Keňská republika

Or-Hor
Samostatný redaktor
Příspěvky: 1015
Registrován: 08 dub 2017, 07:47

Keňská republika

Příspěvek od Or-Hor » 25 kvě 2017, 00:05

Osm mrtvých při dvou IED útocích.
Pět policistů bylo zabito ve středu, když jejich vůz byl zasažen bombou v severovýchodní Keni, řekl místní guvernér Ali Roba ,jen několik hodin poté, co podobný výbuch zabil tři policisty v blízkosti hraničního přechodu Liboi. Za útoky pravděpodobně stojí Shabaab (somálští islamisté).
http://www.news24.com/Africa/News/five- ... r-20170524
Tam credere omnia vitium est quam nil credere

Or-Hor
Samostatný redaktor
Příspěvky: 1015
Registrován: 08 dub 2017, 07:47

Re: Keňská republika

Příspěvek od Or-Hor » 06 čer 2017, 22:53

Čtyři humanitární pracovníci byli zabiti v úterý v severní Keni, když jejich vůz najel na IED nastraženou Somálsku al-Shabaab. Minulý týden zemřelo osm lidí, včetně sedmi policistů, když jejich vozidlo přejelo improvizované výbušné zařízení v Keni. al-Shabaab se přihlásil k odpovědnosti za nejméně 30 policistů zabitých IED v posledních měsících podél průchozí Keňsko-Somálské hranice.
http://ba.aa.com.tr/en/africa/ied-kills ... der/835968
Tam credere omnia vitium est quam nil credere

Or-Hor
Samostatný redaktor
Příspěvky: 1015
Registrován: 08 dub 2017, 07:47

Re: Keňská republika

Příspěvek od Or-Hor » 09 srp 2017, 17:40

Vůdce keňské opozice a bývalý levicový premiér Raila Odinga obvinil hackery, že v noci na středu napadli databázi volební komise a zmanipulovali výsledky úterních prezidentských a parlamentních voleb. Stalo se tak poté, co předběžné výsledky úterního hlasování ukázaly, že po sečtení většiny hlasů vede současná hlava státu Uhuru Kenyatta. Odinga poté na Twitteru ohlásil vlastní volební bilanci, podle níž sám dostal hlasy 8,1 milionu voličů a Kenyatta o 1,1 milionu méně. Volební komise naproti tomu kolem 5.00 SELČ oznámila, že Kenyatta vede s 55,1 procenty hlasů a Odinga zatím dostal 44 procent. Při sečtení 80 procent hlasů činil rozdíl 1,4 milionu hlasů, uvedla komise. Ve městě Kisumu na západě země policie krátce po Odingově projevu zasáhla slzným plynem proti asi stovce příznivců opozice. Kisumu je jejich baštou. "Když nebude Raila, nebude mír," skandovali demonstranti. Volby v Keni jsou ostře sledované, protože jim předcházely násilnosti. V červenci byl zavražděn přední člen volební komise Chris Msando. Právě tento muž - odpovědný za elektronický volební systém - ujišťoval voliče, že nebude možné výsledky hlasování zmanipulovat. Právě z toho opozice podezírala Kenyattu. Msandova smrt zvedla vlnu protestů a davy demonstrantů požadovaly její rychlé vyšetření.
http://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/a ... 41427.html
Tam credere omnia vitium est quam nil credere

Or-Hor
Samostatný redaktor
Příspěvky: 1015
Registrován: 08 dub 2017, 07:47

Re: Keňská republika

Příspěvek od Or-Hor » 12 srp 2017, 18:04

Nejméně dvanáct lidí od pátku zemřelo během nepokojů v Keni, kde se rozhořely protesty v reakci na vyhlášení výsledků prezidentských voleb. Informují o tom v sobotu zahraniční tiskové agentury. Ve volbách zvítězila současná hlava státu Uhuru Kenyatta. Opozice označila sčítání hlasů za zmanipulované, keňští pozorovatelé ale v sobotu uvedli, že výsledek je v pořádku. Volební komise v pátek uvedla, že Kenyatta získal v úterním hlasování podporu 54,27 procenta voličů. Opoziční kandidát Raila Odinga si zajistil 44,74 procenta hlasů.
http://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/a ... 41802.html

