Vidlákovo kydání...

Odpovědět
Konias
Samostatný redaktor

Re: Vidlákovo kydání...

Příspěvek od Konias » 02 dub 2023, 22:40

Spacáky a květiny by Vidlák 2 dubna, 2023

Tak co, jste připravení? Za necelých čtrnáct dní je tu demonstrace, která má vyústit v nátlakovou akci. Blokování vládních budov. Já už o tom vím i nějaké podrobnosti, ale nemohu je zatím ventilovat, protože soupeř je bdělý a připravil by se na to. Každopádně tentokrát už nejde jen o objednání místa v autobusu. Už nejde jen o to, dojet do Práglu a pod ocasem si zahulákat, byť to naposledy bylo velmi působivé. Tentokrát nestačí jen svačina na cestu tam a zase zpátky. Tentokrát se od statečných chce, aby neodešli.
Už od první demonstrace v září se mi v komentářích i mailech objevoval velmi častý názor, že samotná demonstrace nic nezmění. Podívej Vidláku, Chvilkaři měli na Letné 300 tisíc lidí a s Babišovými preferencemi to vůbec nehnulo. Demonstrovali proti Zemanovi a on stejně dokončil mandát. A to měli tihle dva proti sobě velká média i celou pražskou kavárnu se všemi strukturami, které si už dávno vybudovala. Co může změnit demonstrace dezolátů, kteří se sejdou, zakřičí si… a zase se rozejdou?

Diskutéři samozřejmě nezůstali jen u kritiky poklidné demonstrace a navrhovali různá řešení. Od hentěch nátlakových akcí, až po generální stávku či ozbrojený odpor. „Takhle se vás vláda nelekne,“ říkali… Mnohdy to byla velmi emotivní vyjádření plná odvahy a vzdoru. Mnohdy sebou takový diskutér strhl desítky dalších, kteří potvrzovali jeho slova a mluvili o nutnosti použít sílu, protože mírumilovnost je v dnešním světě spíš na obtíž.

Tak jo, je to tu, přátelé! Za čtrnáct dní by si měli přijít na své ti, kteří tvrdili, že samotná demonstrace je bezzubé gesto, které nic nezmění. Za čtrnáct dní bude možné udělat víc. Bude to trvat déle než jeden den, bude to mnohem nebezpečnější než anonymita stotisícového davu. Čeká vás nepohodlí a je dost možné, že dostanete přes držku standartizovaným policejním pendrekem značky VUML (vulkanizovaný učitel marxismu leninismu). Čeká se od vás, že projevíte odvahu a disciplínu, čeká se od vás, že rady, které jste doteď dávali z gauče, budete ztělesňovat i ve skutečnosti. Je dost možné, že zažijete, jaké to je, když na vás na služebně nastoupí hodný a zlý vyšetřovatel. Je dost možné, že budete mít oplétačky s úřady a je dost možné, že si vlastní horkokrevností a nedisciplinovaností můžete zhoršit osobní situaci.

Samozřejmě můžete zase přijet na Václavák, zahulákat si, pak zamávat těm statečnějším a jet domů.

Spacáky a květiny. To budete potřebovat, to budou vaše zbraně. Žádní Popelkové, žádné výzvy k násilí. Bojujeme i za budoucnost policajtů a jejich rodin. Bojujeme nikoliv proti těm klukům, kteří dostanou rozkaz se do vás pustit, ale proti těm, kteří jim ty rozkazy vydávají. Bojujeme za poslední zbytky našeho světa, který nám ještě nevzali.

Jezdíme na demonstrace, aby z naší země nebylo spáleniště. Takže nebudeme zapalovat další ohně. Jezdíme na demonstrace, aby bylo líp, takže nebudeme ničit majetek těm, kteří teď také přicházejí na řadu, aby je obrali. Jezdíme na demonstrace, aby tahle vláda odtáhla na smetiště dějin, nechceme dělat smetiště z naší země. Bráníme se vládní zvůli, bráníme se dvojímu metru, bráníme se cenzuře a mediální manipulaci. Nebudeme bojovat vlastní zvůlí, vlastní cenzurou a vlastním dvojím metrem.

Říkají o nás, že jsme ruská pátá kolona. Říkají o nás, že jsme lež a nenávist. Říkají o nás, že jsme nenávistní a nebezpeční. Říkají o nás, že jsme podplacení. Dokonce i někteří moji blízcí mají po shlédnutí zpráv v České televizi problém uvěřit mému tvrzení, že na demonstrace jezdí úplně normální lidi, kteří chtějí žít v míru a podržet si to, co si prací nahospodařili. Naším nepřítelem nejsou policajti, ale ti, kteří o nás v přímém přenosu bezotyšně lžou. Proto musíme pořád ukazovat, jací jsme doopravdy. I tehdy, když bojujeme.

Nechceme tuto zemi zničit. Nechceme dělat Majdan. Nechceme za demokracii, svobodu a za obyčejné lidi bojovat pomocí hořících ulic. Nechceme bojovat za mír pomocí projektilů. Je lepší se nechat zastřelit, než aby o událostech v Praze informoval nějaký další Štětina jako o zaručených Berkutech, co střílejí do lidí. Je lepší dostat nakládačku, než aby nějaký pravdomluvný intervjuk o nás mluvil jako o náccích. Neposlouchejte hlupáky, co vyzývají k násilí. Rok kritizujeme vládu, že na Ukrajině chce dělat mír pomocí dodávek granátů. Tak neudělejme stejnou blbost mezi sebou.

Oni po nás kamenem, my po nich chlebem. Pokud chceme vyhrát, tak jedině tím, že jsme lepší než oni. Krev může téct jen na naší straně. Hodnoty se nebudují tím, že je druhým otloukáme o hlavu, ale že je sami dobrovolně dodržujeme.

Těžkooděncům se dávají květiny a ukazují holé ruce. Ale také se jim ukazuje odhodlání, že lidský řetěz spojený vzájemností je silnější než dupot vojenských bot a je silnější než vodní dělo. Ukazuje se jim, že bojujeme za skutečné hodnoty, pro které stojí za to trpět. Vyšetřovatel na policejní služebně musí vyslýchat člověka, který ví, proč na Václavák přijel a ví, proč se připojil k nátlakové akci. Musí se stydět, že má vyplnit rozkaz, aby našel něco na obyčejného otce rodiny, který chce, aby se jeho děti měly lépe. Těžkooděnci se musejí stydět, že mají mlátit mámy, které mají v rukou květiny.

Když Vítek Rakušan říká, že s námi nebude mít slitování, tak to musí znít jak od Hitlera, ne jak od de Gaula. Kdo dovede pochopit ten rozdíl, ten je vítán a potřebujeme ho.

V této zemi na nějakou větší nátlakovou akci zdola asi nikdy nedošlo. Jen odboráři párkrát udělali to, co mají dovoleno zákonem – stávku. Sto tisíc lidí z Václaváku žádná práva nemá. Slyšeli jsme to od ministra vnitra, slyšeli jsme to od premiéra, slyšeli jsme to od prezidenta a denně si to můžeme přečíst na Twitteru od celé pražské kavárny. Chcimírové si zaslouží jen zostřenou přísnost. Musíme tomuto národu ukázat, jací Chcimírové doopravdy jsou.

Tak přijďte a ukažte spolu s ostatními tím nejnázornějším příkladem, co tato vláda chystá těm, kteří s ní nesouhlasí a mají jiný názor. To jediné je víc, než jednotná mediální fronta. Ukažte této republice, jak moc média lžou, když nás nálepkují a dehonestují. Ukažte této republice, že skuteční vlastenci si v boji za budoucnost neničí vlastní zem a nevyrábějí si další nepřátele. Ukažte to holýma rukama a květinami. Ale také odhodláním vydržet s námi. V dobrém i ve zlém. Přijeďte a ukažte na svém vlastním těle, jak se vláda stará o vlastní obyvatele.

Nechte je, aby se prostě odkopali. Aby ukázali, jak vypadají jejich evropské hodnoty. Všichni víme, jací jsou. Sledujeme to dnes a denně na sociálních sítích. Pojďme se postarat, aby to zjistili i ti, co se o politiku nezajímají. Potřebujete spacák, květiny a odhodlání vydržet co nejdéle.
https://www.litterate.cz/spacaky-a-kvetiny/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 03 dub 2023, 23:41

:blbec: Politické investiční riziko by Vidlák 3 dubna, 2023

Můj včerejší článek o tom, že další demonstrace má být spojena s nátlakovými akcemi u kterých se předpokládá trochu něco víc, než se jen sejít a zahulákat si, přinesl očekávané reakce. Je to celé špatně, hloupost, nebude to fungovat, je to zcela mimo realitu, atd, atd. Ještě nedávno se mluvilo o potřebě nabrousit vidle, mluvilo se o generální stávce, říkalo se, že demonstrace je bezzubá a ejhle, jakmile jsem řekl, že teda jo, tak bylo najednou ticho od všech siláckých řečiček. A to jsem neřekl ani slovo o násilí, ba naopak.Víceméně jsem mluvil o pasivní rezistenci, kdy zbraněmi má být odhodlání vydržet a květiny v rukách.
Ne, že bych čekal něco jiného. Velmi podobně vypadaly komentáře loni v srpnu, když jsem psal o první demonstraci. Nemá to cenu, nikdo tam nepřijde, zbytečná konfrontace se státní mocí, apod, apod. Když pak lidi přišli, ti stejní diskutéři začali radit, jak s celou tou energií co nejlépe naložit.

I včera jsme se z diskuse dozvěděli, co všechno je na tom špatně, ale samozřejmě žádný jiný použitelný návrh se nekonal. Kromě apelů na generální stávku, ovšem bez jakéhokoliv návodu, jak přesvědčit pracovníky v celé republice, aby přerušili výrobu. Stejné je to se všemi ostatními apely. Můj nejoblíbenější je, že musíme založit televizi, která bude vysílat pravdu. Samozřejmě opět bez jakéhokoliv kontaktu na někoho, kdo by na něco takového měl peníze a hodlal je tímto způsobem vyhodit z okna.

Jediný použitelný nápad měl můj dobrý kolega a zakladatel Litterate Alef Nula. Místo blokování vládních budov by byla lepší ulička hanby před těmito budovami. Ať si pan premiér pěkně poslechne od davu okolo, co si o něm myslí. Samozřejmě zcela bez násilí a bez jakéhokoliv porušení zákona…

Hele, já samozřejmě nevím, jak to toho 16. dubna dopadne. Nevím, kolik statečných se doopravdy najde. Nevím, kdo opravdu ukáže odhodlání. Myslím, že nebudu daleko od pravdy, že nakonec zůstane jen hrstka věrných. Ale tak to v dějinách bývá. David se musí postavit Goliášovi a porazit ho, aby ostatní dostali odvahu. Takhle to je v henté Bibli napsané. Goliáš chodil a provokoval. Ukazoval svaly, říkal, že s nikým nebude mít slitování, posmíval se, že dezoláti si na něj stejně netroufnou, harašil působivými zbraněmi a ono to fungovalo. Nikdo si netroufl ho vyzvat na souboj. To musel přijít mladej sekáč, který nevěděl, jak je to nebezpečné a Goliáše srazil. Pak teprve dostali odvahu i všichni ostatní.

Vidíš Jindro, kromě českého Trumpa ti dávám ještě další přízvisko… Zahraješ si na Davida.

Já ale dneska chci upozornit na něco jiného.

Když jsem si včera přečetl diskusi, tak se fakt ukazuje, že jedinou cestou je politická strana. A to ještě strana českého typu, tedy spíše malá, stojící na nemnohých aktivních nadšencích a aktivních lidech, protože masová participace veřejnosti se nekoná. Už vím, proč to u nás nejde bez charismatického lídra a notné dávky štěstěny. Je to víceméně jen náhoda, že se někomu tu a tam podaří prolomit vymlčování velkých médií a to ještě jen za cenu toho, že je mu okamžitě nasazena čepice s čerty. Dalším způsobem je být miliardář a mít nekonečné peníze na marketing a třetím způsobem je kolaborace se Sorosem, Aspenem, Bilderbergem, Římským klubem, Uršulou Leyenovou, Bidenem… (nehodící se škrtněte). Jestli tu někdo znáte ještě jiný způsob, tak byste s ním měli rychle vylézt, protože nám jaksi dochází čas.

Přitom všechno kromě Aspenu je riziko jako sviňa. Babiš by mohl vyprávět, jaké to je, deset let schytávat ty největší podlosti od pravdomluvných novinářů, užít si pomalé soudy a když jste nakonec označeni za nevinného, stejně máte pořád nálepku tuneláře.

Ostatní snahy jsou na tom ještě hůř. Kromě nepřetržitého nasazení sračkometů ještě přibyla kriminalizace, podávání trestních oznámení a vůbec využití jakéhokoliv klopýtnutí a jakékoliv rétorické chybičky k brutálnímu zásahu. Jen se snaž milý začínající politiku, užij si tu cestu mediální žumpou, užij si tu cestu za zviditelněním, abys vůbec mohl mít šanci na zvolení… my se na to budeme pěkně od gauče dívat, předem budeme vědět, že je všechno v prdeli a kdybys náhodou uspěl (tak jeden z deseti) tak se pak přidáme. Až už to nebude nebezpečné a bude stačit jen provolávání slávy. Ale to je také známá věc… zviditelníte se v televizi a hned máte stranu plnou (neúspěšných) politických turistů.

A následně tě politiku samozřejmě zepsujeme, jak je možné, že se teď rozhoduješ sám, že nebereš v potaz hlas lidu (který na tebe celou dobu, co jsi se snažil uspět, házel bobek), jak je možné, že jsi se odrodil, jak je možné, že jsi byl ochoten k dohodě s politickými protivníky… Já se tomu Vidlácky nedivím ani trochu. Jaký má smysl, brát ohled na ty, kteří se dívají v přímém přenosu na zkázu tohoto státu a stejně vědí, že nic nemá smysl? Libtardi si myslí, že situace je nadmíru výtečná… těm se člověk nediví. Ale vidět, jak jde všechno do háje a umět si představit, co se s námi brzy stane a přitom být fatalista, to je fenomén, který si zaslouží pořádné prokydání.

Loňská inflace stála lidi na úsporách minimálně 150 miliard. Dovedete si představit, kdyby se o rok dřív z této ztracené částky jen jedno či dvě procenta dostalo alternativním politikům a blogerům na zvyšování dosahu, tak se tahle vláda nejspíš vůbec nedostala k moci?

Každý trochu úspěšný politik nakonec k tomuto bodu dojde. Zjistí, že skutečná podpora je velmi vzácné zboží, které skoro není k mání. Že je velmi snadné žádnou podporu nemít. Podstoupil obrovské riziko, dostal se na úroveň, kdy může začít něco dělat, ale dostal se tam sám. A pokud si přečte podobnou diskusi, jakou jsem měl včera pod článkem, tak je mu jasné, že je to jen na něm. Že nemá žádnou masu o kterou by se mohl opřít. Nemá to, co mají Maďaři – schopnost nadpolovičně hlasovat pro Orbána a podporovat ho, i když má problémy.

Každý zemědělec, který má traktor, pokud si přečte včerejší diskusi, tak si sakra rozmyslí, jestli má někde v Praze blokovat dopravu a nebo vysypat vlečku hnoje před úřad vlády. A pokud Kydy čte i Vítek Rakušan, tak musel být včera nadšený.

Proto nad námi média stále vítězí. Prostě nám vyrábějí riziko. Ať už dehonestace, nebo kriminálu. Masová podpora a solidarita se nekoná. Tím pádem to ustojí jen lidé výjimečných vlastností. Kterých z principu není moc. Ti si tím celým projdou, řádně je to poznamená a ještě vědí, že stačí drobná chybička a jsou v tom zase úplně sami. Jak jinak má pak naše politika vypadat? Nečekejte, že když někdo nese toto obrovské politické investiční riziko, tak se pak radostně rozdělí o výsledky práce, kterou si v podstatě oddřel s pár lidmi sám, tak trochu navzdory národu a veřejnému mínění.

Naštěstí sleduju, že těch aktivních přibývá. Hodně jich přibývá a přibývají rychle. Nejen na úrovni demonstrací, odpor se formuje i jinak. Protože právě to bude rozhodující. Jak jsem už mnohokrát psal, pravda nemusí zvítězit, ta prostě zbude, až se všechno ostatní prošustruje. Pokud se bude hledat řešení, tak se nadělá spousta chyb, hodně se toho pokazí, někdy z toho kouká i pěkný průšvih, ale nakonec to správné řešení zbude. Protože to prostě nepůjde jinak.

Ale z řečí o tom, jak nic nemá smysl, z toho nikdy nic nevzejde. Nemá jak. Pokud jsou demonstrace špatně, tak je zapotřebí, aby někdo, kdo to rozpoznal, začal dělat něco jiného a lépe. Setkal jsem se s mnoha lidmi, kteří mi to tak říkali, ale následně nic neudělali. Říkal jsem to už loni, zopakuji to zase: Můžete se přidat k tomu, co existuje, se všemi riziky z toho plynoucími… a nebo si počkat, až to někdo bude dělat líp. S rizikem, že se třeba nedočkáte a přijdete brzy o další část svobod i peněz. Ostatně, v březnu se překvapení nekonalo, rozpočet je stále v největším mínusu všech dob. Vláda to má vymyšlené dobře. Přivede nás všechny na buben dřív, než lidem dojde, že se prostě spojit musí, musí demonstrovat, musí dělat nátlakové akce, musí se politicky učit, musí se vzdělávat a musí být připraveni.

Dumejte, dumejte. Máte na to čtrnáct dní.

PS.

Přátelé, i přesto že jsem v březnu zastavil prodej knížek a nežádal jsem o žádnou podporu (chtěl jsem dořešit reklamace), stejně se mi nějaké peníze sešly. Výpis z účtu je už nahrán v objednávací aplikaci, takže ti, kdo mi v březnu poslali něco na účet, si mohou vyplnit adresu a já jim knihu pošlu. Zasílací aplikaci najdete přímo na Vidlákových kydech. V záhlaví klikněte na „objednat knihu“ Děkuji všem, ale prosím vás, v této chvíli mi další peníze neposílejte. Dejte mi ještě pár dní. Pak přijdu s tím, co už delší dobu slibuju a naznačuju.

Každopádně, snažil jsem se vypořádat všechny nedodávky nebo chyby. Minulý týden v pátek jsem odesílal poslední várku knih. Pokud ještě někdo nedostal, co dostat měl, prosím ozvěte se mi.
https://www.litterate.cz/politicke-investicni-riziko/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 05 dub 2023, 00:18

Máme pravdu? by Vidlák 4 dubna, 2023

Je pravda to, co tvrdíme? Je pravda, že Západ je na sestupné trajektorii, kterou ještě urychluje zaváděním nesmyslných grýndýlů? Je pravda, že USA vedené senilním staříkem (a kdovíjakou kamarilou) už ztratily všechnu soudnost a Ukrajina je jen další mnohem větší Afghanistán? Je pravda, že odchod Asie od dolaru je na spadnutí? Je pravda, že Saúdská Arábie prodává Číně ropu za juany? Je pravda, že Čína s Brazílií začíná účtovat své vzájemné obchody v národních měnách? Je pravda, že Sitting Ping a Putin jsou přátelé a ruku v ruce budují henten nový multipolární svět, ve kterém nebudou žádnému státu kecat do jeho vnitřního uspořádání a půjde jen o kšeft ýbr ales?
Je pravda, že riziko bankovní krize v USA i v Evropě značně vzrostlo, protože nekrytý dolar dostává ťafku za ťafkou? Je pravda, že banka Credit Suisse byla převzata dost divoce a především na úkor saúdských a katarských investorů? Je pravda, že Ukrajina ztrácí dech, přišla o desetitisíce mužů a Spojené státy ztrácejí víru, že by mohla zvítězit? Je pravda, že Černochová řekla, že jí nevadí čínské zprostředkování míru a že mluvila o použití atomovek a obojí v jeden den? Je pravda, že generál prezident řekl, že Ukrajina má jeden poslední pokus na ofenzívu?

