arábie mělo střední školu, asi 60 procent určitý druh diplomu, 120 osob mělo univerzitní vzdělání a pět postgraduální tituly. "Bojovníci ze Saúdské Arábie nejsou školní zkrachovanci, tedy lidé bez sociálních a ekonomických příležitostí," stojí ve studii. Pouze 15 procent Saúdských Arabů ze studie udalo, že byli nezaměstnaní.
Studie se zabývala 759 branci, kteří v letech 2013 a 2014 odešli bojovat za IS. Údaje byly nalezeny v uniklé dokumentaci, kterou si IS vedl.

https://echo24.cz/a/SqJQ7/bojovnici-isl ... evzdelanci

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Zajímavosti - Jihozápadní Asie

Příspěvek od QVAK » 15 úno 2019, 18:09

Polsko-izraelská roztržka. Morawiecki možná nepojede na summit V4 do Izraele

Polsko vážně zvažuje, že zruší příští týden cestu premiéra Mateusze Morawieckého na summit visegrádské čtyřky (V4) v Izraeli, uvedl server Onet.pl s odvoláním na úvahy izraelských novinářů o důsledcích výroků izraelského premiéra. Benjamin Netanjahu šokoval polské hostitele údajným vyjádřením ve Varšavě, že Poláci za druhé světové války pomáhali nacistům zabíjet Židy. To ale posléze popřela velvyslankyně Izraele ve Varšavě.
Polský prezident Andrzej Duda navrhl, aby se schůzka premiérů V4, tedy Česka, Maďarska, Slovenska a Polska, konala místo v Jeruzalémě v jeho rezidenci na jihu země.
https://echo24.cz/a/ShfdC/polsko-izrael ... do-izraele

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Zajímavosti - Jihozápadní Asie

Příspěvek od QVAK » 20 úno 2019, 16:31

Západní média dělají ze zajatých členů IS, často brutálních zločinců, celebrity, štve Iráčany a Syřany

Mnohé Iráčany a Syřany popuzují informace o členech samozvaného Islámského státu (IS), jak je podávají hlavně západní média. Dělají z nich celebrity, ptají se jich na jejich životní plány a pomíjejí otázky týkající se vraždění a mučení obětí. List The Jerusalem Post napsal, že jedním z těchto rozhněvaných lidí je Mahmúd Šajch Ibráhím, který byl svědkem brutálních zločinů IS za svého několikaletého působení po boku reportérů, kteří informovali o válkách v Iráku a Sýrii.
Celebritou britského tisku se stala Britka Shamima Begumová, která se v Sýrii připojila k IS a o svém životě vyprávěla v rozhovorech s listem The Times a později s televizí Sky a BBC. Je v táboře v Sýrii, chce domů, mezi jednotlivými rozhovory stihla porodit dítě. Zpočátku „to bylo příjemné, utínání hlav nevadilo, z hlediska islámu to bylo povolené,“ shrnul jeruzalémský list její výpovědi. V Sýrii je nyní v táborech podobných lidí jako ona několik tisíc, jsou ze 41 zemí a z nich 800 jsou Evropané.
The Jerusalem Post upozornil, že v rozhovorech s evropskými členy IS nepadají otázky o zotročení nebo znásilňování iráckých jezídek nebo genocidy jezídů. V této komunitě se stále pohřešuje na 3000 lidí. Nikdo se neptá ani na utrpení, které IS způsobil mnoha Syřanům a Iráčanům. Dotazovatelé se zato neustále zajímají o to, co se stane, až se člen IS vrátí domů. Členové IS ze sebe dělají oběti a místní se tážou, zda se snad nemají omluvit za to, že dělali potíže.

https://echo24.cz/a/SXAWD/zapadni-media ... y-a-syrany

IgorT
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 7541
Registrován: 01 úno 2017, 10:55

Re: Zajímavosti - Jihozápadní Asie

Příspěvek od IgorT » 10 bře 2019, 11:20

Two_F-22A_Raptor_in_column_flight_-_Noise_reduced-768x614.jpg
BEIRUT, LEBANON (11:30 h.) - Spojené štáty stiahli zo stredného východu stíhačky F-22 raptor, po ich nasadení pred piatimi rokmi.
Vojenské letectvo USA ich nahradí F-22 staršími F-15 - kami.

https://www.almasdarnews.com/article/us ... ddle-east/

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Zajímavosti - Jihozápadní Asie