Tvrzení keňské opozice, že data volební komise napadli hackeři, potvrdili zahraniční pozorovatelé EU. Zároveň ovšem prohlásili, že se hackerům výsledek voleb ovlivnit nepodařilo. Šéfka pozorovatelské mise však dodala, že regulérnost sčítání hlasů vyhodnotí pozorovatelé až ve své závěrečné zprávě.
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/po ... 590604f2e/
Tam credere omnia vitium est quam nil credere

Uživatelský avatar
martanus
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 14393
Registrován: 01 úno 2017, 10:16

Re: Keňská republika

Příspěvek od martanus » 01 zář 2017, 13:38

Příliš nesrovnalostí. Keňské prezidentské volby prohlásil soud za neplatné

NAIROBI Srpnové prezidentské volby v Keni provázely nesrovnalosti. Znovuzvolení Uhurua Kenyatty je proto neplatné a hlasování se musí opakovat do 60 dnů. Rozhodl o tom v pátek keňský nejvyšší soud, který řešil stížnost opozice.
http://www.lidovky.cz/kensky-soud-anul ... ranici_ELE
Nikdy není pozdě udělat správnou věc.
Albert Einstein: „Logika tě dostane z bodu A do bodu B. Představivost tě dostane všude.“
Konfucius: " Můžete obětovat vojsko, hospodářství či blahobyt, ale nesmíte obětovat zdravý rozum!"

Or-Hor
Samostatný redaktor
Příspěvky: 1015
Registrován: 08 dub 2017, 07:47

Re: Keňská republika

Příspěvek od Or-Hor » 28 říj 2017, 08:29

Čtvrteční kontroverzní opakované prezidentské volby v Keni doprovázely krvavé střety mezi policií a příznivci opozice a nízká volební účast. Světové agentury informovaly o třech zabitých demonstrantech. V některých místech kvůli nepokojům nemohly volby proběhnout a hlasovat se zde bude až v sobotu. Ve volbách nejspíš opět zvítězí dosavadní prezident Uhuru Kenyatta, jehož srpnové vítězství zrušila justice kvůli netransparentnosti volebního procesu. Tento scénář se přitom může opakovat i v následujících týdnech. Hlavní Kenyattův vyzyvatel Raila Odinga ze souboje odstoupil, protože proces považuje za zmanipulovaný, a vyzval své stoupence, aby se jej neúčastnili. Přesto pro něj Keňané mohou hlasovat, neboť podle volební komise nedodal dokumenty pro oficiální stažení své kandidatury. Dalších šest kandidátů pak nemá reálnou šanci na úspěch. Stoupenci opozice se neřídili Odingovou výzvou, aby volby bojkotovaly nenásilně a v Keni hned ráno propukly nepokoje, a to ve dvou chudinských čtvrtích metropole Nairobi a v západokeňském Kisumu, kde zůstala zavřena většina volebních místností.
https://www.lidovky.cz/volby-v-keni-pro ... ranici_ele
Tam credere omnia vitium est quam nil credere

Or-Hor
Samostatný redaktor
Příspěvky: 1015
Registrován: 08 dub 2017, 07:47

Re: Keňská republika

Příspěvek od Or-Hor » 29 říj 2017, 11:31

V částech Keni, kde převládají stoupenci opozice, panuje klid. Keňská volební komise v pátek odložila hlasování ve čtyřech ze 47 oblastí, které byly v posledních týdnech dějištěm nepokojů. Prozatím však platí, že se v těchto oblastech nebude hlasovat, dokud nebude zajištěna bezpečnost zaměstnanců volebních místností. Podle dosud zveřejněných informací čtvrteční opakované prezidentské volby v Keni vyhrál současný prezident Uhuru Kenyatta. Předseda volební komise oznámil, že hlasování se zúčastnilo 34,5 procenta registrovaných voličů. Příznivci opozice tak uposlechli svého předáka Railu Odingu, který vyzval k bojkotu hlasování a volby označil za protiústavní. Očekává se, že opozice vítězství Kenyatty napadne u soudu.
Při násilí spojeném s opakovanými volbami přišlo o život nejméně šest lidí, včetně muže, kterého zastřelila policie. Stalo se tak podle jejího sdělení ve slumu v Nairobi při střetu mezi gangy, pocházejícími z různých etnických skupin. Politické smýšlení, které se odvíjí od etnické příslušnosti, podle mnoha expertů snižuje demokratické vyhlídky země. Prezident Kenyatta, který ve volbách v srpnu získal 54 procent hlasů, je příslušníkem kmene Kikuyu, zatímco jeho sok, který získal 45 procent hlasů, patří ke kmeni Luo. Odinga a Kenyatta se utkali ve volbách už v roce 2013, i tehdy však opozice hovořila o nesrovnalostech. Opoziční předák neúspěšně kandidoval i v roce 2007, kdy během dvouměsíčního etnického násilí, které propuklo také kvůli volbám, zahynulo zhruba 1100 lidí. Dalších asi 600 tisíc uprchlo ze svých domovů.
https://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/ ... 52305.html
Tam credere omnia vitium est quam nil credere

