Flight752

Odpovědět
Uživatelský avatar
Polite
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 6448
Registrován: 07 úno 2017, 21:48

Re: Flight752

Příspěvek od Polite » 13 led 2020, 21:25

A to ešte majú povinne vyarendovane minimálne jedno miesto v parlamente. A to sa mi zda, že ich tam je len 30 000(teda tých ktorí sa k židovstvo hlásia).
Chcel by som byť Stalinom. Nie preto aby som bol ako on. Ale preto, aby som vedel, či mohol konať inak...

hexvonkei
Samostatný redaktor
Příspěvky: 2450
Registrován: 07 úno 2017, 09:14

Re: Flight752

Příspěvek od hexvonkei » 13 led 2020, 21:42

Pointa tkvěla v tom, že vyhrožovat má smysl, když už mám všechno kvalitně zabezpečený, ne když jsem proti nepříteli slabý a nemám ani pořádné PVO. Tady nejde o to, kdo má a nemá pravdu, ale o to, že dráždím hada bosou nohou.

Uživatelský avatar
Polite
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 6448
Registrován: 07 úno 2017, 21:48

Re: Flight752

Příspěvek od Polite » 13 led 2020, 21:54

To vieš pre istotu strieľajú po všetkom....jedno ako druhí ...USA ako Irán..

USA sa ospravedlnili za bombardovanie nemocnice Lekárov bez hraníc
Spojené štáty priznali chybu, keď bombardovali nemocnicu v afganskom Kundúze. Z vyšetrovania vyplýva, že za incident zo začiatku októbra, môže zlyhanie ľudského faktora.
Chcel by som byť Stalinom. Nie preto aby som bol ako on. Ale preto, aby som vedel, či mohol konať inak...

k42
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 5811
Registrován: 09 úno 2017, 07:11

Re: Flight752

Příspěvek od k42 » 13 led 2020, 22:04

hexvonkei píše:
13 led 2020, 21:42
Pointa tkvěla v tom, že vyhrožovat má smysl, když už mám všechno kvalitně zabezpečený, ne když jsem proti nepříteli slabý a nemám ani pořádné PVO. Tady nejde o to, kdo má a nemá pravdu, ale o to, že dráždím hada bosou nohou.
Jj. Ale jak je vidět, ten had není zase až tak úplně blbý zvíře, protože nevyrazil - mohl by totiž utrpět dosti výrazné bebí...
Íránci mají PVO asi nejlepší na BV, s výjimkou Izraele a nyní také Sýrie. Navíc si ho částečně i sami vyrábí, včetně radarových systémů - což je na BV unikátní, dokáže to tam kromě nich pouze Izrael. Časem se "do klubu" asi připojí i Turci. KSA i další ropné monarchie sice za PVO systémy za poslední léta utratily qwantiliony, ale jak jim to funguje, je značná otázka - soudě podle KSA jsou to dost vyhozené peníze.

Ale reagoval jsem hlavně proto, že je skutečně jak z nějakého absurdního divadla, jak silně se realita liší od západní propagandy: amícké "seriózní deníky" a všechny televize dělají, jako kdyby Iráčané a velká část BV byla Amíkům neskonale vděčná, USA všeobecně oblíbené, jen to občas kazí nějací ti "Íránem podporovaní teroristé", Taliban atd. Amíci bojují "za srdce a duše", mají tu strategii "Responsibility to Protect" no a jiné úplné kokotiny; Pompeo hlásí, že Íránci radostí tančí v ulicích, že je hodný strýček Donald zbavil ďábelského teroristy Sulejmáního... A pak řvou iráčtí poslanci parlamentu sborově "smrt Americe" a odhlasují zákon o vykopnutí Amíků. To bys prostě nevymyslel.

woxia
Samostatný redaktor
Příspěvky: 1663
Registrován: 16 úno 2017, 10:41

Re: Flight752

Příspěvek od woxia » 13 led 2020, 22:28

Někteří spekulují o tom, že byl použit stejný scénář jako s ruským IL-20 v Sýrii.