Příspěvek od QVAK » 05 dub 2019, 21:51

SÝRIE PRONAJÍMÁ PŘÍSTAV LATAKIA ÍRÁNU

Iran převezme řízení přístavu syrského města Latakia od 1. října st , 2019, podle dohody mezi oběma zeměmi, tvrdí Asia Times:
Syrský tah přichází v reakci na oficiální íránskou žádost, která byla Damašku předložena minulý únor. Jelikož si Iránci uvědomili, že nedokážou navázat trvalou vojenskou přítomnost, jakou je přítomnost Rusů, nebo že nezákonně chytili území jako Turci, Íránci se usadili v dlouhodobém ekonomickém vlivu v Sýrii, aby si udrželi oporu v klíčové části regionu. Írán poskytl Sýrčanům úvěr v celkové výši 6,6 miliardy dolarů od roku 2011, který byl v roce 2017 navýšen o další miliardu dolarů. V posledních třech měsících se však vztahy mezi oběma zeměmi staly ještě teplejšími, zejména po prezidentu Bašárovi al -Assad přistál v Teheránu v únoru, aby se setkal s prezidentem Hassanem Rouhanim a nejvyšším vůdcem Ali Khameneim. Obě vlády se dohodly na vytvoření společné obchodní komory, společné banky a elektrárny v Latakii. Iránští vývojáři měli také právo postavit v blízkosti syrského hlavního města sídliště o rozloze 200 000 bytů. https://www.asiatimes.com/2019/04/artic ... ng-alarms/
To splňuje dlouhodobý cíl Teheránu zajistit přístup k Středozemnímu moři a ukazuje, že spolupráce Sýrie a Íránu se stále prohlubuje. Americké a izraelské akce omezující přítomnost Íránu v Sýrii nevedly k téměř žádnému úspěchu. Jejich podpora militantních skupin působících v kantonu jen posílila syrsko-íránské vztahy v oblastech bezpečnosti a armády. V posledních měsících byla zveřejněna řada průmyslových, vojenských a energetických dohod mezi Teheránem a Damaškem, včetně těch, které zajišťují zřízení elektráren v Latakii. Dohoda o správě přístavů je dalším stavebním kamenem íránského projektu na udržení jeho přítomnosti v Sýrii. Írán také přislíbil, že bude řešit pokračující nedostatek paliva v Sýrii tím, že zajistí všechny budoucí přepravy paliva, paliva na vaření a benzínu do íránsko-pronajaté části Latakie, jakmile bude plně funkční.
Rozhodnutí o části Sýrie trvalo téměř rok, protože Írán v únoru 2018 oficiálně požádal o povolení provozu přístavu. Zdá se však, že je to podle plánu, protože v listopadu 2018 Írán oznámil výstavbu železnice, která by prošla Irákem a vedla k syrskému přístavu. Tvrdilo se, že to má pomoci Iráku, protože si nemůže dovolit stavět takovou trasu. Vzhledem k tomu, že Iráčané prohlásili, že si nemohou dovolit výstavbu železnice do Basry, bylo rozhodnuto, že železnice obdrží financování Íránu, které bude irácká strana splácet později, “řekl náměstek ředitele RAI pro infrastrukturu a technické záležitosti Maziyar Yazdani.
https://southfront.org/syria-leases-lat ... t-to-iran/

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Zajímavosti - Jihozápadní Asie

Příspěvek od QVAK » 08 dub 2019, 22:07

Tajný dokument odhalil plány pro občanskou válku v Libanonu, pod izraelskou falešnou vlajkou a invazi.

Bejrút (GPA) - Libanonský prezident Michael Aoun během své návštěvy ministra zahraničních věcí USA Mika Pompea údajně obdržel americko-izraelský dokument s podrobnými plány na vytvoření občanské války v Libanonu s tajnými operacemi falešných vlajek a možnou izraelskou invazí. Ačkoli zdrojem dokumentu je izraelský a vytvořený ve spolupráci s Washingtonem, nikdo neví, kdo ho předal Aoun. Libanonská televizní stanice Al-Jadeed zpočátku zveřejnila dokument o libanonské televizi a video na svých internetových stránkách. Geopolitická výstraha přeložila zprávu pro tento článek.
Izrael a Spojené státy podněcují občanskou válku v Libanonu
Dokument popisuje americké plány na rozdělení libanonských vnitřních bezpečnostních sil, což je domácí instituce oddělená od libanonské armády. Plány zahrnují Washingtonem investovat 200 miliónů dolarů do vnitřních bezpečnostních sil (ISF) pod záminkou udržení míru ale s tajným cílem vytvořit sektářský konflikt proti Hizballáhu s 2.5 miliónem pro specificky oddané tomuto účelu. Dokument uvádí, že konečným cílem je destabilizovat zemi vytvořením občanské války v Libanonu, která bude „pomáhat Izraeli na mezinárodní scéně“ v Sýrii, Libyi, Venezuele a jinde.
Dokument říká, že Izrael bude také hrát důležitou roli tím, že vytvoří „skryté operace falešných vlajek“, tak jak postupuje konflikt. Možná by tyto operace zahrnovaly chemické útoky podobné chemickým útokům na civilisty v Sýrii nebo dokonce přímé útoky na libanonské nebo izraelské civilisty na vinu na Hizballáhu a ospravedlňují mezinárodní zásah.

https://geopoliticsalert.com/civil-war- ... false-flag

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Zajímavosti - Jihozápadní Asie