Je pravda, že se naše ekonomika dostala do recese? Je pravda, že schodek státního rozpočtu je nejhorší v historii? Je pravda, že inflace neklesá a že se ropa zdraží, protože se Rusko se Saúdy dohodlo na snížení těžby, aby Evropě řádně dali zabrat? Je pravda že Trumpovi roste podpora a proto se ho bidenova klika snaží dostat za mříže za každou cenu? Je pravda, že automobilový průmysl jde v Evropě do kytek? Je pravda, že si Poláci brousí zuby na kus Ukrajiny? Je pravda, že Nordstrýmy zničili Američani? Je pravda, že sankce fungují především na nás a na Rusko moc ne?

Je pravda, že ve volbách v posledním roce všude vítězí spíše euroskeptické síly?

Záměrně jsem vyjmenoval to, co vidí Alternativa a co Alternativa diskutuje a probírá na sociálních sítích. Vyjmenoval jsem to, čím žije naše veřejná debata. Vyjmenoval jsem to, co majnstrým považuje od A do Z za dezinformace a za co naše vládní věrchuška neváhá trestat, pokud si najde záminku. Vyjmenoval jsem řadu témat, kterými se liší Vidlákovy kydy od České televize. Vyjmenoval jsem to, co si na Seznamu nepřečtete, co Cemper označuje za lhaní, co se na Nově i Primě zpravidla vymlčuje a za co Vítek Rakušan nemá slitování. Našlo by se toho samozřejmě mnohem víc.

Já se teď ptám… máme pravdu? Máme pravdu v tom, že libtardi zavedli celý Západ do slepé uličky, díky čemuž značně vzrostla ekonomická i vojenská rizika a to tak moc, že je reálně možné, že nás v brzké době čeká průser, jaký nikdo nepamatuje? Nebo jen strašíme a naše vláda, Evropská komise i děda Biden mají všechno pod kontrolou?

To je strašně důležitá otázka. Blíží se realita našemu vidění světa nebo jsou blíž pravdě libtardi? Teď vůbec nejde o to, kdo má lepší propagandu a marketing, protože realita se prostě ohýbat nedá a vždycky nakonec vyhřezne. Proto se ptám: Co vyhřezne? Jsme svědky promyšleného plánu našich elit nebo sledujeme oddalování průseru? Jaká realita se projeví?

Hele, dovedete si představit, jak budou libtardi koukat, pokud se ukáže, že jsme fakt tu pravdu měli? Jaký otřes je čeká? Dovedete si představit, co s nimi udělá zjištění, že je jako darmožrouty nikdo neuživí, protože ve skutečnosti nic nedělají a jen si navzájem předávají lejstra? Podíveje se na Černochovou… minulý týden posílá Svobodu na převýchovu a předtím zničila kariéry mnoha lidí, kteří s ní nesouhlasili a o pár dní později vypadá, že ztratila víru v ukrajinské vítězství. Karel Schwarzenberg se začíná ozývat proti trestání dezinformátorů… Ředitel ČSOB odešel z léčebny, vzal si doma zbraň a nikdo neví, co s ním je. Helo Bank u nás ukončuje činnost. Ševčíka neodvolali… Švédské předsednictví EU jaksi spíš grýndýlové cíle reviduje, než posiluje.

A to se ještě skoro nic nestalo. Všechno teprve začíná. Dovedete si představit, jak kruté vystřízlivění čeká naše ojrohujery a příznivce Evropských hodnot? Stačí k tomu jediné… aby se ukázalo, že jsme měli pravdu. Nemusíme jí mít na sto procent, i polovina by byla něco naprosto šíleného.

Vlezli jsme všichni do čínsko-ruské pasti, nebo Rusové s Číňany vlezli do té naší? O tom je naše budoucnost a o tom je příprava na budoucnost.

Jak vidíte, my nepotřebujeme libtardy zavírat. Stačí nám překládat zahraniční články. Nepotřebujeme ani zakazovat, ani nálepkovat. V poslední době už s námi ani nevedou diskusi. Jen rovnou provokují, nadávají a zavírají oči. Musejí se uchylovat k cenzuře, musejí kriminalizovat, musejí vymlčovat. Bez toho už nejsou schopni udržet svoje narativy.

Jestli máme pravdu, tak se jednoho dne celý ten libtardí svět sesype jak domeček z karet. Bez ohledu na jejich mediální moc a schopnost propagandy. A na tento moment se chystáme, jasné? Na chvíli, kdy se nade vší pochybnost ukáže, že jsme měli pravdu. A pokud jsme pravdu neměli, tak tento moment prostě nenastane. Tečka.

Je jasné, kam mířím? Všechno, co teď děláme, směřuje k tomu, aby tu existovala nějaká síla, která bude schopná si tu moc ležící na ulici vzít. Aby to byla domácí síla. Aby to byli lidé, které budeme znát, budeme vědět, co od nich čekat, budeme vědět, jaké mají názory, jaké mají organizační schopnosti, jaké mají znalosti, jestli jsou schopni strategického myšlení, jestli rozumějí ekonomice.

Všechno, co děláme, je příprava na budoucnost. Pokud máme pravdu, tak jednoho dne přijde vystřízlivění. Vystřízlivění z třicetiletého popírání jakýchkoliv skutečných hodnot. Vystřízlivění z nerealistických utopií. Vystřízlivění z hloupé a arogantní zahraniční politiky. Vystřízlivění z evropských grýndýlů.

Nebudeme-li mít té době vybudované vlastní struktury, tak to dopadne jako obvykle. Převezme si to tu někdo, kdo je řízený zvenčí. Budeme-li se v ten den jen tak hemžit a nebudeme-li schopni jednotného postupu, nebudeme-li mít lídry, kteří na tento den budou připraveni, tak nakonec ještě budeme rádi, že tomu velí ti stejní blbci jako doposud, protože alespoň vědí, jak to chodí.

Všechny demonstrace, nátlakové akce, pochody za mír, setkávání se svíčkami, všechny iniciativy různých spolků i charismatických jednotlivců, to všechno potřebujeme. V České televizi nám je neukážou. Nenechají nás, abychom si o nich udělali obrázek. Nechcete, aby byl premiérem znovu Fiala? Tak musíte nechat Rajchla, aby se ukázal. Nechcete mít znovu na financích Stanjuru? Tak nechte Babiše, ať mluví o číslech. To umí na jedničku.

Nechcete Rajchla? Tak vyzdvihněte někoho jiného. Nechcete stranickou politiku? Tak se nechte zaujmout něčím jiným a pracujte pro to. Je zbytečné přemítat, jestli je PRO součástí problému, pokud nepřijdete s lepším řešením. Je zbytečné útočit na Babiše, pokud tu nebude někdo, kdo mu převezme voliče. Počítá se, kdo má postavenou nějakou strukturu. Počítá se, kdo dokáže někoho zmobilizovat. Počítá se počet lidí, kteří za někým stojí a věří mu. Nic víc, nic míň.

Proto vám v jednom kuse vnucuju výše zmíněné politiky. Ne proto, že by byli bezchybní. Ale proto, že jsou. Že dělají. Že mají něco hmatatelného a nejen řeči. Vyzdvihuju cokoliv, co je čin. Vyzdvihuju kohokoliv, kdo něco doopravdy dělá. Třeba i naivně a nedostatečně… ale až jednoho dne libtardí svět kiksne, tak se budou počítat jen ti, kdo sebou přivedli další lidi. Čím víc, tím líp. Ti, co řečnili doma, nebo dávali celou dobu jen rady, ti stát nepřevezmou. Každý, kdo v této zemi něco dělá, ten mi stojí za propagování. Kdo překládá, píše, svolává, organizuje, vystupuje před lidmi, učí, natáčí, zakládá stranu, hnutí či spolek, ten připravuje budoucnost. A až ta budoucnost přijde, tak teprve zjistíme, kdo tu budoucnost připravoval nejvhodněji.

Až jednoho dne zjistíte, že vám bankomat nevydá vaší výplatu, tak budete sakra potřebovat někoho, kdo řekne, že existuje i jiná cesta, než jen digitální měna. A budete si sakra rozmýšlet, jestli mu dáte důvěru, protože půjde o poslední zbytky toho, co ještě máte.

Ale pokud nikdo nic připravovat nebude (protože to přece nemá cenu a Aspeni mají všechno pod kontrolou a probíhá tu geniální plán, který se do puntíku vyplní), tak ani nebude žádná alternativa. Jen ta digitální měna a hned po ní digitální otroctví. Pokud tu nebudou různé proudy, tak nebude z čeho vybírat. Pokud nebudou budoucí lídři dostávat šanci, tak se neosvědčí a budou se v tom lepším případě učit ze svých chyb až pak, kdy každá chyba bude drahá jako sviňa. V tom horším případě na ně vůbec nedojde, protože nám „jediné možné řešení“ nabídne Číňan, Rus, Elon Musk, Berlín či Varšava (nehodící se škrtněte) a nebude čím to trumfnout.

Vidlák bude vždycky vyzdvihovat kohokoliv, kdo alespoň trochu bude na straně národa a bude předvádět činy a nejen řeči. Takové si bude zvát domů, za takovými bude jezdit, jejich skutky bude mapovat a upozorňovat na ně. Nelíbí se vám, že mluvím o Babišovi jako o českém Orbánovi? Najděte jiného, kdo něco dělá a má potenciál být lepším českým Orbánem. Nelíbí se vám, že mluvím o Rajchlovi jako o českém Trumpovi? Najděte jiného, kdo má potenciál být lepším Donaldem. Rád upozorním na jakýkoliv počin SPD, Trikolory i kohokoliv dalšího. Upozorním na kohokoliv, kdo něco organizuje, kdo píše, kdo překládá… prostě kdo koná. To jsou moji hosté, pro ně budu mít vždycky slabost a budou to u mě mít dobré.

Pokud máme v našem hodnocení světa pravdu, tak si budoucnost bude vybírat právě z těch, kteří viděli stejnou cůkunft jako my, ale zároveň se na tu budoucnost připravovali.
https://www.litterate.cz/mame-pravdu/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 06 dub 2023, 00:06

My se to naučíme by Vidlák 5 dubna, 2023

Ve svém včerejším článku jsem se ptal, jestli máme pravdu. Jestli se skutečně děje to, co popisujeme. Jestli opravdu sledujeme sestupnou spirálu a slepou uličku Západu. Jestli se západní režim skutečně dopracoval do stavu, kdy je jakákoliv korekce nemožná, protože není možné mluvit otevřeně, není možné navrhovat jiná řešení, není přípustná žádná alternativa a ani diskuse nad alternativou. Ptal jsem se, jestli je vůbec možné přinášet ještě jiné recepty na současnou situaci, než jen více víry, že je vše v pořádku.
Je dovoleno mluvil o jiném řešení problémů EU, než více EU? Je dovoleno se zamýšlet nad jinými řešeními války na Ukrajině, než více války? Je možné navrhovat jiná ekologická řešení, než více Grýndýlu? Nebo je to stejné jako ve středověkdy, kdy sice inkvizice bděla nad tím, aby nic lidem nekazilo více víry, ale stejně se to nepovedlo, protože víra se palečnicemi a kriminálem prostě nastolit nedá?

Ne, nevítězíme, protože je tu stále ještě hodně víry. Třicet let se na to budovaly struktury. Třicet let se pracovalo na tom, aby se dal veřejný prostor přehltit, aby ve všeobecném chaosu zaniklo to důležité, aby televize byla v každé domácnosti i každém pokoji a aby ji ovládali ti správní. Ale jak vidíte, v posledních letech stojí udržování víry tolik úsilí, že to prostě nezvládají. Takhle to je, ne? Dosavadní nástroje nestačí, musejí vymýšlet stále nové.

Ale už to nějak není ono. Když se o víru musí starat takový blbec jako Jan Cemper nebo Bob Kartouz, když nad evropskými hodnotami musí bdít Jakub Janda a František Vrábel, když se musejí zapojit různí Střížové a soudci, když prostě musíte nasadit novodobou inkvizici, tak je to z důvodu, že víra je v troskách. Lidí, kteří přestali věřit, už je prostě hodně a přibývají stále rychleji.

Je to trochu jako osídlování Ameriky. Už se prostě dá odcházet z puritánské Británie, ale samozřejmě to neznamená snadný život. Na Alternativě je svobodněji, ale také poněkud divoko. Jsme na začátku pionýrského období. Průzkumníci už zmapovali terén a vydali mapy. Už si je také běžně čteme. Prolomení hradeb od Hampla, Kellerova Hybridní politika, knihy Iva Budila… dokonce už máme i první školu – Jungmannovu akademii. A prý si na nezájem nemohou stěžovat. Už máme i první periodika. Existuje časopis Argument, existuje Nová republika, Rádio Universum, Vidlákovy kydy, apod, apod. Existují už politici, kteří rozpoznali, že Alternativa je možná milion voličských hlasů a ucházejí se o ně.

Jak je to dlouho, co to takhle je? Vlastně hrozně krátce. Prvním akcelerátorem byla doba covidová. Když si to tak vezmu, před rokem 2020 ještě nebylo prakticky nic, teď jsme o necelé tři roky dál a podívejte, co všechno už existuje.

A teď to hlavní – všechny naše struktury existují za zlomek nákladů majnstrýmu. Za marginální procento obratu velkých médií. Za marginální promile rozpočtu libtardích politických neziskovek. Děláme to směšně levně. Když si na fejsbůku přečtete Pavla Šika, tak máte stejně dobré informace jak od kteréhokoliv majnstrýmového překladatele. Kvalita není o nic horší, jen on to dělá zdarma. Alternativa se propojuje stále více i bez velkolepých iniciativ placených ze státního rozpočtu.

Svým způsobem jsou to malé počiny… vydupané ze země výraznými jednotlivci. Ale už nejsou směšné. Spousta slepých uliček už byla prochozena mnohem dříve. Zkušenosti už prostě jsou. A podívejte, kolik peněz musí dávat naše pravdomluvná vláda, aby naše kverulantství udržela pod pokličkou. Podívejte, jak se musí ohánět policie i státní zástupci, jak se musí mazat, blokovat, jak se musí odhalovat pravda lhaním, jak se musí vyhrožovat a cenzurovat, aby se udržel krok s alternativou, která dohromady nemá rozpočet ani jako poslední servisní středisko České televize. Tajné služby hledají, kudy nás to ten Putin financuje a nic… Protože nás nefinancuje. Jsme pod rozlišovací schopnost, ale přesto kvůli nám musejí roztáčet represivní aparát a nemluví v televizi už vlastně o ničem jiném než o nás. Stále více s nimi srovnáváme krok a umíme to za pár šupů. Jsme proti majnstrýmu barbaři, ale na každou korunu, kterou použijeme, musí pravdomluvná média zacálovat tisícovku, aby to nějak zachránila.

Pamatujete, jak velká byla víra tenkrát v roce 89? Obrovská. Strašně obrovská. Musely se rozkrást stamiliardy, musely se zničit celá průmyslová odvětví, muselo se za babku rozprodat národní bohatství, muselo se vstoupit do EU a NATO, museli jsme se zadlužit, museli jsme zjistit, že jsme pro ně jen dojná kráva, musely nastoupit grýndýly a padesát pohlaví, aby se ta víra začala otřásat v základech. Až když začali očkovat lidi experimentálními látkami a chtěli to udělat povinně, až když za humny vzplála válka, až teď se začala víra více hroutit.

A samozřejmě se to řeší, jako kdykoliv v dějinách. Je třeba zachovat víru. Nikoliv se snažit změnit svět tak, aby víra v budoucnost přišla sama. Prostě je zapotřebí založit inkvizici. Nefungovalo to tenkrát, nebude to fungovat ani teď. Víra se nedá vynutit. Ta buď je a nebo není. A v současné době je odpadání od víry přímo masové a zcela jednosměrné.

Jsme společenství odpadlíků. Společenství těch, kteří už nevěří, že jsme na dobré cestě. Společenství těch, kteří hledají jiné možnosti a jiné pěšiny dějinami. A samozřejmě hledáme novou víru v nové naději na budoucnost. Ještě jsme skeptičtí. Viděli jsme spoustu neúspěchů, viděli jsme spoustu slepých uliček. Přesto se už shodujeme, že jak to dělá naše vláda, takhle už to nejde dál. Ale umíme alternativy hledat levně. Nejsme zmlsaní. Ještě nemáme tolik podpůrných struktur jako majnstrým, ale ty co máme, ty nás nezruinují.

Před několika lety jsem měl období, kdy jsem se zamýšlel, jestli vůbec nějaká cesta existuje. A pokud ano, jestli po ní i někdo bude chtít jít. A ejhle, chce po ní jít opravdu hodně lidí a kus je už dokonce i slušně prošlapaný a značený. Průkopníci už kus práce odvedli, byť to mnohdy bylo k uzoufání. Už nejsme marginální, už jsme jediným tématem majnstrýmu. Vláda téhle země už musí bojovat především proti vlastním obyvatelům, aby se ještě chvíli udržela. Její mediální poskoci musejí vymlčovat, dehonestovat a lhát. Její prokurátoři musejí zastrašovat. A stejně je jim to houby platné. Sokolovny jsou stále plnější, sledujících na sociálních sítích přibývá a přibývá i aktivních, kteří veřejný prostor formují. Zároveň se prostou soutěží postupně eliminují blbci. Původní hemžení je stále organizovanější.

Ještě si nedovedou představit, že bychom jim byli skutečnou konkurencí. Ještě si myslí, že to nějak zachrání udavačstvím a kriminalizací. Ale nezachrání. Na to jim ekonomika šlape příliš blbě, na to dělají příliš mnoho chyb v zahraniční politice a spotřebovávají příliš mnoho peněz na marketing.

My se to naučíme. Naučíme se, jak dělat politiku, jak dělat podpůrné struktury, jak se organizovat, jak mluvit a jak vítězit. Porovnejte si situaci před rokem a dneska. Vidíte to na první pohled.
https://www.litterate.cz/my-se-to-naucime/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 07 dub 2023, 00:26

Ofenzíva jako začátek konce by Vidlák 6 dubna, 2023

Dnes se chci po delší době opět vrátit k válce na Ukrajině, protože o velké ukrajinské ofenzívě si už cvrlikají i vrabci na střeše. Náš prezident řekl, že Ukrajina má jen jeden pokus zvrátit situaci na bojišti. Stepní orákulum Džamila nás zase oblažila detailním rozborem, jak Ukrajinci slavně zvítězí a do léta bude po válce. Američtí vojenští blogeři se shodují, že ofenzíva bude, ale nic nepřinese, protože Rusové celou zimu pilně kopali zákopy a chystali všemožná opevnění ve všech myslitelných směrech možného útoku. Prezident Zelenský řekl, že ofenzíva nebude, protože spojenci nedodali dostatek zbraní. Ruští blogeři tvrdí, že ofenzíva nejspíš nebude, protože Ukrajina všechny rezervy použila k udržení Bachmutu.
Do toho nám Putin se strýčkem Si chystají henty „největší změny za sto let,“ jejichž první fáze vypadá tak, že se místo v dolarech bude obchodovat v juanech. Do toho Saúdové snižují těžbu ropy, Rusové také… ale vsadím se, že rostoucí cena nebude mít vliv na cenu v Číně a Indii.