Jen bych chtěla ještě dodat co jsem zase doma zaslechla - PVO je první na ráně, proto bezpečnost a spolehlivost komunikace je zcela zásadní. Ale ne všechno se podaří - např. při první válce v zálivu si USA nedokázaly poradit se sítí na bázi protokolu X.25, který byl postavený na Siemens a žabožroutech (pokud by předali USA některé informace, tak by to tehdy také znamenalo absolutně otevřené dveře pro USA). Proto USA zvolily strategii přetížení írácké PVO ohromným počtem cílů a postupným vyčerpáním jejích fyzíckých kapacit levnými falešnými cíli bod po bodu. Ač byla spousta uzlů sítě zničena, komunikace zůstala do posledních chvíle funkční a nenapadnutá.

Tak jsem trochu pohledala - co vám říká Írán PAC?
Takový nástin, co Írán asi reálně trápí - a to je to, jaké zařízení pro svoji kritickou infrastrukturu použil. Pokud ne výhradně vlastní vývoj (https://en.wikipedia.org/wiki/Iran_Elec ... Industries), tak USA si ho mohou podat na otevřeném podnose (viz např. mobilní technologie - https://en.wikipedia.org/wiki/Communications_in_Iran)
Takový drobný nástin do práce technologické rozvědky (slide 39 je zajímavý):
https://conference.hitb.org/hitbsecconf ... World.pdf
Omlouvám se za ITC vsuvku, ale bohužel vést dnes debatu o sestřelu se bez ní vést už nedá.

Jinak to vypadá, že v Íránu v souvislosti s tímto sestřelem vypuklo vcelku hodně dílčích procesů, otázkou zatím zůstává cílový vektor - vypadá to podle mne na razantní výměnu idologicky čistého, ale dnešním výzvám neakceschopného vedení na všech úrovních. Tj. ve výsledku bezrevoluční zvýšení kvality řízení, které by bez tohoto fatálního incidentu nebyla v podstatě ani možná.
Když zde cenzura začala, tak tady 10.8.2020 Woxia skončila. Mějte se všichni dobře, se kterými se mi dobře povídalo.
SZ nevybírám - tak omluvte, že Vám na ně už neodpovím

k42
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 5811
Registrován: 09 úno 2017, 07:11

Re: Flight752

Příspěvek od k42 » 13 led 2020, 23:19

woxia píše:
13 led 2020, 22:28
...na bázi protokolu X.25, který byl postavený na Siemens a žabožroutech
Nehledal bych v té hrozné tragédii sestřelu toho dopraváku žádné extrabuřty - asi docela stačí to jednoduché vysvětlení, jak se to všechno stalo: nezrušení civilního letového provozu z debilních důvodů (rezervace letenek, snaha nedat najevo "strach z amíckého napadení" atd.); umístění autonomního Toru u civilního letiště bez napojení na celostátní síť PVO; nezajištění spolehlivého spojení toho Toru s nadřízenými stupni velení; špatná organizace varování a pronikání panických neověřených pověstí o letících sekyrkách do varovné PVO sítě; neinformování nikoho o civilním letovém provozu - když už nebyl přerušen. A samozřejmě, amícké zločinecké svinstvo se zneužitím civilních identifikací u válečné techniky (ADS-B a civilní odpovídače jako EW protiopatření u sekyrek; maskování vojenských letounů tímtéž).

Ohledně historie iráckého PVO za Pouštní bouře, je dost těžké oddělit "hrdinské příběhy" a cílené desinformace od reality. Protože příběhů existuje fůra - třeba že Amíci napadli počítače PVO sítě virem, který tam dostali ve speciálním hardware supervýkonných laserových tiskáren, používaných pro tisk mobilizačních rozkazů. Nebo že zatlačili na Žabožrouty a ti na jejich požádání irácké systémy dálkově vypnuli. Nebo že prostě hrdinně zvítězili pomocí hyper super vypracovaných taktik SEAD a postupným zničením postavení PVO protiradiolokačními raketami Harm a ostřelováním z bitevních vrtulníků, letících extra nízko před stíhačkami. Tím vytvořili postupně bezpečné "koridory", kudy pak letěly úderné letouny Jaguar, Tornado, F-16, ...
Jako značně pravdivější verze mi připadá, že Amíci dovezli mnoho kamionů stodolarovek a PVO Iráku si prostě koupili - tedy určité množství klíčových lidí. Což se netýkalo jen PVO, ale komplet irácké armády a velení, jakož i vlády a státních organizací.