Příspěvek od QVAK » 15 dub 2019, 00:03

SCÉNÁŘ NOČNÍ MŮRY V USA A IZRAELI: IRÁK, SÝRIE, ÍRÁN RESTARTUJTE SVÉ PROJEKTY STRATEGICKÉ SPOLUPRÁCE

Sýrie, Írán a Irák mají pokračovat ve svém projektu spojování svých železničních systémů do jednoho syrského odbytiště al Watan. „ Nyní země pracují na obnovení projektu spojujícího syrské železnice, Írán a Irák a určují datum schůzky zástupců zemí, aby vytvořily stanoviska“, což je anonymní zdroj v syrském jazyce. Ministerstvo dopravy uvedlo. Bylo stanoveno datum třístranného setkání, protože projekt byl důležitým strategickým bodem, který byl zastaven během války v Sýrii.
Cílem projektu bylo poskytnout Iráku a Íránu přístup do syrských přístavů. Před vypuknutím války v roce 2011, Sýrie dokončila 97% projektu, ale velké části železničního systému byly zničeny během střetů. Dále existuje současný projekt propojení Íránu a Iráku přes Basru a Sýrie by se též chtěla zúčastnit. Mezi Sýrií a Irákem existuje dohoda o propojení železnic mezi oběma zeměmi prostřednictvím Altnifu a nyní se země snaží o zhodnocení projektu prostřednictvím schůzky s cílem posoudit možnost opětovného zaměstnání a postavení vládních agentur ve třech zemích. Když je projekt objasněn, může být učiněno konečné rozhodnutí. Projekt může trvat až 4 roky.
Al Watan také uvedl, že s čínskou stranou jsou srozuměni, že by se v tomto projektu měli stát partnerem, který bude paralelní s iniciativou Hedvábné stezky, která má být dokončena v několika zemích včetně Sýrie, Iráku, Íránu, Číny, Pákistánu.
Google překladač:
V souvislosti s iráckým ministerstvem dopravy budou probíhat rozhovory o propojení Skaki mezi Íránem, Irákem a Sýrií. Talab al-Husseini ve svém prohlášení, které bylo vydáno na okraji schůze smíšeného výboru mezi Irákem a Sýrií v Damašku, prohlásil, že „ve světle pokynů iráckého ministra dopravy Abdullaha al-Aybiho v oblasti dopravy a dopravy v Iráku, který se konal v Iráku, se v této souvislosti objevil \ t význam železničních spojení mezi oběma zeměmi během koordinace Akashat - Khnevis ze strany irácké, íránské a syrské strany, aby uspořádaly třístranné setkání s cílem projednat možnost zavedení železničního spojení mezi těmito třemi zeměmi za účelem doplnění toho, co bylo dohodnuto na dvoustranném zasedání konalo dne 5. července 2014, kde bylo zdůrazněno, že se má posunout kupředu směrem k posílení bilaterálních vztahů a zlepšit úroveň hospodářské, obchodní, vědecké a technické spolupráce ve všech odvětvích.“ Al-Husseini dodal, že bylo dosaženo cesty ke společné spolupráci v hospodářské oblasti a všechny překážky a omezení bránící podpoře vyššího objemu obchodu mezi zeměmi byly pryč. Probíhají také diskuse o spolupráci v oblasti energetiky, elektřiny, půdy, moře, letecké dopravy a turizmu. Irácký ministr vnitra Qassim al-Araji 12. února potvrdil, že al-Abbadi dal svolení k otevření přechodu. Před uzavřením kvůli válce, stejně jako nutnost, aby Irák očistil oblast ozbrojenců ISIS, byl obchod realizován prostřednictvím iráckého města al-Káim a města Albu Kamal na syrské straně. Před uzavřením se roční obchodní obrat odhadoval na 5 miliard dolarů. Poté, co začala válka v Sýrii, byla stále funkční, ale za zlomek své činnosti a když se objevila ISIS, byla zcela zastavena. Sýrie také nedávno oznámila , že od 1. října 2019 pronajme přístav Latakia Íránu podle dohody mezi oběma zeměmi. Dříve 25. února navštívil syrský prezident Bashar al-Assad Teherán, kde se setkal s íránským prezidentem Hassanem Rouhanim a nejvyšším vůdcem Ali Khameneim. Cesta byla Assad první od začátku konfliktu v Sýrii, přibližně před 9 lety. Je docela pravděpodobné, že by došlo k silné negativní reakci, protože veškeré jejich úsilí o jejich rozdělení pomocí sankcí, hrozeb (a dokonce i aktivních útoků na cíle Izraele) vedlo k neúspěchu. Dokonce i zbývající američtí vojáci ve vojenské základně al-Tanf se ukázali jako neúčinní při odrazování od navracení logistických a vojenských vazeb mezi přátelskými zeměmi.
Situace zlepšujících se vztahů mezi Sýrií, Íránem a Irákem a jejich pokračováním a prohlubováním spolupráce je jakýmsi „scénářem noční můry“ pro Izrael a USA.
Iran-Map.jpg
Iran-Map.jpg (48.71 KiB) Zobrazeno 6267 x
https://southfront.org/us-and-israel-ni ... -projects/

Juraj
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 6274
Registrován: 16 úno 2017, 21:19

Re: Zajímavosti - Jihozápadní Asie

Příspěvek od Juraj » 15 dub 2019, 11:45

Ja len pripomeniem, ze Katar vstupil do podpory syrskej "revolucie" v roku 2011 - po tom, co sa Iran, Irak a Syria dohodli na stavbe Islamskeho plynovodu https://en.wikipedia.org/wiki/Iran–Iraq–Syria_pipeline Co pride dnes?