Mimochodem… vzpomínáte na ropné sankce? Že jsme se tady kolektivně zavázali, že nekoupíme ruskou ropu, pokud její cena překročí určitou hranici? A vzpomínáte, že Putin podepsal jakýsi dekret, že pokud tyto sankce budou uplatněny, tak Rusko takovým zemím nedodá ropu vůbec? Skoro mám pocit, že snížení těžby má posunout cenu ropy nad zastropovanou sumu, aby se vidělo, kdo má koule. Zdá se, že nové cesty jsou již navázány, tankery vědí, kam mají plout, je domluvená nakládka i vykládka…

Američané už teď především bojují proti inflaci a řeší, jak velké úrokové sazby (a na ně navázané krachy bank) jsou ještě přijatelnou ztrátou. Němci už prý zase pojišťují Nordstrým a příslušná nepoškozená trubka má pěkně zase začít pracovat. Stále více zemí hlásí, že už nemají žádné zbraně, které by Ukrajině mohly předat. Včera se začaly množit zprávy, že Wagnerovci v Bachmutu přitlačili a Ukrajina začíná svoje vojáky stahovat.

Macron byl sice v Číně, ale tiskovka nic moc. Sitting Ping mu prý dal necelou hodinu. Uršula tam byla s Macronem, ale s ní se čínský prezident snad ani nesešel. Nepochybuji o tom, že naši intervjuci v celém tom diplomatickém fiasku najdou nějaké pozitivní momenty, aby to nevypadalo tak blbě a určitě nám vysvětlí, jak Macron Číňany zepsul za nedodržování lidských práv. Jinak ale to vypadá, že podmínky si bude diktovat Číňan a ne Frantík.

Mimochodem, víte co je zajímavé? Celá ta válka na Ukrajině se vede ze zásob, které si obě supervelmoci připravily na třetí světovou válku. Já vlastně docela zírám, kolik těch nábojů a granátů bylo někde uložených. Když si vzpomenu, jak se měly Evropou valit obrovské armády, jak byly naplánovány průniky k Rýnu nebo směrem na Polsko, kolik se toho mělo účastnit tanků a další techniky… a stačila trocha technického pokroku a všechny ty obrovské zásoby stačí sotva na boj na Ukrajině, který se prakticky nehýbe z místa. Bojiště je nasycené moderními prostředky, které se víceméně eliminují navzájem a zůstává jen staré dobré dělostřelectvo a lidský kanonenfutr. Zbytek jsou šachy… žádný poker. Není co skrývat a není s čím blufovat.

Na začátku války se ukázalo, že nějaký manévrový boj moc nefunguje. Kdejaký hejhula s Javelinem dokázal zastavit tankovou kolonu. Javelinů bylo hodně, tanků méně. Co se neobsadilo na začátku, to se pak dobývalo rozstřílením na hadry. Nějak si nedovedu představit, že by to teď mělo být jinak. Jako že se ukrajinské tankové kolony budou valit krajinou a ruské ruční protitankové střely budou mít dovolenou. Bojiště je extrémně široké, všude samý dron, všechno je vidět… Přemýšlím jak by musela vypadat ukrajinská ofenzíva, aby tohle všechno eliminovala…

K ofenzívě dojít musí. Skutečně má Ukrajina poslední pokus, jak předvést nějaké impozantní vítězství. Pokud ho nepředvede, začne vojenská pomoc rychle slábnout. Koneckonců, kdy jste naposled slyšeli Fialu nebo jiného chciválka mluvit o tom, jak Rusko bude platit válečné reparace? Kdy jste naposled slyšeli o poválečné obnově Ukrajiny za ruské peníze? Kdy jste naposled slyšeli o ekonomické příležitosti, až to všechno skončí? Už se mluví jen o těch ohrožených hodnotách, které je nutno bránit, ale nějak se z vítězného tónu úplně vytratilo, že to celé dobře dopadne. Ukrajinci potřebují ofenzívu, protože Západ potřebuje ofenzívu a pravdu bude mít nejspíš Petr Hampl, který říká, že to celé bude rituál, který se udělat musí, protože se to očekává, ale nic se nezmění.

Jedině velkolepý úspěch ukrajinských sil ještě může změnit ochabující podporu Západu. Tak velký, aby obnovil víru ve vítězství, ve které už nevěří ani Němci ani Francouzi. I Poláci nějak podezřele často mluví o nutnosti debanderizace a nutnosti vstoupit na ukrajinské území, aby si Rusové nevzali všechno. To jediné by mohlo změnit rozpoložení ukrajinských spojenců, kteří začínají mít svých problémů dost, protože to přece mělo být celé jinak. Rusko se mělo zhroutit pod sankcemi a jejich armáda je přece neschopná.

Na bojišti ještě bude muset zemřít hodně mladých kluků, aby se všechno definitivně ukázalo. Ještě se tam vystřílí hodně peněz a zničí hodně domů a bytů. Ale když vidím tu frontu asijských, afrických i jihoamerických představitelů v Moskvě a Pekingu, tak bych řekl, že hoši věří víc těm dvěma autoritářům, než Bidenovi. V poslední době nějak moc státníků přestává pochybovat o tom, že Rusko nakonec vyhraje…

Ukrajina má jednu poslední možnost otočit to na svojí stranu. Stane se tak? Nebo to bude začátek konce?
https://www.litterate.cz/ofenziva-jako-zacatek-konce/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 08 dub 2023, 01:18

Ukrajinské obilí by Vidlák 7 dubna, 2023

V posledních dnech se množí zprávy o tom, jak do EU přichází velké množství ukrajinského obilí, které nesplňuje evropské předpisy, kazí ceny zdejším zemědělcům a vůbec tu převrací naruby trh a nikdo vlastně neví, co z toho bude. Nedávno se objevila zpráva, že Maďarsko zadrželo náklad, který byl plný pesticidů a vrátili ho zpátky. Množí se mi dotazy, co o tom vím a jestli bych se k tomu mohl vyjádřit. Dnešní sobota se pro to hodí a tak se dnes pokusím vysvětlit, co se na společném evropském trhu (který zvýhodňuje velké hráče) vlastně děje.
Musím začít loni ve žních. To válka na Ukrajině jela na plné obrátky a nikdo doopravdy nevěděl, jak budou vypadat protiruské sankce. Nikdo netušil, co se bude moci vozit a co naopak ne, nevědělo se, jestli přes Černé moře bude někdo vozit obilniny, hledaly se cesty, jak komodity vozit pomocí vlaků do Evropy, jistě si vzpomenete na obrázky čekajících lodí u dunajských přístavů… do toho se nevědělo, jak to doopravdy bude s ruským plynem, Nordstrýmy ještě jely… také klidně mohla být Třetí světová válka, Putin i Biden se mohli blbě vyspat… Prostě ceny obilnin byly vysoké.

Ceny byly tak vysoké, že po žních se pšenice dala prodat i za devět tisíc korun tuna. Jen pro srovnání, o rok dřív to byly sotva čtyři tisíce za tunu. Zároveň ceny hnojiv byly skoro čtyřnásobné, nikdo nevěděl, jestli jeho výrobní linka nejede poslední sezónu a většina zemědělců se připravovala, že na hnojiva prostě nebudou mít.

V takové atmosféře ne nakupovalo a prodávalo. Na jednu stranu to bylo opojné. Obilí vyrostlo za staré nízké ceny a prodávalo se za nové vysoké ceny. Téměř všichni na tom v podstatě vydělali a v jejich účetní uzávěrce se to projevilo. To jsou ty vysoké zisky, kterých zemědělství dosáhlo. Ale na druhou stranu, nikdo nejásal, protože nevěděl, kolik doopravdy budou letos hnojiva stát. Dopadlo to nakonec tak, že ti, co opravdu dobře vydělali, ti nakoupili hnojiva loni a za velmi vysoké ceny, protože reálně hrozilo, že budou ještě dražší. Ti, kteří tolik nevydělali, ti počkali do letoška a měli štěstí, ceny začaly klesat, protože trhy si zvykly a přestaly věřit na Třetí světovou válku.

Zhruba od prosince vysoké ceny klesají. Podařilo se to vymyslet s plynem i elektřinou, napojily se nové logistické řetězce a od února se ceny komodit i hnojiv začaly přibližovat předválečným cenám. Jsou pořád ještě o něco vyšší, ale už ne o tolik.

Jenže… u zemědělců i u výkupců stále leží pšenice, kterou koupili loni za hentěch devět tisíc korun za tunu, ale nikdo to od nich teď nechce koupit a zpracovat. Kšeft je vždycky ýbr ales a když máte kousek za hranicemi EU obrovskou obilnářskou velmoc, která má velmi solidní úrodu a nemá úplně kam vyvážet, protože sice udělala s Ruskem dohodu o vývozu obilí, ale zároveň Lavrov jezdil po Africe a nabízel ruskou pšenici místo ukrajinské, tak jí prostě hodně zbylo. Rusové loni měli tak rekordní úrodu, že dokonce budou Africe nějakou pšenici dávat darem, aby vůbec měli skladovací místo na letošní úrodu.

Ukrajinská pšenice tak nakonec šla do světa o dost méně, než se plánovalo. A protože je levná, kšeft nakonec vždycky zvítězí nad předpisy a tak nám teď ta nadbytečná pšenice jde do EU. K nám do ČR jí moc nepřijde, ale hodně jí jde do Polska i Německa. Německo má velkou mlynářskou kapacitu a teď s moukou v podstatě podtrhli celý východounijní trh. Německá mouka je teď podstatně levnější než česká, protože se dělá z levné ukrajinské pšenice.

Na Ukrajině se nedodržují unijní předpisy pro pěstování, hnojení i agrochemii. Ale když jde o kšeft, tak jdou nakonec předpisy stranou a „nějak se to udělá.“ Zpravidla tak, že se ta nadlimitní pšenice smíchá s nějakou jinou a voila, už to vyhovuje. Navíc i na Ukrajině umějí pěstovat pšenici tak, aby unijním předpisům vyhovovala. Není to tak, že bychom byli zaplaveni nějakým sajrajtem, jsme prostě zahlceni levným zbožím, které nevyhovuje ve větší míře, než jak jsme tady zvyklí.

Evropský trh samozřejmě stojí. Drahou evropskou pšenici nikdo nechce. Té ukrajinské je tolik, že cena neustále klesá. Většina obchodníků to řeší tak, že také kupují ukrajinskou pšenici a míchají ji s tou naší, aby výsledná cena nebyla tak ztrátová nebo dokonce byla trochu zisková. Když smícháte pšenici za devět tisíc s pšenicí za tři tisíce, dostanete pšenici za šest tisíc a to se už třeba prodat dá… Na nějaké pesticidy se kašle, protože to se naředí.

Většiny českých zemědělců se to netýká… oni prodali už loni v období vysokých cen a teď jsou až do žní v klidu. Ceny hnojiv klesly, nakonec všichni svojí situaci víceméně vyřešili. Ale pokud někdo svojí úrodu ještě neprodal, tak splakal nad výdělkem. U nás mají Černého Petra obchodníci. Ti draze nakoupili a teď musejí levně prodávat. Tak jak loni pohádkově vydělali, tak letos zase podobně pohádkově prodělávají. Nedokážu zatím říci, jestli letošní ztráta bude větší nebo menší než loňský zisk.

Hůř jsou na tom třeba Poláci. Tam vypadá zemědělská struktura trochu jinak a tamní polský ministr zemědělství loni radil, aby producenti obilí neprodávali, že půjde nahoru. Teď skončil, protože ho poslechlo nadkritické množství zemědělců a mají teď existenční problémy. Obdobná situace je prý i v Maďarsku, ale neberte mě úplně za slovo.

Já osobně tvrdím, že do žní je to víceméně jedno. Kšefty nějak dopadly, prvovýroby mají svoje jisté, obchodníci letošní ztráty vyrovnávají loňskými zisky, ceny hnojiv se alespoň trochu ustálily a to, co bylo zapotřebí pro budoucí úrodu, to už bylo vykonáno i zaplaceno. Do žní se už nic významného nestane. Ukrajinská pšenice sem bude proudit dál a záležet bude na tom, co bude v létě. Až žně ukáží, co se bude dál. Tam se bude lámat situace.

Revoluční situace nastane až tím, jestli nízké ceny obilnin budou trvat i dál. Jestli je ukrajinské obilí novou stálicí, nebo jen dalším výkyvem, jakých jsme loni zažili celou řadu. Ale ať tak či tak, my u nás na to nebudeme mít vliv. Tohle bude boj Polska s Německem.
https://www.litterate.cz/ukrajinske-obili/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 10 dub 2023, 00:34

Jestli jim nakonec neděláme službu…
by Vidlák 9 dubna, 2023

Program demonstrace příští neděli je už odtajněn. Sejdeme se na Václaváku, ale tentokrát obráceně… pódium by mělo být dole na Můstku. Demonstrace by neměla být příliš dlouhá a pak se půjde k úřadu vlády, tedy ke Strakovce. U vchodu budou nakupeny petiční stánky, protože petice, která má deset tisíc podpisů, tu musí projednat petiční výbor ve sněmovně, což jinými slovy znamená, že s námi budou muset chtě nechtě mluvit a budou nás muset nechat něco říct. Zároveň bychom měli udělat lidský řetěz kolem celé Strakovky dokola a budeme rádi za každého, kdo tam s námi vydrží co nejdéle.
Je nám samozřejmě jasné, že musíte v pondělí do práce, protože na demonstrace nejezdí žádné ztracené existence, které už tento režim semlel. Na demonstrace jezdí ti, kteří ještě mají co ztratit a cítí, že jsou pomalu na řadě. Tohle samozřejmě žádný Šafr ani JXD nikdy nepochopí a dál budou hledat prototyp dokonalého dezoláta, ale my víme, že na vaší práci závisí vaše rodiny. Přesto, kdo budete schopni zůstat, nebo kdo budete schopni přijet druhý den a někoho vystřídat… budeme za vás rádi. Chceme u úřadu vlády vydržet co nejdéle, ale hodně to závisí od vaší podpory.

Samozřejmě pořád platí totéž, co píšu pořád. Buď můžete podpořit to, co je a nebo si počkat na nějakého lepšího lídra a lepší dobu. Pokud se jí dočkáte. Za posledních třicet let jsme se lepší doby nikdy nedočkali. Je to jen horší a horší. A jestli znáte někoho, kdo by se lépe bil za českou věc, sem s ním. Okamžitě ho začnu propagovat.

Jindro, jako potud dobrý… ale nemohu se zbavit dojmu, že s hentou Strakovkou děláme chybu… 🙂

Považ, když se to alespoň trochu povede, tak se Fiala nedostane pár dní do práce. Když tam nepůjde on, tak tam nejspíš nepůjdou ani jeho podržtaškové. Dokonce se třeba ani nesejde vláda. Tři, čtyři dni nebudou úřadovat… Naše vláda nás letos oficiálně zadlužuje rychlostí asi 3/4 miliardy denně. Zatím tedy byli šikovnější a zvládali to rychlostí asi dvě miliardy denně. Když Fiala nebude příští týden úřadovat, tak to znamená, že této republice ušetříme deset miliard… Představ si to, slibujeme lidem, že se jejich situace zlepší, až se vlády zbavíme, ale ono by se to mohlo začít zlepšovat hned…

Navíc je dost možné, že když Fiala nebude v práci, tak se to pozitivně projeví i v jiných než ekonomických ukazatelích. Například by mohla rapidně klesnout spotřeba tvrdých drog mezi náměstky. Nebudou mít ze svého šéfa tak těžkou hlavu. Několik dní nebudou muset napravovat blbosti, které Fiala nadělal. Drogoví bossové začnou mít problémy, nebudou mít na úplatky pro policii a Amnesty International nám zvýší protikorupční rating… Od Fialova nástupu do úřadu se v kanálech pod Strakovkou podle mě prohánějí električtí úhoři pohánění kokainem.

A toho ušetřeného chlastu… přestali by psát ožralí na sociální sítě a my bychom najednou neměli na co poukazovat. Navíc, kdyby někteří vystřízlivěli, třeba by přestali být tak bojovní a zjistili by, že Rusko má atomovky a mohlo by je použít, pokud je příliš nasereme… Černochová už jednu světlou chvilku měla… co když je budou mít častěji?

Nedej Bože by se mohlo zjistit, že premiér nikomu nechybí. Že je mnohem lepší, když z domova píše hovadiny na sociální sítě, které jsou tak ujeté, že by je fejsbůk zadarmo snad ani neotiskl. Že úředníci zvládnou celou agendu sami, ono to třeba i začne dávat smysl, protože vydávat za úspěch českého předsednictví zákaz spalovacích motorů a vzápětí vydávat za ještě větší úspěch, že to Švédové zrušili, to dokáže jen Fiala. Na to je třeba mít hodně teflonovou náturu. Co když se ukáže, že je premiér naprosto zbytečná funkce, která by se dala bez problémů nahradit automatem na podpisy?

Co když se zjistí, že nejjednodušší věc, jak vyřešit problémy této země, je zrušení voleb do poslanecké sněmovny?

Navíc, když novináři nenajdou před Strakovkou žádné dezoláty, ale normální táty a mámy od rodin, kteří prostě chtějí, aby tahle vláda konečně skončila, mohlo by se v nich hnout svědomí. Ono není žádný med běhat s kamerou, hledat zlé bijce a místo toho potkávat bodré moraváky, kteří rozdávají domácí koláčky každému, kdo jde kolem. Co když půjdou do sebe a začnou u Šafra dávat výpovědi? V České televizi už skoro nikdo nezbyl, všichni jsou na nemocenské, nebo moc mňoukali a šikanovali… skoro by stačilo, aby se hnulo svědomí ještě u jedné libtardí akční skupiny a zpravodajství se sesype samo.

Vítek Rakušan má sice svoje ministerstvo, ale on je rozdíl vydat nějaký příkaz sám za sebe a být za něj plně odpovědný, nebo kolektivně za celou vládu. Co když se ukáže, že jsou všichni úplně normálně zbabělí (teda až na Černochovou, ta se nebojí ani atomovek) a místo, aby neměli slitování, prostě zalezou?

Co když to uvidí poslanci a začnou přemýšlet, že by možná národu ke spokojenosti stačilo, aby tam nebyl Petřík s Vítkem… Tak je nahradí třeba Pavlem Blažkem a… pardon, u STAN si žádného normálního představit nedovedu… ti přestanou říkat ty největší hovadiny a všichni budou vlastně spokojení?

Prostě by se mohlo ukázat, že se zablokovanou Strakovkou vláda funguje o dost líp. Mohl by se začít zlepšovat stav rozpočtu, poklesla by spotřeba léků na žaludeční vředy, novináři by se museli zabývat něčím jiným, než adorací vládních kroků a ze zoufalství by si třeba mohli přečíst svůj vlastní kodex a udělat nějakou normální reportáž. Mohlo by se jim to třeba i zalíbit…

Jestli vládě neděláme tím lidským řetězem vlastně službu…
https://www.litterate.cz/jestli-jim-nedelame-sluzbu/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 10 dub 2023, 23:16

Šestnáct procent ostatních by Vidlák 10 dubna, 2023

Viděli jste nový průzkum voličských preferencí od SANEPu? Určitě ano, veřejným prostorem to docela zarezonovalo. Hnutí ANO má podle něj 33%, ODS na druhém místě má 13%, Piráti a SPD mají kousek přes 9%, PRO má přes 6% a zbytek by se do sněmovny nedostal. Leckdo už se k tomu vyjadřoval, já osobně jsem k těmto průzkumům spíše skeptický, takže nebudu sčítat procentní body jednotlivých koalic a jásat, že ANO, SPD a PRO mají dohromady skoro padesát procent a Pětikolka má sotva 35%. Do voleb je ještě daleko, dokonce i do případných předčasných.

