Obnovitelné zdroje energie

Odpovědět
Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42267
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Obnovitelné zdroje energie

Příspěvek od Alchymista » 06 kvě 2021, 14:08

https://roklen24.cz/prave-se-stalo/myty ... ch-domech/
Mýty a polopravdy o pasivních domech
Trend pasivních domů je na vzestupu. O moderní bydlení s maximálním využitím obnovitelných přírodních zdrojů, které poslouží hned několika generacím, se zajímá stále více lidí. Přesto všechno koluje stále veřejností celá řada mýtů a polopravd. Od komplikovanosti technologií přes cenovou nedostupnost až po omezení výstavby. Na některých je pravdy trochu, ale často jsou od reality více než vzdálené. S jejich rozklíčováním jsme se obrátili na Karla Havlíčka, ředitele divize Pasivní domy společnosti NWT, která se specializuje na výstavbu pasivních domů z vlastních betonových panelů ALPH.

Pasivní domy jsou drahé
Pasivní domy jsou možná dražší prvotní investicí, ale díky dotacím jsou dostupnější než kdy dříve. S koupí takového domu je to jako se vším. Od telefonu přes notebook až po auto. V případě velmi levné nabídky často narazíme a ve výsledku, díky starostem způsobeným nekvalitním provedením a reklamacím, utratíme více, než bylo v plánu. „V momentě, kdy se lidé rozhodují pro výstavbu, jsou často v produktivním věku, na vrcholu příjmů, proto si můžou dovolit vyšší investici do budoucnosti. Kvalitní dům, který vydrží po několik generací a díky moderním technologiím umožní nezávislost na komerčních zdrojích energie. V důchodovém věku, když už budou příjmy nižší, zajistí takový dům svým rezidentům, díky nízkým nákladům na provoz, mnohem lepší kvalitu života,“ vysvětluje Ing. Karel Havlíček, ředitel divize Pasivní domy společnosti NWT, https://alph.cz/.

Od roku 2020 musí být pasivní všechny nové stavby
Výstavba čistě pasivních domů uzákoněna není. Odsouhlasili jsme ale směrnici EU, kterou jsme se zavázali zvýšit do roku 2030 podíl zdrojů obnovitelné energie na 22 %. Velkou podporu díky tomu bude mít nejen výstavba fotovoltaických a větrných elektráren, ale i alternativní zdroje elektrické energie obecně. Od roku 2021 začne také platit nový stavební zákon, podle kterého by se měla postupně posouvat hranice výstavby směrem k energeticky velmi úsporným až pasivním stavbám. Nyní se můžete v rámci výstavby pohybovat v kategoriích – nízkoenergetické, téměř nulové a pasivní. Pasivní dům je ale stále nejvyšší metou, kterou nemusíte, ale můžete mít.

V cizině jsou pasivní stavby kvalitnější než u nás
Příčinou této spekulace může být fakt, že se u nás občas snažíme udělat vysoký standard z nekvalitních materiálů, což nejde tak úplně dohromady. Je to podobné, jako kdybyste do modelu velmi luxusního auta dali motor z trabantu. Na první pohled to možná vypadá pěkně, ale z dlouhodobého hlediska to nefunguje. Problém je, že to většinou zjistíte pozdě.

„Obecně podle mě platí, že pokud chci mít ve svém životě cokoliv funkčního, nesmí být nízká cena hlavním rozhodovacím faktorem. Vybalancovat poměr kvalita:cena ale není jednoduché, například v Německu dosáhne na kvalitní dům daleko větší procento lidí než u nás, a proto si můžou nastavit laťku kvality trvale vysoko,“ míní Ing. Karel Havlíček.

Pasivní domy jsou technologicky komplikované
Naopak. Vzduchotechnika s rekuperací funguje plně automaticky. Regulace výměny vzduchu se pak v pasivních domech určuje množstvím CO2 v jednotlivých místnostech. V různých pokojích si tak jeho obyvatelé můžou nastavit hladinu CO2, kterou nechtějí překročit a v případě jejího překročení, anebo zvýšení hladiny CO2, se pak automaticky zvyšují, anebo snižují otáčky celého systému a reguluje se tak množství vzduchu, které se v objektu vyměňuje.

Regulace topení se dá nastavit několika způsoby, nejčastější je způsob regulace topného systému prostřednictvím venkovních teplot s tím, že uživatel si nastaví individuálně teploty, které chce mít v jednotlivých místnostech domu.

Pasivní dům není možné postavit kdekoliv
Pasivní dům je možné postavit na jakémkoliv pozemku. Pro co nejlepší využití tepelných zisků v dané lokalitě je ale nutné jednotlivé místnosti správně orientovat podle světových stran. To znamená, že obytné místnosti nebo místnosti, ve kterých obyvatelé domu tráví v průběhu dne nejvíce času, doporučujeme orientovat směrem na jih, popřípadě jihovýchod nebo jihozápad. Místnosti, kde tráví času méně, jako je například ložnice, pak budeme orientovat spíše na sever.