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Zajímavosti - Jihozápadní Asie

Příspěvek od QVAK » 01 kvě 2019, 12:44

Zmanipulovaný čtyřletý chlapec: Zastřelím Židy, kteří zastřelili Omara

Jedna z odstrašujících stránek islámu: dětská indoktrinace. V tomto propagačním videu pro islámskou „mučednickou smrt“ se malý jordánský chlapec vydá na cestu do Jeruzaléma, aby zemřel „hrdinnou smrtí“. Ještě předtím mluví chlapec se svou matkou a řekne jí, že jde na "dlouhou cestu", ze které se možná nevrátí. "To není velký problém, mami," vysvětluje odhadem čtyřletý chlapec své matce, který chce zemřít za Alláha v Jeruzalémě.
Video bylo zveřejněno společností Gaza TV Media na YouTube 7. dubna, podle Memri-TV. Chlapec by měl být Amir Al-Khasawne. Ve videu ho vidíte pochodovat na ulici s prakem a hračkou. Když se ho jeho matka zeptá, kam chce jít, odpoví: „Odcházím na dlouhou cestu. Možná se nevrátím“.
https://ac24.cz/-/zmanipulovany-ctyrlet ... direct=%2F

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Zajímavosti - Jihozápadní Asie

Příspěvek od QVAK » 06 kvě 2019, 18:11

Izrael a Palestina uzavřely v noci dohodu o příměří

Izrael a Palestina se dohodly na příměří na hranicích palestinského Pásma Gazy a Izraele. Palestinští představitelé sdělili agentuře Reuters, že příměří zprostředkoval Egypt. Platit mělo začít ve 3:30 SELČ. Dohodu potvrdila i televizní stanice patřící palestinské radikální organizaci Hamás. Představitelé Izraele se k věci nevyjádřili.

https://echo24.cz/a/SAjsJ/izrael-a-pale ... -o-primeri

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Zajímavosti - Jihozápadní Asie

Příspěvek od QVAK » 09 kvě 2019, 21:43

MÉDIA ODHALILA PODROBNOSTI O DOHODĚ „ÚMLUVA STOLETÍ“ MEZI IZRAELEM A PALESTINCI

Dne 7. května th , návrh od prezidenta USA Donalda Trumpa, legendární „Deal of the Century“ pro vyřešení konfliktu mezi Izraelem a Palestinci, byl zveřejněn izraelským ministerstvem zahraničí a publikovali jej v hebrejštině noviny Jisra'el ha-jom. https://www.middleeastmonitor.com/20190 ... f-century/
Google překladač:
Oficiálně žádné informace byla potvrzena a USA budou údajně odhalit dohodu během muslimského ramadánu, který bude fungovat přes červnu 4 tis .
israeli_settlement_map.jpg_1851055162.jpg
israeli_settlement_map.jpg_1851055162.jpg (82.68 KiB) Zobrazeno 8355 x
Hlavní body, na které Trumpův zeť Jared Kushner přišel, jsou následující:

