Rusko

Odpovědět
Uživatelský avatar
martanus
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 14391
Registrován: 01 úno 2017, 10:16

Re: Rusko

Příspěvek od martanus » 24 dub 2021, 20:01

Byly přijaty zákony zakazující dvojí občanství státních zaměstnanců

https://politikus.ru/v-rossii/135596-pr ... schih.html
Nikdy není pozdě udělat správnou věc.
Albert Einstein: „Logika tě dostane z bodu A do bodu B. Představivost tě dostane všude.“
Konfucius: " Můžete obětovat vojsko, hospodářství či blahobyt, ale nesmíte obětovat zdravý rozum!"

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42267
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Rusko

Příspěvek od Alchymista » 24 dub 2021, 22:08

https://cz.sputniknews.com/20210424/med ... 57044.html
Média: Rusko zvažuje omezení dovozu některých českých výrobků, zejména českého piva
Jednou z reakcí Ruska na vyhoštění diplomatů z Prahy může být omezení dovozu českých výrobků. Informaci uvádí ruský deník Kommersant s odvoláním na státní struktury.
Podle slov jednoho ze zdrojů je pravděpodobné, že se Moskva uchýlí k ekonomickým sankcím, nakolik „bezprecedentní agresivní akce Prahy nemůžou zůstat bez odpovědi, zároveň však na ně nelze reagovat recipročním způsobem“.
„V případě reciproční reakce by museli být vyhoštěni všichni Češi včetně velvyslance, což není daleko od přerušení diplomatických vztahů. Proto se teď zvažují alternativní možnosti reakce,“ upřesnil jeden ze zdrojů.
Zdroje dále uvádějí, že omezení se dotknou některých průmyslových odvětví, avšak bylo zdůrazněno, že při sestavování nové černé listiny budou ruské orgány vycházet z principu neuškodit sobě.
Podle všeho se tato omezení dotknou dovozu českého piva. Jeho dovoz do Ruska v roce 2020 činil více než 38 milionů dolarů, přičemž v porovnání s rokem 2019 se v loňském roce tento ukazatel zvýšil téměř o 10 procent. Zmiňme, že naopak mnoho ostatních ukazatelů se značně snížilo.
Ředitel Centra pro výzkum federálních a státních trhů s alkoholem Vadim Drobiz, považuje zákaz dovozu českého piva za „symbolický šťouchanec“.
Z celkového počtu dovezeného piva do Ruska na Česko připadá asi 10 procent nebo 40 milionů litrů ročně, dodal odborník. Podle jeho slov kvůli kolísaní kurzu měny tento produkt v maloobchodě zdražuje, a proto v Rusku objem spotřeby českého piva klesá.
„Nápoje vyrobené v České republice pravidelně nebo příležitostně konzumují méně než 2 miliony lidí,“ uvedl.
Oraz Durdyjev, ředitel pro právní záležitosti a korporátní vztahy AB InBev Efes, uvedl, že v současné době se do Ruska dováží přibližně deset značek českého piva.
Hlavní podíl v této kategorii patří licencovaným českým druhům: „Takové pivo vyrábí mezinárodní společnosti v Rusku na základě licence s využitím českých surovin.“
AB InBev Efes například vyrábí pivo Velkopopovický Kozel. Těchto podniků, které vyrábějí pivo v Ruské federaci na základě licence, se podle všeho omezení nedotknou.
Podle Federální celní služby bylo podle položek komoditní nomenklatury zahraniční ekonomické aktivity 84–90 dovezeno z České republiky zboží v hodnotě 2,55 miliardy dolarů, téměř polovina z této částky – 1,2 miliardy dolarů – připadá na komoditní nomenklaturu zahraniční ekonomické aktivity 84 „Jaderné reaktory, kotle, zařízení a mechanická zařízení, jejich části“.
Reaktory se z České republiky nedovážejí, komoditní nomenklatury zahraniční ekonomické aktivity zahrnují velké množství továrních a domácích spotřebičů.
Rosatom má také v Česku společnost ARAKO, která vyrábí průmyslové armatury pro účely jaderného průmyslu. Na webové stránce ARAKO je uvedeno, že vyrábí a dodává průmyslové ventily do 25 zemí po celém světě.
Ruští konstruktéři také spolupracují s českými společnostmi v rámci licenční výroby (zejména Uralský závod civilního letectví vyrábí letadla L-410 na základě licence české Let). Spolupráce také probíhá prostřednictvím zakládání společných podniků.
Holding Sinara – Transport Machines (STM) má společný podnik se společností Škoda Transportation založený v roce 2019, který má vyrábět dopravní prostředky pro účely městské dopravy.
V Mladé Boleslavi se nachází velký sklad komponentů Škoda, který se například zabývá dodávkou originálních náhradních dílů značek VW Group do Ruska. Díly jsou dodávány také do závodu Volkswagen v Kaluge a do GAZ v Nižním Novgorodu, kde se vyrábí řada modelů značky Škoda na zakázku.
Pokud bude dovoz určitého množství českých produktů do Ruské federace opravdu zakázán, mohlo by jít o nový obrat v konfliktu mezi Ruskem a Českem, který graduje již celý týden a zasáhl také okolité země.

Kauza Vrbětice
Připomeňme, že dne 17. dubna český premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) na mimořádném brífinku vlády oznámili, že mají důvodné podezření o zapojení ruských důstojníků zpravodajské služby GRU do výbuchů v muničním skladu ve Vrběticích, k nimž došlo v roce 2014. Jedná se o stejné důstojníky, kteří údajně stáli za otravou Sergeje Skripala a jeho dcery Julie v Salisbury v roce 2018. Motivem útoku na sklad byly podle médií údajné dodávky zbraní na Ukrajinu nebo opozičním silám v konfliktu v Sýrii. Při výbuchu došlo k velkým materiálním škodám a byli zabiti dva civilisté.
Česká republika a Rusko, které svou odpovědnost odmítá, si následně vzájemně vyhostily pracovníky ambasád a později se rozhodly zastropit jejich počet na principu parity.
Poté solidaritu s Českem vyjádřila i Evropská unie a jednotlivé členské země. Kromě Česka ruské diplomaty v souvislosti s explozemi ve Vrběticích vyhošťují Slovensko, Litva, Lotyšsko a Estonsko.
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Uživatelský avatar
petrp
Šéfredaktor
Příspěvky: 16227
Registrován: 31 led 2017, 18:04

Re: Rusko

Příspěvek od petrp » 25 dub 2021, 10:02

:sipka: Putin podepsal dekret o opatřeních proti nepřátelským zemím - překlad

Vyhláška o aplikaci opatření vlivu (protiopatření) na nepřátelské akce cizích států
Za účelem ochrany zájmů a bezpečnosti Ruské federace a v souladu s federálními zákony ze dne 30. prosince 2006 č. 281-FZ „O zvláštních ekonomických opatřeních a donucovacích opatřeních“ a ze dne 4. června 2018 č. 127-FZ „Dne opatření proti (nepřátelským) opatřením proti nepřátelským činům Spojených států amerických a jiných cizích států“.