Jde o trend, co brzy omrzí
Jde sice o trend, spojovat jej s určitou pomíjivostí ale určitě není na místě. Jedná se o nový směr v pojetí staveb, který je podporován dotacemi i snahou Evropské unie o větší využití energie z obnovitelných zdrojů. V budoucnu bude počet velmi úsporných staveb neustále narůstat, až převáží, protože jiné stavby se realizovat nebudou.

„Pro pasivní dům se rozhodují lidé, kteří myslí nejen na současnost, ale taky na budoucnost svou i svých dětí. Chtějí bydlet kvalitně a mají také upřímný zájem o ekologickou stránku věci,“ popisuje nejčastější zájemce o pasivní bydlení Ing. Karel Havlíček z divize Pasivní domy společnosti NWT.

V zimě je v pasivních domech chladno, v létě se přehřívají
Pasivní domy jsou už podle své definice energeticky velmi úsporné. Z toho vyplývá, že jsou i kvalitně zaizolované. To znamená, že si v zimě dokážou s velmi nízkými náklady na topení udržet komfortní teplotu, takže v nich zima určitě není. V létě jsou díky své izolaci zase velmi dobře chráněny před teplem z venku a v případě, že se dodržují pravidla pro správné odstínění jednotlivých místností, je pobyt v pasivním domě zcela jistě o mnoho příjemnější, než pobyt ve standardně postaveném domě.

Pasivní dům je přežitek, stačí kvalitní zateplení
Dům v pasivním standardu není jen o kvalitním zateplení, ale o celém souboru konstrukčních a technologických parametrů, které je nutné dodržet. Je tedy synonymem kvalitního provedení a kvalitních materiálů, ve spojení s efektivním využitím energie ze Slunce, která je zdarma.

Pasivní dům se staví pouze na klíč
Stavba na klíč je pouze jednou z možných variant. Asi tou nejlepší pro zákazníka, protože stavební společnost je u celého procesu od začátku a zaručí se za kvalitní provedení domu a dodržení všech parametrů. „Pasivní dům si ale můžete postavit i svépomocí, nebo částečně svépomocí, pokud svěříte odborné firmě postavení hrubé stavby, u které je garantována těsnost obálky, správné vyřešení montáže oken a jejich připojovacích spár tak, aby nedocházelo k úniku vzduchu z objektu, a dodržení požadovaných parametrů pro koeficienty prostupu tepla. Dokončovací práce si může člověk dodělat sám, anebo subdodavatelsky s jinými firmami,“ vysvětluje Ing. Karel Havlíček z divize Pasivní domy společnosti NWT.

Pasivní dům má energeticky nulovou spotřebu
Pasivní dům je takový dům, který dokáže plně pokrýt spotřebu energií místními obnovitelnými zdroji a má tedy nulové provozní náklady. Za dům v pasivním standardu je ale považován i dům, který splňuje jeho parametry. Měl by být postavený z materiálu, který umožňuje výbornou akumulaci tepla ze slunce a kvalitní těsnost obálky domu. Když se takový dům doplní o vhodné technologie pro topení, chlazení a výrobu elektrické energie, provozní náklady se budou opravdu blížit nule.
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Uživatelský avatar
skflanker_
Sponzor fóra
Příspěvky: 10224
Registrován: 07 úno 2017, 20:22

Re: Obnovitelné zdroje energie

Příspěvek od skflanker_ » 07 kvě 2021, 19:08

Ветер Росатома / Vietor RosAtoma
Ako ruská firma RosAtom v Rusku stavia veterné elektrárne

https://youtu.be/OjjuE1F91YM zverejnené 07.05.2021, dĺžka videa 5:44 min.

Uživatelský avatar
martanus
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 14391
Registrován: 01 úno 2017, 10:16

Re: Obnovitelné zdroje energie

Příspěvek od martanus » 09 čer 2021, 13:43

Německé energetické sítě se připravují na čtvrteční zatmění Slunce
Tento čtvrtek má zatmění slunce vrhat stín na většinu Evropy, což má za následek propad solární energie.

Podle agentury Reuters s odvoláním na společnost Amprion GmbH, která je jedním ze čtyř provozovatelů přenosových soustav pro elektřinu v Německu, může zatmění slunce vést k propadu asi 1 gigawattu (GW) v zemi.