Zde máte obrázek:
https://www.litterate.cz/wp-content/upl ... 24x671.jpg

Ovšem trendy jsou jednoznačné… Vítek Rakušan si zřejmě už neškrtne, protože si nedovedu představit, že by Piráti byli znova tak blbí a vzali je do koalice, kde by byli zase překroužkováni. A pokud budou pirátští marketéři vykřikovat, že nejlepší pro naší budoucnost je sebrat důchody těm starým co tu „nechali spálenou zemi“ a dali to mladým, tak bych řekl, že Bartoš si už ve sněmovně taky nezařeční. O Svetrové Dvousvetrové a Lidovcích ani nebudu mluvit.

Navíc platí dávné pravidlo, které zavedl bloger Vlk. Pokud bude mít ANO, PRO a SPD stojedničkovou většinu, všichni libtardí demokrati rázem zapomenou, že Andrejko je vtělené zlo a agent Bureš a raději se obětují, aby nešel do koalice s populisty a proruskými zrádci. To najednou bude medových řečiček… ČSSD by mohla mluvit. ČSSD vládla, pokud měla s komunisty ve sněmovně většinu. Pak se vždycky našlo dost demokratů do koalice ochotných. Teď to bude naprosto stejné, o tom není třeba si dělat iluze. Takhle si libtardi udělali pochod institucemi. Postarali se, aby byli v každé vládě. Nezapomeňte na to, oni umějí svoje očerňování Zemanů, Paroubků, Topolánků, Nečasů, Sobotků i Babišů zapínat a vypínat podle potřeby a pravdoláskaři u televize jim to žerou.

Proč to všechno píšu…

Včera v diskusi na fejsbůku zazněl vyčítavý komentář, že pořád mluvím o sjednocení opozice a přitom skutek utek, protože si stejně každý kope na svém písečku a já to v lepším případě přehlížím a v horším dokonce přímo kolaboruju s někým, kdo se jen chce vyšvihnout nahoru.

Přátelé, to je ovšem základní omyl. Já se nesnažím sjednotit OPOZICI. To je zcela nereálný nesmysl. Nikdy u nás nevznikne žádná komunisto – trikoloro – okamurovsko – rajchlovsko – babišovsko – Svobodno – Realisticko – Přísahové Občanské fórum. I když jsem v mnoha věcech stále ještě idealista, tak v tomto ohledu jsem brutální pragmatik. Nic takového prostě není možné a ani nikdy nebylo. A i kdyby se ukázalo, že všichni milují Vidláka více než sebe samotného, i kdyby se u mě všichni přejedli špeku, popili portského a podepsali takové spojení, nejspíš by nebyli o moc silnější, než je dnes hnutí ANO. Možná dokonce by byli dohromady ještě slabší.

Nejzákeřnější otázka před volbami je, s kým by ta či ona strana šla do koalice. Na to se prostě nesmí odpovídat, protože vždycky je to špatně. Ať odpovíte cokoliv, vždycky budete mít segment voličů, kterým to bude vadit a prostě vám to nehodí. Dělat koalici, to je vždycky ošemetné a skoro vždycky to znamená, že silnější pohltí toho slabšího. Podívejte se na jmenovaný průzkum, jak jsou na tom TOPka a Černoprdelníci… Nebo jiný příklad – podívejte, jak hladce si Andrej Babiš přebral voliče ČSSD, aniž by se s nimi musel spojit v jedné straně.

Opozice je mnohem silnější, když tvoří jednotlivé strany, které reprezentují určité proudy voličů. SPD bude vždycky jiná než ANO a Jindra Rajchl není totéž, co Okamura.

Je samozřejmě v našem zájmu, aby tyto strany po volbách dokázaly utvořit koalici, protože si navzájem budou alespoň trochu věřit a nebudou mít mezi sebou neřešitelné rozpory. K tomu se samozřejmě snažím dle svých možností přispívat a pokud někde neřešitelné rozpory budou, budu o tom psát, protože to snižuje budoucí možnost nějaké změny v této zemi. Kdo není součástí řešení, ten je součástí problému a pak je lepší, aby vůbec nebyl. V současnosti i vrabci na střeše cvrlikají o tom, jak moc rádi se mají Okamura s Babišem… před volbami to pro mě bude velmi prioritní téma, ale teď je to předčasné. Ještě je dost času, aby se z mizerných vztahů daly udělat korektnější.

Já se nesnažím sjednotit OPOZICI. Já se snažím sjednotit ALTERNATIVU. To je prosím těch 16% hlasů schovaných pod kolonkou „Ostatní“. To jsou ti, kteří mají podle tohoto modelu zase velkou šanci prodloužit Fialovi mandát. To jsou ti, kteří nechtějí volit menší zlo a volí dobro, které propadne a díky tomu vyhraje to větší zlo. Pochopili? Já se snažím o to, aby opozici nepropadaly hlasy.

Při minulých volbách propadlo milion hlasů, které by to Fialovi nikdy nehodily. A tak se stalo, že si půlku vzal Babiš a druhou půlku Fiala. Tím získala pětikolka těch osm poslanců navíc a fakt by mě zajímalo, jestli si někdo zde pod článkem troufne říct, že je lepší, když vládne Fiala, než kdyby vládl Babiš. Bez ohledu na všechny námitky vůči němu.

Teď vidíte, že v případě předčasných voleb by se situace mohla v bledě modrém opakovat… Pětikolka si zase seskládá nějaké ty koalice, díky kterým libtardům nepropadne ani hlas. A na opozici bude Vidlák zase marně apelovat, že nejdůležitější je, aby žádný hlas nepropadl a proto je nutné volit ty, kteří mají šanci se dostat do sněmovny a ne těšínská jablíčka. Zase budu mluvit o menším zlu a zase budu poslouchat, že kdo volí menší zlo, ten volí také zlo… a zase se budu dívat, jak díky přepočtům hlasů přijdou k moci cenzoři, tyrani a neschopní hospodáři.

A to prosím je situace lepší než při posledních volbách. Už máte na výběr ze tří stran. Minule jsem říkal, že se do sněmovny dostane jen Babiš a Okamura. Všechno ostatní jsou vyhozené hlasy. Teď jsme na tom líp. Do sněmovny se dostane PRO, SPD a ANO. Máme o stranu víc. Ostatní jsou na tom bohužel nejspíš ještě hůř než předtím a dost mě mrzí, že to tak musím říci. A SPD bude muset svoje pozice potvrdit příští rok v ojrovobách… bohužel si dost uškodili nezvládnutou koncovkou prezidentských voleb.

Já budu až do voleb pracovat na tom, aby kolonka „ostatní“ byla co nejmenší. Buď ať se tam najde někdo, kdo se do sněmovny dostane a nebo aby co nejvíc lidí pochopilo, že nemá cenu volit ty, kteří se tam stejně nedostanou i kdyby měli pod obleky andělská křídla. Budu pořád psát o menším zlu a budu se snažit, aby ti, co se do sněmovny mohou dostat, měli tak dobré vztahy, aby neměli chuť jít dělat koalice s ODS nebo Piráty, ale věřili si navzájem natolik, aby do společné vlády šli i přes hnojomety velkých médií a nenechali se otrávit.

Budu se snažit pracovat na tom, abychom měli co nejlepší alternativní média s co největším dosahem, která s těmi pravdoláskařskými budou hrát stále rovnocennější hru. Až jednou bude nějaký americký ambasador vysvětlovat Rajchlovi, že ho nechá v České televizi zničit, aby se mu náš český Trump mohl vysmát a říct, že je mu úplně jedno, co o něm natočí na Kavkách, protože hned následující den se celý národ dozví, jak to bylo doopravdy…

Všichni máme do voleb právě tyto tři úkoly:

Musíme se snažit, aby propadlo co nejméně hlasů, protož přesně tohle udělala pravda a láska. Jim nepropadl ani jeden.

Dále se musíme snažit, aby opoziční strany měly po volbách dost chuti udělat koalici. To je také to, co udělali libtardi. Byl to tlak Milionu chvilek a dalších, že se pětikolka dala dohromady a udržela se. To je ten důvod, proč byste měli přijít na Václavák i když si myslíte, že demonstrace současnou vládu neshodí.

A do třetice se musíme postarat, aby naši lídři nepotřebovali Českou televizi, ale aby měli dost prostoru pro svojí prezentaci u nás. Abychom sami měli dost sil na veřejnou debatu i zpětnou vazbu pro politiky. Musíme mít vlastní instituce a podpůrné struktury. Čím víc toho zvládneme, tím lépe budeme připraveni a tím spíše to po volbách dopadne pro nás dobře.

Jasné?

To je Vidlákův program, tohle Vidlák dělá, tohle Vidlák dělat bude.
https://www.litterate.cz/sestnact-procent-ostatnich/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 11 dub 2023, 22:46

Obětujeme levé křídlo by Vidlák 11 dubna, 2023

Tak nás vláda oblažila další skvělou reformou. Tentokrát bude třeba zreformovat výběr DPH. Tři sazby jsou totiž moc, budou jen dvě. Samozřejmě zmizí ta nejnižší a tak nám řádně podraží vodné, stočné a další poměrně nezbytné věci k životu. A aby plebs moc nevyšiloval, sazba DPH na potraviny klesne o jedno procento. Sice je to jen pracovní materiál, který „unikl“, ale nepochybuji o tom, že se v nejbližších dnech najde neuvěřitelné množství expertů se spoustou titulů před jménem i za jménem, kteří národu objasní, jak to vláda skvěle vyřešila a jak moc nám to do budoucna pomůže. Tito hoši dostanou patřičný prostor v mééédiích, pak se to potichu zavede a všechno bude cajk.
Tady je nejlépe vidět, že na ideologii záleží a záleží na ní sakra hodně. Libtardi mají konečně svojí milovanou vládu, konečně se nám do politiky vrátila slušnost a řád, konečně není u moci žádný bývalý komunista, konečně nikdo nekrade, nezaklekává, nevyhazuje z práce, konečně máme svobodu slova a vláda jen bojuje s proruskými dezinformátory… a proto vlastně nevadí, že se zdražily potraviny, nevadí, že se zdražil benzín, nevadí, že se zdražilo topení a vůbec všechno, protože světlé zítřky jsou už za rohem.

Tedy… hned jak se zbavíme těch všivých důchodců, kteří nám zanechali spálenou zemi a tak si žádné důchody nezaslouží. Kdo to řekl? Mladý, krásný a chytrý pirát Jakub Horák. Prý marketingový expert… Co na tom, že před volbami se Richterová ještě fotila s autem, kde byla napsaná hesla vstřícná k seniorům. Co na tom, že se všichni zaklínali péčí o důchodce. Teď už jsou jednoduše přítěž a s nimi i všichni ti, kteří sice pracují, ale z výplaty vyžijí stále hůř.

To je totiž celá vládní politika. Nejen u nás, ale v celé Evropě. Obětujeme levé křídlo. Už nejde o to, něco zlepšovat nebo se snažit o nějaké sjednocení společnosti. Už jde jen o to, zbavit se přítěže. Do lodi nám teče už dlouhá léta, to všichni víme. Ale všechny předchozí vlády se alespoň pokoušely některé díry ucpat. Snažily se alespoň budit dojem, že jsme všichni na jedné lodi… ano, říkali to především proto, abychom neremcali a pěkně pumpovali, ale alespoň nám dávali zdání, že se se všemi počítá.

Musel přijít až Fiala, který ve své nekonečné moudrosti konečně rozseknul ten gordický uzel globalizace, kdy sice stát potřebuje stále více peněz, aby zmírnil úděl těch, kteří neudrželi krok s vývojem a na propojení celé planety jen prodělali, ale zároveň stát peníze nemá, protože stále větší díl ekonomiky se obejde i beze státu a dokáže si zařídit, aby daně platit nemusela. Za Fialy to konečně vymysleli… prostě obětujeme ty, kteří nebyli dost flexibilní.

Přitom je to neuvěřitelné. Vláda vybrala neskutečné peníze na DPH, snížila valorizace, snížila zvýhodněné jízdné, má obrovské dividendy od ČEZu… a přesto je rozpočet v deficitu jaký tu nikdy nebyl. Samozřejmě žádný pravdomluvný intervjuk ani minutu nepátral po tom, co se s těmi penězi děje. Kam tečou? Na Ukrajinu, nebo na lipskou burzu? To se musíme domýšlet sami…

Zakázky v průmyslu klesají, obchod s nemovitostmi se téměř zastavil. Klesají tržby v maloobchodě. Už jsme slyšeli o skvělém nápadu na energetické štítky, podle kterých budeme z budov platit ekologické daně… Prostě… obětujeme dezoláty, ti nás stejně volit nebudou, obereme je o všechno, protože jsou přítěží na naší cestě k bezuhlíkové ekonomice a veganské budoucnosti, která je tak správná a hodnotná, že se o tom prostě nesmí pochybovat.

I ten Mao se svým Velkým skokem snažil zařídit, že stoupne výroba, že se lidi budou mít líp. Sice to nedopadlo, ale jeho vizí byla budoucnost, ve které se mají všichni dobře a mohou si koupit spoustu blbostí. Tohle je asi poprvé v dějinách, kdy nám kormidelníci vnucují představu, že se budeme mít hůř a ještě nás to bude bavit… Ale ono jim to asi funguje, libtardi tomu tleskají a radostně platí a platí.

Hele, zkusili jste si někdy spočítat, o kolik peněz jste přišli od první demonstrace loni v září? Kolik nás stálo to, že lidi nevěří v možnou změnu? Kolik stály všechny ty strachy, aby se díky demonstrování náhodou někdo nevyšvihl? Ani na chvíli to nevypadalo na volby, ale fejsbůk je stejně plný především obav z toho, aby si náhodou někdo nepomohl do sněmovny. Tento leitmotiv držel Láďa Vrabel, že jde přece o lidi a ne o politiky… a mezitím se začalo mluvit o mobilizaci, ceny řádně stouply, před průserem nás zachránila teplá zima a pokrytectví našich elit,protože ruské suroviny dál kupují, jen je přejmenovali…

Každou domácnost to stálo desetitisíce a každý den, co je tato vláda ve funkcích stojí další a další prachy. Zatím se státní dluh každý den zvedal asi o dvě miliardy… To bude nejspíš pokračovat a všichni navíc pěkně připlatíme za pivo i vodu. A buďte si jistí, že za měsíc přijdou s další skvělou reformou.

Místo v autobuse na demonstraci do Prahy a zpět stojí tři stovky… Jednou za měsíc… Stačí si kliknout na stránky Česko proti bídě a zavolat koordinátorovi.

Jo, stotisícová demonstrace s vládou nehne… A větší se nesvolá, protože stále je důležitější, aby z toho náhodou někdo neměl politický prospěch. Tato obava stojí miliardy denně a platí ji především ti, v jejichž zájmu se demonstrace svolává. Platí ji především ti, kteří sice vidí neschopnou a zaprodanou vládu, která je denně obírá, ale na demonstraci nepojedou, protože…. ale to je vlastně jedno.

Přitom oni se svojí politikou už ani netají… důchody zrušit, protože dědeček a babička jen ujídají chlebíčka. Plebs obrat o pracně získané nemovitosti, protože jim to dává příliš mnoho svobody a příliš mnoho jistot a oni si pak dovolují remcat. Sebrat jim hotovost, protože je třeba kontrolovat, co jedí a za co platí. Je třeba eliminovat ideozločiny hned v zárodku… nebo je ani nedopustit. Už se s námi nepočítá. Staří pod most a mladí do války. To vše ve jménu zelené budoucnosti, kterou ani konflikt na Ukrajině nesmí zastavit.

Já vím, že to opakuju do zblbnutí, ale prostě je to tak… buď můžete čekat dalšího dva a půl roku a pak hodit svůj hlas vašemu favoritovi, který nás zaručeně vytáhne z tohoto marasmu…. a počítejte s tím, že k volbám už bude moci přijít i celá rozsáhlá ukrajinská diaspora a bude možné volit korespondenčně…

Nebo prostě podpoříte to, co je. Buď přijdete na demonstraci, protože se počítá množství, které musí růst a nebo si počkáte na mnohem lepšího a čistšího lídra, který to určitě bude dělat líp a budete mít alespoň malou naději, že rostoucí protesty stále širší masy lidí vládu nakonec svrhnou. A nebo půjdete na jinou demonstraci nebo půjdete na náměstí se svíčkami, nebo si zaplatíte kurz v Jungmannově akademii, nebo prostě uděláte něco jiného. Ale sedět doma, to je teď nejdražší váhání.

Aktuálně nejlevnější jsou tři stovky na nedělní demonstraci…
https://www.litterate.cz/obetujeme-leve-kridlo/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 12 dub 2023, 23:32

Poslední, co zbylo by Vidlák 12 dubna, 2023

Včera jsem zasadil brambory a řepu… byl krásný den, půda mi obeschla po deštích z počátku týdne a tak to šlo. Předpověď slibuje další déšť na dnešek i zítřek a to velmi vydatný. Musím říci, že to se nám na jižní Moravě v březnu a dubnu nestává. Zpravidla tu bývá poměrně výrazné sucho, které poškodí ozimy a zpomalí jarní rozvoj. Ale letos to teda nebude. Jednak byla dlouho zima, takže osení moc vody zatím nepotřebovalo a i když mrazy poškodily meruňky a další ovoce, pšenici to rozhodně prospělo. Jestli teď opravdu zaprší, tak máme zaděláno na velmi pěkné výnosy (a tím pádem nízké ceny).
O víkendu budu mít poslední letošní zabíjačku. Normálně už by se to nedalo udělat v takovém teple, ale loni jsem si koupil mysliveckou ledničku, která zvládne uchladit i dvousetkilového čuníka, takže se mi sezóna o něco prodloužila. Vypadá to, že na demonstraci (nebo na následnou blokádu) přivezu účastníkům nějakou tu výslužku…

Kdo chce letos něco pěstovat, má nejvyšší čas. Brambory, hrášek, řepa, vlastně všechno. Trochu pozdě je už na rostliny krátkých dní – ředkvičky a špenát, ale letos fakt byla dlouho zima, takže moc šancí nebylo. Zkusit se to ještě dá, ale nedivte se, když vám to rovnou půjde do květu. Zároveň máte měsíc čas na rajčata a další teplomilnou zeleninu. Ovšem je žádoucí začít předpěstovávat.

Včera jsem viděl první květ na řepkovém poli, takže za chvíli zase bude žluto a pokud mohu soudit, po mnoha letech poklesu, letos bude žlutých polí více. Není to proto, že by stoupla cena, ale řepka se nemusí dosušovat a netýká se jí budoucí podzimní hysterie s cenami plynu. Navíc, řepka se seje v srpnu, takže kdo ji zasel, stihl ještě staré ceny osiv i staré ceny hnojiv. Dost zemědělců toho využilo. Stejně tak se loni selo hodně slunečnice, ta se sklízí dřív než kukuřice, takže se po ní selo hodně ozimné pšenice. Zima byla v pohodě a dokonce celkem vodnatá i když bez mrazů, jaro bylo dlouhé a studené, vody asi bude dost… Pánbůh nás má rád.

Začněte si stavět kurníky. Do žní to akorát budete mít hotové, pak si pořídíte deset slepiček, koupíte jim u zemědělců levné krmení na celou zimu a budete připraveni. Já si letos k vánocům nadělil novou loupačku na ječmen… od podzimu už budu mít na zabijačkách vlastní kroupy.