Rozhoduji:

1. Omezit (včetně případného zavedení úplného zákazu) uzavírání diplomatických misí a konzulárních úřadů, zastupitelských úřadů státních orgánů a státních institucí cizích států páchajících nepřátelské akce ve vztahu k Ruské federaci, občanů Ruské federace Federace nebo ruským právním subjektům (dále jen nepřátelské cizí státy), pracovní smlouvy, smlouvy o poskytování práce zaměstnancům (personální) a další občanskoprávní smlouvy, na jejichž základě vznikají pracovní vztahy (dále jen smlouvy), s osobami nacházejícími se na území Ruské federace.

2. Zajistit, že počet fyzických osob, které se nacházejí na území Ruské federace a se kterými lze uzavírat smlouvy, určuje vláda Ruské federace.

3. Dohody uzavřené před vstupem této vyhlášky v platnost s jednotlivci, jejichž počet přesahuje počet stanovený vládou Ruské federace, budou ukončeny.

4. Ustanovení odstavců 1 a 3 této vyhlášky se nevztahují na občany nepřátelských cizích států přicházejících z těchto států, jako zaměstnanci diplomatických misí a konzulárních úřadů, představitelů státních orgánů a státních institucí příslušných nepřátelských zahraničních států.

5. Vládě Ruské federace:
a) stanovit seznam nepřátelských cizích států, na které se vztahují opatření vlivu (protiopatření), stanovený touto vyhláškou;
b) určit počet osob, které se nacházejí na území Ruské federace a se kterými lze uzavírat smlouvy;
c) v případě potřeby předložit návrhy na změnu opatření vlivu (protiopatření) stanovených touto vyhláškou a dobu platnosti těchto opatření;
d) zajistit kontrolu nad dodržováním pracovních práv občanů Ruské federace při ukončení smluv v souladu s odstavcem 3 této vyhlášky.

6. Tato vyhláška vstupuje v platnost dnem jejího oficiálního zveřejnění a je platná až do zrušení jí stanovených opatření vlivu (protiopatření).
http://www.novarepublika.cz/2021/04/put ... enich.html
Propaganda z lidí idioty nedělá, propaganda je na idioty cílená. G. B. Shaw
Smrt neničí, činí jen neviditelným. indické přísloví
Hora ruit, respice finem...

Uživatelský avatar
El Diablo
Senior redaktor
Příspěvky: 3948
Registrován: 07 úno 2017, 18:56

Re: Rusko

Příspěvek od El Diablo » 25 dub 2021, 20:10

Chceme vědět, jaké zbraně byly uloženy ve Vrběticích, vzkázalo Rusko
25. dubna 2021 16:36, aktualizováno 19:51
Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová v neděli v televizi Rossija 1 uvedla, že Česko musí světovému společenství objasnit, jaké zbraně byly uloženy v muničním skladu ve Vrběticích. Ke kauze se vyjádřil také předseda dolní komory ruského parlamentu Vjačeslav Voldin, podle něhož Česká republika zničila vztahy budované diplomaty.
Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/ ... anicni_dtt
Co cítíte, když střílíte teroristy?
Zpětný ráz.
http://www.eldiablo.webz.cz/
Takže se sejdeme v Šestce na Šedesát šestce zejtra ráno v šest. Zapamatuješ si to?
Můžeš mi to ještě šestkrát zvopakovat?
I šestiletý dítě by si to pamatovalo.

Uživatelský avatar
petrp
Šéfredaktor
Příspěvky: 16227
Registrován: 31 led 2017, 18:04

Re: Rusko

Příspěvek od petrp » 26 dub 2021, 12:07

Moskevský soud nařídil pozastavení činnosti štábů Navalného
Moskevský soud dnes vyhověl požadavku prokuratury a nařídil pozastavení činnosti štábů opozičního představitele Alexeje Navalného, sdělila agentuře Ria Novosti právní zástupkyně Fondu boje s korupcí (FBK), další struktury spjaté s Navalným. Soud rozhodl o zákazu činnosti štábů Navalného po dobu, kdy posuzuje, zda je FBK jako takový extremistickou organizací.
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/moske ... o/2028007?
Propaganda z lidí idioty nedělá, propaganda je na idioty cílená. G. B. Shaw
Smrt neničí, činí jen neviditelným. indické přísloví
Hora ruit, respice finem...

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42267
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Rusko

Příspěvek od Alchymista » 26 dub 2021, 14:11

https://cz.sputniknews.com/20210426/rus ... 75327.html
Rusko zahrnulo USA do seznamu nepřátelských států. Skončí v něm také Česko?
Seznam „nepřátelských států“, kterým bude zakázáno zaměstnávání Rusů v diplomatických misích, se vytváří, budou do něho zahrnuty USA, uvedla mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová.
Podle Zacharovové bude konečný seznam zveřejněn po vydání odpovídajícího nařízení vlády Ruské federace. Samotný dokument podle mluvčí připravují různé úřady.
Zároveň zdůraznila, že tento krok je vyvolán „absolutně nepřátelskými činy“ USA, které zavedly další sankce proti Moskvě a informovaly o vyhoštění ruských diplomatů.
Ruský prezident Vladimir Putin dříve podepsal příkaz, který zahraničním diplomatickým misím, které provádí nepřátelské akce proti Rusku, zakazuje zaměstnávání ruských pracovníků. Pracovní smlouvy, které s fyzickými osobami byly uzavřeny dříve a jejichž počet převyšuje nařízení ruské vlády, musí být zrušeny.

Situace na českém velvyslanectví v Moskvě
Ve čtvrtek 22. dubna česká strana oznámila svůj další požadavek vůči ruské straně. Uvedla totiž, že chce zastropit počet diplomatů na ruském velvyslanectví v Praze na nynější stav české ambasády v Moskvě. Na konci května na obou zastupitelstvích musí totiž zůstat 7 diplomatů a 25 administrativních a technických pracovníků. Ve své reakci Moskva poznamenala, že s tímto požadavkem souhlasí, ovšem parita musí platit i vůči pracovníkům najatým na místě. Číslo místních zaměstnanců podle ruského návrhu nesmí přesáhnout 19 osob.
Tato podmínka zjevně činí větší problém Praze než Moskvě, která zaměstnává v Česku jenom kolem 20 českých občanů, zatímco Česká republika jich má přes 100. To přímo přiznal i samotný resort zahraničí, na jehož webových stránkách bylo uvedeno, že ruský požadavek může zkomplikovat práci českého zastupitelského úřadu v Moskvě. Místní pracovníci, jejichž počet má být v nejbližší době omezen na 19 osob, vykonávají obslužnou činnost a neplní diplomatické či konzulární funkce, uvádí se ve zprávě.