Očekává se, že výroba sluneční energie ve čtvrtek poklesne mezi 920 GMT a 1140 GMT, když dojde k zatmění Slunce. Během tohoto období budou muset čtyři němečtí provozovatelé vysokonapěťových sítí neboli provozovatelé přenosových soustav čerpat z alternativních zdrojů energie, jako je uhlí, plyn, jaderná a vodní energie, aby udrželi rovnováhu sítě.
https://www.zerohedge.com/commodities/g ... ar-eclipse

Obrázek
Nikdy není pozdě udělat správnou věc.
Albert Einstein: „Logika tě dostane z bodu A do bodu B. Představivost tě dostane všude.“
Konfucius: " Můžete obětovat vojsko, hospodářství či blahobyt, ale nesmíte obětovat zdravý rozum!"

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42267
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Obnovitelné zdroje energie

Příspěvek od Alchymista » 09 čer 2021, 14:12

sú maximálne v pásme 20% a robia paniku...
z alternativních zdrojů energie, jako je uhlí, plyn, jaderná a vodní energie...
... a vysokonapäťové vedenia do Česka a Poľska :smich:
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

kenavf
Sponzor fóra
Příspěvky: 11145
Registrován: 07 úno 2017, 19:59

Re: Obnovitelné zdroje energie

Příspěvek od kenavf » 09 čer 2021, 14:23

:sipka: A to pre Mnichov je na štvrtok v tej dobe hlásené polooblačno prípadne slabé dažďové prehánky, takže možno ani nezistia že nejaké zatmenie Slnka prebehlo.
Z nejakého dôvodu politika priťahuje sociopatov.
Edmund Burke: "Jediné čo potrebujú nečisté síly k svojmu víťazstvu je to, aby slušní ľudia neurobili nič."

kenavf
Sponzor fóra
Příspěvky: 11145
Registrován: 07 úno 2017, 19:59

Re: Obnovitelné zdroje energie

Příspěvek od kenavf » 10 čer 2021, 13:04

Zatmenie už ustupuje a vyzerá že Nemecko žiadny kolaps siete nehlási. :snaha:
Z nejakého dôvodu politika priťahuje sociopatov.
Edmund Burke: "Jediné čo potrebujú nečisté síly k svojmu víťazstvu je to, aby slušní ľudia neurobili nič."

Uživatelský avatar
riho
Samostatný redaktor
Příspěvky: 2708
Registrován: 08 úno 2017, 09:58

Re: Obnovitelné zdroje energie

Příspěvek od riho » 11 čer 2021, 11:18

Veru nevšimli sme si.
Pred 10 rokmi sa o OZE hovorilo ako o alternatívnych zdrojoch. Uvidíme o ďalších 10 rokov. Možno sa uhlie, plyn, jadro presunú z alternatívnych zdrojov do konšpiračných.

Uživatelský avatar
petrp
Šéfredaktor
Příspěvky: 16227
Registrován: 31 led 2017, 18:04

Re: Obnovitelné zdroje energie

Příspěvek od petrp » 11 čer 2021, 12:52

Jen aby to nebylo naopak... :mrgreen:
Propaganda z lidí idioty nedělá, propaganda je na idioty cílená. G. B. Shaw
Smrt neničí, činí jen neviditelným. indické přísloví
Hora ruit, respice finem...

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42267
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Obnovitelné zdroje energie

Příspěvek od Alchymista » 14 čer 2021, 16:57

https://ekonomickydenik.cz/lonsky-ucet- ... ard-korun/
Loňský účet za dotování zelené energie a tepláren přesáhl 45 miliard korun
Téměř 45,4 miliardy korun loni vydal stát a spotřebitelé elektrické energie na dotování výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů a tepláren. V posledních letech již celková výše vyplacených dotací neroste, od roku 2017 se drží mezi 45 a 46 miliardami ročně. Nejdražší je dotování elektřiny z fotovoltaických elektráren, které vychází na zhruba 29 miliard korun za rok.

Detailní čísla o loňském objemu provozních dotací pro podporované typy elektráren vydal správce energetického trhu OTE. Podle jeho statistik je vedle solární energie poměrně nákladné také dotování bioplynových stanic (6,4 miliardy korun), energetických zdrojů na biomasu (3,3 miliardy) a malých vodních elektráren (2,45 miliardy). Až za nimi jsou větrné elektrárny s vyplacenou podporou 1,34 miliardy korun.

Provozní podporu nečerpají výhradně jen obnovitelné zdroje. Dotace na kombinovanou výrobu elektřiny a tepla v teplárnách loni dosáhly výše 1,84 miliardy korun, což bylo meziročně o 778 milionů korun méně. Energetický regulační úřad totiž v lednu 2019 výši podpory pod tlakem teplárenské lobby zvýšil, ale od ledna 2020 ji opět zredukoval na původní hodnoty.

