Formáty e-Book a vše okolo

Grif
Sponzor fóra

Re: ☕ Volný pokec

Příspěvek od Grif » 15 dub 2026, 12:19

Vlastním knihovnu stovek e-booků,nikdy jsem to nepočítal,ale zhruba 15GB.Jenže ouha.Vzpomněl jsem na knihu Waltera Scotta Ivanhoe a nemám.Nemáte někdo prosím "Ivanhoe" v elektronické podobě?
Všechno se dá vysvětlit.Bohužel ne všem.

Alchymista
Redakční rada

Příspěvek od Alchymista » 15 dub 2026, 12:25

maš poštu...
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Grif
Sponzor fóra

Příspěvek od Grif » 15 dub 2026, 12:30

Už je staženo.Díky.

Alchymista
Redakční rada

Příspěvek od Alchymista » 15 dub 2026, 12:38

tiež postupne upratujem svoju eknihovňu... robota pod penziou, sekcia beletria3 ~95G, okolo 120 tisíc súborov (epub, mobi, pdb...) sekcia beletria1 ~14G okolo 35 tisíc súborov (TXT...)
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.

Grif
Sponzor fóra

Příspěvek od Grif » 15 dub 2026, 13:20

Alexandrijská knihovna by se styděla. :lol:
Teď o Velikonocích jsem byl s kamarády na chatě.Mimo jiné se probíralo jaké knihy kdo koupil.Ohromné svazky z antikvariátu.
Zmínil jsem e-book a byl jsem poslán do háje.Náhodou jsem ho měl s sebou a ukázal.A skepticky "kolik tam máš knížek?"
200,300 netuším kolik,nepočítám je. A :shock: Tolik knih není možný.Ukázal jsem seznam. Další :shock: Ale prostě e-kniha je fůůj i když o ní vůbec nic nevím.

monterrey
Sponzor fóra

Příspěvek od monterrey » 15 dub 2026, 13:33

... na vejšce jsem měl kolegu, který když dočetl knihu, kterou si koupil, hodil tuto knihu velkým obloukem přes celý pokoj do odpadkového koše ... kniha se třepetala, jako střelený bažant... trhalo mi to srdce, odjakživa považuji knihy za největší poklad lidské kultury ...
Ой, напугали ежа голой жопой !

Alchymista
Redakční rada

Příspěvek od Alchymista » 15 dub 2026, 13:41

Papierová kniha je vždy papierová kniha... ebuk je ebuk...
Na dovolenku si zoberiem tablet s tuctom ebukov. Do autobusu či lietadla tiež...

monterrey
Sponzor fóra

Příspěvek od monterrey » 15 dub 2026, 13:43

... a kdy žiješ ...? 🤗
Ой, напугали ежа голой жопой !

PeterSly
Redaktor - závislák :-)

Příspěvek od PeterSly » 15 dub 2026, 14:01

Já to mám podobné. Po otci jsem zdědil sbírku ca 20 tisíc ebooků, převážně scifi. Poctivé probírám ;)

Grif
Sponzor fóra

Příspěvek od Grif » 15 dub 2026, 15:15

Jsem knihomol,od dětství mám rád knihy a čtení.Jenže bydlím v paneláku a kam ty knížky dávat?Vymyslel jsem otáčecí knihovnu,vešla se pěkně do rohu.Cca. 300 knih.Jenže přišli vnoučata.Knihovna byla vyvážená,dala se otáčet jedním prstem.Jenže ta váha a při představě,že by se dítě dostalo do rohu musela knihovna jít pryč.Teď je tam rohová knihovna,ale polovina knih musela odejít.To už jsem měl dávno e-book čtečku.E-čtu nejméně 10 let.Od noťasu,přes Kindle po několik Pocketbooků.A nebaví mě už klasická papírová kniha,prostě je nepohodlná.

petrp
Šéfredaktor

Příspěvek od petrp » 15 dub 2026, 17:58

To mě zajímá - je velký rozdíl mezi PDF na tabletu a e-bookem? Myslím tím kvalitu displeje, tj. pohodlnost čtení. Na tabletu jsem to zavrhl, to raději papír...
Propaganda z lidí idioty nedělá, propaganda je na idioty cílená. G. B. Shaw
Malé zloděje věšíme, velké jmenujeme do veřejných úřadů. Aristoteles
Čím zkorumpovanější stát, tím početnější zákony. Tacitus

kenavf
Sponzor fóra

Příspěvek od kenavf » 15 dub 2026, 18:06

e-book nepoužíva LCD display ale e-ink displej a z neho sa ľahšie číta, oči sa tak neunavujú.
"Vieru rozumom nevyvrátiš, to je vec emócií".
"Jediné čo potrebujú nečisté síly k svojmu víťazstvu je to, aby slušní ľudia neurobili nič." -Edmund Burke.