- Bude to trojstranná dohoda podepsaná mezi Izraelem, Palestinskou organizací pro osvobození (PLO) a Hamasem. Dohoda vytvoří stát „Nové Palestiny“ na Západním břehu Jordánu av Gaze, s výjimkou izraelských osad, které jsou mezinárodně považovány za nezákonné;
- Bloky osídlení (kolem 62% západního břehu) budou připojeny Izraelem a rozšířeny tak, aby dosáhly izolovaných osad. Údolí Jordánu zůstane součástí Izraele. 65 000 Palestinců žijících v těchto oblastech není zmíněno;
- Jeruzalém by nebyl rozdělen, nýbrž bude spíše rozdělen jako kapitál obou zemí. Palestinští občané v Izraeli se stanou občany „nové Palestiny“ a obec Jeruzalém bude mít plnou správu nad tím, co je v oblasti vzdělávání, které bude pod kontrolou palestinské vlády;
- Izraelcům nebude dovoleno kupovat palestinské domy a naopak a do Jeruzaléma nebudou připojeny žádné další oblasti. Svatá místa budou nedotčená;
- Egypt bude poskytovat pozemek „Nové Palestině“ pro letiště, továrny, založit obchod a zemědělství. V těchto prostorách nebude povoleno žádné bydlení. Dokud nebude vybudováno letiště a námořní přístav, Palestinci budou moci používat izraelské;
- Všechny hranice mezi pásmem Gazy a Egyptem a Izraelem zůstanou otevřené lidem a zboží;
- „Nová Palestina“ bude mít dva přechody do Jordánska, které budou pod kontrolou „nových palestinských“ orgánů.
- Byla by vybudována dálnice, která by spojila pásmo Gazy se Západním břehem 30 metrů nad Izraelem. Financování projektu bude pocházet především z Číny, která zaplatí 50% nákladů, přičemž každá Jižní Korea, Austrálie, Kanada, USA a EU zaplatí každý 10%;
- „Nová Palestina“ bude zcela zakázáno tvořit armádu a mít těžké zbraně. Bude mít povoleno mít policejní síly, vyzbrojené lehkými zbraněmi.
- Bude podepsána dohoda, podle níž Izrael zaručí ochranu Palestinců před veškerou vnější agresí a bude za tuto službu řádně odměněn;
- Po dohodě se Hamas vzdá všech svých zbraní, které budou uloženy v Egyptě. Vůdcům Hamásu budou vypláceny platy z podpůrných zemí, dokud nebude vytvořena nová vláda, která by měla být provedena do jednoho roku od vytvoření „nové Palestiny“;
- Palestinští političtí vězni by začali být propuštěni během tří let po formování vlády.
„Nová Palestina“ by dále získala finanční podporu ze strany USA, států Perského zálivu a EU. Okolo 30 miliard dolarů bude Palestina přijata v průběhu pěti let s dodatečnou podporou pro konkrétní rozvojové projekty, jako je výstavba silnic z Austrálie, Kanady, Japonska a Jižní Koreje. Kdyby dohodu podepsala hlava palestinské samosprávy Mahmúd Abbás, ale Hamas ji odmítl, v Gaze by začal vojenský zásah podporovaný Spojenými státy až do úplné porážky Hamásu a Islámského džihádu. Kdyby Izrael odmítl dohodu, USA by zastavily veškerou svou finanční podporu Tel'Avivu, která činí přibližně 3,8 miliardy dolarů ročně. Bývalý izraelský velvyslanec v USA Michael Oren na Twitteru oznámil, že „Hamas musí jít.“ Ale jakékoli akce Izraele, které je připraveno jednat, s požehnáním a podporou USA a dalších států Arabského zálivu, by se měly uskutečnit teprve po skončení Izraelské svátky a konec Eurovize. Pokud by Hamas nebo OOP dohodu odmítly, USA by údajně zrušily veškerou svou již omezenou finanční podporu Palestincům. USA by také údajně vyvíjely nátlak na další země, které by v obleku následovaly.
https://twitter.com/DrMichaelOren/statu ... tinians%2F
https://southfront.org/media-revealed-d ... estinians/

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Zajímavosti - Jihozápadní Asie

Příspěvek od QVAK » 11 kvě 2019, 21:47

VYŠŠÍ IZRAELSKÝ DŮSTOJNÍK TVRDÍ, ŽE SYRSKÉ OSÁDKY DOKONČILI PŘEŠKOLENÍ NA SYSTÉM S-300, SLIBUJE, ŽE HO ZNIČÍ

Syrské osádky dokončily svůj výcvik na pokročilém ruském systému protivzdušné obrany S-300, Tomer Bar, vyšší důstojník izraelského letectva (IAF), prohlásil v nedávném rozhovoru pro noviny Maariv. „Přeškolení pro syrské osádky, které obsluhují systémem, trval několik měsíců, skončil… Situace může vyžadovat školení dalších osádek,“ řekl Bar v rozhovoru, který byl zveřejněn 9. května. Rusové dodali několik baterií S-300 syrským arabským vzdušným obranným silám (SyAADF) v důsledku sestřelu špionážního letadla Il-20 v loňském roce. Moskva určila Tel Aviv zodpovědný za incident, argumentovala, že izraelská válečná letadla použila Il-20 jako kryt během náletu 17. září na Sýrskou Lattakii. Bar v rozhovoru prohlásil, že IAF zničí jakýkoli systém letecké obrany, včetně systému S-300, který by představoval hrozbu pro jeho svobodu činnosti nebo jakoukoli z jejich misí nad Sýrií. „Není správné zabývat se v otázkou, zda je systém S-300 řízen Sýřany nebo je pod kontrolou Rusů. Ve všech případech musíme věřit, že systém je zítra ráno připraven odrazit naše operace, “řekl izraelský důstojník. Barova hrozba ukazuje, že Izrael je ochoten zaměřit se na syrské systémy S-300, i když byly obsazeny ruskými poradci, nebo se nacházely v blízkosti ruských základen. Takový pohyb by mohl vést k vážné krizi mezi Moskvou a Tel Avivem.

https://southfront.org/senior-israeli-o ... estroy-it/

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Zajímavosti - Jihozápadní Asie

Příspěvek od QVAK » 12 kvě 2019, 21:48

Vítejte v městečku Trump. Z vděčnosti k prezidentovi USA ho Izraelci postaví na Golanech

Izrael už plánuje příští podobu nového městečka, které se má začít brzy stavět na Golanských výšinách a bude pojmenováno po americkém prezidentovi Donaldu Trumpovi. Informoval o tom v neděli list The Times of Israel. Základní kámen nové obce má být položen 10. června.
S nápadem pojmenovat novou obec po Trumpovi přišel v dubnu izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Podle něj je to dobrý způsob, jak vyjádřit šéfovi Bílého domu vděk za to, že uznal svrchovanost Izraele nad tímto sporným územím.
https://echo24.cz/a/SjHg9/vitejte-v-mes ... a-golanech