Výši vyplacené podpory značně ovlivňují tržní ceny elektřiny (čím jsou nižší, tím víc se musí dotovat), ale také přírodní podmínky. Fotovoltaické elektrárny po rekordním roce 2018, kdy vyrobily 2,3 miliardy kilowatthodin, zaznamenaly dvakrát v řadě pokles. Loni tak dodaly do sítě 2,18 miliardy kWh. Naopak se loni dařilo malým vodním elektrárnám, které vyprodukovaly 1,21 miliardy kWh elektřiny, což bylo nejvíc od roku 2013.
Výše dotační podpory pro elektrárny v letech 2013 až 2020 (ZB – zelený bonus; VC – výkupní cena). Zdroj: OTE a.s.
Obrázek

Vzhledem k nezvládnutému solárnímu boomu v letech 2009 a 2010 se financování obnovitelných zdrojů v Česku velmi nákladné. Podle rozhodnutí vlády ze září loňského roku uhradí stát z rozpočtu v letošním roce 27 miliard korun (2,2 miliardy vybral od výrobců díky srážkové solární dani), zbývajících více než 18 miliard zaplatí spotřebitelé v cenách elektrické energie.

Ministerstvo průmyslu a obchodu si slibuje pokles nákladů od plánovaného zavedení kontrol překompenzace. Pokud některý typ elektráren překročí povolenou míru ziskovosti, měl by mu stát od příštího roku snížit platby za vyrobenou elektřinu. Maximální limit vnitřního výnosového procenta (IRR) se má pohybovat od 8,4 do 10,6 procenta, přesnou výši sazby by určovala vláda. Aspoň tak vypadá dohoda napříč politickými stranami ve sněmovně, o níž Ekonomický deník informoval na počátku června.

V případě fotovoltaiky sice ministr průmyslu Karel Havlíček ustoupil od požadavku na nízký limit IRR ná úrovni 6,3 procenta, avšak výměnou za zavedení solární daně pro elektrárny zprovozněné v roce 2009 ve výši 10 procent. Solární elektrárny spuštěné v roce 2010 se budou muset vyrovnat s růstem solární srážkové daně z 10 na 20 procent.
Tak presne o túto sumu boli český občania organizovane okradnutí
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Uživatelský avatar
riho
Samostatný redaktor
Příspěvky: 2708
Registrován: 08 úno 2017, 09:58

Re: Obnovitelné zdroje energie

Příspěvek od riho » 15 čer 2021, 09:22

Tá sume bude ešte vyššia. Keďže dotácie išli aj do utlmovania uhoľných elektrární a obmedzovaniu ťažby, čo sa premietlo v tomto sektore prepúšťaním a vyplácaním sociálnych dávok.

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42267
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Obnovitelné zdroje energie

Příspěvek od Alchymista » 15 čer 2021, 10:35

Ale v tomto prípade existujú celkom konkrétne mená beneficiárov, v prospech ktorých boli občania okradnutí.
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

homer
Sponzor fóra
Příspěvky: 9846
Registrován: 07 úno 2017, 21:47

Re: Obnovitelné zdroje energie

Příspěvek od homer » 15 čer 2021, 11:58

Alchymista píše:
14 čer 2021, 16:57
Tak presne o túto sumu boli český občania organizovane okradnutí
Z neceho ty nemecke duchodove fondy musi zit :sad:

Uživatelský avatar
Aaron Goldstein
Už nám nenapíše...
Příspěvky: 10205
Registrován: 10 úno 2017, 22:29

Re: Obnovitelné zdroje energie

Příspěvek od Aaron Goldstein » 21 čer 2021, 14:48

Takže už i spalování dřeva a biomasy je špatné....
Spalování dřeva je podle vědců horší než uhlí a plyn, Evropská unie ho chce omezit
Spalování dřeva a dřevěných pelet je podle vědců pro klima horší než uhlí a plyn. Zatímco dosud byla biomasa považována za ekologický způsob výroby energie, při podrobnějším pohledu na věc tomu tak není. Evropská unie by tak chtěla jeho spalování zpřísnit.
https://energozrouti.cz/z/spalovani-dre ... hce-omezit

Jsem opravdu zvědav, čím chtějí nakonec topit... Uhlí špatně, dřevo špatně, biomasa špatně...
Že jsem paranoidní ještě neznamená, že po mě nejdou...

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42267
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Obnovitelné zdroje energie

Příspěvek od Alchymista » 21 čer 2021, 15:42

hlavne asi ide o to, že sa prestáva dariť kradnúť drevo v Južnej Amerike aj na východe - a treba zaň platiť. A Číňan platí lepšie.
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Uživatelský avatar
riho
Samostatný redaktor
Příspěvky: 2708
Registrován: 08 úno 2017, 09:58

Re: Obnovitelné zdroje energie

Příspěvek od riho » 23 čer 2021, 10:01

Keď to píšeš Alchy, tak máš asi pravdu. Vlaky s drevom začali jazdiť opačným smerom.