Grif
Sponzor fóra

Příspěvek od Grif » 15 dub 2026, 18:09

PDF je na e-booku prakticky nepoužitelný.Sice nějak funguje,ale není to nic moc.Ale dá se převéct do jiného formátu vhodnějšího pro e-book

petrp
Šéfredaktor

Příspěvek od petrp » 15 dub 2026, 18:10

Jen mě zajímá, jestli je to natpolik odlišné a jak to je při snížené úrovni okolního světla. Navíc samotná čtečka mi přijde jako zbytečný kus, pokud nebude umět i PDF a HTML. Asi se budu muset zase porozhlédnout, co je dnes k mání...
Propaganda z lidí idioty nedělá, propaganda je na idioty cílená. G. B. Shaw
Malé zloděje věšíme, velké jmenujeme do veřejných úřadů. Aristoteles
Čím zkorumpovanější stát, tím početnější zákony. Tacitus

Skeptik
Sponzor fóra

Příspěvek od Skeptik » 15 dub 2026, 18:12

Mezi .pdf a .epub velký.
Hlavně v možnostech nastavení. Když například u .pdf zvětšíš písmo, rozhodí to řádkování ... řádek ti to rozdělí na dva, jako kdyby za každým byl tvrdý ENTER.

Co se kvality čtení týče, tak za mne naopak vyhrává tablet. Zvláště proto, že má větší display ... a to nepoužívám žádnou 10' desku, ale 8' tablet. Většina čteček je 6' a ty dva palce jsou setsakra rozdíl ... zvláště když preferuješ větší písmo.
Mám tablet s nějakým lepším displayem a čtecím režimem, a při porovnání s Kindle zásadní rozdíl nevidím.

A to vůbec nezmiňují, že tablet ne multifunkční.
"Když bludem trpí jeden člověk, říká se tomu šílenství. Když bludem trpí hodně lidí, říká se tomu náboženství."
-----------------------------------------
„Chovej v úctě ty, kdo hledají pravdu, ale pozor na ty, co ji našli." Voltaire

Grif
Sponzor fóra

Příspěvek od Grif » 15 dub 2026, 18:14

Většina dnešních e-booků má podsvícení a nastavení intenzity i zabarvení světla.Žádné bílé vypalovače očí.

PeterSly
Redaktor - závislák :-)

Příspěvek od PeterSly » 15 dub 2026, 18:16

Pro mne je ebook na oči příjemnější.

Grif
Sponzor fóra

Příspěvek od Grif » 15 dub 2026, 18:17

I za mě e-ink. na čtení lepší.

palo satko
Sponzor fóra

Příspěvek od palo satko » 15 dub 2026, 18:39

Vytvoril som si v compe priečinok: stahovanie. Občas dostanem zapal a knihy, časopisy a študie čo tam mam popresuvam do priečinka ebooks presnejšie do jeho podpriečinkov ktore maju nazov podla tem. Uprimne je to otrocka praca a nikdy som priečonok stahovanie nevyprazdnil. Teraz ma 23 giga a ebooks 215 giga. Ked to začnem presuvat, stane sa presne to iste ako ked som upratoval knihy. Viac som čital ako zoradoval na policiach.
"Ego sum rex Romanus et super grammaticam" Žigmund - liška ryšava v Kostnici. Nie som cisar, ale gramatiku tiež nezvladam. :)

Alchymista
Redakční rada

Příspěvek od Alchymista » 15 dub 2026, 19:38

hlavný problém formátov kníh je v tom, že väčšina tvorcov elektronických kníh sú typografický analfabeti.
Ešte to pochopím, pokiaľ je autor starší jedinec, odchovaný na písacom stroji... Ale už to nepochopím dnes, po troch desaťročiach používania počítačov...
Veci ako tvrdé delenia slov a tvrdé odriadkovanie na konci každého riadku ma privádzajú do bezmocnej zúfalej zúrivosti.
Iný podobný zločin je poskladanie PDF z naskenovaných alebo prefotených - a neorezaných JPG.

Odpovědět