Krize ve vztazích mezi ČR a RF
Česká republika nedávno obvinila Rusko z účasti na výbuchu muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014. Mezi podezřelými byli jmenováni Alexandr Petrov a Ruslan Boširov, které Londýn hledá v rámci případu otravy bývalého důstojníka GRU Sergeje Skripala. Praha vyhostila 18 zaměstnanců velvyslanectví a v zemi se zintenzivnily protiruské nálady.
V reakci na to Moskva prohlásila 20 zaměstnanců české diplomatické mise za persona non grata (téměř dvě třetiny veškerého personálu) a ti se již vrátili do své vlasti. České ministerstvo zahraničí prohlásilo, že takovou reakci nečekalo, neboť fungování velvyslanectví bylo prakticky paralyzováno.
Kreml označil obvinění z účasti na incidentu ve zbrojním skladu za pobuřující a neopodstatněná. Mluvčí ministerstva zahraničí Maria Zacharovová popsala situaci jako „marasmatickou přehlídku“. Rusko slíbilo, že Česká republika zaplatí „kolosální cenu“ za to, co se stalo. Český velvyslanec byl dnes předvolán na Smolenské náměstí ke „konkrétnímu rozhovoru“.
Praha v této věci počítá s podporou Západu. Členové NATO dnes vyjádřili plnou solidaritu s Českou republikou v souvislosti s incidentem v muničním skladu v obci Vrbětice z roku 2014, nezmínili však možné kolektivní vyhoštění ruských diplomatů.
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42267
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Rusko

Příspěvek od Alchymista » 26 dub 2021, 14:13

https://cz.sputniknews.com/20210426/kre ... 79411.html
Kreml: Česká obvinění bez důkazů vůči Rusku velmi poškodila vzájemné vztahy
Česko přišlo s obviněními na adresu Ruska, která jsou velmi závažná, nepředložilo ale žádné důkazy. Taková prohlášení bez důkazů vychází za rámce.
Česko velmi silně poškodilo své vzájemné vztahy s Ruskem, když obvinilo Rusko z údajných operací tajných služeb na území země v roce 2014, aniž by ale prezentovalo důkazy. To řekl novinářům v pondělí mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov.
V Kremlu si nicméně všimli slov českého prezidenta Miloše Zemana, který přiznal, že důkazy o přítomnosti „nějakých ruských agentů“ na skladu vojenského materiálu ve Vrběticích, chybí ve zprávách české kontrarozvědky BIS.
„Na základě toho můžeme ještě jednou zopakovat: jakákoli obvinění Ruska v kontextu všemožných událostí v Česku jsou absolutně bez důkazů. (…) Podobné obviňování bez důkazů, bez důvodu, jsou události vycházející za jakékoli rámce, jedná se o nepřátelské činy, jdou proti zájmům národů obou zemí. Již velmi silně poškodily vzájemné vztahy,“ řekl Peskov.
Projev Miloše Zemana
Prezident Miloš Zeman včera na obrazovce televize CNN Prima News pronesl projev věnovaný probíhající kauze Vrbětice. Vyzval bezpečnostní orgány k maximalizaci úsilí při vyšetřování. Výsledky vyšetřování prý budou pro český politický život velmi závažné.
„BIS po dobu šesti let ve svých výročních zprávách, včetně jejich neveřejných částí, nikdy nezmiňovala kauzu Vrbětice. Teprve v posledních třech týdnech bylo vzneseno obvinění vůči dvěma ruským agentům, kteří působili na našem území, (…) a tito agenti byli obviněni, že způsobili výbuch ve Vrběticích,“ prohlásil včera Miloš Zeman.
„Mohu konstatovat, že ve zprávě BIS se uvádí, a tuto větu jsem si podtrhl, že neexistují důkazy ani svědectví, že by tito agenti byli ve vrbětickém areálu,“ prohlásil ve svém projevu prezident. „Koneckonců, když se zkoumal druhý areál těsně před jeho výbuchem, nebyl v něm nalezen žádný výbušný systém,“ dodal.
„Vážení spolu občasné, žádná suverénní země si nemůže dovolit, aby na jejím území dva agenti cizího státu způsobili teroristický atentát, při němž zahynuli dva čeští občané (…). Na druhé straně pracujeme s dvěma vyšetřovacími verzemi – první, že došlo k explozi na základě neodborné manipulace s materiálem,“ uvedl Miloš Zeman a dodal, že druhá verze je, že to byla akce cizí rozvědky.
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Uživatelský avatar
petrp
Šéfredaktor
Příspěvky: 16227
Registrován: 31 led 2017, 18:04

Re: Rusko

Příspěvek od petrp » 26 dub 2021, 15:48

Ministr zahraničí RF Lavrov podezřívá Českou republiku z porušování mezinárodních smluv
Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov označil prohlášení českého prezidenta Miloše Zemana o nutnosti vyšetřování všech verzí výbuchů ve Vrběticích za rozumné.

Podle jeho slov Evropská unie musí vyšetřit incident s výbuchy v muničních skladech ve Vrběticích. Dodal, že existují podezření, že Praha porušila řadu mezinárodních smluv. „Všechny tyto zmatené komentáře a výroky jsou emotivní, ne příliš příčetné, řekl bych. Pravděpodobně by Evropská unie měla tohle všechno, stejně jako další problémy související s tímto příběhem, probrat. Všechno se to stalo na jejím území, nakolik lze předpokládat podle komentářů odborníků se to všechno stalo v rozporu s řadou norem a pravidel, která platí v Evropské unii,“ uvedl Lavrov.

„Existují také významné náznaky toho, že byly porušeny mezinárodní úmluvy, včetně Ottawské úmluvy, úmluvy zakazující protipěchotní miny, a takzvané smlouvy o obchodu se zbraněmi, jejichž účastníci, pokud tomu rozumím, jsou všichni členové Evropské unie. Zdá se mi tedy, že nyní nastal čas, aby Brusel nějak vysvětlil, co se děje na území jeho členských zemí,“ dodal ministr.
https://cz.sputniknews.com/20210426/min ... 83758.html
Propaganda z lidí idioty nedělá, propaganda je na idioty cílená. G. B. Shaw
Smrt neničí, činí jen neviditelným. indické přísloví
Hora ruit, respice finem...