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42267
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Obnovitelné zdroje energie

Příspěvek od Alchymista » 08 črc 2021, 13:04

https://ekonomickydenik.cz/rakousko-pri ... lionu-eur/
Rakousko přijalo zákon o obnovitelných energiích. Jen do zeleného vodíku a plynu chce ročně investovat 80 milionů eur
Osvobození od daní ze zelené elektřiny pro nízkopříjmové domácnosti, expanze zeleného vodíku a plynu a do roku 2030 miliarda eur na rozšiřování obnovitelných zdrojů. To jsou jen některé body zákona o obnovitelných zdrojích, na kterých se dnech shodl rakouský parlament. Zákon představuje nejdůležitější reformu v rakouském energetickém sektoru za poslední desetiletí.

Stanovuje nejen konkrétní energetické cíle, ale také rozsáhlý a konkrétní systém jejich financování.

Cílem zákona je do roku 2030 stoprocentně zelená elektřina. Jde tak o jeden z ústředních nástrojů energetické transformace. Na rozšiřování obnovitelných zdrojů Rakousko použije miliardu eur.
Více zelené elektřiny

Plánovaných 55,6 terawatthodin zelené elektřiny do roku 2030 odpovídá padesátiprocentnímu nárůstu oproti zelené elektřině produkované v současnosti. Konkrétně tak půjde o navýšení o 27 terawatthodin, které zajistí z největší části fotovoltaika, dále větrná energie, vodní energie a biomasa.

Na rozšiřování zeleného vodíku a zeleného plynu hodlá Rakousko ročně použít 80 milionů eur. Díky tomuto opatření má dojít k postupné dekarbonizaci průmyslu.

Opatření se týkají i dálkového vytápění. Do roku 2024 půjde na jeho rozšíření 15 milionů eur ročně. Balíček také počítá se zpracováním nevyřízených položek rozšíření dálkového vytápění, k dispozici je na to 100 milionů eur. Podle spolkového ministerstva pro ochranu klimatu, životní prostředí, energetiku, mobilitu, inovace a technologie se opatření dotkne celkem 173 projektů, které čekají na realizaci již od roku 2011.
Menší spotřeba energií

Se zákonem jsou spokojeny zejména ekologické organizace. Podle rakouského online portálu Der Standard jej vítá třeba organizace Global 200. Greenpeace však upozorňuje, že aby mohlo ke kýženým změnám v oblasti energetiky dojít, nebude stačit pouhé navýšení obnovitelných kapacit.

„Naléhavě potřebujeme celkově spotřebovávat méně energie. Jako další důležitý krok musí být v první řadě přijat nový a lepší zákon o energetické účinnosti,“ říká Jasmin Duregger z Greenpeace.
Komunitní výroba a spotřeba energií

Zákon rovněž umožní společné využívání lokálně vyráběné obnovitelné energie. Jako příklad uvedlo ministerstvo osadu, ve které žije několik sousedů, kteří společně využívají energii z velkého fotovoltaického systému.

Druhý model by měl také umožnit použití na nadregionální úrovni. Skupina lidí z různých spolkových zemí mohla investovat společně do projektu solární energie. Energii, kterou vyrobí, budou všichni účastníci využívat společně a přebytečná energie může být prodána.

Podle zákona rovněž bude existovat právo na připojení k síti pro výrobu obnovitelné energie. Veřejně přístupná databáze pro uživatele dálkového vytápění by měla zajistit větší transparentnost.

Mluvčí Zelených Lukas Hammer pro Der Standard uvedl, že v oblasti vodní energie by měly být stávající elektrárny využívány mnohem efektivněji a nedotčené řeky by měly být chráněny. Jako ideální vidí výrobu energie přímo tam, kde je potřeba.
Úleva pro nízkopříjmové domácnosti

Asi 550 tisíc rakouských domácností by za zelenou elektřinu nemělo platit vůbec žádné či pouze snížené daně. Kromě již platné výjimky pro asi tři sta tisíc domácností s nízkými příjmy se nová opatření dotknou i dalších domácností.
Po dnešním parlamentním usnesení bude zákon v příštím týdnu projednán federální radou.
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42267
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Obnovitelné zdroje energie

Příspěvek od Alchymista » 08 črc 2021, 13:07

https://ekonomickydenik.cz/komora-oze-v ... le-zakona/
Komora OZE versus solárníci. Vlivné osoby v zelené energetice se rozhádaly kvůli novele zákona
V prostředí moderní či zelené energetiky dlouhé roky platilo, že jsou všichni kamarádi a táhnou za jeden provaz. Dnes už tomu tak není. Napětí roste hlavně ve vztahu mezi Komorou OZE a majiteli velkých solárních elektráren. Ti totiž mají pocit, že je Komora OZE podrazila a že místo celého oboru hájí jen zájmy omezeného okruhu investorů do větrné a vodní energetiky.