X.25 není opravdu žádný zázrak, je to taková zpotvořenina, vycházející z dnes již naštěstí mrtvého světa monopolních státních telekomunikačních molochů, jejich uzavřeného předrahého vývoje - např. normy téhle podivnosti byly pouze za velké peníze a pouze příslušně ušlechtilým organizacím... Bylo to tak pitomé a neoperativní, že se nad tím skoro vždycky pouštělo IP, aby to k něčemu bylo - a X.25 se používalo jen jako linková vrstva. Amíci tyhle protokoly opravdu dokonale znali, nakonec většina implementací byla od nich, takže skutečně nechápu, v čem by s tímhle zrovna měli mít problém. U nás to provozoval Eurotel těsně po 90. roce, a jelikož to tehdy byla jediná komerční celostátní počítačová síť, hodně se to používalo výše zmíněným způsobem (nad tím běželo normální internetové IP). Pak to jelo ještě na NAVSTAR/Inmarsat satelitech, i těch ruských v té námořní mezinárodní síti (což byla celkem dobrá legrace, občas dokonce i prdel, protože pro spolehlivou funkci někdy nestačila 2m parabola a dávali jsme tam 5m paraboly, takže si asi každý dovede představit, co s tím bylo za vopruz). Hodně jsem si s tím užil, mohu říci (většinou jsme to provozovali na amíckých Sun Microsystems mašinách pod SunOs/Solarisem, protože jejich implementace chodila zdaleka nejlépe). Spáchal jsem s tím několik celostátních rezervačních/obchodních/skladových systémů. X.25 je dnes již mrtvá a pohřbená, přetrvala jen v oblasti radioamatérského vysílání, kde se používá její subset AX.25, jako paketové rádio (a taky se nad tím pouští IP, hehehe). A vlastně ještě na některých satelitních sítích, coby vykopávka pro zpětnou kompatibilitu se starými systémy.

Skeptik
Sponzor fóra
Příspěvky: 8167
Registrován: 07 úno 2017, 19:59

Re: Flight752

Příspěvek od Skeptik » 14 led 2020, 08:09

Mnozí z vás si pletou reálnou válku s počítačovou hrou a významně přeceňují technické i technologické možnosti při válečném konfliktu ... a to co USA v Íránu a Iráku vytvořily a eskalovaly je z pohledu Íránu válka.

Írán na 99% očekával odpověď USA ... a musel i předpokládat, že jejich plán odvety za vraždu generála Sulejmánýho se prozradí a USA udeří ještě před odvetou.
Proto byla PVO v pohotovosti již od rozhodnutí úder provést = někdy od večera předcházejícího dne.
Ráno následujícího dne museli být všechny obsluhy jak fyzicky, tak psychicky vyčerpané ... v očekávání amerického úderu.

Není žádná informace o tom, že posádka TORu měla přímý a digitální přístup k údajům jako je ADS-B či údaje SSR. Nejspíš neměly.
Ostatně sám íránský velitel PVO prohlásil, že ověření mělo proběhnout telefonicky ... a velitel TORu se z nějakého důvodu nedovolal (telefonické ověření není nic anachronického, např. služby řízení letového provozu telefonicky koordinují běžně).

Už jsem psal, TOR je taktický systém, který byl konstruován pro autonomní činnost ... v době kdy měl sestřelovat letadla měla probíhat válka a žádná civilní letadla neměla nad bojištěm létat.

ZÁVĚR
Není pravda, že USA nesou přímou odpovědnost za to, že k sestřelu letu 752 došlo ... to je přímá odpovědnost íránských ozbrojených sil (a ty se jí ani ne).

Ne druhou stranu je faktem, že eskalaci konfliktu na faktickou válku provedly svými teroristickými útoky na irácké šíitské milice (součást ozbrojených sil Iráku) a následně i vraždou íránského představitele na oficiální návštěvě Iráku právě USA.
Sekundární odpovědnost tedy USA nikdo neodpáře.

A ještě jedna úvaha na závěr.
USA se nyní hájí tvrzením (zatím nepodloženým), že Sulejmáný připravoval útoky na ambasády USA a ze zabíjel, a plánoval zabíjet, americke občany a vojáky.
OK
Ale on byl v době své vraždy v Iráku. A chystal se tam pobyt celý den - schůzka s premiérem, účast na pohřbu zavražděných členů iráckých šíitských milic atd.
V Iráku, kde má USA víc jak 5.000 vojáků.
V Teheránu, kam USA stáhlo své vojáky k ochraně ambasády.