Proč to všechno píšu…

V poslední době to vypadá, jako bych nemyslel na nic jiného, než na demonstrace… Vidlák kope za Rajchla… (před několika roky jsem takhle kopal za Babiše a předtím za ČSSD). Ale není to tak. Ne, nečekám, že stotisícová demonstrace smete tuhle vládu, ale když se dívám, jak Fialovi to vládnutí jde, tak mám už od podzimu neodbytný pocit, že se smete sama. Pomalu nemine den, aby nenaštvali někoho dalšího. Včera třeba Stanjura řekl, že sníží dotace do zemědělství a do průmyslu… Je třeba jim blahopřát, klasických pražských kafírníků zase není tolik a hodně lidí se drželo zpátky, protože si mysleli, že jich se fialová politika nedotkne…

Podívejte se na Macrona, jak se vrátil zpátky z Číny přeprogramovaný…

Američanům unikla data o Ukrajině a to bývá předzvěstí obratu v tamní politice…

O Rajchlovi vyšel na Seznamu jeden článek, který byl vlastně neutrální….

Myslíte, že to nic neznamená?

Hele, samozřejmě se to nemusí stát, ale moc může klidně brzy ležet na ulici. Budou nějaké volby a budeme rozhodovat, kdo bude napravovat škody. A protože tu pořád máme mlčící většinu, která se o politiku výrazně nezajímá (ale svým hlasováním rozhodne) a pořád tu máme velká média, která tu de facto vyrábějí politiky spolu s politickými neziskovkami, je zapotřebí každého počinu, kterým dostaneme do veřejného prostoru i jiná jména než ta, která to mají dobré u Václava Moravce. Proto říkám všem, kdo chtějí tomuto státu pomoci: běžte v neděli na demonstraci. Kdo se cítí ukřivděn, že nebyl pozván na pódium, tomu hlásím, že já jsem loni nebyl na pódiu ani jednou a stejně jsem se stal známým. Stačilo mi přijít pod pódium a psát o tom. Běžte, tlačte svým množstvím na vládu a svolejte si svoje příznivce. Já to také tak udělám. Budu zase od dvanácti pod pódiem, abych si podal ruce s těmi, kdo mě čtou.

Ano, budu mít i knihy.

Jednoho dne prostě bude Fialova vláda u konce a pak bude důležité, kdo tu bude mít nějaké jméno. Česká televize nikomu z nás prostor nedá a bude ozlomkrk vyrábět nové libtardí politické rychlokvašky, jen aby udržela situaci. A nemyslete si, oni tohle umějí. Takže je zapotřebí se prosadit sami.

Hele, víte co jediné v této zemi asi zbude, než se této vlády národní zkázy zbavíme?

Půda!

Zemědělská půda u nás pořád ještě patří dvěma a půl milionům vlastníků. Ano, máme tu velké hráče, ale i Agrofert, který je největší, vlastní jednotky procent naší půdy. A pořád má sídlo v naší republice, platí daně u nás a dodává především do potravinářských provozů na našem území, pro které platí to samé. Všichni ostatní velcí hráči tu vlastní spíš nějaké promile. Kdybychom to zprůměrovali, tak každé rodině v této zemi v podstatě patří hektar půdy. To není zase tak špatné.

Odtud budeme s obnovou začínat. Poslední národní bohatství. Sice vydojené a zbavené živin, ale pořád ještě naše. Civilizace začíná obdělanou půdou. Všechno ostatní je vždycky jen nástavba. Banky jsou v cizích rukou, průmysl je montovna pro Německo, doly se zavírají, kamenolomy se neotevírají. České zemědělství je také v rukou těch zahraničních bank, ale půda jejich ještě není. Česká půda z valné části patří Čechům. I agrobyznys je z velké části v domácích rukou. Zatím.

Je zapotřebí o tom mluvit s každým, kdo má ambice této zemi vládnout. V uplynulých měsících jsem to dělal. Nevynechal jsem jedinou příležitost, kdy se dala nastolit otázka českého zemědělství a kdy bylo možné navrhovat vidlácká řešení. Nevím, jestli nějaká nová vláda dokáže uhrát české zájmy v globálních procesech. Ale chtěl bych, aby příští vláda uvolnila své šílené předpisy a umožnila lidem na vesnici, aby půda byla i pro ně. Když mamina na mateřské umí udělat marmeládu pro své děti a neotráví je, může to dělat i pro sousedy a měla by mít možnost to dělat za peníze a zcela legálně. To samé platí pro víno, okurky i zabíjačky. Příští vláda nebude schopná dávat sociální dávky, protože pokladna je prázdná. Tak by alespoň měla lidem umožnit, aby se živili sami.

Sice jsem o zemědělství méně psal, ale více o něm mluvil v zákulisí. A nezůstal jsem jen u mluvení a psaní. Dnes jsem završil další fázi své práce, kterou jsem loni začal. Je to takřka přesně rok, co jsem si řekl, že musím rapidně zvýšit svůj dosah a udělat víc, než jen psát komentáře. Zítra s tím vyjdu ven.
https://www.litterate.cz/posledni-co-zbylo/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 13 dub 2023, 22:49

Venkov sobě
by Vidlák 13 dubna, 2023

Takhle to bylo i tenkrát, když stavěli Národní divadlo, ne? To se také všude po vesnicích sbíraly příspěvky, aby z toho vznikla instituce, která bude národu ku prospěchu… Jo, tenkrát říkali: „Národ sobě,“ ale v podstatě to bylo to samé, co dneska. Doboví dezoláti, tedy sedláci a podruzi se učili, jak se organizovat a jak stavět první podpůrné struktury pro národní zájmy. V Práglu se zatím zdatně němčilo a ostentativně se ukazoval příklon k Habsburkům…

Teď to není jiné. Národ se nám vyskytuje především na vesnicích, menších městech a sídlištích, je předmětem opovržení, protože se zabývá prací, kterou lepšolidé považují za sprostou, patří do něj chudina, která si za to samozřejmě může sama, příslušníci pomocné elity, čili doboví lokajové se považují za něco lepšího a cítí se být euroobčany. Rodovou českou šlechtu už dneska nemáme, ale přece jenom máme v této zemi nějaké úspěšné a bohaté lidi, kteří se neodrodili a vědí, že je lepší být s národem a platit mu daně, než čekat, až nad vámi zvítězí nadnárodní korporace díky podplaceným a zlobovaným zákonům, které nadšeně prosadili rektální alpinisté cizích zájmů.
Budete otroky ve vlastní zemi…. kdopak to v roce 1989 řekl?

Ne, všichni nesklonili koleno před Baalem. Všechno nebylo ztraceno. Udělalo se hodně mravenčí práce, která dlouho nebyla vidět. Předmět opovržení pražské kavárny zvedá hlavu. Český dezolát se umí svolat bez prodejných intervjuků a mediálních slouhů evropských hodnot. Český dezolát plní sokolovny. Ves a nenávist se dožaduje stejných práv, která si doteď osobovala jen Praha a láska. Jako houby po dešti vznikají různé projekty. Petr Hampl vydupal ze země Jungmannovu akademii. Funguje vynikající časopis Argument. Existuje spolek Svatopluk, existuje Karlova legie, Petr Bohuš má Modrého jelena, existuje celá řada skvělých blogů, fejsbůk se hemží influencery s tisícovými i desetitisícovými dosahy. V Praze je kromě kavárny i Pražská hospoda… Velmi dobře pracuje Společnost pro obranu svobody projevu, která má velký dosah. Formují se noví politici, kteří nacházejí posluchače i podporovatele. Kdo dneska nedokáže svolat stotisícovou demonstraci, je břídil. K tomu mez námi běhá celá řada schopných a iniciativních jednotlivců, kteří nepatří do žádné skupiny, ale odvádějí nezištně obrovské množství práce.

Porovnejte současnost s rokem 2020 a zjistíte, že jsme úplně někde jinde.

Víte, kdy jsem si plně uvědomil, že se v této zemi něco zlomilo? Ne, nebylo to na první demonstraci v září, ani na té druhé. Bylo to v prosinci, kdy jsem vás žádal o podporu a druhý den jsem nestíhal valit bulvy, jak velká ta podpora byla. Znovu jsem si to uvědomil, když jsme doma balili ty stovky knih a rozesílali je. A do třetice jsem si to uvědomil, když jsem to všechno pěkně do koruny zdanil.

Ne, v této zemi není nic ztraceno. Je to vidět na demonstracích, je to vidět na fejsbůku, je to vidět na plných sálech a je to vidět i na penězích… dokonce je to vidět tak moc, že i když jsem za poslední měsíc veškeré prodeje knih zastavil a nikde nedával k dispozici číslo účtu, stejně chodily platby.

Už tenkrát, když jsem ráno zjistil, že mám skutečné podporovatele, jsem si řekl, že všechny ty peníze musím národu zase vrátit ve své práci. Tohle prostě nesmí zůstat jednorázovým vydavatelským počinem, který by zazářil jako meteor a zase zmizel. Každá koruna musí naší zemi zase něco přinést. I pustil jsem se do příprav…

Vězte, že od tohoto týdne existuje Institut českého venkova.

To abychom na Vidláckou činnost měli IČO, abychom mohli dostávat podporu, abyste si vy mohli tuto podporu odepisovat z daní a abychom opravdu každou korunu mohli otočit do práce pro tuto zemi a neposílali z toho patnáct procent Stanjurovi, který ty prachy hodí do černé díry. A protože nerad dostávám jen tak, každý, kdo nás podpoří částkou alespoň 350,- Kč, může si říci o knihu stejným postupem jako doposud.

Institut českého venkova je zapsaný spolek, přičemž jsem se nechal od ostatních dvou členů drze zvolit ředitelem… Stanovy jsem měl hotové už v únoru a zakládací listinu mi soud poslal v půlce března. Ale než uplynuly všechny byrokratické lhůty, máme skoro půlku dubna…

Účelem spolku je dělat Vidláckou činnost, ale lépe a radostněji.

Jednak budu propagovat zemědělství a soběstačnost. Vydal jsem o tom knížku a budu samozřejmě dál o zemědělství psát. Dokonce jsem si sehnal spolupracovníky a chceme příští rok začít o zemědělství i natáčet filmečky. Chci od podzimu dělat workshopy a učit, jak se uživit na zahrádce, protože jestli nám naše vláda vydrží v seslích, tak to budeme všichni potřebovat jako sůl.

Tady chci apelovat na všechny naše zemědělce, kteří mě čtou… kluci, píšu o českém zemědělství mnohem lépe než Agrární komora. Jsem asi jediný bloger, který oboru rozumí a nepíše o něm hovadiny. Jsem jediný, kdo tu neblouzní o maličkých farmičkách s kravičkami, kde všichni radostně budují krajinu a nejsou závislí na bankách a komoditní burze. Jsem jediný, kdo se u nás zastává i větších zemědělských firem a dokonce se zastávám i českých zemědělských koncernů, protože vím, jak to chodí. Já jsem vždycky psal o tom, kdo naší republiku doopravdy krmí. Byl jsem skoro jediný, kdo tu nenadával na řepku, protože popisuju situaci, jaká skutečně je. Jestli chcete, abych v tom pokračoval, psal a zastával se vás, tak pod tímto článkem najdete číslo účtu. Když mi pomůžete, nebude tu jen blbec Nekula, který tvrdí, že za zdražení jídla můžete vy, ale zazní i mnohem zemědělštější pohled než od ministra zemědělství. Nemluvě o tom, že se na vás chystají další evropské regul…. katastrofy a budete potřebovat svého tribuna…

Zadruhé budu spojovat. Ne beznadějným apelováním, aby se domluvili ti, kteří se domluvit nechtějí nebo nemohou, ale budu to dělat otevřenými dveřmi u Vidláka. To platí nejen pro politiky, ale také pro influencery a koneckonců vás všechny, co mě čtete. Vidlák pohostí každého a pokusí se přispět tomu, abychom uměli lépe a rychleji reagovat na pravdomluvné intervjuky a jejich lhaní. K tomuto účelu jsme s bratrem právě zahájili programování lepšího rozhraní pro Kydy, Litterate i Institut. Jakmile to bude, chtěl bych pozvat všechny, se kterými jsem se v uplynulém roce potkal (a ještě potkám) a dát jim na Litterate prostor. Musíme zvyšovat náš dosah i kvalitu, musí nás být víc, musíme mít mnohem přímější kontakty na naše politiky…. zkrátka musíme s velkými médii hrát rovnocennější hru.

První peníze půjdou právě na toto.

A do třetice, potřebujeme své podpůrné struktury. Potřebujeme se scházet, potřebujeme mít v tomto zdivočelém světě nějaký pevný bod. Potřebujeme pokládat koleje těm, kteří pak po nich potáhnou národ politicky. Myslím, že kandidátů na politické lokomotivy je u nás dost a mezi nimi jsou i velmi silní borci. Ale i oni potřebují zpětnou vazbu. Potřebují někoho, kdo se jich zastane, kdo se ujme jejich obrany, protože to nemohou všechno dělat sami.

Nechci být dalším politickým konkurentem těm, kteří už tady jsou. Už vícekrát jsem říkal, že politikou se budu živit jen v tom nejkrajnějším případě. Ale hodlám působit, aby voliči věděli, koho volí, aby se mohli o své lídry opřít a naopak aby se budoucí poslanci a senátoři mohli opřít o svoje voliče. Aby budoucí premiér mohl „mít koule“ na to, aby se postavil ČEZu, aby vzdoroval EU a aby se pustil do křížku s velkými korporacemi, potřebuje vědět, že nestojí sám. Bude potřebovat, abychom za ním stáli nejen hubou, ale i činy.

Ode dneška bude pod každým článkem toto číslo účtu: 1769955003/5500 IBAN: CZ8355000000001769955003 Každý, kdo Institut podpoří částkou alespoň 350,- Kč, bude si moci nechat zaslat moji knihu o zemědělství. Během několika dní bychom měli mít spárovaný účet s naší poštovní aplikací na Kydech, aby bylo možné si vyžádat knihu takřka okamžitě po platbě. Každopádně do zprávy příjemci nezapomeňte napsat, že jde o dar.

Vidlák vám děkuje. Naše země se probouzí, náš národ zvedá hlavu a jednoho dne tahle fialová noční můra skončí.
https://www.litterate.cz/venkov-sobe/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 14 dub 2023, 22:54

Podle sebe soudím tebe by Vidlák 14 dubna, 2023

Občas dávám na svůj fejsbůk krátké glosy. Na aktuální téma, které ale nestojí za velký článek. Ale někdy se stane, že mi z takové glosy nakonec článek vznikne. Včera jsem napsal, že jsme vazaly velmoci, která pouští dvacetiletá ucha k přísně tajným informacím a na únik přijde po půl roce. Že něco takového člověk nevymyslí. Ano, měl jsem na mysli henty utajované materiály o ukrajinské ofenzívě, které vynesl mlaďoučký příslušník národní grady, protože k nim měl bez problémů přístup.
Já vlastně nevím, co je horší. Buď je to jen hra pro mééédia a veřejnost a ve skutečnosti jde úplně o něco jiného a nebo že skutečně dvacetiletí kluci mohou v USA vynášet informace, že Ukrajina ztrácí třikrát až sedmkrát víc vojáků, než Rusko a fakt si toho dlouho nikdo nevšimnul. Každopádně, pokud jsou údaje o poměru ztrát pravdivé, tak víme o ruské (liknavé) strategii úplně všechno. Prostě zapálili řádný válečný oheň, udržují ho a nechají v něm shořet nejdřív celou Ukrajinu a pak všechny další případné zájemce…

Ale tohle jsme tu prokydali už mnohokrát. Neříkal jsem to jen já, ale i Jaroslav Štefec, David Bohbot, Petr Drulák a mnozí další. O tom dneska psát nebudu. Já se chci pozastavit nad jednou příznačnou příhodou.

Když jsem napsal včerejší glosu, takřka okamžitě se tam objevil komentář, který mě pranýřoval za to, že bych raději byl vazalem toho zlého východního Mordoru… To víte, jak nenapíšete, že Rusko je fůůůj, tak jste okamžitě jejich agent. Já na to odpověděl, že bych nejraději nebyl vazalem nikoho. Že bych rád viděl naší republiku samostatnou a skutečně suverénní.

Odpověď byla jednoznačná… jsem hlupák, když si myslím, že by něco takového bylo možné. Jestli si myslím, že je možné být ani tak ani tak, tož jsem ještě větší blbec, než si příslušný libtard myslel.

A vo tom to je, přátelé. Oni jsou v té americké řiti zaraženi tak hluboko, že si nedovedou představit nic jiného. Jsou tak bytostně proameričtí, že si podle svého vzoru myslí, že my musíme být proruští. Podle sebe soudí nás. Samozřejmě s námi nebudou mluvit, protože by je to uráželo, protože to neumějí, protože by je to příliš zraňovalo a znejišťovalo a tak si do nás promítají sami sebe, jen s opačným znaménkem. Můžete být buď proameričtí a když nejste, jste automaticky proruští, protože neexistuje nic jiného, než rektální alpinismus.

Samozřejmě milého libtarda vůbec nenapadlo, že třeba takové Maďarsko dělá mnohem samostatnější politiku a pořád existuje. Že Turecko, ač v NATO, dělá samostatnější politiku. Že Francie dělá samostatnější politiku… Ale my ji dělat nemůžeme, my máme na výběr jen USA nebo Rusko. Jen jednou za čas přehodíme znaménka, podle toho, jak se to otočí. Sebevědomá a suverénní země jsme zřejmě jen tehdy, když Bidenovi odezíráme ze rtů a každé jeho přání je předem vyplněno. Za jakoukoliv cenu.

Bezděky mě tak napadá, že Brežněv byl vlastně docela hloupý. Mohli nás klidně vykořisťovat víc a tehdejší řiťolezci ve straně a vládě by jim to stejně vyplnili. Oni vlastně byli celkem uměření…

Všimněte si, že nikdo z pravdomluvných intervjuků se ani nepokusil přemýšlet, proč je proruská demonstrace plná českých vlajek a organizátor říká, že tam žádné jiné, než české vlajky nechce. Nedokáží si pod tím představit nic jiného, než rafinovanou kamufláž ruských agentů. Moc by chtěli dát Rajchlovi nálepku, ale on (hajzl jeden) se ne a ne profláknout. Všimněte si, že prakticky nikdo z velkých médií vůbec nepracuje s variantou, že by Rajchl mohl svoje slova myslet vážně. Stejné to mají i v Pětikolce. Nedovedou si představit, že by bylo možné dělat něco jiného, než se zanořit pořádně hluboko do rekta a jediná jiná varianta je pro ně jen opak. Nic jiného neexistuje.

Tož to zítra zkusíme znovu. Demonstrace proti morální bídě a za české zájmy.

Co se demonstrováním změní? Pokud nás bude málo, tak nic. Pokud nás bude opravdu hodně, tak všechno. Budu tam taky, protože prostě nelze jinak. Od dvanácti hodin budu u pódia. Nejprve vpředu a až to tam zhoustne, tak na jedné straně. Rád si s vámi podám ruku. Zítra nový článek nevyjde a pondělní možná bude se zpožděním… když budu s vámi u Strakovky, bude obtížnější něco napsat.

Pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Číslo účtu: 1769955003/5500 IBAN: CZ8355000000001769955003. Každý, kdo Institut podpoří částkou alespoň 350,- Kč, bude si moci nechat zaslat moji knihu o zemědělství.
https://www.litterate.cz/podle-sebe-soudim-tebe/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 17 dub 2023, 00:46

Když se hnou ledy
by Vidlák 16 dubna, 2023

Tak mám z demonstrace poprvé pocit, že se nám konečně lekli ti, kteří tady doopravdy vytvářejí celý ten průser. Jako když se na jaře prvně pohnou kry na řece. Ne, ještě jsme nezvítězili, ještě stále je Fiala premiérem a ještě stále se bude celá pětikolka ujišťovat, že se vlastně nic neděje. Pořád o nás budou u Šafra tvrdit, že jsme fašisti (tohle Hovorkový nikdy nezapomenu), pořád budou s různými odborníky na extrémismus propírat, jak Jindrovi nasadit psí hlavu. Ještě nás čeká spousta mravenčí práce, ale vězte, že se to pohnulo.
Proč to říkám…

Inu, protože protestujících neubylo. Hodinu před demonstrací jsem byl ještě skeptický, ale zbytečně. Lidi se prostě jen naučili, jak to v Praze chodí, kolik času potřebují, aby došli na správné místo a tak se náměstí zaplnilo vlastně těsně před začátkem demonstrace. Pravdomluvní intervjuci to zachraňovali fotkou z dvanácté hodiny, ale moc dlouho jim to nevydrželo. Atmosféra byla skvělá, lidé pohodoví… Samotné proslovy tentokrát byly výrazně zkrácené a kdyby řečníci nebyli tak dobří a lidi jim tak často netleskali a neskandovali, tak by se harmonogram akce dodržel docela přesně.

A pak ten průvod ke Strakovce. Já se nejdřív skoro vyděsil, jakou oklikou se šlo, ale ukázalo se že venkovský Vidlák tomu nerozumí. My jsme totiž šli po magistrále. Představte si, že zabíráte celou její šířku v délce několika kilometrů. V protisměru stojí auta v beznadějné zácpě a lepšolidi se od volantu dívají, jak Novinky a Seznam lžou, jako když tiskne, protože ty nižší tisíce lidí kolem nich defilovaly skoro hodinu. Já jsem šel těsně za čelem průvodu a díval se, na reportéry České televize, jak se snaží tenhle strašný průser zamaskovat. Jak to udělat, aby ten nekonečný dav nějak na kameře nebyl… Jestli se něco ukázalo, tak že je nás opravdu hodně.

Kousek před Strakovkou jsem se zastavil a nechal jsem celý ten průvod projít okolo sebe. Fakt, bezmála hodina. A to už nebyli všichni. Leckdo musel už z Václaváku pěkně na vlak či autobus. U Strakovky jsem byl překvapený, kolik lidí vybalilo kempingové sady, roztáhli skládací lehátka i sedátka, pěkně po moravsku vybalili řízky… nečekal jsem, že je tolik lidí odhodláno, tam zůstat přes noc. Byl jsem z toho docela naměkko. Jak jsem to psal? Spacáky a květiny…

Mimochodem… během průvodu měl jsem čas mluvit s policajty, co zajišťovali akci. Vítku, máš fakt problém. Většina je na naší straně, hodně z nich mi to říkalo nahlas a mnozí další tiše sympatizovali. Bylo to vidět i u muzea, kde samozřejmě zase byla henta vzdorodemonstrace plná vlajek Ukrajiny, EU a NATO. A v jejich čele nový maršál – Řeporyjec omotaný ve žlutomodré. Byl patřičně pozdraven a řekl bych, že konečně všichni pochopili, že je lepší být smějící se bestií, než se účastnit hloupé šarvátky. Humorem se u nás dosáhne víc, než klackem. Pavel Novotný se samozřejmě oklepe, on něco vydrží, ale moc se mi líbilo, jak se zastánci Evropských hodnot pěkně sešikovali za největším prasákem a ještě se museli tvářit, že se jim to líbí.

Jo… a podával jsem si ruce se stále mladšími lidmi. Už to není akce důchodců a padesátníků. Otcové přivedli syny, matky přivedly dcery a senioři vnoučata. Ne, mladá generace není ztracená celá. Fakt není.

Hele a pak si čtu majnstrýmové komentáře… a čumím jak vrána. Oni na Seznamu píšou, že jde o demonstraci proti vládě… už nepíšou, že jsme dezoláti a je nás málo. I Novinky dost upravily rétoriku. Když to porovnám, jak psali o minulé demonstraci, tak bych skoro řekli, že Jindrovi skoro pochlebovali. Ještě před měsícem byl Jindra belzebub a najednou je politik… Některé články jsou skoro neutrální. Samozřejmě nezklamali Hovorková a Doležal… Ale byli se svými výblitky vlastně osamělí. Tu a tam se ještě našel nějaký intervjuk, který střílel hnojometem, ale už to nějak nemělo šťávu.

Ne, že by nechtěli… ale oni prostě nemají munici. Jindra jim nedává příležitost. Nedává jim záminky, aby z něj mohli udělat Putinova agenta či odpad společnosti. Intervujci si toho ještě nevšimli, ale na mě ten kontrast mezi kultivovaným Rajchlem a řeporyjským hovadem svítil jako maják. Navíc si ještě sami naběhli na vidle, jen to ještě nevědí. V čele demonstrace Česka proti bídě stojí charismatický lídr, který ví, čeho chce dosáhnout a jak to má udělat a do čela vzdorodemonstrace za EU a NATO se prodere dobytek Novotný… Jo vládo, jsi fakt v háji když tě musí hájit řeporyjský starosta a nic lepšího tam nemáte. Kdyby nic jiného, tohle za to prostě stálo. Za Jindru se fakt stydět nemusíme… a oni tam u muzea pěkně požírali hnůj a tvářili se, jak moc jim chutná…

Ještě s jednou věcí se vám musím svěřit. Průběžně jsem sledoval reportáž Seznamu o jednotlivých řečnících. Rajchl, Gregor, Březina, Hamplová… pak díra… a zase ti další. Vzali si do huby všechny řečníky, kromě mě. Pak dokonce referovali o o takových hovadinách, jako že tam Svědkové Jehovovi měli svůj stánek a spoustu dalších zbytečnosti. Ale mě pěkně vynechali. Oni prostě nemohou překousnout, že amatér z vidlákova, který si prostě píše názorový blog, jim v podstatě konkuruje. Že většina jejich profesionálních pisálků si o mé čtenosti může nechat jen zdát. Směju se vám milí seznamáci… já vím, že mě čtete každý den. Divný, co? O politicích referovat můžete, ale připustit, že Vidlák s vámi leze do stejné ligy… to nasere, že?

A tak o mě psala jen menší média. A samozřejmě u Šafra… ale ty už jsem dávno přerostl.

Tož si to shrneme…

Tón velkých médií se stal mnohem uctivějším.

Demonstrantů neubývá a jejich množství se ukázalo na několikakilometrové koloně. Zírám, kolik lidí je připraveno u Strakovky přenocovat.

Policajti jsou povětšinou na naší straně.

Na pódiu se objevil i Foldyna a Bohumír Dufek, což je velký praktický krok k jednotnému postupu a to se brzy projeví. Uvidíte.

Protistrana se zaštítila řeporyjcem, protože nic lepšího nemají a celé to bylo tak trapné, že i leckteří majnstrýmoví novináři začali projevovat neobvyklou míru sebeúcty.

Ledy se prostě hnuly. Vlastně se nedivím, že Péťa zvedl krovky a raději odletěl na druhý konec světa… Myslím, že mu o tom poradci raději ani neřeknou… Díky vám všem, co jste se na to nevykašlali a přišli jste.

Pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Číslo účtu: 1769955003/5500 IBAN: CZ8355000000001769955003. Každý, kdo Institut podpoří částkou alespoň 350,- Kč, bude si moci nechat zaslat moji knihu o zemědělství.
https://www.litterate.cz/kdyz-se-hnou-ledy/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 17 dub 2023, 22:49

Díky, intervjuci!
by Vidlák 17 dubna, 2023

Dnes začnu jedním velkým poděkováním. Institut českého venkova existuje zatím jen pár dní, ale podpora od vás čtenářů je nad očekávání. Věřím, že od nového školního roku pojedeme už naplno a u Vidláka budou pro každého čtenáře a příznivce otevřené dveře. Děkuji vám všem. Včera jsme dokonce obdrželi první skutečně velký sponzorský dar. Chtěl bych poprosit hentu štědrou paní, která nám poslala dar ve výši několika desítek tisíc korun, aby se mi ozvala na mail. Za takový dar se sluší poděkovat osobně a s pugétem v ruce.
A teď už dnešní text:

Vlastně musím znovu poděkovat. Děkuji všem majnstrýmovým médiím, že zaměstnávají idioty. Jen jsem se nerozhodl, jestli těmi idioty jsou redaktoři nebo jejich šéfové. Měl jsem totiž včera víc času a pročetl jsem si většinu toho, co bylo o demonstraci napsáno. Jen namátkou vezmu pár titulků:

Morální a duševní bída na Václaváku, Rajchl dostal pohlavek

Silný start, poté debakl…

Rajchl je slabý…

Fašisti z Václaváku…

Pár důvodů, proč Rajchlova iniciativa neuspěje…

A na závěr moje oblíbená perlička: Další Rajchlovo fiasko…. od Martina Bartkovského z Reflexu. Ten se v mé vidlácké soutěži umístil na čestném prvním místě, přičemž měl velkou konkurenci a musel se fakt snažit, aby vypotil takovou hovadinu. Bartkovský, já vím, že mě čteš, tož ozvi se mi na vidláckém mailu, máš u mě sklínku kvalitní domácí paštičky a půl kila vepřového sádla. Kdybych mohl, dal bych ti i hudlana.

Fakt děkuju. Reflexu, Novinkám, Seznamu i České televizi.

Hele, já asi byl na úplně jiné demonstraci. Od pravdomluvných intervjuků to chtělo fakt hodně kreativity, aby z toho udělali úplný opak. Já viděl spoustu bodrých lidí, s mnoha jsem si podal ruku, šel jsem v tom průvodu a nechal jsem ho defilovat kolem sebe a ta nálada byla úžasná. U úřadu vlády přespalo asi dvě stě padesát lidí a během pondělka přicházeli další, aby se prostřídali s těmi, kteří tam měli službu u petičních stánků. Moc pěkně jsme si popovídali a fejsbůk je plný videí, že noc z neděle na pondělí byla plná zpěvu a smíchu.

Sto tisíc lidí přijelo domů a začalo vyprávět svým přátelům, jaké to bylo. Řekli jim o té náladě, vyprávěli jim veselé historky, probrali řečníky, podívali se na záznam (který tentokrát dělal i majnstrým)… a pak si přečtou ty novinářské sračky od Bartkovského…. To už snad ani není idiocie, to je ještě větší level. Majnstrým sám dá záznam z celé akce a pak začnou ve stejné redakci tento záznam popírat, přičemž jejich vlastní záběry mluví o něčem úplně jiném. Kdo tam byl a nebo slyšel autentické svědectví, nebo se podíval na přenos (a nebyl úplně vymaštěný libtard), ten si udělal úplně jiný úsudek než Bartkovský.

Výsledek se brzy dostaví. Lidi si prostě najdou toho, kdo o akci referoval v souladu s jejich vlastní zkušeností. Třeba Parlamentní listy. Ti nehodnotili, ti prostě udělali řadu reportáží a napsali, co viděli a slyšeli, Hodnocení nechali na čtenářích. A teď Bartkovský dávej pozor… lidi půjdou a přečtou si Vidlákovy kydy. Protože Vidlák tam byl s nimi a popsal už včera jejich vlastní pocity. Vidlák bude za geroje a Bartkovský bude za debila.

A čím víc Bartkovských bude v Reflexu, Novinkách, Seznamu a České televizi, čím vylhanější budou mít články a čím víc budou lidem vnucovat něco, co oni vidí úplně jinak, tím větší budou Vidlákovy kydy. Tím známější budu. A že už to bylo sakra znát. Ne, já nepíšu nic velkolepého. Nejsem ani ekonom ani politik ani profesor… já se prostě jen dívám na lidi okolo sebe a snažím se mluvit jejich jazykem. A je fakt hodně smutné, že organizace s rozpočtem v desítkách milionů jsou se svými reportážemi v háji a ve sledovanosti je trhne každý podprůměrný jůtuber a dokonce už i obskurní bloger z Vidlákova. Ne, já nejsem žádný úkaz, to jen vy lžete napříč tomu, co lidé zažili.

Jak to řekl kdysi Babiš? To vy jste mě vyrobili! Stačilo jen, že jste přestali mluvit za obyčejné lidi. Petr Pavel už tlumočil váš názor, že se takovými lidmi není třeba zabývat. Nezabýváte se, nezajímáte se… a tak to udělá někdo jiný. Proto tu vznikají mediální projekty jak houby po dešti. To nedělá žádná ruská hybridní válka. To jste prostě jen dopustili, aby se statisíce našich spoluobčanů dostaly pod vaší rozlišovací schopnost. V zemi, kde milion lidí nemá zubaře, tak tento milion lidí má svého názorového blogera. Bylo to snadné, stačilo za nimi jen zajít, podat si s nimi ruku a vypovědět, co cítí a co je trápí.

Můžete to ještě udělat. Stačí přijít tam před Strakovku. Ještě pořád tam jsou. Střídají se u petičních stánků. Já si s nimi dneska tři hodiny povídal. Jen tak… o tom, jak žijí, z čeho mají obavy, proč vlastně přišli. Senioři, mámy, tátové, vnoučata… Lidi, kteří si vzali dovolenou, aby šli protestovat. Vsadím se, že ani nevíte, kolik pražských taxíků tam zastavilo a taxikáři zapnuli blikačky a šli podepsat petice. A vůbec nepochybuji o tom, že všichni vynecháte, kolik aut přibrzdilo aby zamávali a řekli z okýnka něco hezkého. To se v televizi nikdy neobjeví. Jen další kecy, jak to bylo neúspěšné. Nevíte o těch lidech vůbec nic. Místo abyste s nimi mluvili, snažíte se je nachytat na švestkách.

Mám náměty na celé týdny. Lidi budou ohryzávat monitory, aby si to přečetli, protože na Českou televizi se už nedá koukat. Ne proto, že by byla proukrajinská, ale prostě proto, že o normální životě běžného občana nereferuje vůbec a nebo naprosté kraviny. Z média veřejné služby se prostě stal další svazák, který lidem vnucuje, co si mají myslet. A mám pocit, že to bude právě rok 2023, kdy se to přehoupne a v této zemi bude víc těch, na jejichž názor se nemusí brát ohled, než těch, kteří mají v televizi zastání. A pak se začnou dít věci…

Není problém s tím něco udělat. pro začátek stačí jít před úřad vlády a odvysílat bez debilních komentářů a prostřihů autentické výpovědi. Pokrokoví studenti a profesoři furt tvrdí, jak pojedou na venkov, aby ty burany naučili pravdě a lásce, ale nikdy to neudělají. Nikdo nejezdí za lidmi, kteří přišli demonstrovat. Nikdo za ně nemluví.

Ba ne, už to neplatí. Už za ně někdo mluví a jezdí za nimi. A mají úspěch. Nepotřebovali na to ruskou hybridní válku. Stačilo jen naslouchat a brát se za ty, za které se měli především brát hlídací psi demokracie ve veřejnoprávním médiu. Kdyby novináři dělali svojí práci, byl by Vidlák zbytečný. Vy z České televize jste měli stát na Václaváku a povídat si s lidmi. Vy z Novinek jste si s nimi měli podávat ruce a ptát se jich, co je trápí. Vy ze Seznamu jste měli jít dneska ke Strakovce a strávit tam hezké odpoledne. Ještě byste se tam luxusně najedli. Ale v této zemi jste to dopracovali tak daleko, že když někdo vidí nápis PRESS, tak se raději otočí, protože dobře ví, že jeho slova budou překroucena a sestříhána. Máte tak mizernou pověst, že si lidi raději povídají s Vidlákem. U mě totiž nehrozí, že bych je zesměšňoval.

A víte co? Už vás nepotřebujeme… Už to umíme sami. S každou další novinářskou sračkou jak od Bartkovského jste zbytečnější a zbytečnější. Letos to zjistíte i vy.

Pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Číslo účtu: 1769955003/5500 IBAN: CZ8355000000001769955003. Každý, kdo Institut podpoří částkou alespoň 350,- Kč si může v objednací aplikaci na Vidlákových kydech zadat adresu pro zaslání knihy. Platby jsou už spárovány s aplikací. Doporučuji poslat platbu a druhý den si zadat adresu pro zaslání. Stačí přímo na Vidlákových kydech kliknout v záhlaví na „objednat knihu.“ Všem dárcům děkuji.
https://www.litterate.cz/9846-2/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 18 dub 2023, 23:01

Kšeft ýbr ales by Vidlák 18 dubna, 2023

Není to tak dávno, co jsem zde psal článek na téma ukrajinského obilí, které teď bezcelně míří do Evropy a protože je lacinější, domácí pšenici nikdo nechce koupit. Vysvětloval jsem v něm, jak se to celé stalo… prostě Ukrajina vyvezla přes Černé moře podstatně méně, než plánovala. Putin s Lavrovem prostě přetáhli Afričany na svojí stranu a dodávali jim sami. Propad ukrajinského exportu je ve statistikách strašně vidět. Nepomohlo převážení obilí evropskými železnicemi do evropských přístavů, nepomohlo nic.
Když někde leží obrovská hromada levného obilí, tak se poptávka vždycky najde. Někdy od prosince se toto obilí začíná vozit do EU. Je o dost levnější, než za co se vykupovalo to naše. Od podzimu cena výrazně klesá (ne že by se to zatím projevilo na cenách pečiva). A od stejného podzimu se začínají bouřit zemědělci a skladovatelé obilí, protože zdejší obchod se v podstatě zastavil. Dneska sedlák prakticky nemá šanci dostat smlouvu na výkup obilí za pevnou cenu. Nikdo neví, kam se to pohne.

Já jsem si včera popovídal s dalším neexistujícím člověkem (Cempere, poslouchej!), který kdyby existoval, tak by pracoval pro nejmenovanou soukromou firmu, která se zabývá vzorkováním, rozbory a dohledem nad obilím. Ptal jsem se ho na henty pesticidy a kolik toho ukrajinského obilí u nás je.

Vězte tedy, že zatím málo. My nemáme s Ukrajinou přímé spojení. Obilí kupovaly především země, které to tam měly blízko. S velkým náskokem před ostatními nakupovali Poláci. Pak samozřejmě Maďaři (ano, mají Orbána, ale také tam mají obchodníky s komoditami, kteří chtějí vydělat a tohle je kšeft, který stojí za přimhouření obou očí a řadu úplatků) a také Slováci. Největší množství je tedy tam a také se tam nejvíc bouří místní farmáři.

K nám se spíš dostávají produkty z tohoto obilí, protože oni tam za hranicemi nejsou blbí a chtějí tomu dát co nejvyšší přidanou hodnotu. Je lepší prodávat mouku než pšenici, protože na kamion se vejde stejná váha, ale z tuny mouky je vyšší marže. A tak ze své profese sleduju, jak české mlýny postupně omezují mletí, nebo jdou pod výrobní náklady a nebo prostě seženou také tu ukrajinskou pšenici a melou z ní. Co jiného mají dělat, když pekárny víc peněz dát nechtějí, protože mají dost nabídek ze zahraničí, že?

U nás se to celé projevilo především poklesem cen pšenice a v podstatě zamražením celého trhu s komoditami. Vidím to dnes a denně. V tuto dobu je třeba obilná sila vyprázdnit a připravit na žně, ale místo toho se stojí. V mém okolí už jeden kamionový dopravce v podstatě zkrachoval, protože přestal mít kšefty na dopravu do mlýna.