Negativní energie ve vztahu mezi různými zájmovými skupinami značně narostla po útočné tiskové zprávě, kterou Komora obnovitelných zdrojů energie (Komora OZE) rozeslala médiím v minulém týdnu. Komora poslancům doporučila schválit ve třetím čtením novelu zákona o podporovaných zdrojích energie, a to včetně navržené regulace ziskovosti těchto elektráren v intervalu 8,4 až 10,6 procenta. V případě fotovoltaiky podporuje Komora OZE zvýšení solární daně pro zdroje dokončené v letech 2009 a 2010, a to o 10 procentních bodů.

Komora OZE tak fakticky vyzývá poslance, aby osekali finanční podporu pro fotovoltaiku o 25 miliard korun v průběhu let 2022 až 2030. „Jasně se ukáže, kdo hájí přiměřený přístup k provozovatelům i zájmy státu, aby ušetřil desítky miliard, a kdo je naopak chce ponechat v kapse provozovatelů velkých solárních elektráren,” prohlásil předseda Komory OZE Štěpán Chalupa a dodal, že část velkých solárníků urputně hájí své zisky a usiluje o nepřijetí novely zákona.
oze-vyroba-versus-podpora[1].png
Dotování solárních elektráren je oproti jiným zdrojům zelené elektřiny výrazně nákladnější. Zdroj: Komora OZE
Napadená strana se k tomu nechce veřejně vyjadřovat. „Dohodli jsme se, že to nebudeme oficiálně komentovat,“ řekl předseda představenstva Solární asociace Jan Krčmář. Další oslovení zástupci solární branže sice nechtěli mluvit na jméno, ale vedle urážek na adresu Štěpána Chalupy uvedli řadu důvodů, proč jim postup Komory OZE vadí. Hlavně nechápou, proč by například větrným nebo malým vodním elektrárnám měl stát garantovat vyšší míru ziskovosti než fotovoltaickým zdrojům.

Někteří oslovení se ohradil i proti tvrzení Chalupy, že solární lobby s pomocí spřátelených poslanců usiluje o nepřijetí zákona v tomto volebním období. Takový postup by podle jejich slov oboru pouze uškodil. Nejistá podoba zákona, hlavně co se týká míry omezení zisku solárních elektráren, totiž blokuje celou řadu dohodnutých prodejů velkých fotovoltaik i refinancování úvěrů ze strany bank.


Rostoucí vliv Štěpána Chalupy
Mnohé zdroje Ekonomického deníku napříč oborem energetiky v posledních měsících upozorňují na rostoucí vliv šéfa Komory OZE Štěpána Chalupy. Stal se z něj vlivný zákulisní hráč, který má otevřené dveře na ministerstvu životního prostředí i ministerstvu průmyslu a obchodu. Upravené znění novely zákona o podporovaných zdrojích energie (POZE), které podpořil hospodářský výbor sněmovny před třemi týdny, do značné míry odpovídá právě návrhům Komory OZE.

Právě tato organizace přišla s návrhem vyměnit vyšší limit vnitřního výnosového procenta (IRR) za nárůst solární daně pro elektrárny z let 2009 a 2010. Faktickým vítězem této změny jsou investoři do větrných a malých vodních elektráren. Podle původního vládního návrhu z loňského roku pro ně měl platit skromný limit IRR ve výši sedmi procent. Podle návrhu, který v červnu podpořil hospodářský výbor, to bude nejméně 8,4 procenta, možná i více.

Ostře sledované novely energetického zákona a zákona POZE má poslanecká sněmovna schvalovat na své současné schůzi, která začala ve středu 7. července. Jejich schválení však vůbec není jisté. Rizikem je jak velké množství bodů k projednání, tak i enormní množství pozměňovacích návrhů k oběma zákonům. Na schválení novely POZE vedle Chalupovy asociace tlačí hlavně Teplárenské sdružení ČR, které se snaží prosadit zavedení finančních kompenzací za emisní povolenky.
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42267
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Obnovitelné zdroje energie

Příspěvek od Alchymista » 09 črc 2021, 18:46

https://roklen24.cz/prave-se-stalo/opra ... tyr-bloku/
Opravy vodní elektrárny Orlík jsou u konce, do služby se vrátí poslední ze čtyř bloků
Orlík od svého vzniku před 60 lety vyrobil už 20 TWh ekologické elektřiny, a pokryl tak pomyslnou spotřebu dnešní České republiky na 4 měsíce.
Světovým unikátem jsou 4 plně automatizovaná soustrojí s Kaplanovými turbínami pro spád 70,5 metru.;
Příští rok čeká Orlík výměna řídicího systému, aby elektrárna byla připravena pro spolehlivé fungování v rámci moderní energetiky budoucnosti.