Uživatelský avatar
martanus
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 14391
Registrován: 01 úno 2017, 10:16

Re: Rusko

Příspěvek od martanus » 26 dub 2021, 15:59

Seznam zemí nepřátelských vůči Rusku
Первоисточник публикации: https://politikus.ru/v-rossii/135636-s ... stran.html

jedná se o tyto země:
Litva, Lotyšsko, Estonsko, Gruzie, Ukrajina, Polsko, Velká Británie, USA, Česká republika
Nikdy není pozdě udělat správnou věc.
Albert Einstein: „Logika tě dostane z bodu A do bodu B. Představivost tě dostane všude.“
Konfucius: " Můžete obětovat vojsko, hospodářství či blahobyt, ale nesmíte obětovat zdravý rozum!"

BartH8
Sponzor fóra
Příspěvky: 504
Registrován: 16 dub 2018, 18:16

Re: Rusko

Příspěvek od BartH8 » 26 dub 2021, 19:14

Putin podepsal dekret vyzývající k vojenskému výcviku rezervních občanů
Ruský prezident Vladimir Putin podepsal dekret požadující vojenský výcvik ruských občanů, kteří jsou v záloze. Odpovídající dokument byl zveřejněn v pondělí 26. dubna na portálu právních informací. Výzva se týká těch, kteří již ukončili vojenskou službu, a těch, kteří z ní byli osvobozeni nebo měli odklad.
https://iz.ru/1157023/2021-04-26/putin- ... e-grazhdan
Sláma u kravína,
herojom srala.

Uživatelský avatar
petrp
Šéfredaktor
Příspěvky: 16227
Registrován: 31 led 2017, 18:04

Re: Rusko

Příspěvek od petrp » 27 dub 2021, 05:37

Rusko vyhostilo pracovníka ukrajinského velvyslanectví, Kyjev mluví o provokaci
Moskva v pondělí vyhostila pracovníka ukrajinského velvyslanectví v Rusku. Jako důvod ministerstvo zahraničí uvedlo „nepřátelské jednání“ Ukrajiny, píše agentura AFP. Moskva k tomuto kroku přistoupila v době zvýšeného napětí mezi ní a Kyjevem kvůli situaci na východě Ukrajiny a také během vlny vzájemného vyhošťování diplomatů mezi řadou zemí a Ruskem.
https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3303 ... -provokaci
Propaganda z lidí idioty nedělá, propaganda je na idioty cílená. G. B. Shaw
Smrt neničí, činí jen neviditelným. indické přísloví
Hora ruit, respice finem...

Uživatelský avatar
martanus
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 14391
Registrován: 01 úno 2017, 10:16

Re: Rusko

Příspěvek od martanus » 27 dub 2021, 10:29

Bloomberg: podíl ruského exportu v dolarech klesl pod 50%
Podíl dolaru na struktuře příjmů z vývozu ve čtvrtém čtvrtletí klesl pod 50%. Informovala o tom agentura Bloomberg s odvoláním na údaje z centrální banky .
Je třeba poznamenat, že to bylo ovlivněno obchodem s Čínou , z čehož více než tři čtvrtiny jsou prováděny v eurech :!: . Podíl jednotné měny na objemu vývozu se zvýšil o více než deset bodů - až na 36%.
Ruské úřady opakovaně poukazují na to, že Washington svou sankční politikou podkopává důvěru v dolar a tlačí na Moskvu, aby upustila od nákupu amerického vládního dluhu a zvýšila zahraniční obchod s jinými měnami.
https://ria.ru/20210427/dollar-1730088985.html
Nikdy není pozdě udělat správnou věc.
Albert Einstein: „Logika tě dostane z bodu A do bodu B. Představivost tě dostane všude.“
Konfucius: " Můžete obětovat vojsko, hospodářství či blahobyt, ale nesmíte obětovat zdravý rozum!"

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42267
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Rusko

Příspěvek od Alchymista » 27 dub 2021, 13:46

https://cz.sputniknews.com/20210426/put ... 89487.html
Putin hovořil s Macronem o rusko-českých vztazích. Ruský prezident zdůraznil absurditu obvinění ČR
Ruský prezident Vladimir Putin telefonoval s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. Během hovoru diskutovali o boji proti šíření koronaviru, blogerovi Alexeji Navalnému, Náhorním Karabachu a také rusko-českých vztazích. O průběhu hovoru informovala tisková služba Kremlu na webu.
Prezidenti Ruska a Francie si vyměnili názory k tématu boje proti šíření koronavirové infekce. Konverzace se dotkla také situace kolem Alexeje Navalného. Putin a Macron rovněž hovořili o Náhorním Karabachu s tím, že situace v regionu zůstává klidná, a vyjadřují připravenost ke koordinaci v různých aspektech vyřešení situace v Náhorním Karabachu.
Při diskusi o situaci v Libyi se Putin a Macron navíc vyslovili pro další podporu posouvání politického procesu za účasti všech klíčových libyjských sil, uvedla tisková služba Kremlu.
Ruský prezident Vladimir Putin na žádost francouzského prezidenta Emmanuela Macrona navíc okomentoval stav rusko-českých vztahů a zdůraznil absurdní povahu obvinění a jednání Prahy. Kauza Vrbětice
Premiér Andrej Babiš spolu s vicepremiérem a ministrem vnitra Janem Hamáčkem dne 17. dubna na mimořádné tiskové konferenci oznámili, že české bezpečnostní složky mají podezření, že do výbuchu muničního areálu ve Vrběticích, k němuž došlo v roce 2014, byli zapojeni příslušníci ruské tajné služby.
V následné diplomatické přestřelce mezi Ruskem a Českem bylo vyhoštěno 18 ruských diplomatů z ruského velvyslanectví v Praze. Ti byli českou vládou označeni za „ruské špiony“. V reakci na to Moskva vyhostila 20 českých diplomatů z českého velvyslanectví v Moskvě. Česká strana tento čin považovala za přehnaný. Dala Rusku ultimátum, aby umožnilo návrat všech vyhoštěných českých diplomatů do Moskvy. Rusko na to však nepřistoupilo.
Zatím posledním krokem roztržky bylo srovnání počtů diplomatů, kteří budou pracovat na ruském velvyslanectví v Praze s počty českých diplomatů v Moskvě. Ti ruští diplomaté, kterých se to týká, mají čas do konce května, aby opustili území České republiky.
Situaci okomentoval rovněž prezident Miloš Zeman. Uvedl kromě jiného to, že ve zprávě kontrarozvědky nebyly žádné důkazy nebo svědectví o tom, zda se na území skladů nacházeli agenti zahraničních zpravodajských služeb. Zmínil se také, že v současnosti existují dvě verze toho, co se stalo ve Vrběticích. Nutno podotknout, že k oněm dvěma verzím se vyslovil i premiér Babiš a vicepremiér Jan Hamáček. Podle obou existuje verze jen jedna.
Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov označil prohlášení českého prezidenta Miloše Zemana o nutnosti vyšetřování všech verzí výbuchů ve Vrběticích za rozumné.
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42267
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Rusko