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Keňská republika

Příspěvek od QVAK » 11 kvě 2018, 16:56

V Nairobi byl zavražděn ochránce přírody Esmond Bradley Martin. Bojoval proti pašerákům slonoviny

Včera byl v keňské Nairobi nalezen ubodaný Esmond Bradley Martin, který patřil mezi významné bojovníky proti nelegálnímu obchodu se slonovinou a nosorožčími rohy. Informuje o tom keňský server The Star.
Sedmdesátipětiletý Martin byl autorem řady průlomových investigací, které odhalovaly nelegální obchod a pašování slonoviny a rohoviny. Jeho poslední zveřejněná práce odhalila 130 čínských obchodů
Loni publikoval výsledky pátrání, které odhalilo, že Laos se stal domovem nejrychleji rostoucího obchod se slonovinou. V roce 2016 vydal zprávu, jak vietnamská poptávka po slonovině ohrožuje africké slony.
https://ac24.cz/-/v-nairobi-byl-zavrazd ... direct=%2F

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Keňská republika

Příspěvek od QVAK » 03 čer 2018, 11:16

Boj proti korupci. Keňský prezident poslal šéfy státních úřadů na detektor lži.

Keňský prezident nařídil všem šéfům státních úřadů a institucí, aby se v rámci boje proti korupci podrobili testu na detektoru lži. Ke kroku sáhla hlava tohoto východoafrického státu poté, co byly v pondělí kvůli podezření ze zpronevěry státních peněz zadrženy desítky úředníků a podnikatelů. Jednu státní agenturu podle vyšetřovatelů připravili o 100 milionů dolarů (2,2 miliardy korun), napsala agentura Reuters.

https://echo24.cz/a/SHZSp/boj-proti-kor ... tektor-lzi

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Keňská republika

Příspěvek od QVAK » 26 črc 2018, 17:11

Z jedenácti ohrožených nosorožců přežil po převozu jeden. Na toho zaútočil lev

Ze skupinky 11 kriticky ohrožených nosorožců dvourohých, kteří byli z Nairobi převezeni do nového národního parku v Keni, přežil jen jeden. Na posledního přeživšího nosorožce ale zaútočil lev a zvíře utrpělo zranění. Informoval o tom ve čtvrtek zpravodajský server BBC. Nosorožci měli v národním parku Tsavo přispět ke zvýšení populace tohoto ohroženého druhu. Přesun zvířat provedly ve spolupráci Keňská agentura na ochranu divoké zvěře (KWS) a Světový fond na ochranu přírody (WWF).
Zvířata podle vyšetřovatelů uhynula následkem dehydratace, žaludečních vředů a špatně koordinovaného přesunu. Rovněž se o hovořilo o tom, že voda v národním parku obsahovala příliš soli.
https://echo24.cz/a/Sei4L/z-jedenacti-o ... utocil-lev

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42270
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Keňská republika

Příspěvek od Alchymista » 12 pro 2018, 00:37

JAMES SHIKWATI: Preboha, prestaňte prosím vás s tou pomocou!
https://slobodnyvyber.sk/james-shikwati ... u-pomocou/
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Keňská republika

Příspěvek od QVAK » 28 pro 2018, 13:33

Keňa nesplatila Číně dluhy, teď ji musí přenechat svůj přístav

Poslední dvě dekády Čína projevuje Africe velkou pozornost. Místním vládám poskytuje finanční pomoc a úvěry. Nicméně poslední případ v Keni ukazuje, co se stane, pokud některá ze zemí nedokáže splácet své dluhy.
Minulý týden deník African Stand upozornil, že Čína nejspíš převezme lukrativní keňský přístav ve městě Mombassa, pokud Korporace keňská železnice (KRC) nesplatí půjčku Čínské Exim Bank. Vyplývá to z uniklé auditorské zprávy, v níž je uvedeno, že se keňská vláda z neznámých důvodů vzdala svrchované imunity nad svým přístavem, když podepisovala dohodu s Čínskou Exim Bank.
Letos v září Zambie kvůli nesplaceným dluhům Číně přišla o mezinárodní letiště Kenneth Kaunda a v prosinci minulého roku Srí Lanka přišla o přístav v Hambantotě.