A co se týče pesticidů… Na Ukrajině se nedodržuje nic. Žádné normy. Dělalo se pro Afriku a černoušci snesou cokoliv. Oni se neptají na jedy, oni se ptají na cenu. Tím neříkám, že na Ukrajině neexistuje kvalitní produkce. Ale je poměrně běžné, že rezidua různých chemických látek překračují evropské normy. Jak myslíte, že se to řeší? Jednoduše. Smíchá se to s jinou pšenicí, napíše se nový dodací list a je to. Příští kontrolní vzorek je už v pořádku, kontaminace se vejde do příslušných tabulek. Na Ukrajině se používají i látky, které jsou u nás zcela zakázané… ale všichni jste na nich vyrostli. Kdysi se pesticidovalo podstatně víc a všichni jsme to přežili. Tím samozřejmě neříkám, že je náramně zdravé, něco takového konzumovat.

Teď se mluví o tom, že v ukrajinské pšenici našli Chlorpyrifos, který je v Evropě zakázaný, ale v USA se běžně používá. To je řádnější sajrajt kvůli kterému v USA skončila řada doktorských i výzkumnických kariér, když se snažili poukázat, že nebude tak úplně neškodný.

Pesticidy ale v tomto případě podle mě slouží především jako záminka. Doteď nikomu nevadily, protože prachy žádné pesticidy neobsahují a nesmrdí. Nikomu ve vládách by to nevadilo a kdyby se nezačali bouřit zemědělci kvůli cenovému dumpingu, nikdo by se nic nedozvěděl. Ukrajinské pšenice šlo do Vysegrádu tolik, že to začalo reálně ohrožovat domácí produkci. Zájmy obchodníků se začaly křížit se zájmy pěstitelů, začalo to mít politický přesah, začalo to ohrožovat premiéry i ministry a tak se vytáhly pesticidy a bylo to. Ukrajinský import se zastavil a miliardové byznysy jsou v háji. A může se samozřejmě ukázat, že těch jedů bylo v obilí mnohem víc, než se uvádí, protože za přimhouření očí se dobře platilo.

Proč u nás Nekula import ukrajinské pšenice nezastavil? Inu to je jednoduché. V Polsku, Maďarsku i Slovensku jsou teď stovky a tisíce vagonů s ukrajinskou pšenicí, která se teď nesmí zpracovávat, protože GMO a jedy. Všechna se má převzorkovat a vyšetřit.

Ale exportovat se smí! Třeba k nám. Jasné?

Je to kšeft ýbr ales. V Polsku je to zakázané, tož zpracujeme to v ČR. Logistické trasy existují, doteď se mouka dělala v Polsku a vozila se sem… tak teď to bude obráceně. Jestli obchodníci vědí, že jim ve Varšavě na nádraží stojí vlaky plné jedovaté pšenice a brzy přijde nějaký kontrolní orgán pro vzorek, udělají všechno pro to, aby to nějak zachránili. Každý den, kdy bude povoleno vozit tuto pšenici sem, se vydělají miliardy korun. A jako vedlejší (a pro vládu velmi žádoucí) produkt to poškodí Babiše, protože právě jeho podnikům ZZN zůstal v ruce Černý Petr drahého českého obilí… (On to ustojí, Agrofert není žádné ořezávátko, ale uškodí mu to a to se počítá). Když se denně vydělávají miliardy, tak není úplně problém zařídit, aby pan ministr neměl důvod zastavovat import ukrajinské pšenice a zdůvodnit to volným trhem. Samozřejmě je to jen metafora. U nás by se nikdy nic takového nemohlo stát, protože máme vládu, která se hlásí k nejvyšším evropským hodnotám.

Co se s tím dá dělat…

U nás existuje ÚKZÚS. Tedy Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský. Ten má na starosti kontrolu obilovin i krmiv, chodí do podniků, které se zabývají obchodem i zpracováním obilnin a vůbec se stará o to, abychom se tu neotrávili, protože nemusí jít jen o pšenici z Ukrajiny… i u nás se může stát nějaká nehoda, kdy se zjistí, že obilí je plné nějakého jedovatého sajrajtu. V takovém případě musí být možné dohledat toto obilí až ke konkrétnímu pěstiteli a musí se dohledat, s jakým obilím se při manipulaci smíchalo a kam všude se mohlo dostat. Na obilném sile se běžně dělají kontroly, kdy ÚKZUS cvičně požaduje dohledání určité šarže obilí. Zároveň se každý náklaďák či vagon musí ovzorkovat a vzorek se musí po příslušnou dobu skladovat a vést o tom dokumentace.

V téhle zemi se DÁ DOHLEDAT JAKÝKOLIV PŘEVOZ OBILÍ a pokud někdo tvrdí, že to nejde, tak lže.

Neměl by tedy být problém, aby kupříkladu SPD požadovala informace, které by jim měl být ÚKZÚS schopen dodat. Nemusí se dělat rozbory pšenice v kamionu. Stačí udělat rozbor vzorků, které jsou k dispozici na každém sile, v každém mlýně i ostatních potravinářských provozech. Ano, je možné, že k nám přijel načerno tu a tam nějaký kamion bez dodacího listu, ale u vlaků to rozhodně neplatí a drtivá většina komodit přijela s orazítkovaným CMR a dalšími papíry.

Jestli je Nekula takový frajer a nebojí se jedovaté ukrajinské pšenice, může veřejnost uklidnit snadno. Stačí nařídit plošnou kontrolu vzorků, především těch, které přišly v posledních měsících z Polska, Slovenska a Maďarska. Akorát tohle je tak výbušné téma, že buď sklapne nám, nebo by taky mohla sklapnout celá vláda.

Tomio! Co ty na to? Příležitost jak sviňa… Jestli se henten Chlorpyrifos ve vzorcích najde, tak bude vláda vynesena v zubech. Požadujte plošné rozbory.

Já se budu dívat, jak Nekula manévruje… Česká televize možná bude mlčet jako hrob, ale já mlčet nebudu.

Pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Číslo účtu: 1769955003/5500 IBAN: CZ8355000000001769955003. Každý, kdo Institut podpoří částkou alespoň 350,- Kč si může v objednací aplikaci na Vidlákových kydech zadat adresu pro zaslání knihy. Platby jsou už spárovány s aplikací. Doporučuji poslat platbu a druhý den si zadat adresu pro zaslání. Stačí přímo na Vidlákových kydech kliknout v záhlaví na „objednat knihu.“ Všem dárcům děkuji.
https://www.litterate.cz/kseft-ybr-ales/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 19 dub 2023, 23:17

Demonstrační střípky by Vidlák 19 dubna, 2023

Dva články o poslední demonstraci jste si už přečetli. Dnes bych rád upozornil na věci, které se do těchto článků nevešly. Na demonstraci a při následném obléhání Strakovky a včerejším happeningu před poslaneckou sněmovnou, se toho totiž stalo mnohem víc a já si rád všímám detailů. Proto se dnes ještě jednou ohlédneme za uplynulými událostmi a vyvodíme z nich nějaké ty důsledky.

Začnu Pavlem Řeporyjcem Novotným… ne, nebudu se vracet k jeho roli na vzdorodemonstraci u Muzea. To už za mě udělali jiní a mně by přestala chutnat večeře. Jen podotknu, že skandování o řeporyjském praseti se ho pravděpodobně vůbec nedotklo, protože málokdo má v této zemi tak hroší kůži jako on. Málokdo v této zemi také požívá ochrany mocných, jako on. A málokdo v této zemi má moře tak po kolena, jako on.
Mluvil jsem s Pepe Nerušilem a on navrhl, že by mu SPD mohla v Řeporyjích postavit kandidátku. Samozřejmě ho nesesadí, ale po dlouhých letech starostování se tam už určitě hromadí nějací nespokojenci, kteří nejsou ze svého kultivovaného a rozšafného reprezentanta nadšeni. Zároveň si nedovedu představit, že by představitel toho nejhoršího, co je v ODS, neměl ze starostování nějaké kostlivce ve skříni. Nějaké smlouvičky, nějaké nestandardní dohody, firmičky, dotace…

Nebylo by špatné, nasadit mu tam nějaké vši do kožichu, které by ho trochu vrátily na pevnou zem. Jakožto zastupitelé by měli právo nahlížet, kontrolovat, zjišťovat, rozporovat… a třeba i něco najít… Takže, pokud jste z Řeporyj a nejste ze svého starosty nadšení, ozvěte se pražské SPD nebo mně… dostanete za svoji statečnost maximální podporu, aby se to povedlo. Je nejvyšší čas, aby tam Novotný měl nějakou opozici. Demograt jeden.

Když už jsme u SPD… Nemáte pocit, že se tam trochu mění atmosféra? Já jsem ještě zažil jejich téměř bytostný odpor proti demonstracím, které nesvolává sám Okamura. A ejhle, najednou je u Rajchla na demonstraci Foldyna a říká, že jsou s Rajchlem sice političtí konkurenti, ale mají společnou ideu, rozhýbat českou občanskou scénu… Foldyna je zároveň člověk, o kterém Babiš veřejně řekl, že je srdcař… Možná slyším trávu růst, ale v současné atmosféře mám radost i z takhle malých náznaků. Prezidentská volba prostě byla pro alternativu Kulikovo pole.

SPD se samozřejmě bude muset otřepat z utrpěných chyb v posledním období, ale to považuji za možné. Příští rok nás čekají eurovolby… možná by mohla do čela kandidátky postavit samotného Samuraje, protože to bych Bruseli fakt přál. Tomio řeční v europarlamentu a na dveřích kanceláře má obrázek čerta. Protibruselské postoje SPD jsou osvědčené a otec zakladatel by podle mého skromného odhadu mohl SPD zvýšit volební účast a tím tam dostat třeba o nějakého ojroposlance víc, což by dost pomohlo rozptýlit obavy z možného poklesu preferencí. Přemýšlejte o tom, kluci.

Dále bych chtěl poděkovat všem, kteří vydrželi před úřadem vlády až do středy a před poslaneckou sněmovnou si ještě jednou zabouřili a zahulákali. Ono se řekne, že demonstrace nic nezmění, ale povšimněte si té symboliky. Vláda přesunula svoje zasedání ze Strakovky do poslanecké sněmovny kvůli pár lidem, kteří nic nerozbili, nikoho nezranili, jen v ruce drželi plakátky. Upřímně… kdybych byl premiér či ministr a potřeboval si upevnit otřesenou politickou pozici, tak bych šel k hentěm zátarasům a řekl demonstrantům, že se jich nebojím, že respektuju jejich právo na prostest, ale že jsou pomýlení a Rajchl je přivede na scestí. Nechal bych se natočit Českou televizí a hned bych to pustil placenou reklamou na fejsbůku ODS.

Demonstranti by sice pískali, ale každý líbodémo volič by viděl, že máme vládu, která si před někým na zadek nesedne a nějakých dezolátů se nebojí. Vítek Rakušan na sociálních sítích či v televizi mluví o tom, jak nebude mít slitování, či jiná silná slova, ale když pak dojde na alespoň symbolický čin, tak nic. Fiala vyslal jasný signál… Před Strakovkou za Strakovkou nikdo nesmí stát, nebo nebudu hrát. I ten Kalousek měl alespoň odvahu postavit se před dav. Kde jsou ti všichni Zdechovští, co se fotí se samopalem v ruce? Kde je naše kriegsministryně? Také se fotila s kvérem… co takhle alespoň trochu skutečné odvahy?

Nesmím také zapomenout na video, které se na fejsbůku už dávno rozšířilo… jak Jindra Rajchl vyškolil intervjuka z České televize. Což o to, on Jindra tohle umí. Jestliže jsem o Zemanovi říkal, že je Starý ještěr z Hradu, tak Rajchl je rétorický chřestýš. Všichni to vědí, on není žádný nováček, umí šermovat slovy jako málokdo…. A Česká televize proti němu postaví takového břídila. Sotva tasil, už dostal nakládačku. To tam na Kavkách nemají nějakou těžší váhu? Něco zkušenějšího, arogantnějšího, sečtělejšího a protřelejšího? Aha, já zapomněl, oni mňoukají, bossingují a jsou na nemocenské… No, co se dá dělat, tož poslali mladého reportéra na jistou smrt… Veškerá podobnost s jistým konfliktem nedaleko od nás je čistě náhodná.

A na závěr přidám to, co jsem včera řekl v rozhovoru pro Parlamentní listy. Teď je čas, aby se ukázali kritici Rajchlova počínání. Není jich málo. Ring je volný. Máte možnost ukázat, že to umíte lépe a radostněji. Máte možnost dělat jiné iniciativy jiným způsobem. Máte možnost tlačit na vládu z jiné strany, máte možnost ukázat, že nás povedete přímější a rychlejší cestou. V této chvíli není ze strany PRO žádných překážek. Ukažte se, ať si máme z čeho vybírat. Nestane-li se tak, Jindra se toho zase ujme…

https://www.litterate.cz/demonstracni-stripky/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 20 dub 2023, 22:25

Opravdu vládní médium by Vidlák 20 dubna, 2023

Včera jsem byl v Praze. Měl jsem domluvený rozhovor s Tomášem Doležalem a Petrem Hamplem. A protože jsem měl čas, řekl jsem si, že dotáhnu do konce tu věc s Tomášem Bartkovským z Reflexu. Slíbil jsem mu paštiku a sádlo za výhru v mé soutěži o suverénně nejblbější článek o nedělní demonstraci. Původně jsem to myslel trochu v nadsázce, ale on se mi sám ozval, že o výhru stojí a že mu ji mám poslat na adresu Reflexu.

Ejhle, řekl jsem si, nikdy není od věci poznat ty, kteří vidí svět poněkud jinak než já… obzvlášť, když mám takovou příležitost. I odpověděl jsem Bartkovskému, že mu chci výhru předat osobně. To už jsem věděl, že pojedu do Prahy a nabídl jsem se, že mu to dovezu přímo na zadanou adresu. Odpověděl, že se se mnou potkat nechce. Celou naší korespondenci zveřejnil na Twitteru, takže pokud to někoho zajímá, snadno si to tam najde.
Já jsem si ale řekl, že to stejně dotáhnu do konce. Výhru jsem zabalil, udělal jsem k tomu vkusný diplom ve kterém jsem Bartkovskému napsal následující:

Vaše novinářská práce vzbudila ve veřejném prostoru obrovskou poptávku po alternativních informacích. Přeji Vám z celého srdce, ať ve svém úsilí vychovávat veřejnost neustáváte a svou práci vykonáváte podobným způsobem, jaký jste předvedl ve zmíněném článku. Přeji velkorysost Vašemu nadřízenému a vyprošuji Vám Boží požehnání, aby Vás dlouho na Vašem pracovním místě udržeti ráčil. Ještě jednou Vám děkuji za nezištnou práci v mém zájmu.

Připravil jsem si také krátký výherní proslov, přibral jsem dva dokumentaristy, abych měl svědky a vyrazil jsem do redakce Reflexu. Přišel jsem na recepci a s širokým úsměvem jsem požádal paní recepční, zdali by mohla zavolat pana Bartkovského, že tu pro něj mám prezent. (Teď mě tak napadlo… pugét jsem k tomu nedal. Sakra, to mě mrzí… kytice, ta tomu chyběla).

Zavolala mu (ano, byl přítomen), ohlásila blogera Vidláka…. a co myslíte, že se stalo. Ano, správně. Že prý mu to mám nechat na vrátnici, setkat se se mnou nechce.

Jo, psát o tom, že z pódia říkám něco, co není pravda a zdehonestovat i všechny ostatní a pak se jít naparovat k Čestmíru Strakatému, to by mu šlo, ale sejít dolů a potkat se s Vidlákem tváří v tvář… to už je trochu něco jiného, že?

A mně došlo, co to znamená, být vládní médium. Vždyť oni jsou stejní jako ten Fiala a Rakušan. Z bezpečné vzdálenosti důležitě říkají do kamery, že demonstranti nenabízejí žádné řešení, ačkoliv řešení jsou vyhlášena a vyvěšena na stránkách strany PRO. Z bezpečné vzdálenosti píšou o tom, jak se demonstrace nepovedla, i když průvod ke Strakovce zabral celou magistrálu a trvalo hodinu, než kolem mě prošel… Stateční pak vydrželi u Strakovky až do středy.

Myslíte, že nějaký vládní představitel posbíral nějakou tu ochranku, přišel k těm dvojitým zátarasům a zkusil promluvit s demonstranty, kteří nic nezapálili, nic nerozbili a vypadali spíš jako tátové po šichtě než jako aktivističtí bijci? Ne, raději přeložili jednání do Poslanecké sněmovny. Kvůli pár desítkám lidí, které od vlády oddělovalo pár desítek policajtů, dvojitý plot a zamčené dveře… Když pak já přijdu za Bartkovským a vlezu na jeho kolbiště, kde je doma on, kde má spoustu redakčních kolegů a mohli by se do mě rétoricky pustit v libovolně velké přesile, tak ne, raději ani nevystrčil nos z kanceláře… Celá redakce Reflexu proti jednomu Vidlákovi…

Vím, že ve středu, když se demonstranti přesunuli na Malostranské náměstí, tak tam přišel diskutovat Mirda Kalousek. Ať i o něm myslím cokoliv, alespoň je to důstojný protivník, protože to nebylo poprvé, co měl koule dorazit k nepřátelsky naladěnému davu.

Jaká vláda, takoví novináři.

Nebo jací novináři, taková vláda?

Takhle to je, přátelé… oni svojí nadřazenost udržují jen technickými prostředky a miliony peněz. Jsou materiálně vyfutrovaní, mají svoje mediální domy, distribuční kanály, mají podpůrné struktury, ale v hrudích bijí stále bázlivější srdce. Ostatně co jiného je ten jejich boj proti dezinformacím? Používají policajty a soudy, aby za ně bojovali jejich politický boj. Všímáte si? Už jim nestačí jejich studia, kde jsou tři na jednoho, už jim nestačí Václav Moravec, mistr světa ve skoku do řeči, už jim nestačí Řezníček či Železný s jejich povýšeným sarkasmem. Už jim nestačí mediální monopol na šíření informací či jejich vymlčení. Už musejí nasazovat i prokurátory a soudce, protože nemají dost vtipu i rozumu, aby nás roznesli na kopytech rétoricky… ani v přesile ne. Proč? protože kde nic není, ani čert nebere.

Když jim nestačí to, co je v demokracii normální, tož musejí vyhrávat méně demokraticky až nedemokraticky. Prostě začnou určovat, co je pravda a co není. Ale to je začátek konce. Nakonec každý jejich člověk uvidí, že bojuje za stranu zbabělců, kteří se krčí v bezpečí svých kanceláří a vysílají dopředu své podřízené. I ten Soukup si na Jindru Rajchla musel vzít do studia přesilu… a stejně to dopadlo dost naopak. Mladý intervjuk z České televize si před Rajchlem ani neškrtl…

Takhle vypadal konec osmdesátých let… Režim už na to prostě neměl. Neměl ani vtip, ani rozum a vlastně už ani odvahu. Jakmile jim přestal Gorbi krýt záda, bylo vymalováno. Bylo houby platné, že stále měli silnou armádu a média pod palcem. Neměli už nikoho, kdo by měl odvahu velet a nést odpovědnost.