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Zajímavosti - Jihozápadní Asie

Příspěvek od QVAK » 19 kvě 2019, 11:15

Saúdská Arábie a další země Perského zálivu souhlasily s rozmístěním americké armády

Spojené státy zvyšují svou vojenskou přítomnost v regionu Blízkého východu. Deklarují, že jejich cílem má být zastrašení Íránu, nikoliv válečné přípravy. V sobotu saúdský deník oznámil, že Saúdská Arábie a jiné země Perského zálivu souhlasily s rozmístěním dalších amerických vojáků. Podle deníku Al-Sharq Al-Awsat, na který se odvolává Jerusalem Post, monarchie z Perského zálivu schválily americkou žádost na rozmístění dalších jednotek. Nové síly budou rozmístěny na souši i na moři.
Americké partnery podpořil i britský ministr zahraničí Jeremy Hunt. „Sdílíme stejný názor o zvýšené hrozbě ze strany Íránu,“ napsal na Twitteru. „Jako vždy pracujeme s USA,“ doplnil.
https://twitter.com/Jeremy_Hunt/status/ ... cke-armady

https://www.jpost.com/Middle-East/Saudi ... ran-590032
https://ac24.cz/-/saudska-arabie-a-dals ... direct=%2F

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Zajímavosti - Jihozápadní Asie

Příspěvek od QVAK » 10 čer 2019, 23:56

SVĚDECTVÍ a ZKOUŠENOSTI I ODHALENÍ TVÁŘE „HUMANITÁRNÍ ČINNOSTI“ BÍLÝCH HELEM

Zdá se, že Rusko začalo zjevně pozdě ale stále je důležité úsilí o boj proti propagandistickému vyprávění Bílých helem v Sýrii.
Ředitel Nadace pro studium demokracie, Maxim Grigorjev, představil dne 25. dubna 2019 250 vypracovanou studii „Bílé helmy: Teroristické doprovody a zdroj dezinformací“. Mise OSN na vědomí Rady OSN pro lidská práva v Ženevě dne 12. března.
Podle autora je výzkum primárně založen na svědeckých výpovědích a dochází k závěru, že nevládní organizace Bílé helmy není v žádném případě skupinou dobrovolníků, kteří by dodržovali lidská práva. Udělal tak cestováním do Sýrie a rozhovorem s obyvateli a bývalými členy Bílých Přileb v Aleppu, východní Ghoutě i dalších místech.
Grigorjev řekl, že téměř každý na pracovišti Bílých přileb byl placený personál s měsíčními dávkami potravin. Organizačně, bílé helmy jsou centrálně řízená polovojenská organizace se systémem trestu pro personál jestliže oni nedokážou splnit rozkazy jejich velitelů skupiny. Tvrdí, že vědci z jeho nadace strávili více než tři měsíce v Sýrii, kde vedli rozhovory se Syřany, kteří s nimi „otevřeně hovořili, udávali jména a ukazovali místa, kde se prováděly záběry z operací záchrany bílé helmy“. Výzkum tvrdí, že mnoho známých členů militantních skupin pracovalo pro Bílé helmy a dokonce řídilo některé místní centra skupiny v Sýrii. „Západní země, které financovaly Bílé helmy, financovaly teroristické organizace a nelegální ozbrojené skupiny a jejich operace,“ řekl Grigorjev. Zpráva dále dospěla k závěru, že Bílé helmy mají speciální jednotky, které se primárně zabývají produkcí falešných zpráv a inscenovaných záběrů. Vůdci a zaměstnanci Bílých Přileb zpronevěřili finanční prostředky přidělené západními zeměmi, drancovali obchody a byty, stejně jako kradli cennosti z mrtvých a raněných.
Pokračování Google překladač:
Doktor Hassan z nemocnice v Doumě, kde byla zastřelena neslavná stopa, kterou propustili bílé helmy: Celkem bylo dotazováno 15 svědků z Doumy na místě incidentu 7. dubna 2018. \ t 40 členů White Helmets, kteří poskytli podrobný popis metod běžně používaných organizací k provádění inscenovaných záběrů.
Kromě toho bylo více než 25 lidí, kteří byli svědky stádia White Helmets chemických útoků také rozhovor.
Níže jsou uvedeny některé výpovědi svědků na místě: Doktor Hassan z nemocnice v Doumě, kde byla zastřelena neslavná stopa, kterou propustili Bílé helmy: Kromě toho bylo také více než 25 lidí, kteří byli svědky stádia White Helmets chemických útoků.
Níže jsou uvedeny některé výpovědi svědků na místě:(článek v odkazu) „Dne 7. dubna 2018 bylo přijato asi 15 osob s příznaky udušení. Ti, kdo nás přivedli, řekli, že mají chemickou otravu. Lékařské vyšetření však neprokázalo žádné známky chemické otravy. Poskytli jsme jim jednoduchou lékařskou pomoc a nechali je jít domů.“ Svědectví lidí, kteří byli součástí údajného chemického útoku v Doumě a Aleppu tak či onak: Yazan u-Tharazi, 12 let, student v páté třídě:(foto v odkaze) „Když jsem žil v Doumě, Abu Feraz se mě zeptal:„ Péče o městskou jízdu? “Pět z nás šlo s ním. Vzal nás do zdravotního střediska, kde také byli členové WH. Lékaři nás zakryli bílými přikrývkami, řekli, abychom zavřeli oči a natáčeli nás jako film. Bylo mi vyplaceno 200 lir. Příště Abu Feraz řekl mé matce: „Musíme filmovat a můžete se zúčastnit a vydělat nějaké peníze.“ Rihab Ali Mansour, 36 let, žena v domácnosti:(foto v odkazu)„Muž se ke mně přiblížil s návrhem být ve filmech. Byla mi nabídnuta role ženy, která zemřela při chemickém útoku. Byl jsem vzat do bytu a oblékl bílé šaty. Pak mi bylo řečeno, abych si lehla a otřela si ústa zubní pastou a hrála jsem mrtvého v chemickém útoku. Večer mi dal asi 10 dolarů.“ Wafika Hubbiya, 54 let, hospodyňka: (+ cca 20 dalších výpovědí)
Autoři zprávy použili tyto výpovědi k dalším analýzám fotografií a informací obsažených ve zprávě OPCW o vyšetřovací misi týkající se incidentu údajného užívání toxických chemikálií jako zbraně v Doumě v Syrské arabské republice dne 7. dubna. 2018, aby dospěli k závěru, že Bílé helmy tyto útoky skutečně pořádají.
Jistě, alespoň jmenovaní experti a svědci, zatímco ve zprávě OPCW zůstávají všechny citované zdroje anonymní.

