Erdogan k členství Švédska v NATO: Máte kongres a já ho taky mám!
Krásny výrok, citovaniahodný...Rozhodnutí o členství Švédska v NATO učiní turecký parlament. To uvedl na závěrečné tiskové konferenci skupiny G20 v Novém Dillí prezident Recep Tayyip Erdogan.Erdogan uvedl, že Ankara je naštvaná touhou amerického kongresu propojit otázku prodeje letadel F-16 Turecku se souhlasem žádosti Stockholmu o členství v alianci.
„Na summitu jsme hovořili s americkým prezidentem Joe Bidenom. Bohužel, na téma F-16, všichni naši přátelé opakují: „Švédsko“. Tento přístup nás trápí. Řeknu jednu věc. Říkáte všechno, co musíte řeší Kongres. Mám to taky. Dokud tato otázka o švédském členství neprojde mým parlamentem, nic neřeknu. Takové rozhodnutí nemohu učinit sám. Rozhodnutí o švédském členství učiní turecký parlament, “ řekl Recep Erdogan.
Očekává se, že turecký parlament zváží otázku přijetí Švédska do NATO v říjnu — po návratu z dovolené.Švédsko čeká na schválení žádosti o členství v Severoatlantické alianci ze strany Turecka, ale Ankara nijak nespěchá, protože se domnívá, že Stockholm dosud nesplnil podmínky stanovené ve společném memorandu o boji proti terorismu. Kromě toho turecké orgány pobouřily případy spálení Koránu ve Švédsku..