Příspěvek od Alchymista » 27 dub 2021, 13:54

https://echo24.cz/a/S6bVn/rusky-list-pr ... im-v-iranu
Ruský list přirovnal výbuch ve Vrběticích k izraelským akcím v Íránu
Pokud by Rusové přijali českou verzi výbuchu v muničním skladu ve Vrběticích, "pak šlo o skvěle provedenou, odvážnou, složitou a vojensky mimořádně účelnou operaci", na kterou "bychom mohli být pyšní a nijak se za ni nestydět", píše dnes v ruském listu Vedomosti profesor moskevské diplomatické školy MGIMO Oleg Barabanov. Ten je současně programovým ředitelem diskusního klubu Valdaj, ve kterém pravidelně vystupuje i ruský prezident Vladimir Putin. Rusko oficiálně popírá jakékoliv spojení ruských zvláštních služeb s výbuchem ve Vrběticích.

"Česku jako svrchovanému státu nikdo nebránil dodávat zbraně na Ukrajinu oficiálně. Ale pokud si místo toho vybralo cestu pašování, tak pašeráky je nutné potírat stejně jako piráty," zdůraznil autor. S odvoláním na nedělní projev prezidenta Miloše Zemana tvrdí, že "v podstatě přiznal", že v muničním skladu byly zbraně zakoupené bulharským obchodníkem, které nejspíše byly určeny pro Ukrajinu. Tedy tyto zbraně by se dříve či později ocitly na bojišti v Donbasu a byly by použity proti proruským separatistům.

"Za takových podmínek je jakákoliv rozvědka, která si váží sama sebe, prostě povinná překazit dodávku zbraní do oblasti konfliktu přímo u hranic země. Když izraelské zvláštní služby vyhodily do povětří íránské jaderné objekty a zabíjely íránské jaderné fyziky, fungovaly podle této logiky. A nikdo kromě Íránu za to Izrael nepranýřuje," poznamenal.

Současně upozornil, že nikdo z hromadně vyhoštěných ruských diplomatů, dokonce ani podle české verze, neměl s výbuchy z roku 2014 nic společného.

Připomněl, že za sovětských dob koloval vtip, že pracovníky sovětského velvyslanectví vyhošťují buď za špionáž, anebo za drobnou krádež v supermarketu. Vzhledem k růstu životní úrovně od sovětských dob se druhá příčina nejeví aktuální.

Jedna věc je, když diplomata přistihnou přímo při činu. Je jasné, že jej nelze uvěznit a soudit, protože existuje diplomatická imunita. Proto jej vyhostí. "To je všední chléb rozvědky, a pokud jsou vztahy mezi dvěma státy dost pevné a je oboustranný zájem je nepoškodit, jednotlivý špionážní skandál je nepokazí," píše profesor.

Zcela jiná situace podle něj nastává, když je diplomaty nutné vyhostit nikoliv proto, že je chytili při špionáži, ale z politických důvodů – aby se předvedlo, jak vážná je nespokojenost s počínáním druhé země. Jako je tomu nyní s Českem, anebo dříve bylo v případu Skripalových. Za sovětských dob byly případy, kdy z USA a Británie vyhostili více než 100 sovětských diplomatů najednou.

"Češi dnes tvrdí, že 18 vyhoštěných bylo rozvědčíky, a ne diplomaty. Ruská strana to popírá. Hlavní věc ale spočívá v něčem jiném: ani za studené války dokonce ani hromadné vyhošťování diplomatů nevedlo k řetězové reakci a eskalaci. Ale teď se Česko nezastavilo na prvním vyhoštění a konflikt dále roztočilo. Nelze vyloučit ani přerušení diplomatických styků mezi státy, a to tím spíš, že Češi ohlásili záměr odebrat ruskému velvyslanectví nemovitost," upozornil komentátor.

Současně poukázal na to, jaké obrovské nemovitosti v centru Moskvy mají bývalé socialistické země: "Dostali je jako přátelé, ale teď je využívají protivníci z NATO – Spojené státy mají v Moskvě menší nemovitosti než Češi, Bulhaři či Poláci. Bude tedy co odebírat při odvetě."
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Uživatelský avatar
Svarboj
Senior redaktor
Příspěvky: 3860
Registrován: 24 úno 2017, 17:09

Re: Rusko

Příspěvek od Svarboj » 27 dub 2021, 18:11

Apple zneužíval svoje postavení, rozhodlo Rusko a vyměřilo pokutu 257 milionů

Společnost Apple má zaplatit v přepočtu 257 milionů korun za zneužívání dominantního postavení na ruském trhu. Rekordní částku jí vyměřil tamní antimonopolní úřad FAS především kvůli mobilním aplikacím, informovala agentura Reuters.

https://www.novinky.cz/internet-a-pc/so ... u-40358478
Quae volumus, credimus libenter. – „Co si přejeme, tomu ochotně věříme.“

homer
Sponzor fóra
Příspěvky: 9846
Registrován: 07 úno 2017, 21:47

Re: Rusko

Příspěvek od homer » 27 dub 2021, 18:43

Komentář mluvčí Ministerstva zahraničních věcí Ruské federace M.Zacharovové v souvislosti se zprávami o protipěchotních minách ve skladech ve Vrběticích
Naši velkou pozornost přitahuje široce šířená v médiích informace německého vydání Die Welt ze dne 17. dubna o tom, že ve skladech v českých Vrběticích byly „stovky protipěchotních min“.
Tyto údaje zpochybňují poctivé plnění Českou republikou povinností v rámci Úmluvy o zákazu protipěchotních min. Podobné otázky vyvstávají také vůči Bulharsku, jehož občan dle údajů New York Times vlastnil uložené ve skladu zbraně, a Ukrajině jako jejich potenciálnímu příjemci.
Připomínáme, že se v souladu s čl. 1 Úmluvy o zákazu protipěchotních min členské státy mimo jiné zavazují, že „nikdy a za žádných okolností...nebudou vyvíjet, vyrábět, jinak získávat, skladovat, ponechávat si protipěchotní miny nebo je přímo nebo nepřímo převádět jiným” a rovněž “v žádném případě a nikomu napomáhat, nikoho podporovat nebo nutit, aby se zabýval” takovou činností.
Čekáme nezbytná vysvětlení z Česka, Bulharska a Ukrajiny ohledně zpráv o skladování protipěchotních min ve skladech ve Vrběticích v rozporu s Úmluvou.
https://www.mid.ru/ru/foreign_policy/ne ... id/4712624