https://southfront.org/witness-testimon ... ctivities/

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Zajímavosti - Jihozápadní Asie

Příspěvek od QVAK » 13 čer 2019, 13:44

V Ománském zálivu byly napadeny dva ropné tankery

V Ománském zálivu byly napadeny dva ropné tankery. O události informovala televizní stanice Press TV. Uvádí se, že členové posádky dvou napadených ropných tankerů již byli evakuováni a nyní se nachází v bezpečí. S odvoláním na své vlastní zdroje to uvedla agentura Reuters. Podle informací jeden z tankerů, který byl napaden u pobřeží emirátu Fudžajra ve Spojených arabských emirátech (SAE), Front Altair, patří norské společnosti Frontline a plaví se pod vlajkou Marshallových ostrovů. Druhý tanker, Kokuka Courageous, je registrován v Panamě.
Mluvčí singapurské společnosti BSM Ship Management, která provozuje tanker Kokuka Courageous, uvedl, že byl trup lodi na pravé straně poškozen. Rovněž dodal, že 21 členů posádky opustilo tanker, přičemž jeden z nich byl lehce zraněn a byla mu poskytnuta první pomoc. „Tanker Kokuka Courageous zůstává v dané oblasti a nehrozí, že by se mohl potopit. I náklad na palubě, metanol, je také v bezpečí,“ dodal.
Norské noviny VG uvádějí, že by se na palubě tankeru Front Altair mohli nacházet i Rusové. Publikace cituje slova mluvčího společnosti, která tanker vlastní. Ten totiž uvedl, že mezi členy posádky byli občané Ruska, Gruzie a Filipín. „Mohu říci, že všech 23 lidí na palubě je nyní v bezpečí. Byli přepraveni na jiné plavidlo,“ dodal k věci mluvčí společnosti.
Rovněž se uvádí, že záchrannou operaci provedl Írán. Při ní bylo z tankerů evakuováno celkem 44 osob, které byly následně přepraveny na území této země. Informovala o tom agentura IRNA s odkazem na své zdroje. Reuters také poukazuje na to, že v oblasti, k němuž došlo v incidentu, se nachází i lodě Námořnictva Spojených států amerických, které poskytují podporu. Arabská média mezitím zjistila, že tankery byly vystaveny torpédovému útoku. Uvádí se, že požár na obou tankerech dále pokračuje.

https://cz.sputniknews.com/svet/2019061 ... e-tankery/

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Zajímavosti - Jihozápadní Asie

Příspěvek od QVAK » 14 čer 2019, 11:04

USA zveřejnily video z napadení tankeru, Írán vinu odmítá

Spojené státy dnes zveřejnily záběry, které podle nich dokazují íránskou vinu na útoku na dvojici tankerů v Ománském zálivu. Teherán své zapojení do čtvrtečních explozí na lodích převážejících ropu odmítl a označil americké tvrzení za součást protiíránské kampaně. Americká armáda předtím oznámila, že bude bránit zájmy USA včetně svobodné plavby, a vyslala do oblasti torpédoborec, informovala agentura Reuters. https://www.dvidshub.net/video/689676/u ... -gulf-oman
Velení armády to dnes doložilo zveřejněním leteckých záběrů, na nichž je podle USA vidět, jak íránské Revoluční gardy odstraňují z boku lodi nevybuchlou minu připevněnou mangetem, která by podle Washingtonu mohla přinést důkaz proti Teheránu.
Teherán zároveň po uzavřeném jednání Rady bezpečnosti OSN vyzval k urychlenému zahájení dialogu zemí Perského zálivu, který by měl v oblasti uvolnit napětí.

https://echo24.cz/a/SFyCi/usa-zverejnil ... inu-odmita

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Zajímavosti - Jihozápadní Asie

Příspěvek od QVAK » 20 čer 2019, 21:39

SAUDSKÁ ARABIE POTVRZUJE DŮSLEDKY HOUTSKÉHO ÚDERU.