PROČ si potom USA nepočíhaly na Sulejmánýho, nezatklo ho a nepostavili před soud ... jak by to udělala kterákoli kulturní země ???
PROČ ho raději zavraždily jako teroristická organizace ???
"Když bludem trpí jeden člověk, říká se tomu šílenství. Když bludem trpí hodně lidí, říká se tomu náboženství."
-----------------------------------------
„Chovej v úctě ty, kdo hledají pravdu, ale pozor na ty, co ji našli." Voltaire

Uživatelský avatar
palo satko
Sponzor fóra
Příspěvky: 7606
Registrován: 16 úno 2017, 07:51

Re: Flight752

Příspěvek od palo satko » 14 led 2020, 08:59

To prečo sa Trum rozhodol zabit Solejmaniho je vecou štatneho tajomstva a bude zverejnene najskôr o 30 rokov. Take su americke predpisy o utajovanych skutocnostiach. Naozaj nema zmysel špekulovat, lebo pri Trumpovi sa neda vždy dopatrat k nejakemu racionalnemu postupu. Kto z vas byť "Vladcom sveta" by dal zabiť Solejmaniho a potom by strpel pokorne tu maškaradu s iranskymi raketami?
"Ego sum rex Romanus et super grammaticam" Žigmund - liška ryšava v Kostnici. Nie som cisar, ale gramatiku tiež nezvladam. :)

k42
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 5811
Registrován: 09 úno 2017, 07:11

Re: Flight752

Příspěvek od k42 » 14 led 2020, 09:16

Skeptik:
Souhlas. Až na to, že podle íránských farsí diskusí (prý, protože sám těm klikihákům ani jazyku nerozumím) posádka Toru údajně něčím autonomně poznala, že cíl má ADS-B a civilní odpovídač - jenže to nebrali v úvahu, protože amícké sekyrky takové kejkle dělají také. Jestli to původní Tor z roku 1991 nemá, tak si tam možná něco Íránci přibastlili sami - nakonec oni v tomhle směru za uplynulých 30 let ušli dost velký kus cesty, hodně spolupracují s Číňany, mají tam fůru společných íránsko-čínských firem v oblasti průmyslové a vojenské elektroniky, včetně radarů a PVO systémů. Zdaleka to nejsou takoví středověcí zulukafři, jak je žumpa většinou zobrazuje. Takže to není vyloučené.

Autonomní PVO systém bez IFF (a rozpoznávání civilních letadel od vojenských) je určitě přímá poukázka na průser, kór PVO systém krátkého dosahu, kde díky omezenému dosahu vlastního radiolokátoru 15-30 km není skoro žádný čas na nějaké "telefonické ověřování" - a tím pádem použitelnost takového čuda je mimo horkou válku, kdy žádné civilní cíle nejsou a vlastní letectvo již je zničené, úplně minimální. Dost bych se tedy divil, kdyby s tím Íránci za uplynulá léta něco neudělali...

Uživatelský avatar
Tomas BB SK
Senior redaktor
Příspěvky: 3602
Registrován: 17 úno 2017, 18:33

Re: Flight752

Příspěvek od Tomas BB SK » 14 led 2020, 10:45

inac pre konspiratorov moze byt zaujimave nielen to, ze sa jednalo o ukrajinske lietadlo (a boeing dokonca) ale aj samotne cislo letu - 52 na konci moze evokovat ono trumpetovo vyjadrenie ohladne 52 cielov v irane... Asi to bude nahoda, ale aeronet by z toho mohol vyrobit peknu bajku ...

EDIT: preto tento let s cilom o ktorom trump hovoril bol zostreleny ackoli ine lety v tom istom koridore predtim vzlietli bez problemov. ta symbolika je tam jasna...
Poznej, co máš před svou tváří, a co je ti skryto, se ti odhalí. Neboť nic
není skrytého, co nebude odhaleno. Poznej sám sebe ...

Skeptik
Sponzor fóra
Příspěvky: 8167
Registrován: 07 úno 2017, 19:59

Re: Flight752

Příspěvek od Skeptik » 14 led 2020, 10:49

k42
IFF (Identification Friend or Foe) není systém na rozpoznávání civilních a vojenských letadel, ale na rozpoznávání vlastních vojenských letadel (Friend) od všech ostatních, která jsou ve válce považována za nepřátelská (Foe).