Uživatelský avatar
martanus
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 14391
Registrován: 01 úno 2017, 10:16

Re: Rusko

Příspěvek od martanus » 27 dub 2021, 19:46

Toto mi uteklo 05.04.2021 objevil jsem to díky tomuto

Ministerstvo obrany zahajuje výstavbu druhé větve BAM
Od 5. dubna začnou železniční jednotky pokládat druhou větev bajkalsko-amurské železnice, uvedlo novinářům ministerstvo obrany.
Zástupce vedoucího oddělení Dmitrij Bulgakov při kontrole umístění 5. samostatné Poznanské železniční brigády Červený prapor uvedl, že stavební příkaz vydal ministr obrany Sergej Šojgu.
https://ria.ru/20210405/magistral-1604221615.html

Zde je lépe podrobněji popsané
Projekt modernizace je rozdělen do etap. Fáze BAM-1 bude dokončena v roce 2021. Navrhuje se etapa BAM-2 do 2024, po které se nosnost železnic zvýší 1,5krát, až na plánovaných 182 milionů tun

Do roku 2030 se plánuje zvýšit nákladní dopravu na celé východní skládce na 280 milionů tun, včetně 215 milionů tun uhlí. Plánuje se však také čtyřnásobný objem tranzitní dopravy kontejnerů.

Kapacita propustnosti Bajkal-Amuru a Transsibiřských železnic do roku 2024 by měla vzrůst ze současných 120 na 180 milionů tun nákladu ročně. Objem tranzitní kontejnerové dopravy z Číny do Evropy může vzrůst 10krát a toto je nejziskovější volba pro použití dálnic, vysvětlil Vladimir Tsyganov, vedoucí moskevské pobočky Ústavu dopravních problémů Ruské akademie věd Rossiyskaya Gazeta.
https://rg.ru/2021/04/05/reg-sibfo/zhel ... -bama.html


Nikdy není pozdě udělat správnou věc.
Albert Einstein: „Logika tě dostane z bodu A do bodu B. Představivost tě dostane všude.“
Konfucius: " Můžete obětovat vojsko, hospodářství či blahobyt, ale nesmíte obětovat zdravý rozum!"

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42267
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Rusko