První, třetí a čtvrtý blok Orlíku hlásí návrat do služby, „dvojka“ počítá poslední hodiny do konce oprav. Největší elektrárna na Vltavě, kterou energetičtí dispečeři využívají hlavně v časech odběrových špiček, má za sebou pravidelné několikatýdenní revize po hlavní části sezóny. Ta přinesla podzimní i jarní příznivé podmínky pro výrobu bezemisní elektřiny z vody. Orlík loni vyrobil více než 261 milionů kWh a zajistil tak energii pro 75 tisíc domácností ve středních a jižních Čechách.

Každé ze čtyř soustrojí vodní elektrárny Orlík je svými 27 metry vysoké jak panelový dům. Všechna se v uplynulých týdnech postupně odmlčela, aby se pro provedení pravidelných oprav vrátila silnější a mohla znovu měnit energii zkrocené Vltavy na bezemisní energii. Práce probíhaly postupně s pětidenním časovým překrytím uprostřed oprav pro práce na společné části soustrojí. Každá dvojice orlických bloků má totiž výkon vyveden do společné vývodové linky.

Elektrárna je ekologickým, spolehlivým zdrojem schopným rychlého najetí, který nabízí přenosové soustavě kvalitní regulační schopnosti v minimálním čase. „Orlík je hlavním článkem vltavské kaskády. Disponuje celkovým výkonem 364 MW, dálkovým ovládáním z centrálního dispečinku ve Štěchovicích a umí operativně najet na plné zatížení za 128 sekund. Opravy jako ta současná jsou nutné pro spolehlivý dlouhodobý provoz elektrárny,“ říká ředitel Vodních elektráren ČEZ Petr Maralík.

„Máme za sebou především kontroly na vodních cestách včetně obou 60metrových přivaděčů, zjišťování vad, vyvařování kavitací a opravu únavových trhlin na 80tunových oběžných kolech turbín o průměru 4,6 metru. Na soustrojí TG4 na nás navíc čekala ještě oprava hřídelové ucpávky,“ rekapituluje Jaroslav Květ, vedoucí provozu vodní elektrárny Orlík. „Příští rok začneme s výměnou a modernizací řídícího systému, elektrických ochran a buzení, aby elektrárna byla dobře připravena na požadavky moderní energetiky,“ dodává Jaroslav Květ.

Údržba je jedinou možností, kdy specialisté mohou vstoupit do tzv. vodních cest – míst, kde za normálních okolností vládne výhradně voda. Za provozu letí jedním přivaděčem až 150 kubíků vody rychlostí 5 m za vteřinu. Ta roztáčí oběžné kolo turbíny, odkud její energii přenáší hřídel na rotor generátoru. Vyrobená energie je vyvedena do rozvodny 220 kV Milín. Když užitečná tekutina opustí elektrárnu, míří znovu vyrábět elektřinu do níže položeného Kamýku.

Elektrárna byla uvedena do provozu v letech 1961–62. Letos na jaře Orlík překonal hranici 20 miliard kWh vyrobené elektřiny dodané do sítě od zahájení provozu. Stejný objem elektřiny by pokryl aktuální spotřebu všech českých domácností po dobu dvou let. Nejpohnutější chvíle a současně největší následné opravy za celou svou historii zažil Orlík v létě 2002. Elektrárna společně se svým personálem do poslední chvíle statečně vzdorovala tisícileté vodě na Vltavě a zaplatila za to zaplavením všech čtyř 91MW turbín i generátorů. Celý následující rok byl Orlík z důvodu oprav odstaven a nejvíce poškozený 4. blok začal elektřinu do sítě znovu dodávat dokonce až 13. prosince 2004.

Zažijte Orlík zblízka, projděte si elektrárnu jako naživo – ve virtuální prohlídce! http://virtualniprohlidky.cez.cz/cez-orlik/
Více informací o elektrárně Orlík, včetně filmu „Spoutaná řeka“ najdete na Orlík | Skupina ČEZ – O Společnosti (cez.cz)
Více informací o vodních elektrárnách provozovaných v rámci Skupiny ČEZ najdete na
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42267
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Obnovitelné zdroje energie

Příspěvek od Alchymista » 13 črc 2021, 15:40

https://ekonomickydenik.cz/druhy-solarn ... -projekty/
Druhý solární boom jen tak nevypukne. Chybějí lidé, povolení i připravené projekty
Někteří pozorovatelé se děsí solárního boomu číslo 2, další jej naopak netrpělivě vyhlížejí. Spustit novou vlnu investic do fotovoltaiky měly investiční dotace z Modernizačního fondu, avšak slovo měly je zcela namístě. Lze totiž najít přinejmenším pět důvodů, proč v nejbližších letech není masivní vlna investic do solárních panelů reálná.