P.S. Globalisté fungují jako V.B. v koloniální éře ale Čína jako Řekové v antické době. Čínský(řecký) způsob je podstatně rentabilnější k vlastním zdrojům a tím i výnosnější.

https://ac24.cz/-/kena-nesplatila-cine- ... direct=%2F
https://www.africanstand.com/news/afric ... nese-loan/

classix
Senior redaktor
Příspěvky: 3359
Registrován: 17 úno 2017, 14:09

Re: Keňská republika

Příspěvek od classix » 15 led 2019, 18:45

Útok na luxusní hotel v keňském Nairobi

V keňském hlavním městě Nairobi zaútočili ozbrojenci z islamistického hnutí Šabáb na luxusní hotel, který se nachází v komplex Dusit, kde jsou také kanceláře a banky. Okolí hotelu je uzavřené, uvedla keňská policie. Média informují o po zuby ozbrojených útočnících.
Záběry místní televize ukazují hořící auta před hotelem a z místa se ozývají výstřely. Bezpečnostní síly a hasiči jsou na místě. Nad oblastí létají vrtulníky. Z hotelu byli vynášeni zranění. Údaje o obětech a zraněných zatím nejsou k dispozici, napsala DPA.
K činu se přihlásilo militantní islamistické hnutí Šabáb.
Luxusní hotel se nachází nedaleko nákupního centra Westgate, kde při teroristickém útoku vedeném islamisty z hnutí Šabáb v roce 2013 zahynulo nejméně 67 osob. Tehdy radikálové vtrhli do luxusního nákupního centra, házeli granáty a zahájili několikadenní obléhání policejních sil.
Útoky mají v Keni na svědomí radikálové z hnutí Šabáb, kteří tím zemi odplácejí její účast v mezinárodní misi, která s milicemi bojuje v Somálsku. Milice Šabáb usilují v Somálsku o svržení prozápadní vlády a zavedení islámského práva šaría.

https://www.novinky.cz/zahranicni/svet/ ... irobi.html


Dw-Bpn7WwAEUAPc.jpg large.jpg
Na každú robotu je nám treba špecialistou. :lol:
Bren 2 (7.62x39) a CZ Scorpion Evo 3 (9mm)
Mámo co bude k obědu.
Dw-IkUWXgAES359.jpg large.jpg
Dw9mtHAWwAAe8XZ.jpg large.jpg
Vy nejstě špión, voják, uvažujetě pokrokovo. Vy stě marxista!

Uživatelský avatar
El Diablo
Senior redaktor
Příspěvky: 3948
Registrován: 07 úno 2017, 18:56

Re: Keňská republika

Příspěvek od El Diablo » 17 led 2019, 22:49


Přežil útoky z 11. září, zemřel při atentátu na hotel v Nairobi
Jednou z jedenadvaceti obětí úterního teroristického útoku islamistické milice Aš-Šabáb na hotelový komplex v keňské metropoli Nairobi byl i přeživší útoku z 11. září. O smrti zakladatele developerské společnosti I-Dev Jasona Spindlera při teroru v Nairobi informovala stanici NBC jeho matka.
https://www.novinky.cz/zahranicni/svet/ ... irobi.html
Co cítíte, když střílíte teroristy?
Zpětný ráz.
http://www.eldiablo.webz.cz/
Takže se sejdeme v Šestce na Šedesát šestce zejtra ráno v šest. Zapamatuješ si to?
Můžeš mi to ještě šestkrát zvopakovat?
I šestiletý dítě by si to pamatovalo.