Příspěvek od Alchymista » 28 dub 2021, 16:17

https://cz.sputniknews.com/20210428/lav ... 00838.html
Lavrov: Situace v České republice je čistá schizofrenie
Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov poskytl Sputniku rozhovor, který vedl generální ředitel MIA Rossiya Segodnya Dmitrij Kiseljov. V něm okomentoval situaci ve vztazích s Českou republikou, další obvinění proti Petrovovi a Boširovovi a vysvětlil, proč se v této situaci Západ chová jako sebranka.
Co to vůbec bylo, jak tomu rozumět?
Nemohu o tom polemizovat, protože nerozumím, intelektuálně nerozumím tomu, co chtěli. Můžete se na to dívat jako na jakýsi, řekněme, ne příliš krásný seriál, opět je v tomto příběhu spousta schizofrenních částí. Když prezident Zeman říká, že se to musí vyřešit, nepopírá možnost, že šlo o sabotáž nějakých zahraničních agentů. Navrhuje však zohlednit verzi, o které hovořily české úřady, včetně současného předsedy vlády Babiše, když v roce 2014 bylo řečeno, že se jedná o nedbalé chování majitelů tohoto skladu. A prezident Zeman navrhl pouze zohlednit verzi, která nebyla nikdy vyvrácena za celých těch sedm let. Nyní je obviněn z velezrady. A předseda parlamentu uvedl, že poté, co prezident Zeman deklaroval potřebu prostudovat všechny verze, odhalil státní tajemství. No není to snad schizofrenie? Podle mého názoru čistá.
A nakonec se musíme vypořádat s tím, co bylo vůbec v tomto skladu. Německá média napsala, že tam byly protipěchotní miny, které úmluva, pod kterou se podepsaly také Česká republika a Bulharsko, zakazuje. Existuje spousta otázek.
Inu vážně, jak by se to mohlo stát, že jistý bulharský občan, který dodává tyto protipěchotní miny, a ony tam byly nalezeny, podle všeho ovládal sklad v České republice, který v té době nekontrolovala vláda?
Vypadá to tak.
Možná by tedy Češi měli začít u sebe?
Pravděpodobně by se měl brát příklad buď z Ukrajiny, kde také obrovské množství ozbrojených lidí a obrovské množství zbraní a střeliva není kontrolováno Ozbrojenými silami Ukrajiny, ale kontrolují se dobrovolnými prapory. Toto je taková tendence, víte, když stát projeví svou nesolventnost v poskytování monopolu obecně na použití síly, chcete-li.
Ukrajina je jedna věc, ale Česká republika je stále Evropská unie. Česká republika je vázána zcela jinými mezinárodními závazky než Ukrajina a prezentuje se úplně jiným způsobem.
Ale především závazky, kromě zmíněné úmluvy - Ottawská úmluva o zákazu protipěchotních min, takzvaná Smlouva o obchodu se zbraněmi. A všichni jsou členy této smlouvy, stále mají v rámci Evropské unie své vlastní normy, které jsou poměrně přísné a které nepodněcují, dokonce zakazují účast na jakýchkoli akcích, dodávkách a odesílání kontingentů do těch regionů, kde dochází ke konfliktu.
Pokud jde o vztahy mezi Ruskem a Evropou, myslím, že stejně jako dříve hrají aktivní, velmi vážnou podvratnou roli Britové. Opustili Evropskou unii, ale v tomto ohledu žádný pokles jejich aktivity pozorován není. Naopak se snaží co nejvíce ovlivnit, jaké pozice zaujmou členové EU ve vztahu k Moskvě. Není tu nic překvapivého. Pokud nepůjdeme do daleké mnohaleté historie, stále je zde historie začátku 21. století. Litviněnko byl otráven poloniem, soud začíná podle jedné šablony, poté je prohlášen za uzavřený, protože je nutné se seznámit s materiály tajných služeb, aby mohl být vynesen rozsudek, a poté je rozsudek oznámen. Nikdo nikdy tyto materiály neviděl. Ale věřte nám, jak řekl Schwarzenegger „trust me“ (věřte mi). Ale stále jsem spíše zastáncem Reagana, který tvrdil „důvěřuj, ale prověřuj“. Prověřovat nemůžeme, žádají jen důvěřovat.
Poté, po roce 2014, tu byl malajský Boeing, uspořádali posezení čtyř zemí - Holandska, Belgie, Austrálie, Ukrajiny. Malajsie, které letadlo patřilo, pozvána nebyla, ale všechny čtyři souhlasily, a to je již známo, že jakékoli informace z tohoto kruhu mohou být vydávány pouze na základě konsensu. To znamená, že Ukrajina, na jejímž území k této katastrofě došlo, získala právo veta a Malajsii přizvali až o šest měsíců později. Mimochodem černé skříňky se prozkoumávaly v Londýně a zatím si nepamatuji, že by informovali o tom, jaký obsah se tam nachází. Pak tu byli Skripalové, „higly likely“ (vysoce pravděpodobné, pozn. red.): dosud nikdo neví, proč přežili, proč policista, který s nimi pracoval, neměl ani žádné příznaky. Proč zemřela ta žena a její spolubydlící se nijak nenakazila. Spousta otázek.
Pak tam byl Navalnyj, odletěl do Moskvy, ale přistál v Omsku. Nikdo na palubě nebyl nakažen, nikdo na omské klinice, s nímž tam komunikovali. A nikdo v letadle, které ho odvezlo do Německa – letěla s ním i (blízká spolupracovnice Navalného, Maria; pozn. red.) Pevčich, a láhve, které vezli – nic neví. Výsledkem bylo, že nenašli nic ani na klinice Charité, našli to na klinice Bundeswehru.
Nedávno, v souvislosti s našimi cvičeními na jihu a západě, paní ministryně obrany Spolkové republiky Německo požadovala, abychom byli transparentní ohledně toho, co tam děláme, abychom nic neskrývali. Zaprvé jsme nic neskrývali, o těchto cvičeních jsme informovali, ale Bundeswehr, kterému je přiřazena klinika, kde zjistili údajnou skutečnost otravy Navalného, ​​něco skrývá, protože nám odmítli poskytnout výsledky analýz a vzorků biomateriálů. Pak tu byl dlouhý příběh s Organizací pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Údajně si přišli odebrat vzorky, ale informace o účasti OPCW na odběru vzorků od Navalného jsou velmi zajímavé, které Němci publikovali, že při odběru vzorků byli přítomni němečtí specialisté. Ale skutečnost, že tam byli přítomni specialisté OPCW, se tam neuvádí. Nyní se na to snažíme přijít. Nikdo nic nevysvětluje. Němci říkají - jděte na OPCW, OPCW tvrdí: Němci nařídili, plnili jsme jejich rozkaz, jděte za nimi. Je to kolektivní odpovědnost, narazili jsme na to zvláště tehdy, když jsme sledovali detektivní příběhy o prvních poválečných letech u nás, kdy fungovaly gangy po celé zemi. Smutné.
Když se však vrátíme k Velké Británii, ano, vidíme, jak pokračují ve své protiruské linii. Nedávno jejich šéf Mi-6, britské tajné služby, učinil prohlášení, že Rusko je dohořívající mocnost, je nutné ji sledovat, protože v takovém stavu může provádět nějaké náhlé pohyby. Je to vrozená nafoukanost a vrozené přesvědčení, že stále vládnete světu.
Ale víte, posílají nám signály, nabízejí navázání kontaktů. To znamená, že se sami nevyhýbají komunikaci, ale snaží se od toho odradit ostatní.
Pravděpodobně opět touha mít monopol na tyto kontakty a znovu dokázat, že jsou nadřazení mnohým.
Pokud mluvíme o dohořívání moci, je ukázkovým příkladem Velká Británie. Od říše, nad kterou slunce nezapadalo, až po ostrovy v Severním moři s mlhavými, řekněme, vyhlídkami. Ale přesto, pokud se vrátíme zpět do České republiky, v zemi panuje také naprostá nekonzistence ohledně prohlášení o tom, co se stalo, neexistuje společný názor a obecně se nic neprokázalo. Diplomaté byli vyhoštěni a výsledek již existuje.
Rozhodně. Mimochodem, diplomaty nevyhostili kvůli tomu, jak říkají. Češi uvedli, přičemž v jeden den byla učiněna dvě oznámení, a utvořil se dojem, že to zkoordinovali. A nyní od toho velmi pilně odcházejí. Řekli, že výbuchy organizovali Petrov a Boširov. Tito lidé, kteří jsou všudypřítomní, tam už jsou ...
Už je to taková značka…
I Titanik už na ně zkoušeli…
A katedrálu Notre Dame.
Ano, ano, ano, ve Photoshopu. Ve stejný den však bylo oznámeno vyhoštění 18 diplomatů. A všichni, většina, měli dojem, že to byl trest za výbuchy roku 2014. Pak začali vysvětlovat, že ne, ne, výbuchy způsobili Petrov a Boširov, budeme je hledat, vydáme zatykač, Interpol a tak dále. Ale těch 18... My jsme prostě, my - Češi jsme zjistili, že to nejsou diplomaté, ale zpravodajští důstojníci. A my je prostě vyhodíme, protože se ukázalo, že jsou zástupci takové profese. Samozřejmě žádný důkaz, žádné potvrzení nezákonné činnosti, ani jeden k těmto 18 diplomatům nám nebyl poskytnut.
A není náhodou, že bývalý prezident České republiky, pan Klaus, porovnával činy svých krajanů s ratlíkem, který štěká na velkého psa v naději, že ho jeho silní muži ochrání, přičemž přímo pojmenoval USA a Velkou Británii. Ale jiné srovnání - pamatujete, jak v dětství chodili chuligáni, když se stmívalo, a zjistili, tam jde nějaký bezbranný chlapec, a tak mu řekli: dej 15 kopejek. A pokud nedal 15 kopejek, pak zezadu vyšla velká sebranka, a tam ... To je zhruba stejná logika akcí. Je to smutné. A nikdy jsme netoužili po tom, abychom českým kolegům organizovali nějaké intriky. Proč bychom měli jít do nesvárů. Někdo říká, a Rusové se zrovna nahněvali, že tento Bulhar se chystal dodávat na Ukrajinu miny nebo munici. Podívejte, to je zase tak schizofrenní, nemám jiné slovo na pochopení toho, co se děje. Jak to vůbec lze předpokládat? Proč by se to mělo dělat? Ale setrvačník běží. Opravdu doufám, že naši čeští kolegové přijdou k rozumu a podívají se na výsledky toho, co rozpoutali. Pokud převládne rozum, jsme připraveni obnovit, i když postupně, ale obnovit podmínky pro normální fungování diplomatických misí. Zvládneme to, hned vám to řeknu, máme pochopení pro to, jak budeme pokračovat v práci, nebudeme před nikým poklonkovat, utíkat…
Pochopení pro to, jak budeme dále pracovat s čím?
V České republice ...
Právě v České republice?
Ano. A i v jiných zemích. Nyní takové cílené útoky na naši adresu pokračují. I Pobaltí a Polsko, nyní i Rumunsko. Rumuni však řekli, a to mě dokonce překvapilo, že to nemělo nic společného s postavením Evropské unie. To jsme my, Rumuni, chceme poslat tuto osobu domů. Proč - neřekli.
Je ale zajímavé, že Německo nepodporovalo českou psychózu.
Přečetl jsem si prohlášení Heiko Maase, ministra zahraničních věcí Spolkové republiky Německo. Věřím, že se jedná o prohlášení odpovědného politika. Německé ministerstvo zahraničí ne vždy zaujímalo tak vyváženou pozici, prozíravou pozici. Velmi často byla taková prohlášení, která jednoduše bez rozdílu podporovala nespravedlnost. Například když byly na Ukrajině zavedeny sankce proti straně Opoziční platformy Pro život, proti Medvedčukovi a jeho dalším spolupracovníkům, byly zavedeny sankce proti jejich vlastním občanům, německé ministerstvo zahraničí vyjádřilo souhlas a zdůraznilo, že je to vše v souladu s principy OBSE. Absurdní! Ale to, co řekl Heiko Maas teď, myslím, že se jedná o odpovědné politické prohlášení, které neuhlazuje rozdíly, nevyrovná tyto rozdíly, ale zdůrazňuje potřebu vést dialog a hledat některé společné dohody, protože žijeme spolu.
Ve třetí části rozhovoru Lavrov promluvil o tom, jestli bude válka na Donbasu, proč se nemůže Zelenskyj dovolat Putinovi a o čem jsou v Moskvě ochotni jednat s nynějším ukrajinským vedením.
Prečo "jako"?
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42267
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Rusko