Výsledky nezávazných předregistrací do Modernizačního fondu byly ohromující. Energetické, průmyslové i jiné společnosti zaregistrovaly zhruba osm tisíc projektů na stavbu nových solárních elektráren o celkovém instalovaném výkonu 27 tisíc megawattů. To je víc, než dnes mají všechny elektrárny v Česku dohromady. Zdroje z prostředí fotovoltaiky oslovené Ekonomickým deníkem se shodují, že místo solárního boomu hrozí spíš solární debakl.

Důvod první: není co stavět. Fotovoltaické elektrárny sice většinou – na rozdíl od větrných či vodních elektráren – nepotřebují posouzení vlivu na životní prostředí (EIA), ale musejí projít územním a stavebním řízením. Jen málokterý investor či developer má v šuplíku schválené projekty určené k brzké výstavbě. Existují nepočetné výjimky, podle zdrojů z trhu má co stavět například skupina Solar Global podnikatele Vítězslava Skopala.

Důvod druhý: nejsou lidi. Obecně rozšířený nedostatek kvalifikovaných pracovníků v průmyslu a stavebnictví tíží i podniky v oboru zelené energetiky. Poté, co stát po roce 2010 rozvoj oboru zablokoval, musely firmy většinu odborníků propustit. Případně je převedly na své zahraniční projekty. V nejbližších měsících budou firmy jen těžko shánět projektanty a další odborníky na přípravu a stavbu solárních elektráren.

Důvod třetí: omezené kapacity sítě. V některých regionech jsou jen omezené možnosti připojit další nestabilní zdroje energie, jejichž výroba kolísá v závislosti na počasí. Zdroje z trhu navíc tvrdí, že v Ústeckém kraji si dostupnou kapacitu vyblokoval ČEZ, který má v oblasti fotovoltaiky velké plány v řádu tisíců megawattů. Investor navíc potřebuje – v případě projektů nad 1 megawatt výkonu – autorizaci od ministerstva průmyslu a obchodu, jejíž získání nelze brát jako samozřejmost.

Důvod čtvrtý: nejisté uplatnění elektřiny. Podle zdrojů z prostředí solárního byznysu nastavené podmínky Modernizačního fondu zvýhodňují velké energetické skupiny (ČEZ, E.ON, innogy a další), které mají široké portfolio odběratelů elektřiny. Naopak nezávislí výrobci mohou mít problém elektřinu někomu prodat. Situaci by mohly změnit takzvané PPA kontrakty, kdy vyrobenou elektřinu nakoupí výrobní či jiný podnik snižující svou „uhlíkovou stopu“. Problém je, že PPA kontrakty se zatím v českém prostředí příliš neujaly.

Důvod pátý: omezení pro bateriová úložiště. Tady zřejmě zapracovala vlivná teplárenská lobby, která prosadila následující podmínku. Dotační podpora na akumulaci elektrické energie může být poskytnuta pouze v případě, že akumulace je součástí investice do nové elektrárny a slouží výhradně pro potřeby investora. Bateriové úložiště tak nebude možné využít třeba pro poskytování stabilizačních služeb pro společnost ČEPS.

Jak Ekonomický deník uvedl na konci května, stát v první vlně nabídne 3,5 miliardy korun na velké fotovoltaické parky nad jeden megawatt výkonu a dále jednu miliardu na ty menší do zmíněného limitu. Podle odhadu Státního fondu životního prostředí (SFŽP) by podporu z prvního balíku mohlo čerpat okolo 230 menších a 40 větších fotovoltaik. Příjem prvních žádostí zahájil SFŽP v pondělí 12. července.

Modernizační fond má přispět k rychlejšímu odklonu od spalování uhlí a ke snížení emisí skleníkových plynů v České republice i dalších zemích Evropské unie. Financován je z výnosu z prodeje emisních povolenek. Podle původních odhadů měla Česká republika do programu získat v tomto desetiletí okolo 150 miliard korun, vzhledem k letošnímu růstu cen povolenek to může být nakonec dvojnásobek.
A dôvod hlavný - už sa nebude dať urobiť taká zlodejina na občanov a štát, ako sa podarila v prvej solárkovej vlne...
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

kenavf
Sponzor fóra
Příspěvky: 11145
Registrován: 07 úno 2017, 19:59

Re: Obnovitelné zdroje energie

Příspěvek od kenavf » 13 črc 2021, 23:54

Elektrárna však svou energii využívá, nikoliv dodává do celostátní sítě, kde se platí 3 centy za kilowatthodinu. Je to proto, že pro správce je mnohem výhodnější těžit bitcoiny, které z každé kilowatthodiny vynesou přibližně 9 centů.
https://techsvet.cz/nejnovejsi-zpravy/e ... elektrinu/
Z nejakého dôvodu politika priťahuje sociopatov.
Edmund Burke: "Jediné čo potrebujú nečisté síly k svojmu víťazstvu je to, aby slušní ľudia neurobili nič."

Odpovědět