Uživatelský avatar
Snork
Redaktor
Příspěvky: 79
Registrován: 08 úno 2017, 08:43

Re: Keňská republika

Příspěvek od Snork » 18 led 2019, 08:16

Rukojmí teroristů v Keni zachraňoval britský voják na vlastní pěst. Odskočil si z nákupu
Jako hrdina se zachoval příslušník britských elitních jednotek SAS v Keni. Když islámští teroristé zaútočili na luxusní hotel v Nairobi, neváhal, popadl zbraň a vyrazil osvobodit rukojmí. Teroristé povraždili nejméně 21 lidí. Nebýt odvahy vojáka, který hotelovým hostům vyrazil na pomoc na vlastní pěst v době osobního volna, mohlo být obětí mnohem víc. Píší o tom britská média.

https://www.novinky.cz/zahranicni/svet/ ... 5ZXhiV6oEE

Chlapík to dal na pána. Klobúk dole.
Prosím netlieskajte, pretože to uráža hluchých. Prosím nemyslite, pretože to uráža hlúpych. Tak potom Prosím ani nedýchajte, pretože to uráža mŕtvych.

Uživatelský avatar
skflanker_
Sponzor fóra
Příspěvky: 10224
Registrován: 07 úno 2017, 20:22

Re: Keňská republika

Příspěvek od skflanker_ » 04 úno 2019, 19:49

Veľvyslanectvo USA v Keni varuje svojich občanov pred možným útokom teroristov
Extrémisti napojení na al-Káidu považujú svoje útoky v Keni za odplatu za prítomnosť kenských vojakov v Somálsku.
Veľvyslanectvo USA v Keni upozornilo v pondelok 04.02.2019 amerických občanov, že má dôveryhodné informácie o možnom teroristickom útoku na občanov Západu zo strany extrémistov. Varovanie sa objavilo len niekoľko týždňov po tom, ako islamistické milície aš-Šabáb podnikli útok na jeden z hotelov v Nairobi. Medzi jeho obeťami bol aj americký občan...
Zdroj https://svet.sme.sk/c/22045240/velvysla ... istov.html z 04.02.2019

Pepe Razzi
Samostatný redaktor
Příspěvky: 1241
Registrován: 16 úno 2017, 19:08

Re: Keňská republika

Příspěvek od Pepe Razzi » 24 říj 2019, 01:45

V Keni byla založena nová strana (blízká srdci každého Poláka :lol: )
https://www.facebook.com/permalink.php? ... __tn__=H-R

Uživatelský avatar
skflanker_
Sponzor fóra
Příspěvky: 10224
Registrován: 07 úno 2017, 20:22

Re: Keňská republika

Příspěvek od skflanker_ » 05 led 2020, 13:48

Útok na US základňu pri Somálskych hraniciach
20200105b.jpg
20200105a.jpg
Vedenie ozbrojených síl Keňe potvrdilo útok teroristickej organizácie "Al-Shabab" zo Somálska na leteckú základňu Manda Bay kde sú aj US vojská. Minimálne 4 teroristi boli zabití a niekoľko zranených. Zbytok sa po útoku vrátil do Somálska.
Za cieľ mali poškodiť dráhu letiska čo sa im nepodarilo.
Na ostrove sú 2 "dráhy" kde sa dá pristáť
Zdroj https://topwar.ru/166420-amerikanskaja- ... v-boj.html z 05.01.2020
Naposledy upravil(a) skflanker_ dne 05 led 2020, 13:52, celkem upraveno 1 x.

classix
Senior redaktor
Příspěvky: 3359
Registrován: 17 úno 2017, 14:09

Re: Keňská republika

Příspěvek od classix » 05 led 2020, 13:52

Na základně zničený Bombardier Dash 8 Q200 přidružený k US Army Special Operations Command (SOCOM)
ENhJCoXWsAEjmE0.jpg
ENhWfjdUEAcoC3I.jpg
ENhWfhuU4AAdk8r.jpg
https://www.longwarjournal.org/archives ... forces.php
Vy nejstě špión, voják, uvažujetě pokrokovo. Vy stě marxista!

Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21807
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: Keňská republika

Příspěvek od puma » 05 led 2020, 21:49

Potvrzení: tři Američané byli zabiti při teroristickém útoku v Keni v noci. Na vojenské základně v Keni byl zabit jeden člen americké armády a dva kontraktoři ministerstva obrany USA.
https://twitter.com/kendisgibson/status ... 2172224513
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

Odpovědět