Příspěvek od Alchymista » 28 dub 2021, 16:27

https://echo24.cz/a/ShDS8/trest-za-soli ... -diplomaty
Trest za solidaritu s Českem. Rusko vyhostí slovenské a pobaltské diplomaty
Ruské ministerstvo zahraničí dnes oznámilo, že vyhošťuje diplomaty z Estonska, Litvy a Lotyšska v odvetě za to, že pobaltské země vypověděly ruské diplomaty v gestu solidarity s Českem. Z Ruska budou podle agentury TASS muset odjet také tři pracovníci slovenského velvyslanectví v Moskvě. Rusko podle agentury AFP vyhošťuje celkem sedm diplomatů - tři Slováky, dva Litevce a po jednom diplomatovi z Lotyšska a Estonska. Na opuštění země jim dalo týden.

"Velvyslanci Ľubomíru Rehákovi bylo řečeno, že rozhodnutí slovenských úřadů projevit pseudosolidaritu s Českem a jeho provokační protiruskou kampaní poškozuje tradičně přátelské rusko-slovenské vztahy a konstruktivní bilaterální spolupráci," uvedlo ministerstvo podle TASS.

Česko-ruská roztržka začala po oznámení Prahy, že z výbuchů v muničním skladě ve Vrběticích v roce 2014 jsou důvodně podezřelí agenti ruské vojenské rozvědky GRU. Česko a Rusko si následně vzájemně vypověděly desítky diplomatů. Na znamení solidarity s ČR vypověděly minulý týden ruské diplomaty i Slovensko, Litva, Lotyšsko a Estonsko. Jejich velvyslance si na dnešek předvolalo ruské ministerstvo zahraničí. "Mohu říci jen to, že schůzka byla profesionální. Ruští kolegové vyplnili svůj úkol, my jsme je vyslechli a poskytli své vyjádření, a to bylo vše. Budeme své metropole informovat," řekl lotyšský velvyslanec po schůzce, která podle agentury TASS trvala přibližně 45 minut.

Moskva zatím nereagovala na rumunské rozhodnutí z počátku týdne; také Bukurešť už vyhostila jednoho z ruských diplomatů.
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21807
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: Rusko

Příspěvek od puma » 29 dub 2021, 09:57

Ruská federální bezpečnostní služba (FSB) zadržela 16 příznivců ukrajinského neonacistického mládežnického hnutí MKU v devíti ruských městech, uvedla ve čtvrtek ve svém prohlášení FSB.
„Federální bezpečnostní služba a vyšetřovací výbor v Irkutsku, Krasnodaru, Saratově, Tambově, Ťumeni, Čitě, Anapě, Puščinu (Moskevská oblast) a Pereslavl-Zalessky (Jaroslavská oblast) zadržela 16 příznivců ukrajinské radikální mládežnického hnutí MKU podílející se na násilných trestných činech, propagaci extremismu a přípravách na provádění výbuchů ve vládních budovách a ozbrojených útoků na civilisty, “uvádí se v prohlášení.

Příznivci MKU plánovali masové vraždění, uvedl jeden ze zadržených ve videu vydaném FSB.

„Existovaly plány na masové vraždění v několika ruských městech, včetně Tambova, Petrohradu, Samary a Saratova,“ řekl muž.

Během prohlídek byly zadrženým zadrženy zbraně s ostřím, velké množství zařízení pro ukládání digitálních dat a komunikační prostředky, které obsahují příručky pro výrobu teroristických nástrojů, informace o minulých i budoucích trestných činech souvisejících s terorismem a videozáznamy od šéfa MKU Jegorova Krasnovova včetně korespondence s ním.

„Zadržení během výslechů potvrdili, že Jegor Krasnov žijící na Ukrajině koordinoval jejich kriminální aktivity, vydával jim pokyny a povzbuzoval je k teroristickým útokům a trestným činům souvisejícím s extremismem v Rusku,“ uvedla FSB.

Skupina postupně přijímala nové členy. Nejprve jim vůdce MKU nařídil, aby na budovy kreslili extremistická hesla, poté jim bylo nařízeno zbít bezdomovce nebo členy mládežnických subkulturních skupin a později, „zaútočit na civilisty kavkazské a arabské národnosti a policisty s palnými zbraněmi a zaútočit na vládní budovy a vystavit je požárům a provádění výbuchů," uvedla FSB.
https://tass.com/emergencies/1284527
https://tass.ru/proisshestviya/11270733
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

Odpovědět