Saúdská Arábie uznala, že projektil odpálený Houty, v pozdních hodinách 19. června, dopadl poblíž strategického zařízení v jižní části království. V oficiálním prohlášení zveřejněném v dopoledních hodinách 20. června, koalice pod vedením Saúdské Arábie uvedla, že projektil dopadl poblíž zařízení na odsolování vody al-Shuqaiq v jižní saudské provincii Jizan. Dopad podle koalice nevedl ke ztrátám na vybavení ani životech. „Vojenské a bezpečnostní orgány pracují na tom, aby určily typ projektilu, který byl mezitím používán, a Íránská teroristická milice Houti podporovaná Íránem prostřednictvím svých sdělovacích prostředků prohlásila plnou odpovědnost za tento teroristický čin pomocí řízené střely. , “Uvedl mluvčí Saúdské koalice Col Turki al-Malki. Houtové tvrdili, že zacílili na další zařízení, elektrárnu, která se nachází v přesně stejné oblasti, jako je zařízení na odsolování vody. Bylo to podruhé, kdy saudsko-vedená koalice nedokázala zachytit Houthů takzvané „řízené střely“. Minulý týden zasáhl projektil stejného typu mezinárodní letiště Abha v jižním regionu Království, což ho vyřadilo. Úspěch nového útoku je dalším příkladem stále se zvyšujících útočných schopností Houtů. Jemenská skupina varovala Saúdskou Arábii a její spojence, že zintenzívní své útoky a dokonce hrozí, že zasáhne závod al-Shuqaiq.

https://southfront.org/saudi-arabia-ack ... no-damage/

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Zajímavosti - Jihozápadní Asie

Příspěvek od QVAK » 21 čer 2019, 14:17

V Perském zálivu přituhuje: Své válečné lodě tam vyslala i Indie

Válečné lodě indického námořnictva budou nasazeny v Perském zálivu. V Novém Dillí oznámili, že jejich cílem je chránit lodě plující pod indickou vlajkou. Zpráva přichází několik hodin poté, co Íránské revoluční gardy sestřelily americký průzkumný dron.
„V Ománském a Perském zálivu byly nasazeny lodě Čennai a Sunayna, jejichž cílem bude provádět operaci na zajištění bezpečnosti námořní přepravy. V oblasti bude nasazen i průzkumný letoun,“ informovalo ve čtvrtek indické námořnictvo. Jejich mise dostala název Operace sankalp (odhodlání, pozn. red.). Uvádí se, že torpédoborec Čennai minulý měsíc úspěšně provedl cvičné testy střel středního doletu izraelsko-indického protiletadlového systému Barak 8. Loď indické výroby o výtlaku 7,5 tisíc tun je 163 metrů dlouhá a 17,4 metry široká.
https://twitter.com/indiannavy/status/1 ... i-indie%2F

https://cz.sputniknews.com/svet/2019062 ... a-i-indie/

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Zajímavosti - Jihozápadní Asie

Příspěvek od QVAK » 24 čer 2019, 22:33

DVA HOUTHSKÉ ÚTOKY NA JIŽNÍ SAUDSKÁ LETIŠTĚ SEBEVRAŽEDNÝMI DRONY

Dvě jižní saudská letiště byla napadnuta sebevražednými bezpilotními leteckými prostředky (UAV) vypuštěnými Houthi v pozdních hodinách 23. června. Podle al-Masirah, několik Qasef-2K UAV zaútočily na vojenské části letišť Abha a Jizan. UAV útočily na bojová letadla a další vojenská zařízení. "Naše operace budou pokračovat, budou těžší pro nepřítele v nadcházejících několika dnech, pokud bude nadále eskalovat [situace v Jemenu]," citoval jemenský kanál Brig. Gen. Yahya Sari, mluvčí Houthiů. Saúdská média, včetně al-Arabiya, potvrdila, že alespoň jeden UAV zasáhl letiště Abha, zabil syrského občana a zranil nejméně 8 dalších lidí. Mezitím místní zdroje uvedly, že letiště Abha a Jizan byly kvůli útokům vyřazeny z provozu. V posledních dvou týdnech se Houthové zaměřují na několik saudských letišť. Útoky jemenské skupiny způsobily měřitelné škody a přerušily letecké letectví v jižním regionu království. Neschopnost koalice pod vedením Saúdské Arábie ukončit tyto opakované útoky jsou svědectvím rostoucího útočného potenciálu Houthisů. Jemenský odpor provozuje přesné rakety řízené, sebevražedné UAV a dokonce i řízené střely s vysokou účinností, které nelze nalézt v některých jiných i dobře financovaných armádách.

https://southfront.org/houthis-attack-t ... -reported/

Odpovědět