Stejně tak bude těm dnešním na nic všechno to, co si za třicet let postavili. Pevnosti jsou k ničemu, když je nehájí odhodlaní lidé. Ano, až se proti našim lídrům postaví v televizním studiu jeden soupeř, až budou šermovat pomocí argumentů a ne pomocí přesily, až budou schopni sejít ze schodů a podívat se do očí jednomu venkovskému buranovi, pak třeba budou mít šanci. Ale takhle… kdepak. Když není v hlavě, tak je zpravidla v gatích.

https://www.litterate.cz/opravdu-vladni-medium/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 23 dub 2023, 15:00

Když naštvete všechny… by Vidlák 21 dubna, 2023

Tak se nám ta tragikomedie kolem ukrajinského obilí „plného pesticidů“ pěkně rozjíždí. Kaufland stáhl mouku, kterou mu dodal slovenský mlýn, který měl s jednou šarží problémy a pro jistotu to nechává překontrolovat. V praxi se mouka prostě dodá někam jinam za cenu, díky které se zamhouří obě oči i laboratorní přístroje. Každý den se objevují další a další sprostí podezřelí, třeba ukrajinský slunečnicový olej. Agrární komora varuje před vajíčky i baleným masem, protože kdo v okolních státech mohl, ten krmil levnou ukrajinskou pšenicí i kukuřicí a teď, když se to u nich doma provalilo, tak to lifruje sem. Ceny masa, vajec i mouky zázračně klesají…
Do toho se mi ozval nějaký chlap, který mi po telefonu vysvětloval, že nadržuju oligarchovi z Agrofertu a on raději bude kupovat pesticidovou pšenici našich spojenců, protože ještě nedávno se všechny ty pesticidy používaly i u nás a nikomu to nevadilo. Odpověděl jsem, že pokud mu nevadí, že norma může být překročena třeba i dvacetkrát, tak mu přeji dobrou chuť. Ukazuje to, že média za posledních deset let odvedla vskutku kvalitní práci, protože než jíst české potraviny od Babiše, tak se raději naládovat jídlem pochybného původu z ciziny.

Když si to tak vezmu, největší Babišův hřích spočíval v tom, že umí vyrobit levné jídlo. Samozřejmě není ze sto procent masa, ale může si to koupit i uklízečka s minimální mzdou a to na tom mají hytlermarkety padesátiprocentní i stoprocentní marži. Kostelecké uzeniny k tomu mají i svoje prémiové řady, které se kvalitou nijak neliší třeba od řezníka Kšány… je to samozřejmě dražší, ale pořád ne tak drahé, jako v malých provozech, protože největší úspory jsou z velikosti. Auto také postavíte i v garáži, ale ne za cenu za jakou to postaví Škodovka, která to jede po statisících kusů. A i ta Škodovka by vám udělala auto ve stejné kvalitě, jako dokonalý řemeslník v garáži a pořád by bylo levnější. S potravinami to není jiné.

Ale o tom psát nechci… Dneska se zaměřím na úplně dokonalou schopnost této vlády naštvat naráz úplně všechny. Něco takového už tu dlouho nebylo. Vláda povolí dovoz ukrajinského obilí, které přes Polsko teď musí v uzavřených transportech a konvojích, které bude hlídáno po cestě, aby nějaký vykuk náhodou někde něco nevyložil, ale k nám klidně půjde dál. Polští zemědělci slaví vítězství, ti čeští jim na hranicích pomáhali s blokádami a jejich dobrý skutek teď bude po zásluze potrestán. Přijde k nám ještě více ukrajinského obilí, což jim ještě více sníží výkupní ceny ve žních. Jestlipak o tom někdo z nich takhle přemýšlel, když spolu stáli na hranicích a popíjeli vodku?

V této chvíli se ceny pšenice dostaly na předválečnou úroveň. Pro hnojiva, chemii i naftu to samozřejmě neplatí. To je pořád citelně dražší. K tomu začínají platit deagrofertizační pravidla rozdělování dotací, což znamená, že podniky okolo 1500 hektarů jsou v háji. Velcí hráči si to samozřejmě ohlídají, protože jsou velcí a stojí za nimi kapitál.

Já vím, že zemědělců je u nás méně než třeba LGBT komunity, ale řekl bych, že KDU už nikdo z nich volit nebude. A pokud si ti skutečně malí producenti myslí, že to vyhráli, protože jim vláda na dotacích nasype víc, myslím, že nejpozději ve žních budou dost zklamaní.

Obchodní řetězce jsou také naštvané. Vláda nedokáže uklidnit veřejnost, že je import nezávadný a oni musejí měnit nasmlouvané dodávky, protože to lidi nechtějí kupovat. Dokonce ani libtardi ne, protože jedna věc je, když pro evropské hodnoty krvácí burani z venkova, ale když máte pro evropské hodnoty žrát jídlo, které může být solidně kontaminované, to už je věc jiná. Jasně, není všechno jedovaté. Ale kdybyste věděli, že v platu vajíček je jedno kontaminované, také byste si z toho plata nekoupili nic. I když je jen tříprocentní šance, že dostanete to závadné.

Veřejnost je také naštvaná, protože je zase kšeft ýbr ales a nebýt toho, že ukrajinské obilí kazí ceny evropským producentům, nikdo by se neozval. Nikdo nic pořádně neví, protože by všichni v dodavatelském řetězci byli sami proti sobě, kdyby se přiznali. Sice teď vydávají různá prohlášení, ale já bych byl opatrný, protože každý může doložit, že bere i české obilí. Ale nikdo se nepřizná, že vzal i nějaké jiné a smíchal to dohromady. Když koupíte tunu českého obilí za devět tisíc a smícháte to s tunou ukrajinského obilí za tři tisíce, tak průměrná tuna stojí šest tisíc. A to je úplně jiná cena mouky… Tohle je jen ilustrativní příklad… nikoho neobviňuju, že to tak dělá. Já osobně bych se ale s prohlášením nespokojil… Papír snese všechno a abych uvěřil, musel bych vidět i všechny dodací listy.

Včera z oficiálních míst vypadlo, že ukrajinské pšenice jsou u nás nějaké tisíce tun… To pořád není tak moc… Víc to shazuje ceny, než ohrožuje na zdraví, ale vůbec se nemluví o mouce, která se k nám teď importuje ostošest, protože je o dost levnější, než ta naše. Pochybuju, že nějaký německý majitel obchodního řetězce bere ohled na naše zdraví a zajímá ho něco jiného než zisk, který na tom udělá.

Teď se ukáže, jak cenný je ten řetězec „z pole až na vidličku“. Který má dost velké potravinářské provozy, aby vyráběl levně a unesl dočasně vyšší ceny komodit. Který je dost silný kapitálově, aby ustál výkyvy na trhu. Který disponuje výrobními provozy hnojiv, osiv i chemie. Který je na obchodní řetězce také krátký, ale alespoň je schopen tvořit nějaké rezervy a ví, že je lepší dělat ztrátu na českém obilí, aby měl vyprázdněné sklady před žněmi, protože jestli to takhle půjde dál, tak budou výkupní ceny pěkně nízké.

Samozřejmě i za tohle může Babiš. Vláda sem pustí levné obilí, které může být kontaminované, to shodí ceny, ale po žních se na to zapomene a všichni ti intervjuci budou tvrdit, že za krachující zemědělce může Agrofert, protože málo platí. Vůbec jim nebude vadit, že kromě Agrofertu je tu i tržní konkurence, která také bude dávat málo, protože účetní bilance je neúprosná pro všechny stejně.

Takže si to shrneme…

Zemědělci právě zjišťují, že mohou klidně zkrachovat a nikoho to nezajímá.

Veřejnost zjišťuje, že vláda dokáže zajistit nižší ceny potravin jen díky riziku kontaminace.

Majitelé řetězců zjišťují, že jim lidi bojkotují výrobky, na kterých měli vydělat a vláda je nedovede uklidnit.

Bravo Pětikolko, bravo… Tohle se podaří málokomu. Babiš děkuje za voliče, Rajchl děkuje za voliče, i Okamura děkuje za voliče. Tak je to správné, tak to má být.

Pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Číslo účtu: 1769955003/5500 IBAN: CZ8355000000001769955003. Každý, kdo Institut podpoří částkou alespoň 350,- Kč si může v objednací aplikaci na Vidlákových kydech zadat adresu pro zaslání knihy. Platby jsou už spárovány s aplikací. Kdo chce, může přímo na stránkách Institutu pro platbu použít QR kód.

Doporučuji poslat platbu a druhý den si zadat adresu pro zaslání. Stačí přímo na Vidlákových kydech kliknout v záhlaví na „objednat knihu.“ Všem dárcům děkuji.
https://www.litterate.cz/kdyz-nastvete-vsechny/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 23 dub 2023, 15:03

Nepečeme z ukrajinského obilí by Vidlák 22 dubna, 2023

Tak tato věta na reklamní tabuli před prodejnou bohatě stačila na to, aby se spustilo peklo. Pekárna a zdravá výživa Slovanka v Krnově se takto dostala až do CNN Prima News, kterým stálo za to, tam poslat přenosový vůz. Stačila jedna věta a na paní Pernickou se spustily libtardí hnojomety a to velice organizovaně.

Nepečeme z ukrajinského obilí.
Tohle libtardům stačí na obvinění z kolaborace. Tohle stačí na to, aby se z vás stal nepřítel číslo jedna. Tohle stačí, aby vám vyhrožovali smrtí. Tohle stačí, aby místní starosta lajkoval i ty nejhnusnější nadávky a urážky a považoval je za normální. Tohle stačí, aby vám v noci telefonovali, vyhrožovali, aby vás ponižovali… vlastně už chyběl jen nějaký malý pochodňový průvod a progromíček, který by nepřátele třetí ří… nepřátele demokracie definitivně potřel.

Nepečeme z ukrajinského obilí…

Co na tom, že ministři ze zemí okolo nás říkají vlastně to samé. Nebudeme brát ukrajinské obilí. Dokonce i největší rusobijci Poláci to říkají. Ale libtardů je předběžná opatrnost znakem kolaborace. Stejně jako snaha o svobodu slova, protože by se sem nedej Bože mohl dostat i nějaký ruský hlas.

Nepečeme z ukrajinského obilí…

Není tam ani kousek politiky. Jen informace pro zákazníky… zhruba totéž, co musí být na každé etiketě a běda, pokud to tam není. Pokud obchodní inspekce zjistí, že neuvádíte všechny informace pro zákazníky, tak vám dají hodně mastnou pokutu. Jak je to dávno, co se v televizi tetelili různí sdruženáři na ochranu spotřebitele, že zákazník má právo na informace?

Tak co libtardi? Cítíte se dobře? Jak jste to nandali jedné ženské, která si vypiplala malou pekárnu? Takhle jste to chtěli? A když jste pak odešli od svého počítače, poté, co jste ještě naposled nablili špínu, šli jste říct své ženě a dětem, jak jste hrdinně bránili svobodu slova a demokracii? Půjdete v pondělí do práce a budete s hrdostí vyprávět korporátním kolegům, že jste celý víkend bránili nejvyšší evropské hodnoty pomocí nadávek na twitteru? Půjdete říct šéfovi, že jste v noci volali do Krnova, popustili jste si uzdu a bránili jste demokracii sprostým řvaním a SMSkami?

Tohle má být totiž ten budoucí svět Západu. Svět, kde David Svoboda dostane tavbu za pár vět. Kde pekařka Pernická dostane kouř za informaci pro zákazníky. Kde nasadí psí hlavu každému, kdo si dovolí mít názor. Kde to dokonce spontánně organizují, aby byli ještě hnusnější a mělo to větší účinek.

A bohužel je to svět, kde tomu policie bude nečinně přihlížet a prokurátoři se budou dívat jinam. Je to svět, kde nikdy nevíte, jestli jste neřekli něco špatně. Je to svět, kde budeme všichni jednou nohou v kriminále. Svět dvojích metrů, svět kde lepšolidi mohou všechno a ostatní mohou držet hubu. Svět, ve kterém pro evropské hodnoty není žádná naše oběť dost velká. Svět ve kterém stačí napsat že nepečeme z ukrajinského obilí a zkoušejí vás lidsky i profesně zlikvidovat.

S paní Pernickou jsem se včera spojil. Je to statečná ženská a něco vydrží. Ale pojďme jí ukázat, že těch řvoucích libtadrů není zase tolik. Pojďme jí ukázat, že nás je víc a že se za svoje lidi bijeme. Zde je odkaz na její podnik. Má tam telefon i mail. Zahlťte ji slovy podpory. Ať ví, že těch šmejdů je jen pár. Ať ví, že tváří v tvář nikdy nepřijdou. Ať ví, že jsou zalezlí v kancelářích, tam se plácají po ramenou, ale soupeřů se bojí tak moc, že ani na jejich domácí půdě si netroufnou. Viď, Bartkovský… ! Jen budou z bezpečné anonymity házet špínu. Ať ví, že v této republice existují i normální lidi.

Jindra Rajchl v pátek říkal, že další demonstrace bude až po jednání s odbory a dalšími subjekty. Až se tam v Praze sejdeme všichni. A já říkám, že už nejde o politiku. Buď půjdeme a postavíme se téhle libtardí zvůli, která prorostla do nejvyšších pater a nebo se budeme nimrat v podružnostech. Buď se postavíme tomu, aby uječení mileniálové ničili dle své libovůle poctivé občany, kteří neudělali nic protizákonného a většinou svými výroky ani nic nemysleli… a nebo nás zničí jednoho po druhém, zatímco budeme pitvat projevy lídrů, jestli v nich necítíme pach síry.

Na dnešním příkladu můžete vidět, kdo je náš skutečný nepřítel. Zvůle malé, ale hlasité skupiny. Zvůle těch, kteří si osobují právo nás mistrovat a poučovat o tom, co je pro nás dobré. Zvůle těch, kteří se chovají revolučně nikoliv vůči vládě, ale vůči obyčejným lidem. Zvůle těch, kteří pohrdají touto zemí, pohrdají těmi, co skutečně pracují. Zvůle těch, kteří si myslí, že všechno mohou a vždycky jim to projde.

Všichni ostatní jsou naši dočasní nebo trvalí spojenci. Jasné?
https://www.litterate.cz/nepeceme-z-ukrajinskeho-obili/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 24 dub 2023, 00:28

Oprávněný hejt by Vidlák 23 dubna, 2023

To mi včera vyprávěl můj bratr… Také se podíval na fejsbůk paní Pernické, kde probíhá lítá bitva mezi normálními lidmi a libtardy a našel si tam jeden krásný typický příspěvek, ve kterém mladý nadějný a dynamický jinoch vysvětloval svému okolí, že hejtovat paní pekařku je zcela oprávněné. Je zcela správné se do ní pustit, je správné jí kazit živnost, je správné jí škodit, protože…. já vlastně nevím. Asi její zastávání nějakého názoru je nebezpečné naší svobodě a demokracii.

Můj bratr mileného Jála upozornil, že to skoro vypadá, jako by nenávist byla v některých případech oprávněná. Jako by bylo možné někoho nenávidět a vyřazovat ho ze společnosti a že to dost připomíná praktiky z let třicátých. Víte jaká byla mileniální odpověď? Úplně jednoduchá… „tvůj bratr je dezinformátor.“ A takhle si tady žijem….
Ale o tom psát nechci…

Já dnes chci říci, že podpora pro paní Pernickou násobně převýšila tu nenávist. Dostalo se jí mnohem více slov uznání než odsouzení. Dostala mnohem víc povzbudivých než nenávistných zpráv. Hejtrů a šváčů zase není tak moc a pokud se normální lidi spojí, nemá Praha a láska žádnou šanci. V moři pozitivních zpráv se prostě utopí. Většina lidí (i v Praze) je nakonec úplně normálních.

To jen prostě existuje skupina, která je materiálně vyfutrovaná. Má na své straně velká média, sedí ve vysokých úřadech, kde jsou dobře vidět, jakákoliv hovadina je okamžitě zesílena ve zprávách… třicet blbců se Šabatovou, kteří chtějí třicítku na pražských silnicích, dostali mnohem větší prostor v médiích, než sto tisíc demonstrantů proti vládě. Ale i kdyby to média zesílila ještě víc, nic to nemění na tom, že jich je pár a že svůj mandát jen předstírají a ve skutečnosti žádnou sílu nemají. Mají jen silný hlas.

To samé platí pro ty hejtry, kteří mají pocit, že paní Pernickou mohou napadat oprávněně. Ano, projde jim to, protože mají na své straně prokurátory i státní správu, ale ve skutečnosti jich je málo. Jen si mohou dovolit poslat přenosový vůz do Krnova, protože ho mají a někdo jim to platí.

O výlučné postavení už přišli. Teď se to zase jednou ukázalo. Militantní skupinka pravdoláskařů je ve skutečnosti zcela nicotná proti normálním lidem. Stačilo jen málo… aby normální lidi zvedli svůj hlas. Aby mluvili a jednali ve stejnou chvíli. Stačilo jen to, abychom se zkoordinovali. A najednou existuje druhá mnohem větší skupina těch, kteří paní Pernickou neodsuzují a naopak jsou na její straně.

Mezi námi… před pár lety tu bylo mnohem víc liberálních demokratů… Byli chytří, šikovní, bylo těžké s nimi diskutovat, protože měli silné argumenty a svět ještě nebyl v takovém průseru jako je teď. Ale teď z nich zbyli jen ti liberální retardi. Mají k dispozici všechno, co nahromadily předchozí generace, ale sami jsou už jen hlasití. Nic jiného už na jejich straně není.

Proto také tak moc horují za cenzuru. Bez ní už se nechytají. Bez mazání a blokování už nejsou schopni udržet pozice. Nemají na to. Už umějí jen křičet, že brácha je dezinformátor. Lepší argumenty nemají a nejsou jich schopni.

Překročili jsme další práh. Stačí jen, že se influenceři s fejsbůku spojili a začali mluvit o stejné věci ve stejnou dobu a ejhle, lidé vyjadřují paní Pernické podporu mnohem masověji než zvládají libtardi škodit. Tohle musíme dělat i dál. Musíme se koordinovat. Rychle a efektivně. Ukazujeme tím, že nás je víc.

Toto je jeden z úkolů Institutu českého venkova. Koordinovat. Dávat dohromady ty, kteří mají dosah. Publikovat stejná témata ve stejnou dobu. Ve stejnou dobu psát o ukrajinském obilí, ve stejnou dobu psát o paní Pernické, ve stejnou dobu psát o zahraniční politice naší skvělé vlády, ve stejnou dobu se vysmát hovadinám v České televizi. V posledních měsících se nám to daří lépe a lépe. Je třeba v tom pokračovat. Ne, kvůli pár blogerům nepadne vláda, to fakt ne. Ale pár blogerů stačí na to, aby bylo vidět, jak malá skupinka nám tady zkouší vnucovat svoje pošahané vize.

Nás je prostě víc. Mnohem víc. Jen jsme si ještě nevytvořili podpůrné struktury a neudělali jsme pochod institucemi. Nepřisvojili jsme si rozhlasové a televizní poplatky. Nemáme neziskovky, které by nám hejtry platily ze státního rozpočtu. Ani to nepotřebujeme. Stačí už jen pár krůčků. Koordinovat se. Psát o stejných věcech ve stejnou dobu. Mít zpětnou vazbu a nevykašlat se na to.

Jasné?

Pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Číslo účtu: 1769955003/5500 IBAN: CZ8355000000001769955003. Každý, kdo Institut podpoří částkou alespoň 350,- Kč si může v objednací aplikaci na Vidlákových kydech zadat adresu pro zaslání knihy. Platby jsou už spárovány s aplikací. Kdo chce, může přímo na stránkách Institutu pro platbu použít QR kód.

Doporučuji poslat platbu a druhý den si zadat adresu pro zaslání. Stačí přímo na Vidlákových kydech kliknout v záhlaví na „objednat knihu.“ Všem dárcům děkuji.
https://www.litterate.cz/opravneny-hejt/

Odpovědět