Žádné civilní dopravní letadlo (snad s výjimkou letadel ElAl) není vybaveno vojenským IFF

Prostě s použitím prostředků PVO v prostoru, kde se pohybují i civilní letadla, se nikdy nepočítalo. A ani to nejde.
Využití civilních kódů odpovídače SSR nedává smysl ... z již zmiňovaného důvodu jejich zneužití vojenskými letadly a střelami s plochou dráhou letu.
"Když bludem trpí jeden člověk, říká se tomu šílenství. Když bludem trpí hodně lidí, říká se tomu náboženství."
-----------------------------------------
„Chovej v úctě ty, kdo hledají pravdu, ale pozor na ty, co ji našli." Voltaire

kenavf
Sponzor fóra
Příspěvky: 11145
Registrován: 07 úno 2017, 19:59

Re: Flight752

Příspěvek od kenavf » 14 led 2020, 12:58

Skeptik píše:
14 led 2020, 10:49
..
Prostě s použitím prostředků PVO v prostoru, kde se pohybují i civilní letadla, se nikdy nepočítalo. A ani to nejde.
..
V roku 1989 sa nám na S-75 Volchov zobrazovalo len IFF. Civilná prevádzka nebola riešená. O tom že by tam bol nejaký ADS prijímač/vyhodnocovač neviem. Jedine že by tú informáciu dostávali "planžetisti" z veliteľstva a zakreslili do mapy?
Zároveň by bol aj problém so spätným dokazovaním a overovaním činnosti. Bol to analogový systém takže by to mohol byť tak maximálne kamerový záznam obrazoviek a ovládacích pultov, prípadne magnetofónový záznam rozkazov v kabíne?( nič také sme nemali)
Je otázka aký level bol ten Iránsky systém.
Z nejakého dôvodu politika priťahuje sociopatov.
Edmund Burke: "Jediné čo potrebujú nečisté síly k svojmu víťazstvu je to, aby slušní ľudia neurobili nič."

hexvonkei
Samostatný redaktor
Příspěvky: 2450
Registrován: 07 úno 2017, 09:14

Re: Flight752

Příspěvek od hexvonkei » 14 led 2020, 13:08

Polite: Chyby se i při nejvyšší snaze dějí, nikdo není neomylný, ale tady podle toho, jak fungovalo to PVO tomu šli zcela zbytečně zásadním způsobem naproti.

k42: Propaganda toho nakecá na kterékoli straně, ale je nesmysl s ní bojovat pouhým přidáním negace k jejich výrokům. To je cesta do pekel různých Jandů a manipulátorů.cz.

Skeptik: Dobře položené otázky, škoda že to takhle nezazní i v médiích...

k42
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 5811
Registrován: 09 úno 2017, 07:11

Re: Flight752

Příspěvek od k42 » 14 led 2020, 15:47

Skeptik píše:
14 led 2020, 10:49
Využití civilních kódů odpovídače SSR nedává smysl ... z již zmiňovaného důvodu jejich zneužití vojenskými letadly a střelami s plochou dráhou letu.
Přesně tak - a co jsem psal jiného? Jen že Íránci celkem určitě mají PVO techniku - i starou - modernizovanou a doplněnou o moderní komponenty. Čínské nebo vlastní (i licenční) výroby. Jinak to nedává smysl - přece se těch posledních 30 let jenom "nekopali do zadku". Divím se tedy, že radar Toru už nedigitalizovali, ale asi jim to prozatím stačilo a jiné projekty měly vyšší prioritu.

false_flag
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 9076
Registrován: 27 čer 2017, 23:20

Re: Flight752

Příspěvek od false_flag » 14 led 2020, 17:11

Jiný pohled na sestřel a vytvoření mučedníka. Rusky.
Domovská stranka www.fct-altai.ru přestala 10 hodin po zveřejnění fungovat. Není DNS. Ale na youtubu to ještě je.

Pokud mým příspěvkům nerozumíte, jsou pro Vás urážlivé, či kolidují s Vaším viděním světa. Nerozčilujte se.
Není třeba reagovat. Klid. Vše je v pořádku. Ignorujte je. Nejsou určeny Vám.

saturnin
Redaktor
Příspěvky: 264
Registrován: 17 dub 2018, 22:18

Re: Flight752

Příspěvek od saturnin » 14 led 2020, 17:16

false_flag píše:
14 led 2020, 17:11
Jiný pohled na sestřel a vytvoření mučedníka. Rusky.
Domovská stranka www.fct-altai.ru přestala 10 hodin po zveřejnění fungovat. Není DNS. Ale na youtubu to ještě je.
Nechces ve strucnosti rict, co tam ten dedek rika? Je to 1.5 hodiny dlouhe video...

petrp: nestartuj tady flame a nauč se řeči, Pak nebudeš mít problém... :idea:

false_flag
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 9076
Registrován: 27 čer 2017, 23:20

Re: Flight752

Příspěvek od false_flag » 14 led 2020, 17:39

To opravdu neudělám.Většina seniorních uživatelů si to poslechne v originále a zbytek může počkat 14 dní než to české weby přeloží. Ostatně americké thinktanky, které dědka jak mu říkáš :razz: monitorují si také s originálem vystačí. Ber jazykovou barieru jako přirozenou cenzuru. Pro ty kteří si to poslechnou, jedinou výhradu mám k argumentaci ohledně vzestupné dráhy letadla. Ale to vzhledem k zbytku je jenom podružný detail. Asi nechodí na AK.
Naposledy upravil(a) false_flag dne 14 led 2020, 17:55, celkem upraveno 3 x.
Pokud mým příspěvkům nerozumíte, jsou pro Vás urážlivé, či kolidují s Vaším viděním světa. Nerozčilujte se.
Není třeba reagovat. Klid. Vše je v pořádku. Ignorujte je. Nejsou určeny Vám.

Uživatelský avatar
Grif
Sponzor fóra
Příspěvky: 4089
Registrován: 07 úno 2017, 13:04

Re: Flight752

Příspěvek od Grif » 14 led 2020, 17:39

Ten "dědek" je politolog Pjakin který má znalosti jaké ty nebudeš mít ani za sto let.Tak trochu úcty.
Všechno se dá vysvětlit.Bohužel ne všem.

Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21807
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: Flight752

Příspěvek od puma » 14 led 2020, 19:46

Tor-M1 jest toto (verze defakto z dob SSSR) kterou mají Íránci (anténa IFF je nad anténou přehledového radaru)


+ Írán má ještě vlastní modernizovanou verzi Toru-M1, mají vlevo nahoře od střeleckého radaru nějakou anténu čtvercového průměru, což slouží pravděpodobně pro zvýšení počtu současně postřelovaných cílů, nebo by to mohlo sloužit i pro navádění nějakých jejich vlastních PLŘS.
Obrázek
https://nelsa1412.wordpress.com/2013/09/30/7/

Tor-M2E jest toto (poslední verze)



Co se týče debaty nad tím, že Tor-M1 je starý systém (to teda zas není) a má jen IFF a nepracuje s ADS-B a kdo ví s čím ještě, prostě s civilními stroji se ve válce nepočítá (a i kdyby jste chtěli, tak je tam z dobrého důvodu nezapracujete), pro to jsou tyhle věci stavěné, ve válce platí, že vše, co nedokážu identifikovat (nedokáže to odpovědět na můj dotaz prostřednictvím IFF - což je těžká kryptografie a velice důležitý systém pro každou armádu) je nepřítel a střílím. Proto nikdy nemůže PVO pracovat s ADS-B a podobným v bojové pohotovosti ve stavu válečném či blízkém, protože jediný relevantní je IFF systém, který dokáže 100% odlišit přátelský a nepřátelský letecký vehikl.
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

Uživatelský avatar
bacil
Redakční rada
Příspěvky: 2817
Registrován: 08 úno 2017, 04:04

Re: Flight752

Příspěvek od bacil » 14 led 2020, 20:23

kenavf píše:
14 led 2020, 12:58
V roku 1989 sa nám na S-75 Volchov zobrazovalo len IFF. Civilná prevádzka nebola riešená. O tom že by tam bol nejaký ADS prijímač/vyhodnocovač neviem. Jedine že by tú informáciu dostávali "planžetisti" z veliteľstva a zakreslili do mapy?
Velitelský radar v té době jednak viděl hodně daleko za hranice, ale ani nebyl analogový, nýbrž digitalizovaný pomocí minipočítače Tesla ADT a všechny letadla měly hezky popis co je to zač. Teprve až by tento radar zahučel, rozložil by se náhradní sovětský analogový, plně elektronkový, který by přežil i bízký výbuch jaderné zbraně.

Odpovědět